pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:256/369)

Gryczane naleśniki zapiekane z białą kaszą i grzybami pod serową kołderką 185

masło do posmarowania – 1 łyżka Sposób przyrządzenia : Naleśniki : Podane składniki dokładnie razem mieszamy. Smażymy duże , grubsze naleśniki. Farsz: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki myjemy , kroimy w drobne kosteczki. Podsmażamy razem z cebulą na odrobinie rozgrzanego oleju. Dodajemy ugotowaną i odsączoną kaszę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – wg. uznania. Przygotowany farsz układamy przez środek(...)delikatnie ruloniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem żółtym. Smarujemy odrobiną masła po całości. Zapiekamy ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku. Gotowe! ( U mnie podane z odrobiną śmietanowego sosu

Ostra na Słodko
Rolada serowa 270

komunię syna i była hitem. Wszystkim bardzo smakowała i najszybciej znikała z talerza. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.  Można podawać ją z ulubionym sosem i surówką. Może i Wy skusicie się na taką roladę? Składniki 400 g sera żółtego 5 jajek 3 łyżki majonezu Jajka wbić do miski i ubić mikserem. Dodać majonez, starty żółty(...)wlać ciasto. Wyrównać łyżką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić 1 podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz słodka papryka Pierś z kurczaka pokroić na kotlety i każdy cienko rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Pieczarki pokroić w drobną kostkę

O kuchni z uczuciem
Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową 190

Dowolność mamy  przy wyborze warzyw oraz mięsa, choć tu nie tak do końca, gdyż wybieramy między kurczakiem a krewetkami. Z warzywami możemy bardziej poszaleć. Do zupy pasują: marchew, pieczarki, papryka, kukurydza, kapusta pekińska, fasola szparagowa. Ale, ale...nie wrzucajmy do gara wszystkiego. Do mojej zupy dodałam kapustę pekińską, kukurydze ( z puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino . Składniki(...)curry 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy ) 200 g kukurydzy z puszki biała część kapusty pekińskiej małej 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino ) łyżeczka sosu sojowego łyżeczka sosu rybnego łyżeczka cukru trzcinowego limonka oliwa do smażenia  Wykonanie: Krewetki rozmrozić, odsączyć na sicie. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na rozgrzany tłuszcz wrzucić krewetki

kolorowotorcikowo
Pulpety jaglane z grzybami 199

jajko+ białko sól 300 ml passaty pomidorowej puszka pomidorów pelati cebula  2 ząbki czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki 250 gram mrożonych kurek lub prawdziwków  lub świeżych pieczarek Kaszę jaglaną wypłukać i uprażyć w rondelku.  Zalać 2 szklankami wody. Posolić. Gotować ok 25 minut. Odstawić do wystudzenia.  Grzyby posiekać ,  usmażyć na oliwie z solą(...)wymieszać ręką. Formować pulpety. W dużym rondlu  rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, wlać passatę, pomidory pelati (pomidory rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków). Duszę kilka minut. Włożyć do sosu pulpeciki i dusić po kilka minut obracając na druga stronę po 5 minutach. Można posypać serem np. parmezanem i lekko zapiec w piekarniku pod górną grzałką. Posypać obficie natką

AZgotuj!
Karkówka 189

śmietanki  kremówki 30% łyżka mąki 8 łyżek ketchupu łagodnego Wykonanie: Przygotować worek do smażenia mięsa. Karkówkę pokroić na , każdy z nim z obu stron natrzeć solą i pieprzem. Pieczarki obrać ze skóry, wymyć i pokroić w grubsze plastry. Śmietankę kremówkę dokładnie połączyć z ketchupem. Wszystko razem wrzucić do przygotowanego wcześniej worka, wymieszać do połączenia się składników. Zawiązany worek umieścić(...)godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeżeli tak to płyn w którym się dusiło przelać do garnka, zagęścić mąką i zagotować do czasu, aż uzyskamy sos.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Strogonoff wersja wegańska 141

mąki (użyłam kukurydzianej) przyprawy po 1 łyżeczce: pieprz, papryka słodka, papryka wędzona Przygotowanie: cała idea tej potrawy to krojenie w paseczki około 2 cm, tak więc kroimy cebulę i pieczarki (cieniutkie plasterki) wrzucamy do duże garnka na gorący olej. Po 5 minutach smażenia dodajemy paprykę. Po kolejnych 5 minutach podlewamy szklanką wody. W międzyczasie kroimy w paseczki kotlety sojowe, wrzucamy(...)się przyrumienią. Ogórki kroimy w paseczki i dodajemy do reszty warzyw. Dodajemy koleją szklankę wody, doprawiamy do smaku, dorzucamy paseczki sojowe, mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 3 minuty aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem, kaszą lub po prostu z pieczywem. Misiek jak to Misiek, stwierdził że zajebiste było a babcia (przypomnę- 86 lat- bardzo na fleku) zapytała

greenscarf
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 381

rozgrzać olej i wrzucić cebulkę z grzybkami, doprawić solą. Smażyć, aż cebulka się lekko zarumieni, a nadmiar wody z pieczarek wyparuje. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać cebulkę i pieczarki, majeranek, jajko, sół i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Kurczaka wyjąć z lodówki i do środka nałożyć farsz, dokładnie zamknąć kurczaka. Używając do tego celu wykałaczek. Skropić kurczaka oliwą(...)godzinę. Jeżeli kurczak będzie trochę większy to troszeczkę dłużej piec. Zostawić w rękawie tak długo, aż ostygnie. Pokroić w plastry i rozłożyć na platerze. Można podać z sosem tatarskim, czosnkowym

Kuchnia Pokoleń
Rolada schabowa z pieczarkami. 387

talarki, cebulę w kostkę, wrzucamy na patelnię i posypujemy solą i pieprzem - smażymy razem aż cała woda z pieczarek wyparuje. Mięso posypujemy obficie tymiankiem i mniejszą ilością czosnku wykładamy pieczarki i zwijamy ciasno roladę. Zwiniętą roladę związujemy nitką aby nam się nie rozpadło i posypujemy papryką ostrą mieloną i oregano. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej(...)patelni rozpuszczamy masło i polewamy nim mięso. Pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu z pozostałości z naczynia żaroodpornego można zrobić przepyszny sos: Przelewamy wszystko na patelnię dosypujemy przez sitko około 1 łyżeczkę mąki (ja miałam żytnią pełnoziarnistą) podgrzewamy mieszając do momentu aż zgęstnieje nam sos. Roladę podajemy z kluskami i ulubioną sałatką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami i serkiem topionym 328

topionego - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz - zioła prowansalskie - oliwa Wykonanie: 1. Piersi z kurczaka dzieli na połowy, by otrzymać 4 filety. Ostrym nożem wycinamy w każdym filecie kieszonkę. 2. Pieczarki kroimy, smażymy na oliwie razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Farszem napełniamy kieszonki, dokładamy do każdej pół trójkącika serka topionego i spinamy za pomocą wykałaczek(...)ziołami. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st.C przez 20 minut. Piersi z kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami lub ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sosem z kurek

Pasja Smaku
ROLADA SCHABOWA W MARYNACIE MUSZTARDOWEJ NADZIEWANA CEBULĄ + FILMIK 243

mięso lekko rozbijamy aż powstanie jednakowa grubość płatu schabu.  Składniki marynaty mieszamy, nacieramy ją mięso z każdej strony i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.  Cebulę i pieczarki szatkujemy, podpiekamy na odrobinie oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie podlewamy odrobiną wody i prużymy do całkowitej miękkości. Płyny należy całkowicie odparować.  Na rozwinięty schab wykładamy ostudzoną(...)pieczenia, w temperaturze 180 % C, przez około 1- 1,5 godziny.  Po całkowitym ostudzeniu z mięsa zdejmujemy nić, kroimy mięso na plastry. Z powstałego wywaru można przygotować sos pieczeniowy.  Mięso podajemy na ciepło na obiad lub zimno do pieczywa. Smacznego.                                  Zapraszam

Kulinarne Fantazje Marioli
Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. 183

minut. Na  2 łyżkach podgrzanej  oliwy zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, Dodaj pieczarki i często mieszając smaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty, aż pieczarki zaczną być miejscami brązowe. Wsyp kaszę, dodaj marchewkę, pokrojone na kawałeczki suszone pomidory, pokrojoną cukinię, koncentrat pomidorowy, tymianek, sól i pieprz do smaku. Chwilę podduś cały czas mieszając.  Zdejmij patelnię(...)połówki cukinii  napełnij nadzieniem i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Podawaj posypane natką pietruszki i z dowolną sałatką np. z kapusty pekińskiej lub zieloną sałatą z sosem vinegret. Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Mezze penne rigate z pieczarkami, grillowanym paprykowym kurczakiem i winnym ogórkiem. 175

Kolejny sympatyczny dzień; Pablo po niemal dwóch tygodniach w przedszkolu, a tu już dzwonią, że znowu chory. Tym razem blady, z bolącym brzuszkiem i ogólnie nie w sosie. Uziemiony w domu z wykasowanymi na dziś planami, włączyłem, bąblowi leżącemu na kanapie, pod kocykiem w kolorze blue, drugą część Smerfów. Nie zliczę ile razy to już widział, straciłem rachubę przy(...)końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję: -pierś z kurczaka podwójna -ogórek zielony -papryka mielona czerwona słodka wędzona -czosnek -sól, pieprz -oliwa -por część biała -masło -pieczarki -ocet balsamiczny -koperek świeży -makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewający Mięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce z pieprzem, oliwą, solą i czosnkiem

BaRepas
Relacja ze Street Food Festiwal - 16.06.13 Warszawa 161

się to, że placki był świeżo wypiekane na tyłach stoiska, co naprawdę było czuć jedząc laffę. Ja zamówiłam tę z falaflem, jako dodatki miałam marchewkę z pietruszką i sosy - była bardzo aromatyczna, świeża, po prostu pyszna. Planuję wybrać się do tej restauracji poza festiwalowo:) Druga restauracja śródziemnomorska to marokański Mahreb serwujący kebaba w bułce, baba ganoush, oliwki a nawet marokańskie(...)jednym z dwóch farszów - ziemniaczanym a'la ruskim oraz z soczewicy. Po ulepieniu pierogi były smażone na tyłach stoiska. Dziewczyny z Le Targ przygotowały fajne kanapeczki z groszku i pieczarek. Podsumowanie Tłum ludzi, choć zaszkodził atmosferze, na pewno świadczy o dużym sukcesie reklamowym festiwalu i rosnącej popularności tego typu imprez wśród mieszkańców Warszawy. Była to pierwsza edycja festiwalu, dlatego można

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak zrobić tradycyjną tunezyjską szakszukę (shakshukę)? 186

wpisie pokażę Wam jak robię szakszukę ( shakshukę ), chyba najbardziej znaną tunezyjską potrawę. Szczególnie, że mój Mąż stwierdził, że jest genialna :) Shakshuka (lub shakshouka ) to jajka gotowane w aromatycznym, pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku, papryki i przypraw. Pochodzi z Tunezji, ale dużą popularność zyskała również w innych krajach północnej Afryki i w Izraelu. Szakszuka to potrawa pożywna i zdrowa. Poleca(...)tradycyjna postać jest bardzo prosta, to spokojnie możecie wzbogacać poniższą recepturę o różne dodatki. Do najbardziej typowych należą bakłażan i ziemniaki, ale kto Wam broni dodać do szakszuki szpinak, pieczarki, kiełbaski i co tak naprawdę Wam w duszy gra :) Mój przepis jest połączeniem receptury Yotama Ottolenghiego z książki "Jerozolima" oraz Claudi Roden z "The New Book of Middle Eastern Food

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini pizze z patelni 162

zagniatania ciasta i pieczenia.  Wyczuwalny smak papryki i natki. Pyszne! Składniki: 9 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 papryki (jedna czerwona, jedna żółta), 300 g pieczarek, duży pęczek natki pietruszki, 2 duże marchewki, 150 g sera żółtego duża cebula, 150 g kiełbasy 2 jajka, sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Marchewkę obieramy i wraz z serem ścieramy(...)małą kostkę. Dodajemy mąki, jajka, sól, pieprz i wszystko razem mieszamy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy małe porcje - najlepiej dużą łyżką i smażymy na rumiano z dwóch stron. Podajemy z sosem czosnkowym

Lena Gotuje