pieczeń z szynki - 3974 przepisów (strona:147/265)

Nie będzie słodko, czyli Torta Rustica 183

natłuszczenia formy 1 łyżka masła *opcjonalnie trochę białego, wytrawnego wina 2 opakowania gotowego ciasta kruchego 1 opakowanie salami w pieprzu (cienkie plasterki, pieprz świetnie wzbogaci smak,) 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej kilka łyżek czerwonego pesto Grzyby oczyszczamy i kroimy na dość duże kawałki. Cebulę obieramy i kroimy 'w pióra'. Ser trzemy na grubej tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło(...)warstwy składników- salami, połowę tartego sera, grzyby, resztę sera, szynkę i kończymy pesto. Górę przykrywamy drugim opakowaniem ciasta i zalepiamy dookoła ciastem, które wcześniej zostawiliśmy wystające poza formę. Z pozostałych skrawków możemy zrobić fikuśne dekoracje. Wstawiamy do piekarnika na 180*C. Po 5 minutach wyjmujemy, smarujemy wierzch mlekiem, po czym pieczemy jeszcze 30-40 minut- aż ciasto ładnie zbrązowieje

les mirabelles
Zapiekanki z szynką i serem 162

tostowy / bułki / zwykły chleb Zaczynam od pokrojenia szynki w małą kostkę i wrzucam ją do większej miski. Następnie ser ścieram na tarce o dużych oczkach i również wrzucam do miski. Teraz dodaję majonez, keczup, czosnek, sól oraz pieprz i całość dokładnie mieszam.  Na duża blachę wykładam papier do pieczenia a na nią chleb tostowy (można również użyć

Kuchnia Viki
Pasta z pieczonej papryki i czerwonej cebuli 164

Pasta z pieczonej papryki i cebuli to pomysł na domowy i wegetariański obkład na kanapki. Jeżeli dbacie o linię to na pewno poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Jeżeli macie ochotę na inne dodatki na kanapki to zachęcam do przygotowania pasty jajecznej z szynką lub domowej nutelli .  Składniki: 2 czerwone papryki 1 mała czerwona cebula 100 g serka naturalnego

Ugotować
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 187

ok.750 dag mięsa wieprzowego (może być karczek lub szynka) 2 cebule 4 ziemniaki 3 czerwone papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku mąka olej szczypta papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 3 liście laurowe sól pieprz Papryki natrzeć olejem, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 174

sosem. Będzie pasował zarówno do klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza Was tylko smak – próbujcie

Karo in the Kitchen
Prosiaczki przekładane szynką KROK PO KROKU 176

rozmąconym białkiem, następnie ułożyć wycięte krążki z szynki, ponownie posmarować białkiem, przykryć takimi samymi krążkami. Następie układać mniejsze krążki, a z resztek ciasta uformować uszy, nosek i ryjki.  Z suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki) zrobić oczy, a z pieprzu ziarnistego otwory nosowe.  Gotowe świnki posmarować białkiem  i piec na złoty kolor około 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Tortilla szpinakowa 301

tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 4 łyżki oleju 125g szpinaku mrożonego lub świeżego, rozdrobnionego 3/4 szklanki ciepłego mleka Farsz: opakowanie serka (typu Almette o o dowolnym smaku, np. śmietankowy, z ziołami, z papryką) 5 liści sałaty 5 plasterków sera żółtego 5  dużych plastrów szynki pół czerwonej papryki Mąkę, proszek, sól i olej

Czerwona Porzeczka
Łopatka w wiejskiej marynacie z solą peklującą 186

mięsa, łopatka, szynka lub karczek 3 łyżeczki Marynata Szynka Wiejska 3 łyżki oleju 2-3 listki laurowe Sitaka ściągająca Marynatę mieszamy z olejem i dokładnie nacieramy mięso, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowane mięso wkładamy do ściągającej siatki, wkładamy liście laurowe, przekładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180C i umieszczamy tam mięso

Apetyczna babeczka
babka mięsna na bogato 1148

Taką pieczeń, nazywaną u nas "zajączkiem" (a w świecie pieczenią rzymską) często robiła moja Mama. Do środka dawała przeważnie polędwiczkę. Zwykle piekliśmy ją w keksówce ale ja z racji tego, że to przepis Wielkanocny upiekłam ją w foremce na babkę a do środka dałam jajka.  Można zjeść na ciepło, wtedy jest najbardziej aromatyczna albo na zimno włożyć(...)bułki z sałatą i ketchupem i mam coś na kształt domowego burgera. Polecam nie tylko na święta. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 8 jajek bułka kajzerka 200 g pieczarek 3 łyżki startego żółtego sera 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu przyprawy według uznania: majeranek,słodka papryka, pieprz, mielony kminek,  sól  zielona cebulka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb serowy z oliwkami i suszonymi pomidorami 120

łóżka w niedzielę? Bo ja wstałem o 5, hehe. Bo tak sobie policzyłem, że muszę tak wcześnie wstać, żeby się ze wszystkim wyrobić. Bo znowu mam mega zajawkę na pieczenie, znowu daje mi to frajdę. Więc dzisiaj zrobiłem 6 chlebów (w trzech rodzajach), 4 bagietki i 12 bułeczek - zdjęcie na dole wpisu. A teraz już mogę spokojnie zasiąść(...)dzisiejszym pieczywku. Teraz więc przepis na chleb z serem, oliwkami i suszonymi pomidorami. Na kolejne wypieki przepisy w kolejnych wpisach, bądźcie więc czujni. A wieczorem Madzia będzie robiła szynkę (w naszym nowym szynkowarze) więc przepis pewnie też niebawem się pojawi. Składniki na 2 bochenki: 800 g mąki pszennej 500 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suchych

Marder&Marder Manufacture
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 237

spróbować kombinacji z serami o wyrazistym smaku, np. z serem z niebieską pleśnią, oscypkiem lub z twarogiem czy serem korycińskim. Galaretka z pewnością polubi się także ze słoną, suszoną szynką czy z piersią kaczki. Jeżeli macie możliwość, kupcie duże owoce pigwy jabłkowej lub gruszkowej, a nie pigwowca, ponieważ będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty z ich krojeniem i wydrążaniem (pamiętam(...)wyłożyłam papierem do pieczenia, który dobrze wysmarowałam masłem. Następnie przełożyłam do niej galaretkę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Galaretkę suszyłam jeszcze przez ok. 30 min., aż na powierzchni powstała zastygnięta warstwa. Galaretkę wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do wystygnięcia.  Gotową galaretkę pokrój na kwadraty i podaj do deski serów, suszonej szynki, mięsa kaczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Wiosenna zielona pizza z pesto i szparagami 185

Jeśli używacie kamienia do pieczenia, zróbcie to na podsypanej mąką łopacie do pizzy. Jeśli pieczecie na blaszce z piekarnika – rozłóżcie pizze od razu na papierze do pieczenia przyciętym do formatu Waszej blachy. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 230°C, bez termoobiegu . Chcemy mieć piekło jak w piecu chlebowym, w którym pizza piecze się dosłownie moment. W warunkach(...)Pizzę pieczemy na drugim od dołu poziomie piekarnika przez 10 minut. Następnie na około 2-3 minuty przenosimy ją pod górną grzałkę, żeby ser i ranty ciasta lekko się zarumieniły (pilnujcie, żeby ich nie przypalić! czasami wystarcza na to minuta, wszystko zależy od mocy i wydajności Waszego piekarnika, sprawdzajcie). Podajemy zieloną pizzę z plasterkami surowej szynki, mocno skropioną sokiem

Karo in the Kitchen
Colnago, Plavac Mali, Sv. Klment, Hvar, 2015 134

kontaktu z powietrzem pojawiają się nuty eukaliptusa i mięty czekoladowej. Podniebienie: wino o wysokiej intensywności aromatów pokrywających się z nosem, więc poza świeżymi truskawkami i wiśniami znajdziemy pełną gamę pieczonych i gotowanych czarnych oraz czerwonych owców – czarnej porzeczki, wiśni, czereśni, oraz słodkich truskawek bardzo miło kojarzących się z babcinym kompotem albo zapachem jeszcze ciepłego ciacha drożdżowego z owocami. Pojawiają(...)pełnej budowie i długim finiszu, nadający się zarówno do spożycia od razu, jak i do starzenia. Do czego: świetnie radzi sobie samodzielnie jak i do znakomitych chorwackich serów i szynki. Znakomicie odnajdzie się jako towarzystwo do grillowanej jagnięciny i baraniny. Ode mnie: wino wyjątkowo udane, harmonijne i spójne, bardzo wysokiej jakości. Dodatkowo winiarnia i winebar położone w przepięknym ogrodzie

Kate's Kitchen
Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację – prosty przepis krok po kroku 155

koniecznie wypróbujcie ten przepis! Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację Do przygotowania muffinek jajecznych będziecie potrzebować: 6 jajek 4 łyżek mleka (u mnie mleko bez laktozy) 4-5 plasterków szynki 5 dag sera żółtego pół czerwonej papryki opcjonalnie: dwóch małych ogórków kiszonych ulubionych przypraw – ja dodaję soli himalajskiej, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki, kurkumy oraz mielonego kminku opcjonalnie: pół łyżeczki(...)czyli szynkę, ser oraz warzywa i dokładnie mieszamy. 5. Otrzymaną w ten sposób masę, wlewamy do foremek na muffinki, mniej więcej do 2/3 ich wysokości. Jeśli używacie formy metalowej, trzeba ją najpierw posmarować odrobiną tłuszczu. 6. Tak przygotowane muffinki, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. 7. Po tym czasie, wyciągamy je z piekarnika. W trakcie pieczenia muffinki

Okiem Blondynki by McBlondi