Pieczarki faszerowane serem feta. Taką to oto ostatnio zrobiłam przystawkę. Pieczarki faszerowane serem feta Najlepsze do faszerowania są oczywiście duże kapelusze pieczarek. Polecam te zwane portobello. Takie to też kupiłam w osiedlowym sklepiku. Można oczywiście wykorzystać mniejsze pieczarki ale wtedy naprawdę będziemy musieli się napracować. Nadzienie do faszerowania grzybów możemy mieć różne. Najprostsze to chyba zwykły ser i bułka tarta(...)tacy, którzy używają tylko natki pietruszki i masła. Pieczarki można nadziać boczkiem i serem, albo szpinakiem. Te z dzisiejszego przepisu nadziewanę są serem feta. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 4 duże pieczarki portobello 10 dkg sera feta 1 łyżeczka świeżego oregano 1 jajko szczypta białego pieprzu
mecooksprzygotowania świeżych zielonych szparagów. Tegoroczny sezon skończy się lada moment. Dlatego dziś zapraszam Was na jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem tych przepysznych warzyw. Tym razem dodałam je do aromatycznych pieczarek Portobello i zapiekłam wraz z mozzarellą. Wyszło pysznie i lekko. Zapraszam! Pieczarki Portobello to brunatna odmiana naszej poczciwej i lubianej białej pieczarki. Tak naprawdę to Portobello pojawiła się na rynku(...)jeszcze przed biała pieczarką, ale to ta biała ze względu na swój kolor bardziej przypadła konsumentom do gustu i zawładnęła rynek. Po latach brązowa pieczarka Portobello wraca na nasze talerze. I bardzo słusznie, ponieważ ma bardziej zdecydowany i grzybowy smak oraz mięsistą strukturę. Jej kapelusz dorasta do 15 centymetrów średnicy i jest płaski i rozłożysty. Natomiast blaszki są całkowicie odsłonięte
Kulinarne przygody GatityKolejnym daniem jakie przygotowałam na pieczarkowy tydzień , są sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami . Dzisiaj obchodzony jest Światowy Dzień Pieczarki, dlatego też wspólnie z Mopsikiem , Mirabelką i Malwiną postanowiłyśmy przygotować danie z pieczarkami, koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn, aby zobaczyć ich pomysły na potrawy z pieczarkami! Miałam pewien problem, jak nazwać to danie, ponieważ jego nazwa wg mnie lepiej brzmi(...)Wszelkiego rodzaju pie są w Wielkiej Brytanii bardzo popularne, podaje się je z przeróżnymi farszami. Często jem pie na szybki lunch lub przekąskę na mieście. Sakiewki faszerowane pieczarkami i porem są bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Danie z ciasta francuskiego idealnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka zarówno na co dzień
Codzienne GotowaniePieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem. Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem.. Przepis szczerze przyszedł mi do głowy gdy byłam w sklepie i zobaczyłam świeży szpinak i tak jakoś natychmiast było skojarzenie co z niego zrobić. A przyszedł mi do głowy pomysł szpinak, czosnek, wino białe i pieczarki, po chwili doszedł jeszcze boczek(...)Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem 10 pieczarek (większych niż mniejszych ) 1/2 opakowania świeżych liści szpinaku 1 kieliszek białego wytrawnego wina 3 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz, chili sól boczek surowy wędzony w plastrach cienkich Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Pieczarki myjemy dokładnie, odrywamy nóżki. Na patelnie dałam szpinak, po chwili
Kuchnia na wzgórzusię, jak był jakikolwiek food;) a obiady w domu, czasem wyglądały dość dziwnie W każdym razie w latach 80, jako street-food można by wymienić hot-dogi, bułki z pieczarkami i zapiekanki. I dzisiejszy wpis, poświęcam zapiekankom, tym najbardziej klasycznym, z pieczarkami i serem. Każde dziecko miało swoje preferencje, część uwielbiała zapiekanki (kosztowały 25 zł), część jadła tylko hot-dogi(...)Bułki z pieczarkami nie były dość powszechne i jedliśmy je czasami podczas wypraw na Starówkę. I wiecie co, mieszkam w Krakowie, gdzie panuje powszechny zachwyt zapiekankami z Placu Nowego. Jak dla mnie, są beznadziejne. Ot, zwykłe buły, odgrzewane w mikrofalach lub jakiś nieco lepsiejszych piecykach. Zdecydowanie towar przereklamowany. Jeszcze te wszystkie dodatki, które stanowią o przeroście formy nad treścią
Mieszam w GarnkuKarkówka z pieczarkami i pęczakiem to niewymagający od nas zbyt dużych nakładów pracy pomysł na obiad. Tak przygotowaną karkówkę możemy podać podczas uroczystego obiadu, albo wspólnego niedzielnego posiłku. Pieczona karkówka to bardzo soczyste i rozpływające się w ustach mięso. Każdy przygotowuje je według swojego uznania, doprawiając przyprawami, które lubi najbardziej. Z tego właśnie powodu, poniżej znajdziecie inspirację na przygotowanie karkówki(...)nią. Zdrowym dodatkiem do obiadu będzie pęczak – sposób gotowania znajdziecie TUTAJ Pieczona karkówka – składniki 1,5 kg karkówki sól pieprz cebula majeranek ręka do pieczenia Duszone pieczarki – składniki 0,5 kg pieczarek sól pieprz cebula łyżka masła Pieczona karkówka – przepis Karkówkę myjemy, nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i wkładamy do rękawa do pieczenia. Cebulę kroimy w plasterki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3 Pieczarki mogłabym pochłaniać w ilościach niebotycznych, a gdy przyszła jesień postanowiłam z nich przyrządzić zupę krem. Kiedyś już mierzyłam się pieczarkami w takiej zupie i efekt mnie nie zadowolił. Zupa była zbyt gęsta i mdła. Kolejne podejście(...)blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia pół łyżeczki natki pietruszki sól i pieprz Pieczarki myjemy
Cooking MonsterDzisiaj kuszę przekąską. Mam dla Was pieczarki faszerowane kaszę jaglaną i mozzarellą. Farsz ma aromat podsmażonej cebulki, czosnku i oregano. Składniki: 500 g średnich pieczarek (u mnie było ich 15) 50 g kaszy jaglanej duża cebula (ja użyłam czerwonej) kilka łyżek oliwy do smażenia 3 ząbki czosnku łyżka siekanej świeżej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka oregano około(...)mozzarelli sól pieprz Wykonanie: Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wyłamujemy z nich korzonki. Grzyby solimy, pieprzymy (głównie środki) i do każdej pieczarki wlewamy pół łyżeczki oliwy. Ogonki pieczarek drobno kroimy. Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę. Po tym czasie przepłukujemy ją dokładnie zimną wodą. Przepłukaną kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
Smak mojego domuPieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3 Pieczarki mogłabym pochłaniać w ilościach niebotycznych, a gdy przyszła jesień postanowiłam z nich przyrządzić zupę krem. Kiedyś już mierzyłam się pieczarkami w takiej zupie i efekt mnie nie zadowolił. Zupa była zbyt gęsta i mdła. Kolejne podejście(...)blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia pół łyżeczki natki pietruszki sól i pieprz Pieczarki myjemy
Cooking Monstertydzień minął pod znakiem pieczarki, a to wszystko dzięki akcji kulinarnej "Pieczarkowy Tydzień" zorganizowanej przez Mopsika. W ciągu tych kilku dni udało mi się przygotować pięć pieczarkowych przepisów oraz dzisiejsze bułeczki z pieczarkami . W poniedziałek zaproponowałam tradycyjną zapiekankę pieczarkową - wspomnienie z dzieciństwa nie tylko moje, ale z pewnością wielu innych osób. Takie zapiekanki były najczęściej serwowane w przydworcowych budkach(...)jadłam kiedyś dawno temu na dworcu kolejowym w Kutnie, jednak muszę przyznać, że taka domowa jest o wiele lepsza;) We wtorek przygotowałam tradycyjne danie kuchni włoskiej - risotto z pieczarkami . Pyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem
Codzienne GotowanieWielkimi krokami nadchodzi Światowy Dzień Pieczarek - 23 kwietnia ju ż blisko ! Jak wieść gminna niesie, genezą pieczarki był ból brzucha pewnej francuskiej księżniczki . Pewnego dnia, wracając w powozie przez las do dworu, dostrzegła przy drodze dorodne grzyby. Natychmiast kazała zatrzymać konie i zebrać przyuważony plon. Grzyby zostały jeszcze tego samego dnia przyrządzone na kolację. Efekt tego taki, że domownicy ciężko(...)powoli kiełkować pytanie – jak wyhodować jadalne grzyby w kontrolowanych warunkach i nie zdawać się na te dziko rosnące, nie zawsze korzystne dla zdrowego brzucha? Wersalscy ogrodnicy starali się uprawiać pieczarkę na wolnym powietrzu. Niestety bez powodzenia. Tu historia pieczarki napotyka nagle kompletny zwrot akcji. Niejaki Chambry, chłop z miejscowości Passy (jesteśmy nadal we Francji, roku pańskiego 1811) odkrył pewnego
Grunt to przepis!Część owszem mogę zamrozić (choć nie a wieki) ale zdecydowanie większość trzeba zjeść. Kiełbasę i boczek wykorzystałam na obiad. Wyszła mi całkiem pyszna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami Składniki 1 kg ziemniaków (1 kg po obraniu) 500 g mięsa (kiełbasa + boczek) 2 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 400 ml śmietany(...)następnie kroimy je w ok. 5 mm plasterki. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zarumienienia. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki i siekamy drobno czosnek. Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę. Smażymy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajmy pieczarki i czosnek. Całość smażymy razem ok 7-10 min. Sos. W misce
Pyza i Surówkazakonczenie pieczarkowego tygodnia u Mopsika wspolnie postanowilysmy przygotowac pieczarki faszerowane. Ja zdecydowalam sie nafaszerowac je platkami owsianymi, poczatkowo nie bylam pewna efektu, ale ten farsz okazal sie przyslowiowym strzalem w dziesiatke! Pieczarki sa fantastyczne, aromatyczne, miesiste i sycace. A do tego zdrowe i idealnie nadaja sie dla tych ktorzy nie przepadaja za miesem. Wszystkim goraco polecam wyprobowac tak nadziewane pieczarki(...)fanami platkow owsianych - w tym farszu w ogole ich nie czuc, a dzieki pomidorom i szczypcie pieprzu kajenskiego farsz jest niezwykle ciekawy w smaku - kwaskowo - pikantny! Wraz ze mna pieczarki faszerowaly: Malwina , Mirabelka , Siaska , Mops , Pela i Shinju . Skladniki : 4 wielkie pieczarki (ewentualnie 1 dodatkowa do starcia do farszu) 1 cebula 1 zabek czosnku 2-3 garscie
Codzienne Gotowanieoczywiście gotować i jeść kiedy tylko zechcecie, ale podpowiadamy, że jest ona świetnym sposobem podania gościom czegoś naprawdę ciekawego i oryginalnego w miejsce „sztampowego” rosołu Zupa z kurczaka z pieczarkami 2015-05-02 21:03:26 Oryginalna w smaku zupa, która może z powodzeniem zastąpić na stole nasz popularny rosół, jednak przygotujecie ją dużo szybciej. Mocna nuta imbiru nasuwa skojarzenia(...)pierś z kością i część lub całość grzbietu) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 1 średni pomidor (200g) 1 średnia cebula (150g) kawałek dowolnej części pora 200g pieczarek 1 ząbek czosnku 2-3cm świeżego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka mielonego) ok. 2 płaskie łyżeczki soli kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 2-3 liście
Kulinarna PokusaŁazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami... Kwadraciki makaronu łazanki. Otulone wiórkami kiszonej kapusty. Z dodatkiem pieczarek i cebuli. Pyszne, bezmięsne i tanie danie. Polecam! Składniki: 500 g makaronu łazanki; 1 kg kiszonej kapusty; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Kapustę odcisnąć z soku, włożyć(...)jeśli ktoś nie lubi kwaśnych potraw, może wymienić wodę 2 lub 3 razy. Ja nie wymieniam. Ugotowaną kapustę dobrze odcisnąć z wody, drobno pokroić. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i plasterki pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać, aż pieczarki puszczą sok. Następnie dodać obgotowaną, pokrojoną kapustę
Gospodyni Miejska