pieczenie - 19054 przepisów (strona:1037/1271)

Makaroniki 150

sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier zmieszany z przyprawami (skórką pomarańczową, cynamonem i goździkami)po czym dodajemy zmielone orzechy. Na wyłożoną pergaminem blachę wykładamy uformowane w dowolny sposób ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 140 C około 25 minut (az nabiorą złoty kolor). Mi z tych proporcji wyszło 58 sztuk

Zainspirowana w kuchni
Makaroniki z płatków owsianych 193

czym ucieramy je drewnianą łyżką z cukrem, dodając stopniowo skórkę i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z płatkami. Łyżeczką nabieramy masę na blachę i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 C. Mi z tych proporcji wyszło 18 ciasteczek

Zainspirowana w kuchni
Rogale świętomarcińskie :) 171

ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 220-250 C na złoty kolor

Zainspirowana w kuchni
Tort kawowo-bananowy 237

cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru, masłem i 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy mąkę z migdałami oraz pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 cześci i pieczemy w tortownicy około 30 minut w temperaturze 180 C. W miedzyczasie przygotowujemy masę. Zagotowujemy kilka łyżek mleka z kawą rozpuszczalną i 40 g cukru. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy resztę

Zainspirowana w kuchni
Świąteczne pierniki 607

ucieramy na puszystą masę, dodajemy pozostałę składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodóki na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy je w temperaturze 180 C około 7 minut (na złty kolor). Pierniczki są miękkie po wyjęciu a po ostygnięciu lekko twardnieją. Ja dekoruje lukrem królewskim bo jest twardy i super

Zainspirowana w kuchni
Piernik królewski 171

studzimy. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, solą oraz sodą. Do mąki dodajemy wystudzony płyn i jajko, wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na 2 równe części i rozwałkowujemy. Pieczemy w temperaturze 120 C przez około 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem: w połowie szklanki mleka rozprowadzamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i dodajemy budyń. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z ognia

Zainspirowana w kuchni
Cynamonowe ciasteczka 207

cukru pudru - 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 C i pieczemy a raczej suszymy około 40 minut

Zainspirowana w kuchni
Brokułowy pasztet 170

pieprzem. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i wraz z śmietaną mieszamy z masą. Masę przelewamy do formy a wierzch wykładamy resztą różyczek brokuła. Formę układamy w wiekszym naczyniu i pieczemy w kąpieli wodnej około 1 godziny w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Walentynkowe serduszka 165

dodajemy odrobinę mleka (ja dałam około 1/4 szklanki). Formujemy w kulę, zawijamy w folię i odtawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką serduszka. Pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 200 C. Gdy ciasteczka wystygną możemy je dekorować (ja użyłam lukru, który przygotowywałam do pierniczków

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka grzebyki 178

marmolady. Kawałek z marmoladą składamy dwa razy, odcinamy od reszty ciasta i porcjujemy na w miarę równe kawałki, które delikatnie nacinamy. Układamy je na blasze formując półksieżyce. Pieczemy w 180 C przez 30 minut na złoty kolor

Zainspirowana w kuchni
Bezy owocowe 192

Składniki: - 4 białka - 250 g cukru - 1 kisiel truskawkowy - szczypta soli Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nastepnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując oraz kisiel. Bezy pieczemy a raczej suszymy w 120 C przez około 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
Rolada serowa z wiśniami 236

opruszonej mąką stolnicy następnie przekładamy go na lnianą ściereczkę. Na cieście rozsmarowujemy masę serową a na niej układamy wiśnie. Ciasto rolujemy, formując strudel. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 50 minut w temperaturze

Zainspirowana w kuchni
Torcik królewski 411

szklanki cukru pudru - 3 łyżki mleka Oraz: - 1 słoik powideł śliwkowych - garść orzechów włoskich Przygotowanie: Ze składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Rozwałkowujemy na prostokąty i pieczemy po 15 minut w 180 C. W międzyczasie przygotowujemy masę: mleko zagotowujemy z cukrami, stopniowo wsypujemy kaszę, energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotujemy aż kasza zgęstnieje i studzimy. Masło

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka bananowo-owsiane 171

suszonych moreli - 1 garść suszonej żurawiny Przygotowanie: Banany obieramy i rozdrabniamy na papkę, dodajemy płatki i pokrojone drobno morele oraz żurawiny. Wszystko razem mieszamy. Z masy formujemy ciastka i pieczemy w 180 C przez 25 minut

Zainspirowana w kuchni
Torcik na białkach 207

powoli dodajemy mąkę oraz skórkę otartą z pomarańczy. Połowę masy przelewamy do formy a do drugiej dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Masę kakaową przelewamy na białą i pieczemy w 180 C przez około 45 minut

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania