pieczeń z szynki - 3974 przepisów (strona:137/265)

Szparagi z szynką parmeńską i gorgonzolą w cieście francuskim 132

pomocą pędzelka smarujemy je olejem i delikatnie posypujemy solą.  2. W szynkę parmeńską owijamy po 3 szt. szparagów i 1 pasek sera gorgonzola. Układamy je na kwadratach z ciasta francuskiego, zwijamy nakładając na siebie przeciwległe rogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy czarnuszką. 3. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut

Szefowa kuchni
Tarta na słono 154

średnicy większej niż średnica formy ( można sobie podłożyć pod ciasto papier do pieczenia) Zdjąć folię i ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika Pozostałe składniki: papryka pokrojona w paski ser żółty pokrojony w paski szynka pokrojona w kostę cebulka smażona jajko rozbełtane ze śmietaną – przyprawione Na ciasto wykładamy najpierw

Moje Wyroby
Warzywny zawijaniec w kremowym sosie z grillowaną papryką 194

łyżek Serek kremowy Arla Apetina Grilowana papryka i oliwki lub pomidor i bazylia - 5 łyżek Mozarella - wg uznania Pomidorki koktajlowe - dekoracja wg uznania *opcjonalnie możesz zawijanca zawinąć w plaster szynki parmeńskiej lub plaster boczku. Etap I - Farsz wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Podsmaż w kolejności cebula, czosnek, gdy się przyrumieni dodaj paprykę, cukinię,pieczarki oraz liście jarmużu. Chwilę(...)oliwki następnie nałóż farsz i zawiń. *Etap IV - możesz dodatkowo zawijańca zawinąć w szynkę parmeńską lub plaster boczku. Etap V - Kremowy Sos za pomocą bendera lub trzepaczki bardzo dokładnie zmieszaj serek apetina ze śmietaną. Następnie polej nimi zawijańce i posyp kawałkami mozarelli. Etap VI - Pieczenie Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, Zapiekaj 15 minut

Wylizany Rondel
Pizza twist czyli pizza inaczej :-) 240

ciasto wyrośnie odrywamy kawałek Wałkujemy na duży prostokąt , od połowy smarujemy sosem, układamy szynkę, posypujemy serem i oregano oraz bazylią. Składamy jak na zdjęciu i zalepiamy brzegi. Kroimy na pionowe paski Następnie zwijamy, okręcając jeden oraz drugi koniec. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. I gotowe :-) Pizzy wychodzi bardzo dużo

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bułki o smaku pizzy 119

mleka 100 g masła, roztopionego 1 łyżka cukru 2  jajka 30 g drożdży świeżych 3,5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 200 g szynki 200 g startego żółtego sera Sos 1 łyżka ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju sól pieprz bazylia oregano Wszystkie składniki  dokładnie wymieszać Wykonanie: Drożdże rozkruszyć w kubeczku dodać cukier(...)części. Z każdej części uformować kulkę i rozwałkować ją na płasko. Posmarować sosem, nałożyć szynkę, starty ser i zwinąć w kulkę. Układać na blaszkę wyłożoną papierem. Bułeczki należy umieszczać obok siebie w sporych odległościach. Odczekać około 15 minut aż wyrosną, a następnie posmarować je mlekiem. Piec w 180 stopniach C około 20 minut aż będą rumiane. Bułki o smaku pizzy

O kuchni z uczuciem
ROLADKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM ZE SZPINAKIEM I FETĄ 246

farszu formujemy 6-8 małych, podłużnych klopsików. Każdy zawijamy w plasterek szynki parmeńskiej i układamy w naczyniu żaroodpornym, zanurzając delikatnie w sosie. 50 g sera feta kroimy w plastry lub kruszymy i układamy pomiędzy roladkami. Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.  SZPINAK : Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy

cool and minty
pieczony szczupak z czosnkowo maślanym farszem 170

wnętrza przygotowany farsz i związujemy rybę sznurkiem ( tak jak wiążemy szynki).   Sporą blachę wykładamy aluminiową folią, układamy na niej rybę obkładamy kawałkami masła i n akrywamy  drugim kawałkiem aluminiowej folii  Szczupaka wstawiamy, do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rybę  przykrytą folią pieczemy przez 30 min, a n astępnie zdejmujemy górny arkusz folii, posypujemy grzbiet

Miód i pieprz
Pizza ziemniaczana + film 248

tortownicę. Na cieście rozprowadzamy nadzienie z pieczarek, cebuli i koncentratu pomidorowego. Plastry szynki drobno kroimy a następnie układamy na pizzy, na końcu pizzę posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 200 st. C i pieczemy około 25-30 minut

Smakowite Dania
Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 186

stopni. Arkusz rozwijamy i na całości rozprowadzamy koncentrat. Następnie kładziemy plastry szynki obok siebie, by na siebie nie nachodziły, a całość posypujemy mozzarellą. Rozwinięty arkusz dokładnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy przy użyciu noża na 2cm plastry. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy wszystkie plastry, zachowując odległości. Pieczemy 15-18 minut. Smacznego

Be Fit Be Strong
Zapiekanka makaronowa na szybko 99

makaronu. Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć na maśle i gdy woda odparuje dodać pokrojoną szynkę/kiełbasę. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na makaron i wymieszać . Przecier pomidorowy rozcieńczyć w połowie szklanki wody z przyprawami i 2/3 startego sera. Zalać sosem makaron, posypać resztą sera i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
BAKŁAŻAN Z SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ 120

posmakować bakłażana podawanego na wiele sposobów. Nie ma znaczenia czy jest grillowany, smażony, pieczony..... zawsze jest smaczny. Śmiało mogę powiedzieć,że to moja wakacyjna miłość :) SKŁADNIKI: 1 średni bakłażan sól morska mąka do panierowania oliwa extra vergine 1 ząbek czosnku 150 g cienkich plasterków szynki szwarcwaldzkiej 1 jajko ugotowane na twardo świeże zioła do posypania dresing

Kuchnia w opałach
Ciasto do pizzy włoskiej- przepis! / Pizza na włoskiej mące. 222

ciasta w okręg, muśnij oliwą z oliwek nałóż pastę pomidorową i pozostałe składniki. Piecz w 220 stopni C 20 minut.  PONADTO: - 200 g pasty pomidorowej - 100 g sera ( ja użyłam sera wędzonego) - oliwa extra virgin z oliwek -oregano, pieprz - oliwki zielone - 1/4 papryki czerwonej - szynka wiejska SMACZNEGO! PS. niestety nie dla tych co na diecie ;-( Buziaki!!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

SMYKWKUCHNI
Pierś kurczaka z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami oraz jalapeno 192

płatkach. Suszone pomidory kroimy na pół a jalapeno w plasterki. Na każdym plasterku szynki parmeńskiej układamy kawałek rozbitej piersi z kurczaka a na nią kilka 2-3 kawałki suszonych pomidorów i kilka plasterków jalapeno. Dokładnie zawijamy całość i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowane roladki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut. Gotowe, smacznego

Mango Papaja
Włoska Pizza Eksperymentalna 115

tradycyjną włoską pizze na cienkim chrupiącym cieście. Rewelacja! Trochę jej tego pozazdrościłam, bo ja zawsze robiłam taką domową pełną składników pizze. Sekretem jej przepysznego ciasta jest "kamień do pieczenia pizzy".  Poszperałam w internecie...taki kamień  to koszt ok 90 zł.  My nie robimy zbyt często pizzy i chyba nie mamy potrzeby wydawać takich pieniędzy.  Oferowany(...)czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem.  Blat obsypać mąką, kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzą 3 pizze) podsypując dodatkową mąkę. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, ułożyć resztę składników...   Pizzę ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść do nagrzanych płytkach szamotowych

MarciochaKucharzy
Świąteczna , szynka z indyka , parzona w piekarniku 593

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szyneczka jest pieczona , a w zasadzie parzona w piekarniku , gdyż temperatura w trakcie obróbki nie powinna przekroczyć 100 C .Zachęcam do prób z tą wędlinką – jest pyszna , a wiecie co ja najbardziej w niej lubię ? To ,że w mojej szynce z indyka mam 100% mięsa z indyka i nic poza tym " class(...)indyka w jednym kawałku 2 porządne ,łyżki soli peklowej 2 L wody – kranówy , byle zimnej 4 ząbki czosnku 2 łyżki otartego majeranku 1 łyżka oleju do natarcia szynki dodatkowo siatka wędliniarska lub sznurek Pierś z indyka , oczyszczamy z tłuszczu – jeśli ma . Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól peklową , mieszamy do całkowitego rozpuszczenia . Następnie dodajemy zmiażdżony nożem

Ogrodnik w podróży
Kiełbaska 170

wyrób kiełbasa jest bardzo dobra, chociaż najlepiej smakuje pieczona. Nie jest to takie trudne jakby się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy z tej strony  z kilkoma zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko ją parzyłam).  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowej szynki wieprzowej 1 kg boczku (bez skóry) 3 łyżki majeranku(...)łyżki soli 2 łyżki pieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie jelit cienkich (kupiłam na ebay) Zaczynamy od przygotowania mięsa. Z łopatki i szynki odcinamy tłuszcz i kroimy w małą kostkę. Boczek również kroimy w małe kawałki. Przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na dwie godziny.  Po tym czasie łopatkę mielimy na średnich oczkach, resztę

Na moim talerzu
Kiełbaska 128

wyrób kiełbasa jest bardzo dobra, chociaż najlepiej smakuje pieczona. Nie jest to takie trudne jakby się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy z tej strony  z kilkoma zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko ją parzyłam).  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowej szynki wieprzowej 1 kg boczku (bez skóry i boczku(...)majeranku 2 łyżki soli 2 łyżki pieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie jelit cienkich (kupiłam na ebay) Zaczynamy od przygotowania mięsa. Z łopatki i szynki odcinamy tłuszcz i kroimy w małą kostkę. Boczek również kroimy w małe kawałki. Przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na dwie godziny.  Po tym czasie łopatkę mielimy na średnich

NA MOIM TALERZU
Szparagi na sałatce z jajkiem w parmezanowym koszyczku. 218

szparagi zielone 5 plasterków  szynka parmeńska sałata mix 10 szt. oliwki czarne 10 szt. oliwki zielone 5 szt. pomidorki koktajlowe 5 szt. kapary 5 szt. pomidory suszone 2 dag parmezan ocet balsamiczny 1 jajko 0,5 łyżeczki ocet sól 5 dag parmezan 0,5 łyżeczka olej Wykonanie. Przygotować koszyczek z parmezanu. Papier do pieczenia posmarować odrobiną oleju. Zetrzeć(...)koszyka formować dowolnie. Sałatę najlepiej różną, rozłożyć na półmisku , obłożyć oliwkami, pomidorami, kaparami. Skropić octem balsamicznym. Szparagi blanszować 3 minuty w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, owinąć plastrami szynki parmeńskiej i zapiekać  8 minut pod grillem w piekarniku. Jajko w koszulce ugotować w lekko zakwaszonej wodzie i włożyć do koszyczka z parmezanu. Szparagi rozłożyć  na sałacie

Kulinarny karnet Christophera
Frittata z warzywami 324

Frittata to w smaku coś podobnego do omletu. Dodatki komponujemy w zależności od tego co lubimy lub co mamy  w lodówce. Możemy jeść na ciepło

Ala piecze i gotuje
Świąteczne lasagne z suszonymi śliwkami i szynką włoską 147

każda była inna i każda była wyśmienita! Lasagne we Włoszech podaje się na specjalne okazje, typu Święta, zjazdy rodzinne, obiadki u mamy. Jest robione w zwykłym piekarniku lub w piecu chlebowym. Wszystkie ważniejsze święta przypominają Włochowi o lasagne i o jego prawdziwych korzeniach. To flagowy posiłek, który ma długą i bogata tradycję i co najważniejsze, zawsze smakuje, każdemu. Każdy włoski(...)warstwą płatów makaronu.  Pokryć płaty sosem, można posypać serem i położyć szynkę, a na to, kolejną warstwę płatów. Beszamel, ser i płaty. Jedną warstwę możecie posypac tartym jajem. Którą chcecie. Na ostatnich płatach rozprowadzić sos, beszamel oraz ser. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok.40 minut bez przykrywania lasagne. I w sumie jest gotowe. Nie należy

Z Kuchni Do Kuchni
Jajko w chlebie 116

Takie tosty z wyciętym środkiem i usmażonym w nim jaku sadzonym możecie podawać w bardzo różny sposób. Dziś do moich tostów dołączyłam pieczone pomidorki z dodatkami, dzięki temu ta śniadaniowa propozycja jest niesamowita. A wszystko zrobicie w maksymalnie 20 minut! Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: –  tosty francuskie –  szakszuka   –  szakszuka z kurkami(...)pasta z awokado i jajka –  placki serowe –  placki jogurtowe z owocami –  omlet z białek –  omlet z pomidorami –  pasta jajeczna –  tost z jajkiem i szynką Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 4-6 kromek chleba tosowego pszennego – 4-6 jajek rozmiar M – sól – pieprz – olej lub oliwa do smażenia – 20-30 pomidorków koktajkowych większych

nietylkopasta.pl
Grillowana pierś z kurczaka 241

Grillowana pierś z kurczaka to bardzo zdrowa propozycja na obiad. Odpowiednio doprawiona stanie się wyjątkowym daniem. Możecie podać ją z ziemniakami z wody, albo z wersją

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybki i pyszny filet z kurczaka z patelni 109

coś, co zrobicie dosłownie w kilkanaście minut. Filet z kurczaka z patelni z dodatkiem szynki, pomidora i sera. Soczysty, pyszny, szybki do zrobienia i aromatyczny. W dodatku nie musimy bawić się w panierki, babrać w jajku i bułce. Tutaj wystarczą nam przyprawy, pomidor, szynka i ser oraz przyprawy. Takie przepisy lubicie najbardziej Ja też, bo poza oczyszczeniem mięsa(...)kawałki, nie ma tu żadnej roboty. Nie ma potem masy rzeczy do mycia i pół uwalonej kuchni. A cała rodzinka zachwycona. U nas filet z kurczaka był z warzywami pieczonymi i sosem czosnkowym, ale świetny będzie również z ryżem czy zwykłymi gotowanymi ziemniakami. Filet możecie doprawić w dowolny sposób, takimi przyprawami jakie lubicie. Ja użyłam soli, pieprzu, ziół prowansalskich

Mieszam w Garnku
Szybki i pyszny filet z kurczaka z patelni 176

coś, co zrobicie dosłownie w kilkanaście minut. Filet z kurczaka z patelni z dodatkiem szynki, pomidora i sera. Soczysty, pyszny, szybki do zrobienia i aromatyczny. W dodatku nie musimy bawić się w panierki, babrać w jajku i bułce. Tutaj wystarczą nam przyprawy, pomidor, szynka i ser oraz przyprawy. Takie przepisy lubicie najbardziej Ja też, bo poza oczyszczeniem mięsa(...)kawałki, nie ma tu żadnej roboty. Nie ma potem masy rzeczy do mycia i pół uwalonej kuchni. A cała rodzinka zachwycona. U nas filet z kurczaka był z warzywami pieczonymi i sosem czosnkowym, ale świetny będzie również z ryżem czy zwykłymi gotowanymi ziemniakami. Filet możecie doprawić w dowolny sposób, takimi przyprawami jakie lubicie. Ja użyłam soli, pieprzu, ziół prowansalskich

Mieszam w Garnku
Placek drożdżowy z figami 133

Niedawno piekłam drożdżówki dyniowe z cynamonem . Dzisiaj polecam Wam kolejne ciasto drożdżowe. Placek drożdżowy z figami to mój kolejny pomysł na jesienne ciasto. Świeże figi są w sklepach po 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami(...)zaczyn i dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 min. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie wyrabiamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy figi pokrojone w ćwiartki i posypujemy powierzchnię ciasta cukrem trzcinowym. Drożdżówkę odstawiamy jeszcze na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Pieczemy ciasto około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placki z zielonego groszku 102

która idealnie nadaje się do wzbogacenia np. ziołami, czosnkiem, cebulą, serem, czy również szynką. Polecam! A jeśli wolicie kukurydzę to zerknijcie na placki z kukurydzy konserwowej - klik . (około 12 sztuk) 1 puszka groszku konserwowego 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej (płaskie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia papryka słodka/ostra (fajny posmak daje papryka wędzona) sól, pieprz Ponadto: masło/olej

Di gotuje
Rolada serowa (z jajkami i szynką) 5015

szynki konserwowej 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz Zagotowujemy dość dużą ilość wody. Ser wkładamy do szczelnego woreczka strunowego i zalewamy go wrzątkiem, odstawiamy na około 30-40 minut. Po tym czasie ser powinien zmięknąć. W razie potrzeby, jeśli woda szybko nam ostygnie, dolewamy jeszcze trochę wrzątku. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę konserwową(...)kostkę. Szczypiorek siekamy. Miękkie masło ucieramy razem z serkiem topionym. Dodajemy jajka, szynkę i szczypiorek, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Miękki ser wyjmujemy z woreczka i wałkujemy na cienki płat (około 0,5cm). Na serze rozprowadzamy farsz, wyrównujemy. Zwijamy w roladę. Owijamy papierem do pieczenia (możemy dodatkowo zabezpieczyć ją folią spożywczą). Wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia

Smaki Na Talerzu
ŚWIDERKI FRANCUSKIE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 134

pół. Na połowie ciasta rozsmarowujemy oliwę z czosnkiem, a następnie układamy szynkę parmeńską, posypujemy startym serem mozzarella i przykrywamy drugą połową ciasta. Tniemy na paski o szerokości około 2 cm. Każdy z nich skręcamy kilka razy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 min. Podajemy same

Kuchnia MagdaLeny
Babeczki jajeczne ze szpinakiem 112

szpinaku kawałek czerwonej papryki 2 plasterki szynki  sól świeżo mielony pieprz Jajka rozbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Szynkę,paprykę i szpinak drobno pokroić,dodać do roztrzepanych jajek,doprawić do smaku solą i pieprzem. Silikonowe foremki do babeczek napełnić masą jajeczną. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec ok 20 minut. Po upieczeniu ostrożnie wyjąć

Kolorowa kuchnia Elki
Przekąski roladki a'la pizza 110

trzeba przesadzać z farszem, bo sos pomidorowy może wyciec a nadmiar szynki będzie utrudniał rolowanie.  Zrolowałam tak przygotowane ciasto zaczynając od brzegu z papryką.  Zwinięte ciasto kroiłam w krążki ok. 1,5 - 2 cm szerokości.  Wykładałam na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia w większych odległościach, tak żeby pomiędzy krążkami było najmniej

Pieprzyć z Fantazją
ŚWIDERKI FRANCUSKIE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 142

pół. Na połowie ciasta rozsmarowujemy oliwę z czosnkiem, a następnie układamy szynkę parmeńską, posypujemy startym serem mozzarella i przykrywamy drugą połową ciasta. Tniemy na paski o szerokości około 2 cm. Każdy z nich skręcamy kilka razy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 min. Podajemy same

Kuchnia MagdaLeny
TOSTOWE MUFFINY Z JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM 91

pieprz Chleb tostowy ugniatamy wałkiem i wykładamy nim formę do muffinów. Następnie układamy szynkę a na to pomidor pokrojony w drobną kostkę. Pomidora przykrywamy startym serem. Solimy i pieprzymy. Podpiekamy około 5 minut. Na wierzch dodajemy jajka (do każdego muffina po 1 jajku). Przyprawiamy pieprzem. Pieczemy do ścięcia się jajka. Smacznego

Kuchnia w oparach
Śniadaniowe mini muffinki jajeczne z cukinią, szynką i żółtym serem (bez mąki) 130

foremek nie należy natłuszczać) i w około 10 wgłębień kolejno umieścić po odrobinie szynki, cukinii oraz startego sera. Białka należy ubić na sztywną pianę i stopniowo połączyć z żółtkami. Masę doprawić do smaku i następnie zalać nią wcześniej przygotowane składniki. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec do 20 minut w 190 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) (*) Tą piękną tackę oraz

Di gotuje
Pizza chiena. Neapolitański placek wielkanocny. 187

równowagę smaków. Składniki: ciasto na pizzę lub ciasto kruche                             kilkanaście plasterków salami kilka plastrów szynki gotowanej kilka plastrów boczku kilka plastrów mozzarelli 150 g ricotty kilka plastrów sera żółtego 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w plasterki 3 jajka surowe 1/2 szklanki startego parmezanu(...)wystające około 2 cm ponad brzeg. Ułożyć warstwami salami, mozzarellę, jajka, boczek, ser, szynkę i ricottę. Zalać jajkami wymieszanymi z parmezanem. Przykryć warstwą ciasta uformowaną w koło i założyć brzegi dolnej części ciasta sklejając je palcami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec aż ciasto się zrumieni a masa jajeczna wewnątrz zetnie (około 1 godziny). Jeżeli ciasto

zadanie-gotowanie
Zupa z frykadelkami dla dzieci (i nie tylko) 171

ziarenka ziela angielskiego kawałek pora 1 łyżka masła klarowanego 300g mięsa z szynki 1 małe jajko 2 łyżki kaszy manny sól pieprz szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki Mięso zmielić, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, majerankiem, dodać jajko, kaszę mannę, wymieszać. Cebulę piec lub opalić nad ogniem. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić. Fasolkę pokroić na mniejsze

Obiad gotowy
Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i szynką 161

Bardzo smaczna i odchudzona babka ziemniaczana z chudą wędliną i szpinakiem. W ten sposób możemy zastąpić tradycyjny boczek.  1 duża cebula 3 ząbki czosnku 5 plastrów chudej wędliny (szynki) 4 kostki mrożonego szpinaku 1 kg ziemniaków 100 g żółtego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Pieprz Liść lubczyku Olej do smażenia Cebule kroimy w bardzo drobna(...)tarce na drobnych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru wody. Dodajemy przesmażoną cebulę z szynką i szpinakiem, starty ser. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Całość dokładnie mieszamy (do powstania gładkiej masy). Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch wygładzamy. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Użyłam

VioletoweKucharzenie
PIZZA SZYNKOWO - CZOSNKOWA 120

Dodatki :  150 g chudej szynki w plastrach 150 g pieczarek, poszatkowanych 200 g żółtego sera, startego na tarce 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki śmietany 18 % 1 duża łyżka majonezu 3 ząbki czosnku sól do smaku 1 płaska łyżeczka cukru 4 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 puszki kukurydzy(...)użyłam blaszkę z piekarnika ). Ciasto smarujemy ketchupem, na to rozkładamy cebulę, pieczarki, szynkę i część kukurydzy. Majonez mieszamy ze śmietaną, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Sosem smarujemy pizzę, na to wysypujemy tarty ser i resztę kukurydzy. Pizzę pozostawiamy na 10 minut aż podrośnie.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 % C, przez 15 minut.  Lekko studzimy, kroimy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka z warzywami, pulpecikami i serem 338

też zachowają więcej składników odżywczych. Danie podawać od razu po wyjęciu z pieca. Składniki: 50 dag ziemniaków sałatkowych 1 młoda cukinia garść fasolki szparagowej 15 dag młodego bobu ½  brokuła Sól do smaku Przyprawa do ziemniaków do smaku Pulpeciki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki 2 jajka pęczek szczypiorku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej Sól i pieprz

Wanilia i Kardamon
Szybkie mini pizzerinki z ciasta francuskiego 194

Ciasto francuskie posmarować ketchupem rozmieszanym z niewielką ilością wody. Ułożyć plastry szynki i ser na cieście pozostawiając na brzegu, w stronę którego zwijamy kilkucentymetrowy wolny pas do sklejenia ciasta. Pas posmarować rozbełtanym żółtkiem. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w plastry. Całość posmarować  żółtkiem. Piec przez 15 min w temperaturze

Przepisy Kulinarne
Rieska! Mniam! 174

wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut. Muszą się zarumienić. Podajemy - najlepiej na ciepło - z ulubionymi składnikami - u mnie było to świeże masło, tymianek, majeranek i włoska szynka Serrano - MNIAM! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Kilka pomysłów na... 191

zawsze :D  Miłego dnia :)  Cukiniowe gofry z kremowym serkiem, szynką szwajcarską, szpinakiem i pomidorem  Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i fetą  Curry z ciecierzycy i kalafiora z pure dyniowym, ryż jaśminowy  Makaron noodle z masłem orzechowym, marchewką i brokułem  Pierś z kurczaka pieczona z karmelizowaną cebulką i camembertem, kasza bulgur i brokuły A na koniec

More food, love and dreams
Tarta z ciasta francuskiego z boczkiem, brokułami i jajkiem 349

gości. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 20- 30 dkg wędzonego boczku lub szynki 2 cebule 1 brokuł 6 - 7 jajek Dodatkowo: forma do tarty 26 -28 cm Wykonanie: Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, następnie kładziemy na niego cisto francuskie (tak aby odrobinę wystawało poza formę

IMPRESJA SMAKU
Kurczak w cieście francuskim z suszonymi pomidorami ("warkocz") 256

pieprzem oraz mieloną papryką.  Pierś kładziemy na ciasto następnie plaster szynki, plaster sera, paseczki suszonych pomidorów oraz plastry pieczarek. Na całość układamy natkę pietruszki. Zaplatamy paski ciasta na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka. Pieczemy w 190 stopniach w piecyku około

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby 414

bokach pod kątem (po około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera. Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety : - podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Naprzemiennie zawijamy paski ciasta. Smarujemy żółtkiem jajka.   Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Nie taka dieta straszna jak ją malują. 308

makreli rewelacyjnie spełnia swoje zadanie; ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania