uzyskania pięknej, krwistoczerwonej konsystencji. W tym momencie możemy ciasto podzielić na dwie równe części lub też upiec w jednej blaszce i następnie przeciąć. Dla pierwszej opcji każdą partię pieczemy po 30 minut, dla drugiej 50 minut, obie w 180 stopniach. Studzimy. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy z odrobiną cukru pudru na sztywną pianę. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną(...)przez kilka godzin. Ja nie wytrzymałam napięcia i przecięłam praktycznie od razu przez co trochę popłynęło - bądźcie mądrzejsi! Pamiętacie tych dziwnych ludzi od świątecznej piosenki Christmas Time? Na pewno tak! Okazuje się, że podobnych hitów mają jeszcze kilka, na przykład łzawą balladę z linku poniżej. Pierwsza klasa
sama złodyczświątecznym stole musi znaleźć się także świateczna szynka.Każdy ma swój sposób...mam i ja;) Niekwestionowany przebój na naszym światecznym stole.Składniki;1,5 kg surowej szynki,13 gozdzikow,1/2 laski cynamonu,sól,Marynata2 cebule,3 ziarenka ziela angielskiego,3 listki laurowe,0,7 l czerwonego wina / u nas słodkiego, ale może też byc wytrawne/,Wykonanie;Cebule kroimy w plastry(...)Odkładamy na 2 dni do lodówki. Po tym czasie szynkę wyciągamy ,osuszamy. Szpikujemy gozdzikami i pokruszonym cynamonem. Wkładamy do brytfanki i polewamy marynata. Pieczemy pod przykryciem około 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni.W czasie pieczenia polewamy szynkę wytworzonym sosem
Anioły w kuchniTyle jeszcze jest do zrobienia w przedświątecznej gonitwie. Upiec ciasto, zrobić zupę grzybową, ubrać choinkę, zapakować prezenty. W kuchni stoi sterta brudnych naczyń, w wannie pływa
dolcevitainmykitchenDelikatny i wilgotny makowy biszkopt z pysznym kremem ananasowym, smaku dopełniają delicje i galaretka. Zaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser. Idealny wypiek na zbliżające
Wanilia i KardamonDoskonałe kruche ciasteczka świąteczne, przełożone marmoladą. Bardzo proste i łatwe w wykonaniu. Idealnie nadają się na prezent świąteczny oraz jako słodki poczęstunek dla gości. Koniecznie zróbcie i mam nadzieję, że Wam posmakują :) Składniki: * 3,5 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany * 125 g masła * 1 jajko * 2 łyżki cukru pudru * szczypta soli * marmolada wieloowocowa na nadzienie (użyłam(...)Foremkami w kształcie gwiazdek (potrzebne są foremki gwiazdki mniejsze i większe) wycinać ciastka. W połowie wyciętych gwiazdek mniejszą foremką wyciąć ze środka mniejsze gwiazdki. Piec ciastka na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut w temperaturze 190'C. Całe gwiazdki wysmarować lekko marmoladą, na wierzch docisnąć gwiazdkę z wyciętym środkiem. Pusty środek nadziać marmoladą
Zrób to smacznieCoroczny hit na Świątecznym stole czyli uwielbiany w mojej rodzinie miodownik z masą grysikową i orzechami :) Gorąco polecam ! PLACKI MIODOWE: 3 szkl. mąki 1 kostka margaryny 180 g cukru pudru 3 jajka 3 łyżki miodu 3 łyżeczki sody oczyszczonej MASA GRYSIKOWA: 1 szkl. kaszy manny 750 ml mleka 170g cukru 1 kostka masła Kilka kropli aromatu rumowego(...)orzechów włoskich 150 g masła ½ szkl. cukru 4 łyżki miodu DODATKOWO: Powidła śliwkowe Woda Sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: PLACKI MIODOWE: 1.Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy. 2. Pieczemy w formie wyłożonej papierem w 180 st. C ok. 15-20 min. 3. Po upieczeniu każdy placek przekładamy papierem i kładziemy jeden na drugi. Dociskamy ciężką książką/ deską. 4. Na drugi
Marcepanowa kuchniawytrzymają. Coraz częściej mam wrażenie, że nocą po naszej kuchni chodzą krasnoludki i wyjadają wszystkie słodkości z pudełek i puszek :P Dzisiaj przed Wami przepis na moje ulubione pierniczki świąteczne. Nadziane marmoladą i polane czekoladą (choć i bez niej są wspaniałe). Proponuję je upiec od razu z podwójnej porcji bo są przepyszne i na pewno zrobicie jeszcze powtórkę przed świętami :) Możecie(...)sztuk: 5 szklanek mąki 2 jajka 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki melasy 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek wody 2 łyżki kakao Dodatkowo: marmolada o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa) 100 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki na ciasto (za wyjątkiem wody) wymieszać ze sobą
My simple kitchenrobią się wtedy wilgotne a ich piernikowy aromat nabiera mocy. Choinki przygotowane z paluszków, zabarwionej na zielono białej czekolady i kolorowej posypki nadają mufinkom świątecznego charakteru. Ciasto na około 30 mufinek: 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 4 łyżki powideł(...)żółtka, ciągle ubijając mikserem. Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą mąkę z sodą, kakao, na końcu mleko i rozpuszczoną margarynę z miodem. Gotowe ciasto wylać do natłuszczonych foremek. Piec 30 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki mufinki przykryć folią aby zachowały wilgoć. Najlepsze po 2-3 dniach Choinki przygotowujemy z białej czekolady, którą rozpuszczamy
Jadło i czytadłowyjątkowy dzień jak dziś śpieszymy do Was jeszcze ze świątecznymi życzeniami. Kiedy po Wigilijnej kolacji zostało wspomnienie, a w Boże Narodzenie zasiedliliśmy do stołów z radością spoglądając na bliskich życzymy sobie wszyscy - zdrowia, miłości, pomyślności i spełnienia marzeń oraz powodzenia w życiu zawodowym i osobistym... Po tak pięknych życzeniach przychodzi pora na deser ... zapewne nie ma już miejsca(...)dziesiątkę :) Murzynek z kakaową bitą śmietaną SKŁADNIKI: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 łyżek ciemnego kakao 3/4 szklanki mleka bita śmietana 500 ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny 1 szklanka wody gorącej 4 - 5 łyżek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiokresie pojawia się bardzo dużo maku i miodu. Mogę wam szczerze powiedzieć, że to główny składnik większości naszych potraw świątecznych. Chcę się z Wami podzielić moim ulubionym ciastem świątecznym, przepis jest prosty, a ciasto jest bardzo aromatyczne i mokre, przez co możemy delektować się nim kilka dni. No chyba, że wszystko zjecie na raz :)Składniki:ciasto2 szklanki mąki1 szklanka cukru100(...)Dwie blaszki o wymiarach 28 x 12 cm wykładamy papierem pergaminowym i nagrzewamy piekarnik na 180 CciastoW mikserze ucieramy żółtka z cukrem i masem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i ubite białka na sztywną pianę. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy spód naszych blach.masa makowaMak zalewamy wrzątkiem - odstawiamy na 15 minut, odcedzamy wodę i przepuszczamy przez
Niezły Młynekcudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, udźcem z indyka, zrezygnować z beszamelu, a zamiast żółtego sera - mozzarella light(...)coś; jem dużo warzyw - a to samo zdrowie ;) waga: - 1,5kg ale nie wiem na ile moja waga jest dokładna bo czasami wariuje (jednak wydaje mi się, że świąteczny tłuszczyk już zostawiłam za sobą); i rzecz, którą zauważyłam dopiero wczoraj, zawsze do tej pory waga potrafiła mi się wahać o 2-3kg w ciągu dnia (czyli ważąc się wieczorem
Brzuszki Łakomczuszkibardzo prosty do przygotowania jeśli posłużymy się już gotowymi półproduktami. W wersji slow food sami możemy przygotować domową masę makową czy ciasto francuskie albo półfrancuskie . Sprawdzi się jako jadalna świąteczna dekoracja. Właśnie prostota i szybkość przygotowania to wielki walor tego ciasta, można zrobić je nawet kiedy jesteśmy bardzo zapracowani a chcemy np wnieść własnoręcznie przygotowany wkład w wigilię w pracy(...)szklanka masy makowej 1 jajko cukier puder Jak zrobić choinka makowiec z ciasta francuskiego: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw ciasto francuskie otwieramy z opakowania i rozwijamy na papierze do pieczenia, jeśli trzeba lekko wałkujemy wałkiem do ciasta by nadać mu równą powierzchnię. Następnie ciasto składamy na pół. W kolejnym kroku z ciasta wycinamy choinkę (ponieważ złożyliśmy je na pół
Dorota SmakujeKremowy sernik z ananasem to bardzo łatwe do wykonania ciasto na świąteczny deser. Świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek na każdą okazję. Sernik przygotowuje się praktycznie w jednej misce i nie wymaga długiego miksowania. Warstwę ananasową można zrobić zarówno z wykorzystaniem świeżego ananasa, jak i z puszki. Oczywiście ze świeżym ananasem sernik wychodzi smaczniejszy. Sernik po upieczeniu jest delikatny(...)gęstego twarogu lub kupić w kawałku i zmielić samemu. Należy omijać sery w składzie, których są zagęstniki, konserwanty lub inne dziwne rzeczy. Ilość porcji: Czas przygotowania: 50 minut + pieczenie i chłodzenie Forma o wymiarach: 34 cm x 24 cm x 7 cm Składniki na kremowy sernik z ananasem: 1 kg białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego
Kuchcik gotujeTakie świąteczne dwa w jednym… Dwa blaty piernikowe, w środku sernik z dodatkiem masy marcepanowej, a tym co spaja wszystkie warstwy są powidła śliwkowe z rozpuszczoną czekoladą. Szczerze mówiąc osobiście oczekiwałam jednak po tym wypieku więcej. Być może to kwestia tego, że zarówno piernik jak i sernik (pomimo dodatku masy marcepanowej czy amaretto) smakowały bardzo, że się tak wyrażę(...)prostu trzeba takie smaki lubieć;) PIERNIK: 250g miodu 100g masła 2 duże jajka 1/2 szklanki śmietany 18% 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika SERNIK MARCEPANOWY: 750g zmielonego twarogu 250g sera ricotta 200g masy marcepanowej 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki
Smaki Na Talerzuprzy piątku rybka, a ponieważ Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, wypróbowałam bardzo świąteczny sos chrzanowy. Morszczuk okazał się przepyszny a chrzan dodał mu szlachetnego charakteru. Gorąco polecam! Składniki: • 4 duże filety z morszczuka • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz Sos chrzanowy • 4 czubate łyżeczki chrzanu tartego • 1 szklanka śmietany 12 % – 250 ml • 1 łyżeczka(...)pieprzem. • Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. • Rozgrzać masło, dodać chrzan, śmietanę i zagotować. • Lekko przestudzić, dodać przyprawy i roztrzepać z żółtkami. • Rybę zalać sosem. • Piec przykryte folią aluminiową w temperaturze 180 st.C przez 20 minut. • Odkryć i zrumienić przez następne 10 minut
To co kocham