pieczenie - 19054 przepisów (strona:124/1271)

BISZKOPT- BAZA DO TORTÓW 190

Bardzo często piekę torty, przeważnie robię je na biszkopcie. Ten przepis jest w mojej rodzinie od zawsze, ja dostałam go od mojej babci i zostałam mu wierna bo biszkopt pięknie rośnie i nie opada. Składniki:na prodiż 28 cm: do przekrojenia na 2 lub 3 częsci6 jajek15 łyżek cukru15 łyżek mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Białka oddzielamy od zółtek(...)miksujemy na sztywno.Stopniowo dodajemy po 1 żółtku,dalej miksujemy. Dodajemy po torchu cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok.25 minut. StudzimyRADA:Jeśli chcemy mieć ciemny biszkopt, razem z mąką mieszamy 3 lub nawet 4 łyżki ciemnego kakao

Z Majeczką w kuchni
WANILIOWY ŚLIWKOWIEC 175

Korzystajmy póki są...pyszniutkie śliweczki- i pieczmy pyszne, najlepiej proste ciasta. Te właśnie takie jest Składniki: 20 dag mąki  15 dag cukru  2 łyżki cukru waniliowego  1 łyżka aromatu waniliowego  kostka margaryny  1 łyżeczka proszku do pieczenia  3 jajka  60 dag śliwek węgierek  kruszonka: 6 łyżek mąki  4 łyżki cukru(...)łyzki margaryny  Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dalej ucierając dodajemy jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy po trochu do masy jajecznej, mieszamy( nie miksujemy). Do prodiża wkładamy papier do pieczenia, wykładamy ciasto, połówki sliwek wciskamy w ciasto.Z podanych składników ucieramy kruszonkę. Posypujemy nią wierzch ciasta.Ciasto pieczemy ok 45 minut

Z Majeczką w kuchni
Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 293

całej - w zależności od Waszych upodobań smakowych ;)). Całość blendujemy na gładkie puree, na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Sałata z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi:1.   Umyte pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki. Układamy na blasze do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i listkami tymianku.2.   Wkładamy pomidorki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez(...)około 10 - 15 minut, do czasu, aż się ładnie zarumienią.3.   Liście sałaty myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, polewamy oliwą z oliwek. Następnie mieszamy z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi.Na talerzach kładziemy porcję puree z selera i jabłek, sałatę z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi oraz plasterki rolady z polędwiczki wieprzowej. Dekorujemy listkami pietruszki i/lub gałązkami świeżego tymianku oraz cząstkami orzechów włoskich. Całe

W kuchni Katie
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 181

cebulą i przykryj folią spożywczą lub dużą torbą foliową, a następnie pozostaw do wyrośnięcia na około 2 godziny, lub do całkowitego wypełnienia blachy przez focaccię.Na 15 minut przed pieczeniem, zroś delikatnie focaccię oliwą.Rozgrzej piekarnik do temperatury 260 °C, wstaw focaccię, zmniejszając jednocześnie temperaturę do 230 °C i piecz 10 minut. Zmniejsz temperaturę(...)piecz kolejne 10-15 minut, lub do chwili, kiedy powierzchnia focacci zacznie brązowieć; wyłącz wtedy piekarnik i lekko uchyl drzwiczki i pozwól piekarnikowi około 5 minut stygnąć z uchylonymi drzwiczkami i focaccią w środku.Wyjmij blachę z piekarnika i od razu wyjmij focaccię z blachy; odstaw do ostygnięcia. Po jakiś 20 minutach możesz delikatnie usunąć papier do pieczenia

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką 239

nadawał. Trochę mieszania, trochę wyrabiania, odrobina rodzynek, cynamonu i ... Do piekarnika!Po półgodzinnym pieczeniu w kuchni aromat świeżego ciasta drożdżowego, przesiąkniętego cynamonem....mniam!Ciasto nadspodziewanie ładnie wyrosło, pierwsze pieczenie odbyło się w dwóch foremkach o długości 23 cm. Miało jednak olbrzymią ochotę uciec z tych foremek, więc kolejne jego wypiekanie będę robił w dłuższych keksówkach.  Składniki(...)Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C, w tym czasie posmaruj ciasto białkiem używając pędzelka kuchennego, a następnie posyp kruszonką.Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut. Po 20 minutach pieczenia mozesz ciasto przykryc folią luminiową, aby kruszonka za nadto się nie przypiekła i nie była za nadto twarda. Po upieczeniu odstaw ciasto na kratkę

Grahamka, weka i kajzerka
Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits 164

melasą. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, melasę z jajkiem, i dalej ucieraj mikserem dopóty, dopóki składniki dobrze się nie połączą.Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabierz małą łyżeczką trochę ciasta, uformuj z niego kulkę i połóż ją na blasze. Układając kolejne kulki na blasze zachowaj stosowne odstępy między nimi, gdyż podczas pieczenia biskwity(...)trochę się rozszerzą na boki. Po uformowaniu wszystkich kulek delikatnie je dociśnij z góry palcami, lekko rozpłaszczając.Wstaw blachę z biskwitami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C, piecz około 20 minut. Po upieczeniu wyłóż biskwity na kratkę, aby ostygły.Tuż przed włożeniem do piekarnika. Pkt 4.Tuż po wyjęciu z piekarnika.Biskwity można przechowywać w blaszanych puszkach.Biskwity można też

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki tygrysie 813

pszenne z charakterystyczną, popękaną i kruchą skórką. Spękana skórka powstaje dzięki pokryciu bułki pastą ryżową, i mimo tej skórki miąższ pozostaje bardzo miękki i delikatny. Wypiek tych bułek (są pieczone również chleby) został spopularyzowany w Holandii w latach 70 ubiegłego stulecia. Podejrzewa się jednak, że przepis został przywieziony z Azji w czasach, gdy holenderskie floty handlowe dokonywały handlu z Południowo(...)miski pod przykryciem.Wyłóż ciasto na blat roboczy i podziel je na 8 równych części. Z każdej z nich uformuj okrągłą bułkę, ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej olejem. Bułki układaj w odpowiednich odstępach, gdyż będą jeszcze wyrastały. Także podczas pieczenia zwiekszą swoją objetość. Po uformowaniu bułek odstaw je na bok pod przykryciem.W

Grahamka, weka i kajzerka
Litewski na starogardzkiej 261

Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij pojemnik z wodą i wstaw chleb. Piecz w tej temperaturze 15 minut, następnie zredukuj ją do 200 °C i kontynuuj pieczenie 30 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 °C i dopiekaj chleb 20 -  25 minut.Kiedy chleb jest upieczony (pukanie w jego spód daje

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto z jabłkami, bezą migdałową i bitą śmietaną 251

jajko i krótko wymieszać. 3. Do maślnej masy dodać mąkę, mleko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno) i wyrównać. Beza:4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać cukier, mieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodać aromat, płatki migdałowe(...)wymieszać. Następnie pianę rozsmarować na cieście w tortownicy. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa jabłkowa:5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i miąższ pokroić na kawałeczki. 6. Zagotować 1/4 szklanki soku jabłkowego. Dodać do niego

Mała Cukierenka
Szarlotka / Apple Pie 155

powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: ok. 40 min, pieczenie: 50 min, ilość porcji: 20 Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy ciasto. Odcinamy 1/3 ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się(...)gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkujemy je i przykrywamy nim ciasto (można też zetrzeć ciasto). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Polecam też podawanie szarlotki na ciepło z lodami waniliowymi ;).   Życzę smacznego! ***** First, we make shortcrust cake, sift flour and we add baking

Projekty ze smakiem
105. Chrupiące serduszka czyli: gofry z korzenną, piernikową nutą. 254

oleju - np. silikonowym pędzelkiem. Ciasto wylewamy tak, aby nie przekroczyły granicy rantów (w naszym przypadku - formy serduszkowej).Gofry pieczemy ok. 2 minuty na najwyższym stopniu rozgrzania, kolejno ok. 1 minuty na stopniu niższym - należy jednak robić to "na oko" - doglądając pieczenie. Gofry serwujemy jeszcze ciepłe tuż po upieczeniu (gdy ostygną zrobią się miękkie i będą przypominać raczej naleśniki

Symfonia Smaków
Ciasto czekoladowe / Chocolade cake 251

łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie- skórka otarta cytrynyBiałka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, następnie żółtka, jedno po drugim. Cały czas ubijamy.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, zetrzeć skórkę z umytej i wyparzonej cytryny. Gdy masa jajeczna się podwoi i będzie puszystadodajemy delikatnie mieszając łopatką drewnianą obie mąki z proszkiem .Tortownicę wykładamy  papierem(...)pieczenia, boków niczym nie smarujemy.Pieczemy góra-dół , 30 minut w 180°.Podczas, gdy biszkopt się piecze należałoby przygotować esencjędo nawodnienia ciasta, aby nie było za suche.W tym celu zaparz dwie szklanki mocnej herbaty, dodaj na każdą szklankę po 3-4 łyżki cukru i po pół cytryny. Ja dodatkowo dodaje 2 łyżki spirytusu waniliowego, ale jak nie masz, lub ciasto

Pasje Jolki
Bułeczki z makiem 208

Piekłam już jedne, piekę i drugie, i trzecie, i czwarte. Czasami mam po prostu ochotę na zrobienie pachnących, aromatycznych - domowych bułeczek. Aromat drożdżowych bułeczek z makiem to najprzyjemniejszy zapach dla domu, który wypełniony jest od rana do wieczora rodzinnym ciepełkiem. Podzielę się z Wami przepisem na moje niedzielne bułeczki.Bułeczki z makiemZaczyn:200 g mąki pszennej tortowej200 ml ciepłej wody2(...)ściereczką. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrabiaj ciasto i odłóż na kolejną godzinę. Następnie uformuj bułeczki według upodobań i ułóż w odstępach na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Zostaw na 20 minut.Pieczenie:jajkowodamakNagrzej piekarnik do 220 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody. Posyp makiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut.Podaj jeszcze cieplutkie

Eat Shrimps
Chleb litewski 210

oprócz soli.Ciasto mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne. Sól rozpuszczamy w odrobinie wody i też dodajemy do ciasta.Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy je ciastem chlebowym do połowy wysokości. Powierzchnię wygładzamy łyżką umoczoną  w wodzie. Chleb odstawiamy na 4-5 godzin do wyrośnięcia. Powinien podwoić swoją objętość(...)wyrośnięciu ponownie smarujemy go wodą.Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.Wkładamy chleby i pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 stopni bez termoobiegu. Na koniec zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut.Chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Do jedzenia

Kulinarne przygody Gatity
Sernik „puszysty” 3380

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno prostokątnej formy i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec około 10 min.Masa serowa:Żółtka z cukrem ubić, dodać twaróg, budynie, startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ubić kremówkę, dodać do masy i lekko wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać(...)resztą składników.Masę serową wylać na ciepły spód, wyrównać wierzch i piec przez około 1 godzinę i 10 min w piekarniku nagrzanym do 160’C . Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i nie wyjmować sernika przez około 10 min.Polewa czekoladowa:Wszystkie składniki podgrzać w garnuszku, mieszać aż się rozpuszczą i zagotują. Gotową polewą polać wystudzony sernik.Smacznego

Oryginalny smak