lżejsza odmiana kotletów mielonych. Upiekłam je w foremce na muffiny, nie są smażone a co za tym idzie, mniej kaloryczne, smakują doskonale. Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście. Wyśmienite danie, polecam:) Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe KLIK ) pieprz czarny(...)mielony czosnek 40 dag pieczarek masło cebula pieprz cytrynowy sól 1 jajko 2 łyżki otrąb lub bułki tartej 6 plasterków sera żółtego główka młodej kapusty łyżka masła 2 łyżki koperku sól pieprz cytrynowy 2 łyżki skrobi kukurydzianej + łyżka gęstego jogurtu Mięso myję i mielę. Pieczarki obieram, przepłukuję, osuszam , kroję drobno i przesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą
Takie tam pichceniemłodą kapustą w roli głównej, jednak nic nie poradzę – uwielbiam ją! Tym razem przedstawiam ją w postaci odchudzonego dodatku do dania głównego w kremowym sosie z kiełbasą i pieczarkami. Podana z koperkiem pasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Młoda kapusta z pieczarkami (4-5 porcji) Składniki: 4 plastry boczku lub mały kawałek kiełbasy(...)pokrojony w drobną kostkę (ja dałam też kawałek kabanosa:)) 1 średnia cebula, pokrojonych w cienkie plasterki 200 g pieczarek, pokrojone w plasterki 1 mała główka młodej kapusty, poszatkowana 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżki soku z cytryny ¼ szklanki wody, lub więcej w razie potrzeby 2 łyżki mąki 1 ½ szklanki mleka
karmelowyzasadzie należą do typowych i łatwo dostępnych, chociaż pewien problem może być zwłaszcza z grzybami shitake. Trzeba wiedzieć gdzie je kupić, jednak w braku czasu możecie użyć samych pieczarek i boczniaków. A jeśli kupicie już shitake, spróbujcie ich trochę zamrozić. Nieźle się do tego nadają i będą zawsze pod ręką. Teoretycznie zamiast jajek w koszulkach można wykorzystać nieco łatwiejsze(...)koszulce. Wszystko to doprawione wyrazistym sosem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 garście młodego szpinaku (ok. 60g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 350g grzybów hodowlanych, najlepiej pieczarek, boczniaków i shitake w proporcjach 3:2:1 2 duże (L) jajka 2 łyżki masła 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego chilli (pieprzu cayenne) 2-3 łyżki octu
Kulinarna Pokusarozwiązaniem, gdy musimy zrobić coś z niczego. Połączenie brokułu i kurczaka daje nam pyszną i aromatyczną potrawę na codzienny obiad. Składniki - 4 udka z kurczaka - 1 brokuł - 20 dag pieczarek - 0,5 l bulionu drobiowego - szklanka śmietany 18% - 2 łyżki mąki - olej - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz(...)wrzącej wodzie, odsączyć. Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni z obu stron na złoto. Przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w ćwiarki pieczarki. Usmażone przełożyć do mięsa. Pieczarki i mięso zalać rosołem i gotować 10 minut. Dodać brokuły i dusić jeszcze 5 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do garnka i gotować
Świat Smakuząbków czosnku kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego) kilka gałązek świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego) 150 g wędzonego boczku 2 cebule 2 średnie marchewki 300 g pieczarek 2 liście laurowe 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 łyżka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 2. Pozostały czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy pod skosem w cienkie plasterki. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. 3. Boczek kroimy w cienkie paseczki, po czym na rozgrzanej patelni lekko go rumienimy. Do zarumienionego boczku dodajemy odcedzone z wina kawałki wołowiny (wina nie wylewamy
W kuchni KatieUdka zapiekane z pomidorem, cebulą i pieczarkami to pomysł na szybkie, bardzo smaczne i aromatyczne danie. Lubię przygotowywać dania, które praktycznie "robią się" same. Wystarczy udka przyprawić, przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje dań z udkami drobiowymi to kliknijcie tu (udka w cytrynach) i tu (udka zapiekane z serem i pomidorem). Poniższe danie podałam(...)ziemniaczanymi talarkami . Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,5 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości) 1 duży pomidor 1 duża czerwona cebula 100 g pieczarek sól, pieprz przyprawa do kurczaka suszona bazylia mąka krupczatka do obtaczania olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Przyprawione udka obtoczyć w mące
Ugotowaćimpreze -6 jaj -jedna bardzo mala cebula lub ½ sredniej cebuli - około 10-12 pieczare -olej -sol,pieprz Sposób przygotowania: Jaja gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Pieczarki myjemy, obieramy, scieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy. Cebule kroimy w bardzo drobna kostke i dodajemy do pieczarek, doprawiamy. Wystudzone jaja obieramy i kroimy na polowki, wyciagamy zoltka. Zoltka laczymy z usmażonymi(...)pieczarkami, mieszamy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Faszerujemy jaja przygotowanym farszem, dekorujemy. Zycze smacznego
PychaDaniaskładniki * 1 duży słoik marynowanych pieczarek * 1 puszka groszku konserwowego * 1/2 słoika selera konserwowego * 1-2 cebulki szalotki * 4-5 ogórków konserwowych * majonez Sposób wykonania Pieczarki odcedzić z zalewy, pokroić w plasterki, przełożyć do miski. Groszek i selera odcedzić z zalewy i dodać do pieczarek. Cebulkę szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę, ogórki konserwowe pokroić w grubszą kostkę
Mix smakuKaszka manna z malinami . Często kaszkę wykorzystuję do zagęszczania zup: Wegetariańska zupa pieczarkowa Jednak dzisiaj polecam mój pomysł na wytrawną kaszę manną w postaci pysznej zapiekanki z dodatkiem pieczarek, mięsa mielonego, z pomidorkami i mozzarellą. Zapiekanka z kaszy manny: 1 szklankę kaszki gotujemy w ok. 350 ml bulionu lub rosołu, gotujemy ją na gęsto, często mieszając aby kasza się(...)przypaliła, studzimy. Dodajemy do ugotowanej kaszy 2 jajka, ok. 100 g pokrojonego drobno sera smażonego z kminkiem ( u mnie domowy), starte na tarce o dużych oczkach pieczarki (ok. 100g), dodajemy również ok. 450 g surowego zmielonego mięsa wieprzowego, trochę posiekanej natki pietruszki, doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem, mieszamy aby składniki zapiekanki równomiernie się rozłożyły. Masę przekładamy do formy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzdobione tosty, do których zrobienia potrzebujemy formy do muffinek. Idealne na ciepłą przekąskę na imprezę. Składniki: 12 kromek chleba tostowego 150 g dobrej wędliny, szynki czy kiełbasy 4-5 pieczarek mała cebulka 150 g sera żółtego garść oliwek sól, pieprz, papryka czerwona w proszku Przygotowanie Wędlinę, pieczarki cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni. Ser żółty
e-PrzepisyKulinarnezrobiłam , z czystego lenistwa. Kabaczki upiekły się pysznie, radzę kupić jeśli spotkacie :) składniki 3 małe kabaczki 1 cukinia farsz 1 cebula 250 g szpinaku 120 g pieczarek 125 g mozzarelli 2 papryczki chipotle w sosie adobo 2- 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka pasty pomidorowej 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus przygotowanie Cukinie i kabaczki umyć, osuszyć , przekroić(...)popieprzyć, wstawić do piekarnika na 15 minut. Przygotować farsz. Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż liście zwiędną. Wrzucić na sitko. Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją. Pieczarki umyć , osuszyć , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać szpinak i chipotle. Doprawić papryka w płatkach, dodać czosnek
Stare GaryPropozycja na obiad! Siup… Robimy! SKŁADNIKI Ciasto naleśnikowe wykonać z tego przepisu. Farsz 50 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 1 cebula pieprz sól 2 łyżki oleju Dodatkowo 2 jajka bułka tarta olej PRZYGOTOWANIE Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodać pieczarki, doprawić pieprzem
zabawa smakiemkilka warzyw wrzucone do parowaru, posypane serem :) Ale bardzo ładnie się prezentuję i bardzo dobre wyszło :) Składniki : 2 ziemniaki 1 cebula czerwona 1/2 marchewki 3 pieczarki 1/2 białej rzodkwi 3 łyżki startego sera rukola Przyprawy : pieprz ziołowy zioła dalmatyńskie Spód pojemnika do ryżu wykładamy folią do pieczenia(...)układamy na spód pojemnika do ryżu. Posypujemy je pieprzem ziołowy. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i parzymy wrzątkiem na sitku. Kiedy woda z niej obcieknie, układamy ją na ziemniaki. Pieczarki myjemy, obieramy daszki i kroimy w plastry, następnie układamy na cebule. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w plastry i układamy na pieczarki. Białą rzodkiew tak samo, z tym wyjątkiem, że układamy
Parowar Facetaprzygotowana może być dodatkiem do głównego dania dla 4 osób lub kolacją dla 2. Smaki świetnie się uzupełniają. Składniki dla 4 osób: 2 czerwone papryki 1 cebula 250g pieczarek 1 średnia cukinia 2 pomidory 16 czarnych oliwek 1/2 pęczka natki pietruszki opcjonalnie 2 łyżki startego żółtego sera do posypania Wszystkie warzywa (poza oliwkami i cebulą) umyć. Papryki przekroić razem(...)ogonkami wzdłuż na połówki. Usunąć gniazda nasienne tak, aby nie naruszyć ogonków. Cebulę obrać, posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki, cukinię w średnią kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w plasterki. Natkę posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła lub oleju, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki i chwilę poddusić. Wymieszać z resztą pokrojonych składników. Przełożyć
Pełny talerzplacki. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Przekładać na podgrzany półmisek (w piekarniku lub garnku z gorącą wodą). Podawać z sałatką śledziową i kleksem śmietany. Udekorować koperkiem i plasterkiem pieczarki. Sałatka śledziowa 300-350g filetów śledziowych solonych lub w oleju 200 g marynowanych pieczarek + kilka do dekoracji 2 szalotki 2 łyżeczki oleju 2 łyżki posiekanego koperku + kilka gałązek(...)dekoracji świeżo tłuczony czerwony pieprz Śledzie (solone najpierw wymoczyć), pieczarki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z koperkiem, odstawić. Smacznego! Przepis na bliny: "Kuchnia polska" z maleńką modyfikacją
Pełny talerz