pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:206/315)

Ciasteczka roztopione bałwanki 188

niespodziankę! * SKŁADNIKI na 18 ciastek Ciastka: 300 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego anyżu Dodatkowo: 300 g cukru pudru 30 ml białka kilka kropli soku z cytryny 18 pianek marshmallow barwniki lub kolorowe pisaki posypki do ciasteczek * PRZYGOTOWANIE Ciastka Masło utrzyj mikserem(...)równych porcji. Z każdej uformuj kulę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu 6-7 cm. Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut , aż delikatnie się zarumienią. Studź

Food Square
Serniczki dyniowe na czekoladowo-orzechowym spodzie z orzechami i karmelem 234

koniecznie na swojej jesiennej liście "must do". Składniki na 12 sztuk: Spód czekoladowo-orzechowy: 100 g ciemnej czekolady 50 g masła 50 g cukru 1 jajko 100 g mielonych orzechów laskowych Masa serowo-dyniowa: 125 g serka mascarpone 75 g serka typu philadelphia 100 g białej czekolady 1/2 szklanki puree z dyni  (przepis) 25 ml śmietany(...)masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, aż się połączą. Masę wlewamy do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami i pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Masa:  Białą czekoladę i śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż czekolada się roztopi. Studzimy. Następnie

Smakowity Blog Kulinarny
Idealne pierniki 241

tłuszczu 82% 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 1 żółtko po pół łyżeczki: soli, pieprzu, kardamonu mielonego, cynamonu mielonego, gałki muszkatołowej mielonej, imbiru mielonego (można zastąpić gotową przyprawą do piernika) 80ml płynnego miodu gryczanego 260g cukru kryształu 1 duża łyżka kakao Mąkę, sól i sodę wsypujemy do miski. Masło wrzucamy do garnuszka(...)wrzucamy jajo i żółtko. Gotową masę przelewamy do miski z suchymi składnikami (mąka, sól, soda). Zawijamy w przezroczystą folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC (pieczenie góra-dół). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3mm. Pamiętamy, by stolnice oprószyć mąką, za każdym razem gdy będziemy wałkować, by ciasto się nie przykleiło. Wycinamy dowolne kształty, pieczemy

Sajkofanka smaku
Makowiec klasyczny 270

pszennej  - 70 g świeżych drożdży - 150 g masła  - 5 jajek  - szklanka cukru pudru  - 3 łyżki śmietany - opakowanie cukru waniliowego Masa makowa: (nie posiadam maszynki do mielenia maku,  więc musiałem kupić gotową masę makową i z nią własnie podaje przepis) Sposób przygotowania: 1. W miseczce rozcieramy (widelcem,łyżką) drożdże z łyżeczką cukru. I odstawiamy na minutkę(...)ciasto nie będzie przyklejać się do dłoni , posypujemy blat lub stolnice odrobiną mąki i jeszcze tam ugniatamy ciasto.   2. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy wałek, dzielimy ciasto na dwie równe części i wałkujemy ciasto na "owalne" placki o długości naszych blaszek.Ciasto powinno mieć grubość ok. 5-6 mm. 3. Następnie otwieramy masę

Gotuj Z Muzyką
Lasagne ze szpinakiem i cukinią 178

szpinaku (mrożonego w liściach) 2-3 cukinie 250 g mascarpone 75 g gorgonzoli 2 żółtka 4-6 ząbków czosnku, starte 2 szalotki gałka muszkatołowa pół łyżeczki oregano (suszone) świeżo mielony pieprz sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Szpinak podusić na patelni z odrobiną oliwy. Gdy będzie już miękki przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem (3-4 ząbki). W miseczce(...)dokładnie wymieszać z 1-2 ząbkami czosnku, oregano i odrobiną soli. Płaty lasagne obgotować przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. (Nie jest to konieczne, ale przyspiesza czas pieczenia i mamy pewność, że makaron będzie miękki). Zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć na papierowych ręcznikach, tak aby się nie posklejał. Przyrządzić sos z mascarpone. Na patelni z odrobiną oliwy

Food Square
Roladki z udek kurczaka 270

nasze roladki potrzebujemy udka z kurczaka (mogą być z kostką lub wyfiletowane) - -ok 12 sztuk.. My swoje wyfiletujemy sami. Musimy też przygotować: -0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego -4 marchewki -2 jajka -2 suche bułki -cebulę -przyprawy -olej    Deskę owijamy folią spożywczą, układamy udka skórką do dołu, dociskamy folią i tłuczemy.    Rozbite posypujemy(...)pozostawiamy na czas przygotowania farszu.    Odciskamy namoczone bułki, wbijamy do nich jajka, dodajemy delikat do mięs do smaku, dokładamy mięso mielone i wyrabiamy na jednolitą masę. Na każdy płat udka nakładamy mielone mięso do 2/3 długości płata, kładziemy pasek surowej marchewki i zwijamy roladkę. Spinamy wykałaczką i odkładamy na półmisek z olejem i przyprawami

Maminek kulinarny
Korzenna tarta z dynią 168

śmietany kremówki (38%) 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 80 g cukru 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki(...)lodówce przez 1 godzinę. Jedną kulkę ciasta kruchego (drugą zachować do innego wypieku) rozwałkować, wyłożyć nią formę do tarty. Gęsto nakłuć widelcem, a następnie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wysypać ceramicznymi kulkami (lub grochem czy fasolą). Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Usunąć z ciasta kulki i papier. Piec kolejne 10 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Foccacia - bułki z oliwkami, pomidorami i ziołami (bez glutenu, mleka i jajek) 256

drożdże instant  1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej lub oliwa 3 łyżki woda lub mleko roślinne około 1,5 szklanki siemię lniane mielone 2 łyżki pomidorki koktajlowe (cherry) oliwki czarne i zielone  rozmaryn, bazylia, koperek, natka pietruszki lub suszone zioła np. prowansalskie Jeśli nie macie uczulenia na jajka to warto dodać jedno(...)Wyrabiać mikserem aż ciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać więcej wody. Dodać posiekane zioła. Wymieszać, przełożyć do  foremek lub nałożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać pomidorki i oliwki. Nakryć suchą lnianą ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C. Ciasto na bazie mąki ryżowej

głodny alergik
Piernik staropolski długo dojrzewający 198

szklanka cukru,  1/4 szklanki mleka,  1 i 1/2 łyżki sody oczyszczonej,  szczypta soli,  1/2 łyżki cynamonu,  1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu,  50g rodzynek,  25g migdałów w słupkach,  25g suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę(...)lnianą ściereczką i odstawić na 3-4 tygodnie. po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, po czym podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować i układać w keksówce. Każde ciasto piec około 15-20minut w temp. 180st. Ostudzić.  Dodatkowo:  300g powideł śliwkowych,  100g mlecznej czekolady,  50g gorzkiej czekolady,  1/4 szklanki śmietanki 30%,  łyżka masła

Z miłości do słodkości
Zupa z pieczonej papryki 190

Porządkując komputer znalazłam zdjęcia pysznej, aromatycznej zupy, którą robiłam jakiś czas temu. Nie wiem jak to się stało, że zupełnie zapomniałam wstawić ten przepis :) Pomysł

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kapuśniaczki z ciasta francuskiego 236

biały i czarny sezam do posypania farsz: 500 g kiszonej kapusty listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 300 g pieczarek 1 cebula   2 łyżki oleju sól świeżo mielony pieprz   Kapustę kiszoną opłukać,włożyć do garnka,zalać wodą,dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i drobno posiekać.  Pieczarki oczyścić ,zetrzeć na wiórki, podsmażyć(...)tego celu foremki. Na środek wyciętej gwiazdki włożyć niewielką ilość farszu,przykryć kolejną gwiazdką i brzegi zlepić używając widelca.  Każdą gwiazdkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 20 minut w temp. 190*C.  Podawać na ciepło z filiżanką czerwonego barszczu

Kolorowa kuchnia Elki
Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana 512

szkl Cebula 1 szt Makaron rosołowy 80 gr Rodzynki 100 gr Olej do smażenia Sól, pieprz, cynamon mielony CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z nóżek kurczaka ściągamy skórę prawie do końca. Luzujemy z kości, oddzielamy od mięsa. Mięso mielimy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym,  następnie dodajemy pokrojoną(...)pomóc, żeby było łatwiej i sprawniej). Koniec skóry podwijamy pod spód przy układaniu na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika wrzucamy jeszcze na blaszkę cząstki cytryny i cebuli. Pieczemy w temp.150'C przez ok pół godziny. 2. W między czasie przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy razem z bulionem, cebulę drobno siekamy, przesmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy drobno połamany

My Culinary Art
Bułki mieszane z ostropestem i chia 182

mąki żytniej pełnoziarnistej  300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania) 4 łyżeczki nasion chia 4 łyżeczki mielonego ostropestu  1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli morskiej Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto.  Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki(...)swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min 30 min.  Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 17 minut. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Krucha tarta z wędzonym łososiem i szpinakiem baby 349

wędzonego łososia 100 g szpinaku baby 100 g pomidorków koktajlowych 3 jajka 150 ml śmietany 30% sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód pod tartę: 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Zimne masło ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2. Palcami mieszamy masło(...)jest gotowe. 4. Wałkujemy ciasto na placek o grubości około 0,5 cm. Przekładamy na foremkę wysmarowaną masłem. 5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 minut (do czasu, aż się zarumieni). 6. Po upieczeniu odstawiamy spód tarty do wystygnięcia. Nadzienie: 1. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy posiekany

W kuchni Katie
Szwedzkie bulki cynamonowo kardamonowe - Vetebullar 229

mąki pszennej typu 550 50 g cukru 1 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 100 g miękkiego masła 100 g drobnego brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu wierzch: 1 jajko lekko ubite cukier perlisty lub płatki migdałowe Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego mleko, mieszamy. Mleko z masłem powinny być letnie(...)ciasta. Następnie wyrabiamy ciasto ręką przez 2 minuty. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę tak by podwoiło objętość. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy składniki nadzienia na gładką masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Rozprowadzamy na nich po połowie nadzienia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik cytrynowy ze stewią i polewą czekoladową 173

czekoladzie 6 kostek gorzkiej czekolady-ok.30 g             lub  ciasteczek owsianych w czekoladzie 50 g mielonych migdalow Skladnik na mase serowa : 1 kg sera( u mnie President przywieziony z Polski) 5 jajek 250 ml mleka 1,5 % tluszczu lub 250 ml kremowki,gdy nie liczymy kalorii(...)lyzki Limoncello-byloby swietne,ale nie mialam,nie dalam Dodatkowo na polewe: 60 -70 g gorzkiej czekolady 60 % 4-6 lyzek mleka Foremke na sernik wykladamy papierem do pieczenia,a obrecz smarujemy maslem.Wszystkie skladniki na spod wrzucamy do blendera i rozrdrabniamy.Mozna rowniez wrzucic do grubego woreczka foliowego i rozdrobnic  walkiem do ciasta.Pokruszona mase wsypujemy do formy ,rownomiernie rozprowadzamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajka zapiekane z serem brie i pieczarkami 237

łyżka oliwy plus odrobina do natłuszczenia naczynia 1 dymka, pokrojona ukośnie w plasterki 4 małe pieczarki 30g sera brie, pokrojonego w małe kawałki 2 świeże jajka sól i świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i natłuszczamy oliwą filiżankę do cappuccino. Dwa całe plastry boczku układamy na kratce do podpiekamy, aż do uzyskania złotej barwy(...)Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy połowę sera. Dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do filiżanki, na wierzch wbijamy jajka tak, aby żółtka się nie rozlały. Stawiamy filiżankę na blachę do pieczenia i pieczemy bez przykrycia 5 minut. Wyjmujemy danie z piekarnika, posypujemy jajka resztą sera i dopiekamy kolejne 8 minut. Po upieczeniu w masę wbijamy dwa plastry podpieczonego boczku. Doprawiamy

Gorący kąsek
Jabłecznik bez tłuszczu 216

małych sztuk) 165 g mąki pełnoziarnistej 100 ml mleka 3 jajka 1,5 łyżeczki sody 1/2 szklanki erytrytolu + 1 kopiasta łyżka słodzika ze stewii* 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, szczyptę soli i ucieramy mikserem przez 5 minut. Ważne jest, aby robić to długo, aby odpowiednio napowietrzyć ciasto(...)Całość miksujemy jeszcze chwileczkę, do całkowitego połączenia składników. Wyłączamy mikser i dodajemy 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy, na wierzch wykładamy pozostałe jabłka. Pieczemy 35- 40 minut w 180*C, do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Możemy przed podaniem posypać pudrem z erytrytolu. * Jeżeli stosujecie biały

Moja Micha
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 204

oraz miód dodajemy kandyzowaną skórkę i całość ucieramy łyżką , masa ma być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się na cieście-jej gęstość możemy regulować poprzez dodanie śmietanki lub mielonych migdałów. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm –przyznam szczerze że nie mierzyłam(...)najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną!  Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem , wsadzamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Lekko jeszcze ciepłe lukrujemy i posypujemy skórką pomarańczową. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Krwawe ciasteczka na Halloween 198

przyda się Wam taki przepis...? Krwawe ciasteczka cytrynowo-cynamonowe Składniki: (na 20 sztuk) 225 g mąki pszennej 40 g cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g zimnego masła 1 żółtko lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru 1/2 łyżeczki zimnej wody krew: 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu 1 kropla zielonego(...)zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać szklanką koła. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Cukier puder przesiać, utrzeć z białkiem na gładki lukier. Przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę, żeby powstała

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowy placek śliwkowy z blachy 221

mleka 90 g cukru 60 g masła 1 jajko 2 płaskie łyżeczki drożdży instant spora szczypta soli 1 łyżeczka mielonego kardamonu 4 łyżki powideł sliwkowych 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka cukru 1,5-2 kg śliwek Wykonanie: mleko podgrzać w rondelku, dołożyć pokrojone na małe kawałki masło. Wszystkie suche składniki umieścić w misie robota, dodać(...)nożykiem, pozostawiając tylko z tyłu nieprzecięty1 cm, tak by po wyjęciu pestki i rozchyleniu obu połówek śliwka utworzyła kształt motylka piekarnik nagrzać do 200`C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na wielkość blaszki ( 34x38 cm), posmarować powidłami i bardzo gęsto, dachówkowato rozłożyć śliwki. Cukier wymieszać z cynamonem, oprószyć rozłożone śliwki. Piec 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczary faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem 195

dużych pieczarek (dostępne w Lidlu) ok. 350g mięsa mielonego z łopatki 150g mrożonego szpinaku siekanego 4 plastry sera 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 2 czubate łyżki bułki tartej 2 łyżki  sosu worcestershire (można pominąć, w zastępstwie używamy 1 łyżki soku z cytryny lub limonki) sól, świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki po wyjęciu z pudełka(...)odciskamy. 4 pieczarki pozbawiamy nóżek i przy pomocy małej łyżki delikatnie wydłubujemy z nich blaszki. Blaszki można wyrzucić, nóżki i jedną odłożoną pieczarkę ścieramy na dużych oczkach. Mięso mielone przekładamy do miski i doprawiamy sosem worcester oraz solą i pieprzem. Mieszamy ze startą pieczarką i przeciśniętym przez praskę/startym czosnkiem. Cebulę szklimy na tłuszczu i dorzucamy do farszu

Kuchenna Kontrrewolucya
Wegańskie drożdżówki z makiem 210

cukru Jest to najlepszy wg mnie przepis na wegańskie ciasto drożdżowe, zawsze, ale to zawsze wychodzi idealne. Dokładne przygotowanie ciasta znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/ farsz: 250 g suchego mielonego maku 100 g cukru 50 g rodzynek 2 łyżki syropu z agawy szczypta cynamonu 2 łyżki masła kokosowego 50 g jagód goi Przygotowanie: Rodzynki i jagody moczymy(...)rulon. Następnie rulon kroimy na paski około 3 cm szerokości. Lekko wgniatamy górę i spłaszczamy formując drożdżówki. Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 C około 30 minut. Do pełni szczęścia można je jeszcze polukrować Smacznego

greenscarf
Świąteczne markizy 215

łyżki miodu 2 żółtka 350 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1/2  łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka  mielonej skórki pomarańczowej Masa czekoladowa: 100 g czekolady 125 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki   domowej esencji waniliowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy razem ze wszystkimi przyprawami, dodajemy cukier, żółtko, pokrojoną(...)Ciasto wałkujemy cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy ciasteczka, a następnie stemplujemy na nich choinki lub inny wzór. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy  przestygnie dodajemy po łyżeczce

Kulinarne przygody Gatity
Brazylijska babka marchewkowa 202

mogłam sobie wyobrazić jak smakują… Dopiero jak spróbowałam ciasta marchewkowego to się w nim zakochałam:)! Przepis na ciasto marchewkowe jest jednym z moich najukochańszych i wszyscy znajomi, którzy mieli okazję spróbować tego wypieku też stali się jego wielkimi fanami. Dlatego jak natknęłam się na przepis na babkę marchewkową to od razu trafił on do mojej listy do zrobienia(...)zapraszam! Brazylijska babka marchewkowa – składniki: 250 g obranej surowej marchwi 260 g przesianej mąki 250-300 g cukru 4 jaja 200 ml oleju roślinnego 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. 2. Marchew miksujemy na puree, moje niestety nie było dobrze zmiksowane i dlatego nie miało aż tak pięknego koloru

UgotujmyTo.pl
Ciasto orzechowe z ajerkoniakową pianką 226

Wilgotne orzechowe ciasto przełożone puszystą, rozpływającą się w ustach pianką z ajerkoniaku. Całość polana gęstą czekoladą i ozdobiona karmelem. Eleganckie i pyszne… Składniki: Ciasto: 8 jajek 2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru szczypta soli Pianka z ajerkoniaku: 500 ml śmietany 30% 8 łyżeczki żelatyny 1,5 szklanki ajerkoniaku 4 łyżki cukru pudru 0,5 szklanki mleka(...)szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto podzielić na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć folią aluminiową i wylać na nich równomiernie masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut. Wystudzić. Pianka z ajerkoniaku: Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem

Oryginalny smak
gruszki w soku z winogron na ciastkach zbożowych z bitą galaretkową śmietaną... 158

szklanki woda, 1 kg gruszki szarki, 1 łyżka cukier, 1 opakowanie żelatyna na litr, 12 sztuk ciastka zbożowe, 250 ml śmietana kremówka, 1 opakowanie galaretka wiśniowa, - ile potrzeba czekolada mielona umyte winogrona zalać 2 szklankami wody, pod przykryciem gotować na mniejszym ogniu z 40-60 minut co jakiś czas mieszając przez drobne sito plastikowe do miski przetrzeć łyżką ugotowane(...)średnim ogniu gotować z 5 minut, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę na 1 litr - mieszać do rozpuszczenia żelatyny i zostawić do ostudzenia tortownica 20cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dno blaszki wsypać rozkruszone ciastka zbożowe z żurawiną na pokruszone ciastka wlać tężejące gruszki i schować do lodówki na 1 godzinę ciastka wciągną wilgoć z galaretki gruszkowej

W Mojej Kuchni Lubię
Zapomniane kaszubskie jadło. 140

Napoleon  czy kuch kaszebski. W kaszubskiej kuchni wielką rolę odgrywał domowy drób, a wśród niego gęś. Gęś to kaszubska „obona” , zupa z „zełtech wreków ” na gęsinie, gęsina gotowana, pieczona i wędzona. Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się  okrasa czyli po kaszubsku  obona. Składniki. Surowe mięso z gęsi, najlepiej  udo lub pierś. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek(...)mamy lodówki. Gliniane naczynia zapobiegają jełczeniu.   I co robić z tą oboną czyli okrasą? Jak nazwa wskazuje okrasza się nią różne potrawy. Dawniej okrasę do zup mielono razem z kośćmi. Śledzie ,które królują na Kaszubach ,okraszone oboną są wspaniałe. Okrasa ,taka z piersi gęsi , to już sama w sobie stanowi wspaniały ,aromatyczny tatar.  Jest doskonała do okraszania tłuczonych

Kulinarny karnet Christophera
Kebab libański 293

świeżej mięty, pęczka świeżej pietruszki, sałaty masłowej, 250 gram pomidorków koktajlowych, 1 zielonej papryczki chili, 1 cytryny. 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 szklanki ziaren sezamu, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Wołowinę, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka natki kolendry, pół pęczka mięty, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, 25 gram orzechów włoskich i 25 gram obranych pistacji umieściłem(...)gładką masę. Mięso odstawiłem na godzinę do lodówki, a po tym czasie uformowałem z niego kulki, które następnie rozpłaszczyłem, tak by powstały podłużne wrzecionowate kebaby. Na blasze do pieczenia ułożyłem arkusz pergaminu, który posmarowałem oliwą, a na nim kebaby, które również przy pomocy pędzelka posmarowałem oliwą. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim kebaby

Wyprawy kulinarne