Już kiedy piekłam tartaletki z agrestem wymyśliłam, że z resztą owoców upiekę muffinki. Szybkie, proste, a nic się nie zmarnuje. Chcąc uzupełnić zapas agrestu wybrałam się do sklepu, a tam... Wszystko, tylko nie agrest. I nie porzeczki, bo na nie też miałam chrapkę. I co biedna miałam zrobić...? Kupiłam... A właściwie to nie powiem, co kupiłam. Coś, czego zupełnie(...)resztkę owoców wykorzystać. Najpierw myślałam o muffinkach z bezą, która idealnie się z agrestem komponuje, ale... Tartaletki były z bezą, więc może lepiej co innego...? Pomyślałam o cieście, które piekłam w zeszłym roku - połączenie agrestu i marcepanu bardzo mi się spodobało. Ponieważ mam paczuszkę marcepanu na wyjątkowe okazje, nie zawahałam się jej użyć. I muszę powiedzieć, że bardzo dobrze zrobiłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMaggie wie, co dobre. Nie wiem, jakim cudem udaje jej się znaleźć te wszystkie pyszności w przepastnym internecie. Wiem za to, że jeśli proponuje wspólne pieczenie, nie ma się nad czym zastanawiać. Efekt zawsze będzie znakomity.Tym razem podrzuciła mi przepis na ciasteczka z BBC Good Food. Banalnie proste w przygotowaniu, z niewyszukanych składników. Każdy ma w domu
Pożeraczka, czyli raz adobrzemięsa razem z jajkiem, pokrojonym szczypiorkiem i przyprawami. Całą mieszankę przekładamy na papier do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Smarujemy drugim jajkiem i posypujemy bułką tartą i majerankiem. Pieczemy niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
prawdziwe jedzenieSmakuje dobrze na gorąco jak i na zimno Pieczeń rzymska SKŁADNIKI: 2 kg mięsa mielonego 3 jajka 1 cebula 2 kajzerki sól i pieprz tłuszcz papryka ostra zioła prowansalskie 1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej 3 duże pieczarki. PRZYGOTOWANIE: Kilka pasków papryki konserwowej,wyjąć ze słoika,osączyć. Pieczarki opłukać,osączyć,pokroić w grubsze plasterki. Bułki namoczyć w wodzie,odcisnąć
Kuchnia DanusiWielbiciele serników bez pieczenia mogą znaleźć na moim blogu szybko powiększającą się grupę tych smakołyków. Dziś chciałabym przedstawić Wam sernik pomarańczowy bez pieczenia, zrobiony na bazie twarogu i mascarpone z sokiem pomarańczowym i polewą pomarańczową. Za oknem powoli zwiększa się temperatura powietrza, wiosna już przyszła, a przynajmniej zagląda do nas coraz odważniej, tak więc chętniej będziemy sięgać(...)ciasta bez pieczenia, które nie wymagają nagrzewania piekarnika (a przy tym nagrzewania kuchni) i są podawane na zimno, a więc chłodzą nas, gdy na zewnątrz jest coraz cieplej. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik pomarańczowy bez pieczenia Składniki: 80g (10 sztuk) herbatników 30g czekolady deserowej 6 łyżek mleka masa serowa 400g twarogu sernikowego 250g mascarpone
Smakołyki Berenikiochotę zjeśc kawałek dobrego pasztetu z ogóreczkiem kiszonym. Wyjęłam rano z lodówki mięso mielone i mąż postanowił zrobic z niego coś pysznego. Dodał cebulkę , ketchup, musztardę i wyszło z pieca coś naprawdę dobrego . Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego mała cebula czerwona 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki ketchupu pikatnego 1 jajko 1 bułka kajzerka (bułka wrocławska też może(...)ketchup i musztardę i całośc wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Na koniec solimy i pieprzymy według uznania. Całośc przekładamy do foremki keksówki o wymiarach 24x11 cm , wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na wierzchu warstewke ketchupu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 C na ok. 1 godz. Smacznego
Słodkości i nie tylkoPrzepis ten znalazłam w jednym z czasopism i bardzo zaciekawiło mnie połączenie makaronu w pieczeni i powiem Wam smak wart wypróbowania zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 70 dag łopatki mielonej - 15 dag makaronu - 5 łyżek masła - 4 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 15 dag sera żółtego - 1 garść szczypiorku - 1 świeża czerwona papryka - 2 rzodkiewki(...)rzodkiewki oraz jajka. Mase doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy dobrze. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy masę miesą (3/4 objętości) na to nakładamy masę makaronową a następnie resztę masy mięsnej. Pieczemy w 180 C 1 godzinę
Zainspirowana w kuchniroznoszący się aromat... I co najważniejsze, w międzyczasie można zająć się innymi, pilnymi sprawami, bez konieczności cyklicznego mieszania w rondlu;) Dzisiejszego popołudnia upiekłam dwie pieczenie przy jednym ogniu;) Zapakowałam do piekarnika dwa dania: Kurczaka w ketchupie z pieczarką i papryką na kolację i kurczaka w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami dedykowanego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaobsypujemy obficie przyprawami.Wkładamy do rękawa, zamykamy go usuwając ze środka jak najwięcej powietrza i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przyjmuje się, że każdy kilogram mięsa piecze się godzinę, jeśli więc mamy kawałek o wadze 1,5 kg, to powinniśmy piec go półtorej godziny.Mięso po obsypaniu przyprawami można wstawić do lodówki, np. na godzinę lub nawet
chwile dla mnieAleż ja lubię te nasze wspólne wypieki! i tyle piekarek nowych tym razem z nami piekło! cudnie! A najpiękniejsze jest to, że każda z nas podchodzi do danego przepisu w sposób twórczy nie bojąc się eksperymentów. Ja piekłam nie z oliwkami a z suszonymi po domowemu pomidorami. Moje bochenki były mocno dziurawe, bardzo wilgotne, chwilami jakby zakalcowate ale bardzo, bardzo
Dzieje kuchennej Wiewióryciasteczka będą się rozpadać (coś o tym wiem, niestety...). Wychodzą malutkie - w sam raz na raz. Idealne dla dzieci. W słodkim cukrze pudrze, z lekko wyczuwalną cynamonową nutą. Podczas pieczenia idealnie zachowują kształt, nie rozjeżdżają się na boki, trzeba je więc sporo spłaszczyć - inaczej będziemy mieli kuleczki. Nie rumienią się zbytnio, ale już taki ich urok. Pyszne
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzisiejszej zapiekanki, to muszę ją jeszcze dopracować, bo płatki za rzadkie chyba ugotowałam i nie była tak ścięta jakbym chciała, ale smaki jak najbardziej zgrane ;) Z wczorajszego pieczenia wyszedł odrywany dyniowy chlebek drożdżowy z orzechami i sosem toffi . Dobre było. Zdjęć za bardzo nie mam, bo nie o to wczoraj chodziło ;) A, dzisiaj znów razem tym razem
More food, love and dreamsupieczenia tego mięsa wykorzystałam częściowo gotową sól zmiękczającą.Miałam potrzebę szybkiego przygotowania mięsa i zrobiłam właśnie tak jak przedstawiam.Jeśli ktoś chce może spróbować ...raz na jakiś czas. Mięso piekłam we folii.Składniki :około 80 dag mięsa z dzika - szynkapłaska łyżka soli z 30 g opakowania soli zmiękczającej mięso3 ząbki czosnku rozetrzeć, 2 w całości1 duże jabłko1 cebulapapryka mielona ostra(...)mięso nakłułam ostrym widelcemPrzełożyłam do rękawa foliowego, obłożyłam je pokrojoną cebulę, dołożyłam obrane, pokrojone na ósemki jabłko, ziarnka jałowca i 2 ząbki czosnkuRękaw zawiązałam, zrobiłam kilka malutkich otworów i piekłam około 20 min. w temp. 220*C, dopiekałam przez około 40 min. w temp.180 *CUpieczone mięso zostawiłam w rękawie do dnia następnego
Proste Potrawyktórym przez przypadek zastosowałam pokruszone słone paluszki ( bo zabrakło mi bułki tartej). Rodzina tak upodobała sobie ten farsz , że stał się ulubionym . Czemu by więc nie zrobić z nim pieczeni świątecznej . A jak Święta to muszą być korzenne przyprawy ( czytaj piernik) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnichłodne miesce na minimum 1 godzinę, aby nabrało aromatu. Śliwki i morele namoczyć, a następnie ułożyć na mięsie. Zwinąć roladę, ściśle obwiązując mocną nitką, a następnie mięso posmarować oliwy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnicytryny i imbir, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pokrojoną gruszkę, wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffin wyłożonej papilotkami.Posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!Teraz, pisząc posta i wspominając ten smak, znów nabrałam na nie ochoty. Tylko gruszek w domu brak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCałość wystudziłam Po wystudzeniu dodałam jajka i ponownie dokładnie wymieszałam, jeśli masa byłaby zbyt rzadka dodać kaszy manny Całość przełożyłam do foremki (25 x 11 cm) z folią aluminiową, piekłam około 1 godz w temp. 190 *C Pasztet jest bardzo delikatny i kruchy. Tym którzy nie jadają mięsa na pewno przypadnie do smaku :) Smacznego ! Podczas przygotowywania pasztetu należy kierować się
Proste Potrawy