Garnek jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ma nienagrzewające się rączki po obu stronach garnka. Potrawy nie przywierają do powierzchni nawet, jeśli są smażone bez dodatku tłuszczu. Można stosować w piekarniku w temperaturze do 140 stopni. Składniki: 600 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka i karczek) 1 kajzerka czerstwa 3/4 szkl mleka 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolski 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 litr bulionu mięsnego 200 g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 0,5 szklanki zimnej wody 1-1,5 łyżki mąki do zagęszczenia mąka do obtoczenia pulpetów Przygotowanie: Czerstwą kajzerkę namoczyć w mleku. Do mięsa mielonego wbić
Ala piecze i gotujepieczarki kroimy drobniej. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Marynatą zalewamy mięso i warzywa, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1 godzinę, najlepiej na całą noc. 2. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny, z czego pierwsze 30 min pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut włączamy termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika
Szefowa kuchnipieczarki (bez ogonków) i pokrojoną w kostkę paprykę. Zdejmujemy z ognia, składniki mieszamy z pokrojoną polędwiczką z kurczaka. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia (na około 15 minut). Następnie ciasto smarujemy ketchupem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
Słodkie okruszkipieczarki, po czym posiekajcie je w cienkie plasterki. Tak pokrojone podsmażajcie na patelni, bez dodatku tłuszczu. Dołączcie do nich uprzednio ugotowaną kaszę, koncentrat oraz stosowną według Was porcję ziół, wymieszajcie i całość podgrzejcie. Kiedy farsz osiągnie zwartą konsystencję, wypełnijcie wcześniej przygotowane połówki papryki. Jeżeli jesteście fanami żółtego sera, możecie przykryć faszerowaną paprykę jego cienką warstwą i całość zapiec w piekarniku
Szybko Tanio Smaczniepieczarek, obranych, pokrojonych w grube plastry 1 żółta i czerwona papryka, pokrojone w 1,5 cm kawałki 400 g pomidorów pokrojonych na kawałki 1 duża cebula pokrojona na plasterki 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 0,5 cm plasterki sól, pieprz 1 łyżka masła 100 g sera cheddar, startego na tarce 100 g mozzarelli, startej na tarce Włączamy piekarnik
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczarki, papryki oczyszczone i pokrojone w kostkę i chilli. Smażyć, co jakiś czas mieszając chwilkę. Wlać sos ajwar lub dowolny sos pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku. Jeśli będzie za gęste podlać lekko wodą, ale nie za dużo. Na koniec wrzucić pokruszoną mozzarellę i potarty ser. Podgrzewać, aż sery się rozpuszczą. Nadzienie położyć na naleśniku, zawinąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Kuchnia PokoleńPieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do cebuli, wydrążony środek cukinii także posiekać i dorzucić na patelnie. Smażymy do momentu aż cała woda wyparuje. Pod koniec dodajemy starty czosnek, dodajemy komosę i doprawiamy przyprawami do smaku. W formie do zapiekania układamy łódeczki cukiniowe. Na dno każdej wykładamy porwane plastry sera a na niego wykładamy farsz. Wkładamy do piekarnika
Radość kipiąca uśmiechem.kroimy w drobną kostkę. Szpinak myjemy i drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mozzarellę kroimy na 4 plastry. Na łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy razem kilka minut. Schab myjemy, odkrawamy ewentualny tłuszcz, kroimy na 4 plastry i cienko rozbijamy. Doprawiamy(...)każdym kotlecie kładziemy farsz i plaster fety. Zwijamy roladki. Każdą roladkę owijamy dwoma plastrami szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy pozostałą łyżeczką oliwy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 30 minut. Podajmy z ulubionymi dodatkami - np. pieczone ziemniaczki+sałata. Smacznego :) źródło inspiracji
Moje Kuchenne RewelacjeOstudzone pokroić w talarki o grubości około 1 centymetra. Cebule pokroić w piórka a pieczarki i cukinię w plastry. Podsmażyć razem do zeszklenia cebuli i odparowania soku z pieczarek. Usmażyć pokrojony na małe kawałki boczek. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć na jego dnie warstwę z ziemniaków. Następnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą(...)ziemniaków. Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami, startym żółtym serem oraz natką pietruszki. Sos doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zalać nim zapiekankę i wstawić całości do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 30 minut
Qchnia po prostupieczarki z cebulką, posiekaną zieleninę oraz surowe jajka, dodajemy majonez oraz śmietanę, wsypujemy przyprawy: ostrą paprykę, suszoną bazylię, ziołowy pieprz, suszony majeranek oraz słodką paprykę. Na końcu dodajemy bułkę tartą, całość doprawiamy sporą szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i bardzo starannie mieszamy. Do posmarowanej tłuszczem formy keksowej przekładamy farsz pieczarkowo-jajeczny i dokładnie go rozprowadzamy. Pasztet pieczemy w piekarniku
Smakowite Daniapieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak w przepisie bazowym sporo: sięgnęłam po moje ukochane ciasto kruche z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich, dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy jajecznej, doprawiłam tak, żeby mi pasowało - i po niecałej godzinie pieczenia wyciągnęłam z piekarnika
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędzie dość tłuste, aby samo się smażyć, podlej trochę oliwą. Pamiętaj, aby rozbijać grudki mięsa łyżką. Wmieszaj posiekane pieczarki i przyprawy. Smaż dalej mieszając od czasu do czasu, pieczarki puszczą swój sok, a ty poczekaj, aż prawie cały odparuje. Wtedy wlej sos pomidorowy i wszystko wymieszaj. Ewentualnie możesz rozrzedzić kilkoma łyżkami wody. Zmniejsz ogień do małego i duś całość przez(...)około 2 godziny - mięso stanie się bardzo delikatne. Roztrzep jajka w dużej misce i wmieszaj w nie ricottę, mozzarellę oraz parmezan. Dodaj przyprawy oraz natkę. Wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Robimy lasagne! Rozsmaruj 1/4 sosu pomidorowego na dnie naczynia do zapiekania. Przykryj płatami lasagne i rozsmaruj na nich 1/2 sosu serowego. Następnie wyłóż na ser 1/4 sosu
Chilli Czosnek i OliwaTak przygotowane mięso można podać pokrojone w plastry z dodatkiem warzyw lub surówki. Idealne też jest na obiad z ugotowanymi ziemniakami i podpieczonymi w piekarniku. Przygotowanie
Kuchnia Pokoleńolej do smażenia sól 100 ml śmietany 30% 25 ml koniaku majeranek, papryka słodka masło Przygotowanie : Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, solimy i dusimy do miękkości i odparowania. Przekładamy do blendera, dodajemy śmietanę i koniak - miksujemy na gładki pasztet. Kokilki(...)uzupełniamy pasztetem, oprószamy majerankiem i papryką mieloną. Naczynka ustawiamy w dużym naczyniu do zapiekania, uzupełniamy wodą i pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. całość przykrywamy folią aluminiową odkrywając je na ostatnie 10 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzyprawą do mięsa. Cebulę, paprykę oraz pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy paprykę oraz pieczarki. Gdy zmiękną dodajemy kurczaka, pomidory i różyczki brokułu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i rozgotowania się pomidorów. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy(...)durszlaku. Ser ścieramy na tarce z najmniejszymi oczkami. Na piekarnikowej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Ser rozkładamy w kształcie dwóch kół (dość grubo). Wstawiamy do nagrzanego do 210*C piekarnika. Pieczemy 5 minut (czasem mnie w zależność od sera). Ser musi się ładnie rozpuścić. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe placki odrywamy delikatnie od papieru
VioletoweKucharzenie