Rolada serowa z szynką, pastą jajeczną i sałatą 619żółty posmarować odrobiną pasty jajecznej. Następnie ułożyć plasterki szynki, wyłożyć pozostały farsz jajeczny, równomiernie rozsmarować, a na sam koniec dodać liście zielonej sałaty. Za pomocą dłoni zrolować roladę (zwijać od szerszego boku). Gotowa rolada musi być dosyć ciasto zwinięta! Na sam koniec przełożyć na papier do pieczenia łączeniami do dołu. Z papieru uformować tzw. cukierka i gotową roladę
Ugotować
Włoskie paluchy z ciasta francuskiego 276wędzonej szynki 150g żółtego sera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 jajko 1. Ciasto francuskie rozwijamy z rolki, przekrawamy na pół, prostopadle do dłuższego boku. Oba placki smarujemy koncentratem, posypujemy ziołami prowansalskimi i czosnkiem. 2. Ser i szynkę tarkujemy na tarce. Posypujemy jeden z placków, dociskając ser i szynkę do koncentratu(...)paski grubości 1,5-2 cm. Każdy pasek przyciskamy z jeden strony a trzymając za drugi koniec wykręcamy jak spiralę. 3. Paluchy układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut
Szefowa kuchni
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ 294przekładamy na sitko , przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do osączenia. Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z makaronem. Całość wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polewamy mlekiem wymieszanym z jajkami i przyprawami. Zapiekamy w dolnej części piekarnika w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Po 30 minutach pieczenia makaron posypujemy wiórkami maślanymi. Całość przykrywamy i pieczemy 10 minut
Bazylia kontra Rozmaryn
Pieczarki faszerowane 240usunęłam nóżki, które posiekałam w kosteczkę i przesmażyłam z cebulką, szynką, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Całość ostudziłam. Do wystudzonego farszu dodałam suszone pomidory i jajko. Całość doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie wymieszałam. Do każdego kapelusza wkładałam kawałek sera i trochę farszu, który przykrywałam kolejnym kawałkiem sera. Piekłam około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Kulinarny Pamiętnik
Rosół z domowym makaronem 169udko, część skrzydła indyka, wołowe-kawałeczek rostbeefu, wieprzowe-kawałek szynki lub schabu) 4 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por 1 cebula Vegeta, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu SPOSÓB WYKONANIA: Mięso płuczemy. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę umyć przypiec nad płomieniem palnika gazu pieca. Do 3 litrowego garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą i czekamy
Kuchnia Beaty
Domowe wędliny: Pieczeń wieprzowa 295praktycznie robi się samo. Składniki: dowolna ilość mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, schab...) ulubione przyprawy (sól, pieprz, chilli, czosnek, zioła) lub gotowa mieszanka przypraw ( do grilla, taco's, do marynowania mięsa - ważne! warto przeczytać skład i wybierać te mieszanki, które nie zawierają glutaminianu sodu i innych świństw!) rękaw do pieczenia Mięso myjemy, pozbywamy się tłuszczu i obsypujemy obficie przyprawami
chwile dla mnie
Wątróbki drobiowe w szynce parmeńskiej 252każdy kawałek owinąć plastrem szynki. Osączone oliwki drobno pokroić lub zmiksować i wymieszać z kminkiem i papryką. Zawiniątka, po dwa, nabić na patyczki, posypać pieprzem i posmarować marynatą. Odstawić przykryte, najlepiej na całą noc do lodówki. Zamarynowane zawiniątka oczyścić z marynaty i piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej około 8 minut. W połowie pieczenia odwrócić. Wątróbki mają
Kulinarny karnet Christophera
Francuskie sakiewki z kiełbaską 203majonezu - 1 laska kiełbasy cienkiej ( ja użyłam z szynki) - 15 dag sera żółtego - oregano Przygotowanie: Ciasto francuskie rozcinamy na 8 kwadratów. Każdy kwadrat smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy szczyptą oregano a na to kładziemy po 2 plasterki kiełbasy, odrobinę majonezu oraz kawałeczek sera żółtego. Całość zawijamy i pieczemy w 180 C przez około 50 minut
Zainspirowana w kuchni
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 287świeżym koprem. Ślinka cieknie - głodni? Zapraszamy: Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała biała cebulka 1/5 szklanki octu balsamicznego oliwa z oliwek oraz masło do smażenia pół łyżeczki świeżo startej gałki(...)cebulą i czosnkiem, szynkę szwarcwaldzką oraz pokruszony ser capreggio. Wszystkie składniki na "pierzynkę" dokładnie mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Płynną masę wylewamy na wyłożone na cieście francuskim składniki i całą powierzchnie posypujemy startym parmezanem lub innym twardym serem. Tartę pieczemy ok.35 min. ( w zależności od rodzaju piekarnika). Jeżeli mamy możliwość 5 minut przed końcem pieczenia nastawiamy funkcję
Symfonia Smaków
Hot dog w cieście drożdżowym 281ciepła 😜 Kto piecze w wekend takie hot dogi? Łapka do góry, meldować się! Składniki na 12 sztuk Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej tortowej 40g dświeżych drożdży 1 szklanka mleka ½ szklanki przegotowanej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 300g pieczarek 12 parówek z szynki 12 plasterków sera(...)powstał warkocz. 3. Tak przygotowane hotdogi smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy ziarnami sezamu i czarnuszki. Pozostawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st C przez ok 25 minut. Gotowe hot dogi podajemy z ulubionymi sosami
Kuchnia w czekoladzie
Sałatka jajeczna z sosem curry 638Jeśli brak wam pomysłu co przygotować na kolacje lub śniadanie do chleba to polecam wam szybką i niezawodną sałatkę z jajek. Proponuję wersję z sosem
Ala piecze i gotuje
C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje 1089kwadratem i sklejamy boki. Przyotowane ciasteczka możemy posmarować rozkłóconym jajkiem - na zdjęciu wersja bez - na moje oko też wygląda w porządku:) Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. W tym czasie parzymy aromatyczną kawkę i czekamy na pachnący i cieplutki deser, który możemy delektować się bezpośrednio po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem. Mniam! A jeśli(...)słodkie ciasteczka to może przekąska do chłodniejszego napoju?;) Piwna przekąska Składniki: 1 opakowanie ciasto francuskie 100 gram szynka parmeńska 150 gram serek śmietankowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Marynowany pieczony schab – idealna domowa wędlinka lub mięsko na obiad 913podać z sałatką. Powiem szczerze, że sklepowe wędliny jakoś mnie nie urzekają. Nawet ostatnio, zdradziłam swojego dostawcę wędlin i kupiłam szynkę z małej wędzarni. Problem w tym, że szynka nie smakowała w ogóle mięsem, a w fakturze widziałam malutkie, malusieńkie dziurki, takie idealne jak od igły, które sobie od razu wytłumaczyłam nastrzykiwaniem wędliny (tak wiem, to już zboczenie:) Jeśli(...)przesadziłam, bo jedyne co trzeba zrobić, to oczyścić mięsko z błon i zrobić marynatę, co zajmie jakieś 5 min. Mięso pieczemy w zależności od indywidualnych upodobań koloru zrumienienia. Ogólnie się przyjmuję, że na 1kg wagi mięska, wypada 1 h pieczenia. Jeśli lubicie porządnie zrumienione mięso, to możecie ten czas wydłużyć o 10 min. Zachęceni? Zapraszam na pieczony, marynowany
Mieszam w Garnku
Pan ziemniak na bogato 350gałązkę pomidorów koktajlowych - wiórki mozzarelli - szynkę parmeńska 2 plastry - szczypiorek - szpinak świeży 3 garście - sól świeżo zmielona(użyłam różowej himalajskiej) - świeżo zmielony pieprz - olej rzepakowy z dodatkiem bazylii, czosnku, pomidora - jogurt typu grecki 1 łyżkę Całkowity czas przygotowania ok 40 min WSKAZÓWKI - ziemniaki staramy się gotować na wolniejszym ogniu aby nie popękały - ziemniaki po wbiciu jajka staramy się(...)ułożyć aby białko nie wypłynęło na zewnątrz - aby kontrolować stan jajka warto unieść skorupkę sera i zerknąć jaki jest jej stan zawsze można przedłużyć lub skrócić pieczenie, lub przebić skorupkę sera aby jajko się ścięło SPOSÓB WYKONANIA: Wybieram ziemniaki o takiej samej wielkości miej więcej aby równo się ugotowały, myje je i wstawiam do gotowania. - - gdy ziemniaki
Basia w kuchni
Lasagne z naleśników z warzywami / Lasagne with pancakes with vegetables 229frying pan with dill 6 parówek z szynki / 6 ham sausages 4 plastry żółtego sera / 4 slices of yellow cheese szczypta soli, czarnego pieprzu i ostrej papryki / pinch of salt, black pepper and hot pepper parmezan / parmesan masło / butter Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 25 min, ilość sztuk: 6 Najpierw formę
Projekty ze smakiem