łyżki bułki tartej+ do obtoczenia klopsów * 1 jajko * sól do smaku * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * płaskie pół łyżeczki czosnku granulowanego Dodatkowo: * 2 mniejsze czerwone papryki * 350 g pieczarek * 1 cebula * 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam Orzech ) * olej do smażenia * około 2 szklanek bulionu * do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, majeranek, oregano Wykonanie: Do miski przełożyć mięso mielone(...)mięso. Uformować małe klopsiki, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni. Na tym samym oleju podsmażyć pokrojoną w plasterki paprykę, pieczarki i cebulę w piórka. Na wierzch na podsmażone warzywa położyć podsmażone klopsy, zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Całość dusić na małym ogniu około 20 minut
Zrób to smaczniewyczarować. Nam ostatnio wpadł w ręce przepis na bigos. I wiecie co? Jest zaskakująco pyszny! Przepis na bigos z cukinii Składniki: 3 średnie cukinie, 2 duże cebule, 200 gramów pieczarek, 300 gramów dobrej kiełbasy, 2 średnie marchewki, świeży koperek, sól, pieprz, olej. Zrób tak: w głębokiej patelni lub w garnku przesmaż na oleju posiekaną cebulę razem z pokrojonymi w plasterki(...)pieczarkami oraz kiełbasą pokrojoną również w plasterki. W międzyczasie zetrzyj na grubych oczkach cukinię oraz marchewkę i dodaj do reszty. Smaż jeszcze 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem, podlej połową szklanki wody i duś około 10 minut. Na koniec dorzuć posiekany koperek i wszystko dokładnie wymieszaj. Rada: bigos z cukinii to również świetne danie wegetariańskie, jeśli pominiesz kiełbasę. Artykuł
Kulinarna Polskamięsa 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 0,5 szklanki sezamu <Radix-bis> Przesmażone warzywa: 1 biała cebula 5 kulek mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 10 pieczarek 15 brukselek 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka wody 2 łyżki śmietany 18% Sól Pieprz Czosnek granulowany Filet z piersi kurczaka kroimy na paseczki. Rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą, pieprzem(...)smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości z każdej strony. Na osobnej patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mrożony szpinak oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy również połówki brukselek oraz sos sojowy. Całość podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości brukselek. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na końcu sos zaciągamy śmietaną 18%. Warzywa
VioletoweKucharzeniecałego kurczaka. Ja wolę same udka. 7 pałek z kurczaka 7 udzików z kurczaka 1 łyżka musztardy Dijon olej 2-3 łyżki 50 ml wódki dębowej 300 gram pieczarek 100 gram boczku wędzonego pokrojonego w kostkę cebula 500 ml wina czerwonego 2 ząbki czosnku marchewka duża 1 łyżka koncentratu pomidorowego tymianek liść laurowy ziele angielskie gałązka rozmaryny pieprz(...)minut. Następnie obsmażamy na złoto każdą część mięsa. Przekładamy do rondla lub naczynia żeliwnego. Wlewamy wino i dodajemy przyprawy. Na tej samej patelni na której smażył się kurczak przesmażamy pieczarki pokrojone na ćwiartki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Marchewkę kroimy na kawałki. Wkładamy wszystko do kurczaka, przykrywamy pokrywką i dusimy do godziny. 10 minut przed końcem dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego
AZgotuj!Panierka na „lesera”, bo za dużo naczyń do mycia byłoby, wyszła pyszna. Składniki: 4 filety z kurczaka po 200 g 4 łyżki pasty z karczochów 250 g brązowych pieczarek 1 cebula 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek bułka tarta 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Filety oczyszczamy, cienko rozbijamy. Cebulę siekamy, szklimy oliwie z oliwek, dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki, dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie odparowujemy z nadmiaru płynu. Studzimy i mieszamy ze startym parmezanem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Rozbite filety smarujemy pastą z karczochów, następnie rozsmarowujemy farsz
R'n'G KitchenSwojska patelnia" Potrzebne będą : 5 średnich ziemniaków 2 kiełbasy zwyczajne 1 cebula szczypior oregano, suszony czosnek, pieprz kilka pieczarek (opcjonalnie) ser do posypania Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości, odlewamy, studzimy. Pieczarki kroimy w plasterki, przesmazamy na maśle, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, jak cebula się zeszkli dokładamy kiełbasę pokrojoną w cwierćtalarki, przesmazamy, później ściągamy
Pelusiowa Kuchniaszynki, która w daniu odgrywa rolę raczej słonej przyprawy niż istotnego składnika. Pierwsze skrzypce grają grzyby, dlatego dobrze, żeby to były grzyby charakterne, mięsiste, jak np. boczniaki. Choć pieczarki, szczególnie małe, przyrządzone w całości, też dadzą radę. Składniki: Kilka plastrów szynki parmeńskiej (4-6) 1 szklanka kaszy orkiszowej 400 g boczniaków lub pieczarek, albo prawdziwków (np. mrożonych)\ Garść orzechów włoskich
Niedzielny kucharznich Świąt Bożego Narodzenia. SKŁADNIKI Ciasto: 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 2 dag drożdży 2 szkl. mąki 1 jajko 1/2 kostki masła sól Farsz: 25 dag kiszonej kapusty, 25 dag pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz, kminek, 2 łyżki masła Dodatkowo: 1 jajko, sól gruboziarnista WYKONANIE Ciasto: Śmietanę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy mąkę i masło- wyrabiamy. Na godzinę wkładamy(...)lodówki. Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości. Studzimy, a następnie drobno kroimy. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, podsmażamy na maśle, dodajemy kapustę, doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, cienko rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Smarujemy farszem, zwijamy jak roladę, tniemy na 2 cm paski. Smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy solą. Układamy w brytfannie wyłożonej pergaminem i pieczemy
słodki bratekSkładniki / na 2 porcje: 3 łyżki oliwy Monini Biała Trufla 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 250 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku 500 ml bulionu warzywnego 200 g spaghetti, przełamanego na pół (można zastąpić drobnym makaronem) 3 czubate łyżki śmietany 18% tłuszczu 30 g startego żółtego sera posiekana natka(...)pietruszki do posypania Przygotowanie jednogarnkowego makaronu: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią cebulę, czosnek i pieczarki, dopraw pieprzem ziołowym oraz solą i smaż mieszając przez 5 minut. Wlej bulion, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wrzuć makaron, wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10-12 minut. Pilnuj i mieszaj makaron
Chilli Czosnek i Oliwamini pizza – pizza na tortilli – pad thai z kurczakiem – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami – pikantne frytki z batatów PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Przygotowanie : 50 minut Ilość porcji : 1-2 porcje Składniki
nietylkopasta.plMąka do panierki · Olej do smażenia · Cebula · ½ kg pieczarek · Sos grzybowy Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Następnie smarujemy musztardą i układamy po plasterku szynki(...)mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju. 5. Układamy roladki w naczyniu. 6. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 7. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 8. Sos rozrabiamy w połowie szklanki wody i hartując wlewamy do grzybów. 9. Sosem grzybowym polewamy roladki
Kulinarna Chwilaschabu · Cebula · Olej do smażenia · Pieczarki · Papryka · Pieprz · Sól · Bułka tarta do panierki(...)Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. Z papryki usuwamy nasiona, drobno kroimy łączymy z grzybami, prużymy aż warzywa będą miękkie. 5. Każdy kawałek mięsa smarujemy cienko ketchupem i układamy po kawałku
Kulinarna Chwilaenable_page_level_ads: true }); Karkówka po cygańsku składniki: 5 dużych plastrów karkówki (około 800 g) 4 zielone papryki spiczaste 4 małe ogórki kiszone 150 g pieczarek 3 duże cebule 2 średniej wielkości marchewki szklanka sosu pomidorowego z cukinii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Karkówka po cygańsku wykonanie: Karkówkę solimy(...)pieprzymy i zostawiamy na 2 - 3 godziny w lodówce. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z obu stron. Papryki kroimy w drobne paseczki, ogórki w drobną kostkę, pieczarki i marchewkę w pół plasterki, a cebulę w piórka. Dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warzywa, następnie plastry karkówki, poprzekładane warzywami. Wierzch ma być nakryty w całości warzywami
Delusional Trine