pieczenia - 22046 przepisów (strona:1035/1470)

Brazylijskie bułeczki 187

ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je i pokryć masą. Zrolować i pokroić na 12 części. Zawijasy z ciasta układać na blaszce i smarować rozbełtanym jajkiem. Zostawić by jeszcze wyrosły. Piec przez około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Moje domowe kucharzenie
Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois) 707

natrzeć nim ścianki naczynia żaroodpornego. Posmarować je masłem. Przełożyć ziemniaki razem z płynem, w którym się gotowały do naczynia żaroodpornego, równomiernie je rozkładając.  Wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut, aż zapiekanka się przyrumieni i na powierzchni ukażą się bąble. Podawać gorącą, ewentualnie posypaną natką lub koperkiem

wyzwania kuchenne
Cukinie nadziewane farszem pieczarkowo-awokadowym 164

rozgniatamy. Pieczarki, awokado, pokrojoną szynkę i szczypiorek mieszamy i doprawiamy do smaku. Cukinię oprószamy przyprawą do grillowanych warzyw, wypełniamy farszem, nakładamy jej "czapeczkę" i układamy w naczyniu żaroodpornym.Pieczemy przez  ~25 minut

Kuchenny Skrawek Nieba
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 241

spore odstępy, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy do wyrośnięcia na 90 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjmujemy na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utarty z  niewielką ilością ciepłej wody), posypujemy posiekanymi orzechami

Aga w kuchni
Wędzona pierś z gęsi z purée z buraka z dodatkiem musu ze śliwek kalifornijskich 205

burak 1 pomarańcza 1 gałązka rozmarynu 1 cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu 50 g śliwek kalifornijskich 100 ml czerwonego wytrawnego wina Wykonanie: Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z pomarańczy wycisnąć sok, a następnie zagotować go z gałązką rozmarynu i zredukować. Buraka obrać, wykroić kuleczki za pomocą specjalnej łyżki

Pasja Smaku
Rogaliki z kruchego ciasta z marmoladą 283

wycinać odpowiedniej wielkości figury :). Jak wspomniałam do rogalików nakładamy marmoladę, nie np. dżem, nutellę, etc. ponieważ takie nadzienie w wysokiej temperaturze staje się płynne i wycieknie z ciasteczek. Pieczemy w ok. 15 - 20min w temteraturze max. 200 stopni. Smacznego

Taste Of My Day
Quiche ze szpinakiem 441

szpinak układamy plastry sera lub ścieramy go do śmietany wymieszanej z jajkami i przyprawami.  Wszystkie składniki zalewamy masą ze śmietany, jajek i przypraw i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 175 stopniach przez około godzinę.   Jemy na ciepło, lub na zimno :) To danie, które możemy podać na obiad, kolację, przekąskę, ale też niezawodnie sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi

Taste Of My Day
Sezon grillowy - czas START! Szaszłyki z kurczaka 311

jako dodatek proponuję świeże warzywa - pokrojony w plastry ogórek i pomidor, doprawiony solą, pieprzem i świeżym koperkiem :) Na patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie warzywa i mięso. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na ruszcie z każdej strony, do momentu, aż mięso się zarumieni, a warzywa zmiękną. Smacznego

Taste Of My Day
Quiche z ziemniakami, cebulą i boczkiem 296

boczku, większość cebuli (3/4), a na wierzchu układamy pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki i posypujemy je resztą boczku. Składniki zalewy mieszamy z pozostałą cebulą. Zalewą polewamy przygotowany placek i pieczemy ok 50 minut w rozgrzanym piekarniku. Gdy wierzch quiche się zarumieni, to znak że nasz wypiek jest gotowy. Smacznego

Taste Of My Day
Jesienna tarta z grzybami 200

nadzienie wykładamy na przygotowaną wcześniej formę z ciastem.  W kolejnym kroku tartę polewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem i ziołami. Po dodaniu bulionetki, nie powinniśmy dodatkowo dosalać śmietany.  Pieczemy ok 60 min do zrumienienia w temp. 180 - 200 stopni. Smacznego

Taste Of My Day
Królowa jesieni - dynia, tym razem w tarcie 152

układamy naprzemiennie warstwy dyni, cukinii, pomidorów z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i sera feta. Kolejna warstwa: Wierzch tarty polewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem i przyprawami, ja użyłam pieprzu, bazylii, koperku. Pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni przez ok godzinę. Tarta jak niemal każdy inny wypiek tego rodzaju doskonale smakuje zarówno na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu, jak i na zimno czy odgrzewana

Taste Of My Day
Zapiekanka ziemniaczana 387

wersja bardzo tłusta, więc by unikać pustych, zbędnych kalorii polecam śmietanę :)), jajko, ser feta, odrobinę mleka i chilli, jeśli lubicie pikantną kuchnię. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy nimi warzywa. Pieczemy ok godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Taste Of My Day
Burgery 100% homemade 223

czasie ciasto zwiększy swoją objętość. Delikatnie urywamy kawałki masy i kształtujemy z nich bułeczki. Odkładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godziną.  Bułeczki pieczemy ok 20 - 25 minut w temperaturze ok 80 stopni. W następnej kolejności przyrządzamy sosy. 2. Sosy - Sos prawie jak z McDonald's Składniki: 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany lub jogurtu

Taste Of My Day
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 328

sojowy wasabi marynowany imbir Przykładowe dodatki do rolek: ryba - my używamy surowego łososia, ponieważ stosunkowo łatwo zdobyć tą rybę świeżą i w dobrej cenie, możecie wykorzystać też rybę pieczoną lub wędzoną (wybierzcie swoją ulubioną), z którą również z sukcesem eksperymentowaliśmy. Uwaga! nie jedzcie na surowo ryb słodkowodnych, ani węgorza, którego krew jest trująca paluszki krabowe ogórek świeży awokado kiełki szparagi

Taste Of My Day
Pęczakowe kaszotto z warzywami 374

pęczak i warzyw, które dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie nie obciążając go. Przy okazji chcę Was przekonać do jedzenia kasz. Przywykliśmy do jedzenia ziemniaków pod różnymi postaciami (gotowane, pieczone, smażone, pure). Tymczasem w porównaniu z nimi kasze są skarbnicą wartości odżywczych, zwłaszcza pęczak - całe ziarna jęczmienia pozbawione łuski, który jest kilkukrotnie bogatszy w m.in. wapń, żelazo,błonnik i białko

Taste Of My Day