pieczarki - 22435 przepisów (strona:49/1496)

Pierogi z pieczarkami i żółtym serem 294

lato aby przygotować kilka wersji na słodko z owocami O tych pierogach dotychczas tylko słyszałam, ale były dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Smakują prawie jak moje przepyszne zapiekanki z pieczarkami , ale w końcu to połączenie pieczarek, cebuli i żółtego sera. Naprawdę polecam Wam przepis. Polecam Ci także przepisy: – przepisy na pierogi – pierogi z soczewicą – pierogi z mięsem(...)pierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 30 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 20-25 pieczarek

nietylkopasta.pl
Galette z pieczarkami i porem 215

często okazuje się idealnym wyborem – można ją przygotować i upiec przed podaniem lub łatwo odgrzać. Tym razem padło na wersję wegetariańską, którą podpatrzyłam u Donny Hay. Galette z pieczarkami i porem to prosta, rustykalna, wytrawna tarta. Odróżnia się od zwykłych tart tym, że nie wymaga użycia formy. Galette z pieczarkami i porem – ciasto: 2 szklanki mąki 2 duże(...)żółtka ok. 170 g masła 1 płaska łyżeczka soli opcjonalnie: 2 łyżki wody Galette z pieczarkami i porem – farsz: 8 dużych pieczarek (np. portobello) lub 500 g zwykłych 200 g ricotty 2 ząbki czosnku ok. 1/3 obranego pora 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki listków tymianku cytrynowego skórka otarta z jednej cytryny ok. 30 g masła sól morska

Poezja smaku
Krem z pieczarek i pierożki z ciasta francuskiego 193

weryfikuje pewne rzeczy i tak dziś ciasto to jest dla nas rarytasem. Idą święta więc doskonale wpasowało się w okazję ;-)     Krem pieczarkowo-selerowy  składniki: 500 g pieczarek 1/4 dużego selera 600 ml bulionu warzywnego 100 ml śmietany sól, pieprz  1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego Pieczone pierożki(...)porem i pieczarkami składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g pieczarek 1 por (biała część) 150 g ricotty sól, pieprz, chilli 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego   2 łyżki natki pietruszki 1 żółtko wykonanie: Wszystkie pieczarki należy obrać i pokroić w plasterki. Następnie przekładamy pieczarki na patelnię i dusimy aż odparuje cały płyn. Dodajemy masło klarowane

Przysmaki Karolki
Pieczarki nadziewane serem camembert + film 166

Pieczarki nadziewane serem camembert to pyszna przystawka na domowe imprezy, znakomity dodatek do obiadu lub ciekawy pomysł na ciepłą kolację. Takie pieczarki zachwycą smakiem każdego amatora sera camembert, można je również przygotować na grillu. Jak większość przystawek robi się je naprawdę szybko.     składniki na 10 sztuk 10 pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule 1 jajko(...)sera camembert 2 łyżki bułki tartej kilka gałązek posiekanej natki pietruszki olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Z oczyszczonych pieczarek odrywamy nóżki, które następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Ser camembert kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju rumienimy cebulkę, często mieszając. Następnie wrzucamy starte pieczarki i wszystko chwilę podsmażamy

Smakowite Dania
Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami 129

jesieni idealnym posiłkiem jest dla mnie krem. W sklepach jest jeszcze duży wybór świeżych warzyw, które wprost idealnie nadają się na kremy. Na pierwszy rzut idą jednak pieczarki. Krem pieczarkowy jest bardzo gęsty przez co nadaje się idealnie na chłodniejsze dni. Chrupiący dodatek stanowią czosnkowe grzanki, ale możecie podać go z groszkiem ptysiowym, makaronem lub z czymkolwiek zapragniecie. Dlaczego akurat(...)krem pieczarkowy? Po pierwsze, bardzo lubię pieczarki w każdej postaci ;D Po drugie, kilka tygodni temu kupiłam kostkę do domowej uprawy pieczarek. Kostka jest tak plenna, że brakuje mi już pomysłów co zrobić z grzybami. Z części plonów zrobiłam już kilka sosów pieczarkowych, faszerowane pieczarki, pizzę, zapiekankę XD Nadal jednak pojawiają się nowe grzyby, więc tym razem (aby wykorzystać większą

PatiGotuje
Makaron z podsmażanymi szparagami i pieczarkami 225

Wiosna szparagami pachnie. Zachęcam Was do zrobienia makaronu ze szparagami i podsmażanymi pieczarkami. Wszystkie składniki, w tym daniu, przejmują nutę smakową od szparagów.  Składniki (2 porcje): 500 g pieczarek pęczek zielonych szparagów około 3 łyżki oliwy extra vergine sól pieprz 40 g masła 200 g makaronu fusilli (świderki) Przygotowanie: Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na niewielkie, ale grube(...)kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy aż odparuje z nich woda  i grzyby się apetycznie przyrumienią. Podczas podsmażania, pieczarki często mieszamy. Ułatwi to odparowanie wody. Podsmażone pieczarki zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię wrzucamy szparagi. Jeśli

Smak mojego domu
Szparagi podsmażane z pieczarkami 187

mnie nadal królują szparagi. Tym razem proponuję podsmażyć je z pieczarkami. W tym duecie pieczarki przejmują smak od szparagów i to szparagi nadają charakteru potrawie. Tak podsmażone szparagi sprawdzą się jako ciepła przekąska lub dodatek do obiadu.  :) Składniki: 400 g -500 g pieczarek pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy lub bezzapachowego oleju kokosowego (polecam Skworcu ) duża łyżka masła sól(...)pieprz Przygotowanie: Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy na grube kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy końce i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego.  Wrzucamy pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy aż odparuje z nich woda  i się apetycznie przyrumienią. Podczas podsmażania, pieczarki często mieszamy. Ułatwi to odparowanie wody. Podsmażone pieczarki

Smak mojego domu
Bigos z pieczarek 134

Przepis na bigos bez kapusty, za to z pieczarkami, kiełbasą i ogórkami kiszonymi. Bigos z pieczarek oczywiście nie przypomina w smaku prawdziwego bigosu, ale danie i tak jest bardzo pyszne, a do tego proste i szybkie do przygotowania. Podałam go z chrupiącym, świeżym pieczywem. Składniki na bigos z pieczarek: 250 g pieczarek 4 średnie ogórki kiszone 200 g kiełbasy(...)duże cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego oregano, papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Pieczarki, ogórki kiszone i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Najpierw podsmażamy na oleju cebulę, następnie dodajemy kiełbasę, po kilku minutach pieczarki. Całość smażymy, aż odparuje sok z pieczarek, po czym dodajemy ogórki, koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/3 szklanki wody i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze

e-PrzepisyKulinarne
Krem ziemniaczano-pieczarkowy 147

najbardziej preferuję te gładkie, zupy-kremy. Takie mogłabym jeść ze wszystkiego: brokułowe, z zielonego groszku, z cukinii, kukurydziane, selerowe, paprykowe itd. Dziś zapraszam na taką właśnie zupkę-krem z pieczarek oraz ziemniaków. Jest to bardzo apetyczna zupa o nieco mniej apetycznym kolorze;) Zarówno pieczarki jak i ziemniaki są wyczuwalne. Ja lubię ją podać z podsmażonymi piórkami cebuli, cząstkami pieczarek oraz(...)posypaną płatkami chilli. A Ty, jaką lubisz najbardziej? ok. 700-800 g pieczarek 2 duże cebule + 1 mniejsza 3-4 ziemniaki marchewka korzeń pietruszki listek laurowy 200 ml śmietanki kremówki sól, pieprz płatki chilli Małą cebulę i 5-6 pieczarek odkładamy na bok. Pozostałe pieczarki kroimy na ćwiartki (lub jeśli są duże w większe plasterki). Dwie cebule kroimy w piórka

Smaki Na Talerzu
Papryka faszerowana pieczarkami i kuskus 156

Papryka faszerowana pieczarkami i kuskus to danie z cyklu coś na ząb/ dieta/ fit. Znów jestem na etapie redukcji i gotuję sobie dieteyczne dania. Podawałam kiedyś bardzo smaczne, ale mniej dietetyczne przepisy na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami oraz papryki faszerowane kurkami. Jednak dzisiejsza papryka faszerowana pieczarkami i kuskus jest potrawą dietetyczną przeznaczoną dla 1 osoby. Gdy wrzuciłam(...)emailowe pytania o przepis, że niby ta papryka jest taka apetyczna, do tego dietetyczna a farsz musi być smaczny, było wielu chętnych aby ją przygotować. Przepis jna paprykę faszerowaną pieczarkami i kuskus jest szybki i łatwy, do tego danie jest bardzo smaczne. Oczywiście farsz możecie zrobić i doprawić po swojemu, ale to zestawienie smakowe, które ja proponuję na 100 % będzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie z pomidorami i pieczarkami 190

może tym razem warto pokusić się o to, aby przygotować je w troszkę inny sposób. Zamiast tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką proponuję Wam śledzie z pomidorami i pieczarkami. Smak tych śledzi jest obłędny – spróbujcie… Śledzie z pomidorami i pieczarkami – składniki ok. 0,5 kg śledzi a’la matias (najlepiej matias) 3 średnie cebule(...)pieczarek słoiczek przecieru pomidorowego olej cukier sól pieprz słodka papryka 1 łyżka octu Śledzie z pomidorami i pieczarkami – przepis Śledzie wstawiamy na 2-3 godziny do zimnej wody, aby nie były tak słone. Wodę co jakiś czas wymieniamy. Cebulę kroimy w cienkie pół piórka, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju podsmażamy cebulę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Schab z pieczarkami i cebulą 66267

Dzisiaj propozycja na schab duszony z pieczarkami i cebulą. Mięso mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Składniki: 0,5 kg schabu - 4 kotlety pieprz mielony sól 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 3 duże cebule 500 g pieczarek olej rzepakowy Wykonanie: Danie przygotowujemy w dużej patelni - rondelku, z pokrywką. Mięso rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z obu stron. Na koniec kotlety oprószamy papryką(...)słodką i odkładamy na 30 minut. Cebulę kroimy na plasterki. Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na grube plasterki. Po 30 minutach kotlety podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (około 6 łyżek). Zrumienione kotlety przekładamy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę. Cebulę solimy i podsmażamy, aż będzie złota i lekko zmięknie. Jeśli zajdzie potrzeba, można do cebuli

Smak mojego domu
Jak uprawiać pieczarki w domu? 132

możliwości uprawy pieczarek w domu słyszałam już kilka lat temu, ale jakoś zawsze był coś. Po moich sukcesach w ogrodzie zawzięłam się, kupiłam na allegro i uprawiam. Obawiałam się przede wszystkim zapachu grzybów, no wiecie, oczyma wyobraźni widziałam wszędzie grzyby i „latające” w powietrzu rodniki, nic takiego nie ma miejsca, tj. nie czuć grzybów, a jak coś fruwa(...)koszt z wysyłką), producent obiecuje zbiory z jednego takiego kartonu 7-10 razy po 2/3 kg, czyli minimum 14 kg, a więc przyjmując niższe wartości 1 kg pieczarek z domowej uprawy kosztuje maksymalnie 1,80 zł, podczas gdy w sklepie 9-10 zł. Ja zebrałam za pierwszym razem około 700 g, ale chyba było im zbyt zimno. Zrobię aktualizację

greenscarf
Paszteciki z pieczarkami 147

Paszteciki z pieczarkami, to hit ostatnich tygodni. Przygotowane na szybko, bez szczególnych starań, tak naprawdę, żeby kupione pieczarki nie zalegały w lodówce;) Ku mojemu zdziwieniu zniknęły zaraz po upieczeniu, głównie za sprawą syna. Minęły 2 dni i miałam ponowne zamówienie na paszteciki z pieczarkami.  Paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, to danie dla zapracowanych. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie pieczarek(...)reszta ,,robi się sama". Pieczarkowego farszu nie należy nakładać zbyt oszczędnie, powinien wypełniać ciasto po brzegi, jak na domowe paszteciki przystało. Składniki: świeże ciasto francuskie (50x25 cm) 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz mielony, kolendra mielona mleko skondensowane lub białko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym

Codziennik Kuchenny
Drożdżowe słoneczko z farszem z szynką zrazową. 164

Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk.  Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.  Farsz: 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula 200 g szynki zrazowej wędzonej Hańderek 250 g sera żółtego łyżeczka domowej warzywnej kostki rosołowej II z tego przepisu ---> Domowa warzywna kostka rosołowa II sól, pieprz(...)łyżka oleju kokosowego Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w niewielką kostkę. Dusimy z kostką rosołową bez przykrycia na oleju kokosowym, aż cała woda z pieczarek wyparuje.  Szynkę kroimy w dość grubą kostkę, a ser ścieramy na wiórki. Pieczarki odstawiamy do ostygnięcia, kiedy masa będzie już delikatnie ciepła mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. Zostawiamy jedynie około

MamaOskarka