pieczarki - 22435 przepisów (strona:449/1496)

Sajgonki 132

tradycyjne sajgonki. Przyznaję zatem, że był to kulinarny eksperyment kąpany nie tylko w kałuży rzepakowego oleju, ale i kompletnej improwizacji. Jestem wielką fanką zarówno ananasa, jak i pieczarek. Chociaż tych drugich w dzieciństwie wręcz nie znosiłam. Pamiętam, jak kupowałam sobie bułki z pieczarkami i próbowałam je w siebie wmusić, wmawiając sobie, że ich nielubienie jest tylko w mojej głowie(...)próby przekonania się do nich były nieskuteczne. Aż pewnego dnia... Przyszedł do mnie taki sobie tam weganizm. I zmienił całe moje życie (no, prawie). Przede wszystkim sprawił, że pokochałam pieczarki. Nawet nie potrzebuję żadnych przypraw, aby zajadać je ze smakiem. Dzisiaj pora na spotkanie pieczarek z ananasem. Jako jeden z dodatkowych gości pojawiło się także tofu. Zapraszam wszystkich serdecznie. Składniki

Weganizm infantylny
Pieczarki w cieście 240

Pieczarkowy tydzień czas zacząć..na początek pieczarki w cieście..Robiąc kurczaka zostało mi kleiwa....i postanowiłam je wykorzystać do pieczarek...były bardzo smaczne...najlepsze na ciepło..Takie pieczarki można zrobić również w panierce jak schabowe...najpierw maczane w jajku, a potem w bułce tartej..lub w cieście naleśnikowym.. pieczarki kleiwo panierka american crispy chicken Kleiwo : Na 1 l roztworu(...)powtórzyć mieszanie.Kleiwo po rozmąceniu w wodzie powinno mieć gęstą konsystencję podobna do rozmąconego jajka.Kleiwo służy do namaczania przed panierowaniem, którego zadaniem jest zapobieganie opadaniu panierki i zwiększenie chrupkości. Panierowanie: Pieczarki włożyć do kleiwa, a potem do panierki.Smażyć po kilka na rozgrzanym oleju w temperaturze 170 stopni, najlepiej we frytkownicy

Moje domowe kucharzenie
Tarta na cieście francuskim z salami, pieczarkami i pomidorami 275

wyjątkowego , a nie mamy czasu na długie gotowanie. Jest to dobra alternatywa dla pizzy. Swoją tartę możemy skomponować z niezliczonej ilości składników. Ja dziś proponuje dość klasyczną wersję z pieczarkami, salami, pomidorkami koktajlowymi i 3 serami. Tarta na cieście francuskim z salami, pieczarkami i pomidorami Składniki: 10-12 pomidorków koktajlowych 60 g salami w plasterkach około 15 średnich pieczarek ½ ostrek(...)papryczki (opcjonalnie) 40 g sera camembert 50 g sera mozzarella 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz, sól 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczce. Podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie nakładamy jedno na drugie i lekko dociskamy. Formę do tarty wypełniamy ciastem, zarówno dno jak i brzegi.    Brzegi smarujemy jajkiem

Mania Gotowania
Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką 149

Danie nie należy do najłatwiejszych, jednak jest to idealna propozycja na romantyczną kolację we dwojga. Przygotowując to danie z pewnością zrobicie wrażenie na drugiej połówce  J . Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką Składniki : l i 1/3 szklanka ryżu do risotto (używam arborio) 2 łyżki masła 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku(...)około 1,5    litra wody 1 bulion w kostce (można użyć oczywiście bulionu domowego) 10 dag startego parmezanu około 10 pieczarek 60 g czarnych oliwek 30 g zielonych oliwek zioła prowansalskie, pieprz cebulka dymka (zielona część) Przygotowanie: Pieczarki obieramy  kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasteki. Wodę gotujemy, dodajemy bulion i mieszamy, aż się rozpuści. Szynkę szwardzwaldzką

Mania Gotowania
Domowe zapiekanki z pieczarkami 836

samym serem. Ale od czasu do czasu lubię je urozmaicić czymś jeszcze. Nie tylko dzieci na pewno będą się cieszyć z takiej przekąski ale i dorośli. Długa bagietka, trochę pieczarek, szynka, pomidor, papryka...wybierasz co chcesz! Pyszne i jakie proste i szybkie. Moja wersja dzisiejszej zapiekanki wygląda tak: Składniki: 1 bagietka 400 g pieczarek 200 g sera 1 cebula szczypiorek(...)sól pieprz Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli ktoś chce mogą być pokrojone w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy aż odparuje woda.  Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Bagietkę kroimy tak żeby powstało 6 połówek. Ser ścieramy na tarce. Bagietkę układamy na blasze wyłożonej

Olikowa kuchnia
Krem z pieczarek z grzankami czosnkowymi 181

Krem z pieczarek Grzanki czosnkowe Zupa krem z pieczarek... pychota! Składniki: kilogram pieczarek cebulka jeden ząbek czosnku + cztery ząbki do grzanek litr bulionu 3 łyżki śmietanki 30% sól  pieprz oregano bagietka oliwa z oliwek  Na łyżce oliwy z oliwek szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek oraz obrane i posiekane pieczarki. Gdy wszystko delikatnie przesmażymy dodajemy bulion. Całość gotujemy(...)około 25 minut aż pieczarki będą miękkie. Zestawiamy garnek z ognia, blenderujemy zawartość na gładki krem, wstawiamy ponownie na ogień, dodajemy śmietankę i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Czekamy aż całość się zagotuje i gotowe! Cała filozofia. Jeśli chodzi o grzanki to bagietkę kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Do moździerza wrzucamy cztery ząbki czosnku, dodajemy 3 łyżki

Mango Papaja
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami 392

patelnię. Naleśniki do krokietów nie powinny być zbyt mocno przyrumienione na brzegach, ponieważ mogą się wtedy łamać przy zwijaniu. Ostatni naleśnik już na patelni Farsz do krokietów: 500 g pieczarek 500 g mielonego mięsa (u mnie było to mięso z kurczaka) 1 średniej wielkości cebula 1 jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (jej ilość zależy od tego, ile soku puszczą(...)pieczarki) przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z ok. 1/4 szklanki mleka bułka tarta olej do smażenia Cebulę i pieczarki kroimy w dość drobną kostkę. Następnie podsmażamy cebulkę na niewielkiej ilości oleju, a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki zaczną brązowieć i puszczać sok, dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Smażymy do chwili, kiedy

Ratunku obiad
Szybka tarta z pieczarkami cebulą 267

ciekawego można zrobić z pieczarek i cebuli, kiedy wraca się późno z pracy i pada na przysłowiowy pysk...ekhm, to znaczy twarz ;)? Szybka tarta z cebulą i pieczarkami sprawdzi się tu idealnie! Jest sycąca i niedroga, a jej przygotowanie zajmuje około 10 minut, nie licząc czasu pieczenia. W każdym razie, w mniej więcej pół godziny będziecie się mogli cieszyć ciepłym(...)obiadem. Polecam! Składniki na 4 porcje (lub 2 jeśli jesteście baaardzo głodni): 1 płat ciasta francuskiego 3 średnie cebule 5 dużych pieczarek (ok. 200 g.) 100 ml śmietany (lub jogurtu naturalnego) 2 jajka 1 łyżeczka tymianku sól pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Pieczarki umyć osuszyć i pokroić w półplasterki (nóżki również). Dodać

Obiad za dychę
Placki selerowe z pieczarkami 135

niewskazane. Parę dni temu kupiłam seler w celu wypróbowania jaki to smak będą mieć takie placki i akurat natknęłam się na przepis u Cynamonwkuchni. Lekko skorygowałam i zrobiłam z pieczarkami na dzisiejszy obiad:) Przepis na ok. 9 placków (wystarczyło na 3 osoby): * jeden duży seler, waga ok. 500 g * 100 - 150 g sera żółtego * 2 jajka * 2 łyżki mąki pszennej(...)sól, pieprz, ew. inne przyprawy * 500 g pieczarek * 2 cebule * czosnek * śmietana 18% * przyprawy Pieczarki starłam na tarce o grubych oczkach, cebule posiekałam. Cebulę zeszkliłam na rozgrzanym oleju, wrzuciłam pieczarki, przyprawiłam i dusiłam aż do odparowania. Na końcu dodałam wyciśnięty czosnek i śmietanę. Seler i ser starłam na tarce z dużymi oczkami, dodałam jajka, mąkę i przyprawy. Masa wydała

Zdrowa Kuchnia Sowy
"KASZOTTO " z pieczarkami 237

Proponuję nieco inną wersję risotto... bo z kaszą. Nazwijmy je "kaszotto" :) Kaszotto z pieczarkami Składniki: 0,5 kg pieczarek 1 cebula pęczek szczypiorku kasz jaglana - 2 szklanki 1/3 kostki masła sól, pieprz 1 kostka rosołowa woda   napój sojowy naturalny SANTE 20 dag sera długo dojrzewającego, ja kupiłam Stary Olęder w Biedronce Połowę pieczarek drobno pokroić, drugą połowę - w plastry(...)Cebulkę drobno posiekać - zeszklić na oleju. Dodać drobno posiekane pieczarki - udusić. Wsypać kaszę, podprażyć 3-4 minuty. Kostkę rosołową rozpuścić w 300 ml ciepłej wody - wlać do kaszy. Dusić - gdy płyn wyparuje dolać napój sojowy - czynność powtarzać, ąć kasza będzie miękka. Dodać resztę pieczarek i posiekany szczypior. Dusić chwilę. Dodać masło. Ser zetrzeć na tarce - dodać do kaszy. Doprawić całość

kolorowotorcikowo
Kotlety z pieczarkami 141

Niedawno prezentowałam kotlety z kurczaka z papryką. Tym razem wersja z pieczarkami. Wydaje mi się, że są jeszcze lepsze, a już na pewno delikatniejsze. Przepis z zeszytu mamy. Składniki: filet z kurczaka 0,5 kg pieczarek 20 dkg żółtego sera 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki zimniaczanej 2 cebule sól, pieprz 2 ząbki czosnku Wykonanie: 1. Kurczaka(...)pieczarki pokroić w kostkę. Pieczarki lekko obgotować w osolonej wodzie. 2. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule pokroić w drobną kostkę. 3. Do kurczaka dodać pieczarki, cebule i czosnek wyciśnięty przez praskę. Wszystko połączyć z mąką i roztrzepanymi jajkami. Na koniec dodać żółty ser. Doprawić do smaku. 4. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Pasja Smaku
Sałatka z zupki grzybowej z pieczarkami 2364

jeszcze kilka do domu przyniosę :) Szybka sałatka, ciekawy smak. Polecam dla niezapowiedzianych gości.  Składniki: 2 opakowania ekspresowych zupek o smaku grzybowym puszka kukurydzy pół czerwonej cebuli 8-10 pieczarek majonez Wykonanie: Makaron pokruszyć, dodać zawartość torebek i zalać niewielką ilością wody. Przykryć i odstawić, by makaron "napęczniał". Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z niewielką(...)ilością soli i kwasku cytrynowego. Na wrzątek wrzucić pieczarki, zamieszać i chwilę gotować. Odlać pieczarki na sito.  Makaron z zupek odstawić w chłodne miejsce. Gdy będzie już zimny dodać do niego pieczarki, kukurydzę i pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki wymieszać z majonezem

Pasja Smaku
Pieczarki faszerowane 371

Pieczarki faszerowane mogą być przystawką lub samodzielnym daniem. Ja bardzo lubię robić je na kolację. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska na przyjęciu. Są bardzo proste do zrobienia. W smaku soczyste i sycące. Taka mini pizza na pieczarkowym spodzie. Składniki: 10 dużych pieczarek 50 g boczku w plasterkach 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 kula mozzarelli(...)pietruszki skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz olej lub oliwa z oliwek (może być aromatyzowany/a) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pieczarki obieramy. Odrywamy ogonki (nie wyrzucamy ich), wewnętrzną stronę kapeluszy lekko solimy, a zewnętrzną skrapiamy lekko olejem lub oliwą. Cebulę, boczek oraz odłożone ogonki grzybów kroimy w kostkę. Na suchej patelni

Poezja smaku
JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI 1329

Jajka faszerowane smażonymi pieczarkami z cebulką i tymiankiem. Przepyszne połączenie, zapewniam Was, że smak jest po prostu obłędny. Aż zaczęłam się zastaniawiać dlaczego bywają u nas tak rzadko... pojawiają się obowiązkowo na Wielkanoc, i sporadycznie  poza nią. A przygotowuje się je tak błyskawicznie. Przepis z kajeciku mojej Córci, niestety autor nieznany. Polecam baaardzo gorąco! ;-) Jedna porcja jest bardzo mała(...)smak wyjątkowy dlatego proponuję przygotować od razu z 2-3 porcji. Składniki: - 4 jajka ugotowane na twardo - 10 maleńkich pieczarek (lub 5 większych) - 1 malutka cebula - ok.3/4 łyżeczki tymianku (do smaku) - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka masła - 1-2 łyżki majonezu Pieczarki, umyć, pokroić na plastry. Cebulę obrać

Smaczne Zdrowe
Drożdżowe kapuśniaczki z kapustą kiszoną i pieczarkami 2817

barszczu czerwonego bardzo mi smakują drożdżowe "bułeczki" z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek. U mnie nazywane kapuśniaczki. Zapraszam częstujcie się. Składniki:  500 g mąki pszennej 250 ml mleka 8 g drożdży suszonych instant 2 mniejsze jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła masło do posmarowania mak do posypania Farsz 300 g pieczarek 500 g kiszonej(...)młynku Kamis Przygotowanie: Kapustę kiszoną pokroić, przełożyć do garnka (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać)dodać liść laurowy, szczyptę majeranku i ugotować do miękkości. Przelać na sitko do odsączenia. Pieczarki oczyścić i pokroić w małe plasterki. Na patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną drobno cebulę i leciutko zaszklić. Dodać pieczarki i dusić do odparowania nadmiaru wody. Do odsączonej kapusty dodać pieczarki

Ala piecze i gotuje