pieczarki z piekarnika - 3281 przepisów (strona:129/219)

Wegańskie burgery z pieczarkami i fasolą 193

się zeszkli, następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę i zrobią się ciemne, doprawiamy do smaku w blenderze (lub w maszynce do mielenia mięsa) miksujemy fasolę i pieczarki z cebulą i czosnkiem, do masy dodajemy otręby i taką ilość bułki tartej, aż masa będzie zwarta, formujemy burgery wielkości nieco mniejszej niż bułki, pieczemy aż zrobią się lekko chrupkie(...)wierzchu ok 20-25 minut w zależności od wielkości, układamy razem z pozostałymi składnikami do buregrów, możemy podawać z sosem,  ketchupem lub musztardą bułki można lekko przypiec w piekarniku. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
pizza na piwnym spodzie 177

focaccia*bruschetta*piada", wyd. SBM. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g serka wiejskiego 300 ml piwa 50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka soli nadzienie: sos pomidorowy cebula pieczarki boczek jajka na twardo starty ser Piwo podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Mąkę przesiać, dodać sól i serek, następnie mieszając po trochę piwnego rozczynu drożdży. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto(...)razie potrzeby podsypując mąką. Pozostawić pod przykryciem godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany mąką. Krótko wyrobić, rozwałkować. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę. Posmarować sosem pomidorowym, nałożyć nadzienie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok 20 minut

6niebo
Domowa pizza na grubym cieście (z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki) 247

między czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę (cebulkę można również dodać bezpośrednio do ciasta (bez podsmażania) – sposób mojego męża), dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną kiełbasę. Całość doprawiamy ziołami. Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Na okrągłą blaszkę do pizzy posmarowaną wcześniej oliwą z oliwek (ułatwia, to rozkładanie ciasta(...)wykładamy wyrośnięte ciasto. Ugniatamy ręką rozprowadzając ciasto równomiernie po blaszce. Ciasto odstawiamy jeszcze na 10-15 minut. Po tym czasie wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika. Spód smarujemy sosem do pizzy około 1 łyżka. Następnie na wierzch wykładamy nasz farsz. Pizze znów wkładamy do piekarnika

Słodkie okruszki
warzywa w cieście francuskim z czarnym kminem... 211

łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, jajka 1 sztuka, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba na gorącym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone pieczarki, cukinię, paprykę i podsmażać z 5 minut na większym ogniu mieszając do odparowania wody, na koniec wsypać kucharka, paprykę ostrą, bułkę tartą i wymieszać, zostawić do wystudzenia ciasto francuskie rozwinąć(...)papierze, na środku ciasta rozłożyć warzywa, nożem ponacinać paski 2 cm i nakładać paski na warzywa ciasto posmarować na wierzchu i bokach roztrzepanym jajkiem, posypać obficie kminem czarnym, piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C i piec z 35 minut na ciemno złoty kolor - pyszne na kolację do popicia barszczykiem czerwonym, smakuje na ciepło i zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
LAZANIA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ i mięsa 114

miękkie i same odchodzić od kapusty. Odcedzamy je i studzimy. W garnku podpiekamy cebulę na oleju, dodajemy paprykę i bakłażana, chwilkę pieczemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory, pieczarki, wlewamy bulion i mieszamy aż mięso nie będzie zbite. Dusimy bez przykrycia około 15 minut. Kiedy płyny troszkę odparują dodajemy przecier, przeciśnięty czosnek przez praskę i przyprawy, mieszamy. Naczynie żaroodporne(...)smarujemy oliwą, na dno układamy pierwszą warstwę liści kapusty, na to część farszu mięsnego, znowu liście kapusty, pozostały farsz i liście. Wierzch posypujemy obficie serem. Lazanie zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut.  Po wyjęciu studzimy, następnie nożem kroimy na porcje  i podajemy.  Uwagi; Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej a przed podaniem zapiec

Kulinarne Fantazje Marioli
Bezglutenowa pizza na spodzie z kalafiora z warzywami, mozzarellą i dojrzewającą szynką / KONKURS!!!! 156

kalafior), 125 g mielonych migdałów, 50 g parmezanu, 30 g cheddaru, 5 sztuk jajek, rozmiar M, 2 ząbki czosnku, oregano, sól, pieprz dodatkowo: rukola, dojrzewająca szynka, mozzarella, pomidorki koktajlowe, pieczarki, cukinia, sos pomidorowy/passata/ ketchup Kalafiora podzielić na małe różyczki, umyć i osuszyć! Tak przygotowanego kalafiora zetrzeć na tarce na małych oczkach, a następnie dodać starte sery, mielone migdały, przyprawy oraz(...)roztrzepane jajka. Powstałą masę rozłożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia - najlepiej rozrysować sobie kółka przy pomocy ołówka, aby każda pizza była ślicznie okrąglutka! :) Tak przygotowane spody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia. Podpieczone spody wyciągamy z piekarnika, smarujemy ketchupem /sosem pomidorowym/passatą, a na wierzch wykładamy pozostałe ulubione składniki

Plate of Joy
Zawijaski z pieczarkami i jajkiem 130

cebula sól,pieprz  6 jajka ugotowałam na twardo , cebulę i pieczarki drobno posiekałam i podsmażyłam ( można posiekać grubiej i po podsmażeniu zmiksować ) . Obrane jajka widelcem rozdrobniłam i dodałam pieczarki sól,pieprz do smaku i dokładnie wymieszałam  , doprawiłam troszke pieprzem i wyłożyłam na rozłożone ciasto francuskie. Równomiernie go rozprowadziłam i od szerszej strony zaczełam zwijać, aż powstał długi rulon(...)pokroiłam w krążki ok 2 cm . Układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,lekko każdy krążek przygniotłam ręką . ostatnie jajko rozbiłam w szklane i posmarowałam każdy krążek . W rozgrzanym piekarniku do 180 stopni siedziały zawijaski 25 minut . To wszystko

Eli Gotowanie
Portobello faszerowane quinoa 216

przelać wrzątkiem, by pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki.W garuszku zalać bulionem. Gotować pod przykryciem 20 minut grzybów nie należy myć! Jeśli tego wymagają oczyszczamy ręcznikiem papierowym. Wyłamać z pieczarek ogonki i drobno posiekać obrać cebulę i czosnek. Pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć razem z posiekanymi ogonkami. Dołożyć czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę, przesmazyć razem kilka minut quinoa wymieszać(...)zawartością patelni. Dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem, ewentualnie skorygować ilość soli nadzieniem napełnić kapelusze grzybów. Posypać bułką tartą, ułożyć na każdym kapeluszu wiórki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`C. Piec 20 minut. Podawać gorące posypane natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka ze szpinakiem z ciasta francuskiego. 125

żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy grzybowy, oregano, bazylia, czarnuszka Szpinak odparowujemy dobrze na patelni, aby pozbyć się wody. Odstawiamy i odciskamy nadmiar wody, jeśli jeszcze jest. Pieczarki i cebulę kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy razem na oliwie z oliwek z dodatkiem sosu sojowego grzybowego. Ważne ! grzybowy sos sojowy jest mocno esencjonalny, więc tylko odrobina wystarczy. Odstawiamy(...)przestygnięcia, po czym mieszamy ze szpinakiem i doprawiamy pieprzem, oregano i bazylią. Teraz wyciągamy z lodówki ciasto francuskie pojedynczo, aby jak najdłużej leżało w lodówce zanim włożymy do piekarnika. Nie chcielibyście mieć miękkiego czegoś, co zmieni się w lepiąca kulkę zamiast przepysznych ciasteczek :) Tak więc jak już mamy na stolnicy pierwszą rolkę ciasta rozwijamy je i pokrywamy 1/2 farszu szpinakowego

vegetanie
Bułki z pieczarkami 172

ciepłym miejscu ok. 1 godziny . W międzyczasie przygotować nadzienie: Pieczarki i cebule pokroić i usmażyć z dodatkiem oleju na patelni. Smażyć tak długo aż cebula się zeszkli a pieczarki będą podrumienione.  Wystudzić. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia.  Zlepić podobnie jak pierogi(...)następnie układać w dużych odstępach łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 25 minut. Najlepsze są gorące. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i pieczarkami 234

smarujemy tłuszczem, a następnie wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków. Na niej ląduje pierwsza warstwa pieczarek, a na nich połowa cebuli. Całość zalewamy połową sosu, a potem znów kadziemy warstwę ziemniaków, pieczarek i cebuli, tym razem jednak dodając wędlinę. Teraz pozostaje już niewiele - wylewamy na zapiekankę resztę sosu, dokładamy ostatnią warstwę ziemniaków, a na wierzchu układamy plastry mozarelli. Jak widać, jedna kulka(...)użyta przeze mnie okazała się niewystarczająca, dlatego radzę jednak użyć dwóch :) Teraz pozostaje już tylko włożyć naszą zapiekankę na ok. 20 - 30 minut do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i zajadać :) Smacznego

Kulinarne zapędy Kokosa
Faszerowane pieczarki 200

Nóżki pieczarek ucieramy na tarce o dużych oczkach, lub siekamy.Ucieramy mniej więcej tyle samo sera żółtego. Dodajemy posiekany szczypiorek.Solimy, pieprzymy, można dodać paprykę wg. uznania - my oczywiście ostrą :)Do farszu dodajemy ubite na sztywno białko jajka- farsz dzięki temu będzie pulchniejszy.Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze (można je wcześniej oprószyć wegetą).Na wierzch kładziemy małe plasterki boczku.Zapiekamy w piekarniku nagrzanym

Moje Kuchenne Rewelacje
Cannelloni z mięsem mielonym 258

pieczarki są już podsmażone dodajemy mięso mielone - smażymy doprawiając solą, pieprzem i bazylią - tak długo aż mięso przestanie być różowe.Gdy mięso jest gotowe przekładamy do miski. Dodajemy serek i mieszamy do całkowitego wchłonięcia philadelfi.Teraz będzie trochę zabawy :)Nasze tuby faszerujemy mięsem. Trochę naszego sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to układamy nasze tuby.Polewamy sosem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Smaki Edyty
Niebanalne drugie śniadania- różyczki z ciasta francuskiego 141

dostaniecie w każdym chyba spożywczaku, sera żółtego ulubionej wędliny, np. szynki opcjonalnie zamiast sera i wędliny, możecie użyć mięsnego farszu-takiego, którego nadmiar został z krokietów, lub pierogów, albo pieczarek (wcześniej ugotowanych), czy czegokolwiek innego na co po prostu macie ochotę. Na surowym cieście wystarczy jedynie ułożyć jeden obok drugiego plastry szynki, a na nie zetrzeć ser żółty. Wszystko(...)ściśle w roladę i pokroić w centymetrowej grubości porcje. Ułożyć je następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (tak jak na zdjęciach poniżej) i zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, aż różyczki ładnie się zarumienią. W tym czasie masz np. czas na szybką poranną kawę- prawda że niezły układ? To wszystko! Prawda, że banalnie proste

Arbuziaki
Faszerowany bakłażan, danie wegetariańskie 134

Zostawić tak na kolejne 5 minut. Przygotowanie farszu – na patelni roztopić masło i wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Smażyć mieszając, aż zmięknie. Dodać pokrojone drobno pieczarki i chwilkę smażyć, pieczarki muszą puścić wodę. Dodać posiekany czosnek, chilli,ryż, wymieszać. Wlać wywar, gotować mieszając 3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. jak nie macie wywaru to można dodać 1 szklankę(...)małą kostkę rosołową. Dodać pokrojoną drobno mozzarellę i koperek. Gotować aż ser się rozpuści. Do wydrążonych bakłażanów nałożyć farsz. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i położyć bakłażana. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Następnie posypać serem,przykryć naczynie i piec jeszcze 15 minut. Podawać gorące przyozdobione dowolną sałatą. To było naprawdę pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania