pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:255/369)

Makaronowe kokardki z pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light) 138

dodajemy pokrojone pieczarki oraz przyprawy (1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/3 słodkiej papryki, 1/4 ostrej papryki i odrobinę soli) *. Cały czas mieszając smażymy całość około 3-4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie na chwilę wyłączamy palnik. Wlewamy 5 łyżek mleczka kokosowego. Znów włączamy palnik i ciągle mieszając trzymamy naszą potrawę na patelni około 4 minuty (sos powinien lekko zgęstnieć

Słodkie okruszki
Spaghetti. 189

mniej. Gdy pieczarki będą już podsmażone, dodać mięso mielone. Od czasu do czasu zamieszać tak by mięso się podzieliło. Dobrze podsmażyć. Dodać kukurydzę i pomidory z puszki. Puszkę po pomidorach zalać do połowy wodą, opłukać ją i wlać do reszty składników. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy (lub sok pomidorowy - wtedy nie wlewać wody z puszki). Gdy sos się zagotuje spróbować

W kuchni u Moniki
Jajka w galarecie - z niespodzianką 154

kawałki, pieczarki na połowę. Do przygotowanych naczyń nakładamy warzywa razem z natką pietruszki, układamy również po ½ jajka. Rosół/ bulion doprawiamy lekko octem, odrobiną cukru. Zagotowujemy i dodajemy odpowiednią ilość żelatyny ( już nie gotujemy ), intensywnie mieszamy. Wlewamy delikatnie do form z jajkami. Po schłodzeniu wstawiamy do lodówki.  Stężone galaretki, wyjmujemy z form i podajemy z ulubionym sosem ( czosnkowy, tatarski ). SMACZNEGO

Smaki Ewy
Pizza rodzinna 236

mnie pieczarki pokrojone w plasterki, papryka pokrojona w drobną kostkę i jalapeno). Po wierzchu posypać pozostałą częścią mozzarelli. Pizzę ponownie wstawić do  piekarnika nagrzanego do 180  stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 minut, aż ser się roztopi, a dodatki ogrzeją. Pizzę podawać bezpośrednio po upieczeniu, z ketchupem lub ulubionym sosem

Gospodyni Miejska
Houskove knedliky, czyli czeskie knedle ze szczypiorkiem w sosie serowo - śmietanowym. 158

podgrzać.  Sos: -pół cebuli posiekanej -kawałek pora posiekanego -wino białe półwytrawne -ser starty długodojrzewający -kostka serka topionego -śmietana 12% -masło -sól, pieprz Na maśle szklimy cebulę i pora. Solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy płyn odparuje wrzucamy sery. Intensywnie mieszamy do rozpuszczenia. Ściągamy z ognia, zalewamy śmietaną i miksujemy blenderem. Możemy doprawić papryką słodką. Dodatkowo: -pieczarki w całości grillowane

BaRepas
Pizza orkiszowa Hawaii-pyszna 181

małe kawałki,szynkę w kwadraciki i mozzarellę w cienkie plasterki ciasto podzielić na 2 równe części i cienko rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi i palcami do żądanego rozmiaru.Pizzę posmarować sosem pozostawiając dookoła wolny 1-cm rant.Wyłożyć na pizzę przygotowane dodatki.Piec w 280`C 8 minut,do zrumienienia brzegów(...)pizzę z tuńczykiemkiem.Tuńczyka należy wcześniej dobrze odsączyć na sitku.Cebulę pokroić w cienkie krążki i wymieszać z niewielką ilością soli,by zmiękła.Przygotowałam również pizzę z pieczarkami.Umyte ,osuszone pieczarki pokroiłam w cienkie plasterki i rozłożyłam na cieście

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab faszerowany pieczarkami i porem. 105

podsmażamy pieczarki oraz por. Doprawiamy solą i pieprzem.  Faszerujemy mięso i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Obsmażamy schab ze wszystkich stron na smalcu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kminkiem, dodajemy smalcu i podlewamy troszkę wodą.  Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny, polewając mięso co pewien czas sosem w którym

Symfonia smakowa
Włoskie calzone 207

wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą, kurczaka, paprykę, można dodać też pomidora, kukurydzę.....co kto lubi. Wierzch posypujemy serem, przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy dookoła jak pieroga. Calzone pieczemy około 15 minut w 220 stopniach, do delikatnego zarumienienia się ciasta. Można jeść na ciepło, zimno, super smakuje podgrzane na drugi dzień....a najlepiej calzone podawać z sosem czosnkowym

upichcic
Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami 178

godziny). Pieczarki umyć. Pokroić w półtalarki. Dodać do mięsa. Gotować kolejne 10 minut. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę i  podsmażyć na 2 łyżkach masła. Kiedy zacznie się rumienić zasypać ją mąką. Smażyć jeszcze chwilę. Cebulę przełożyć do mięsa. Zamieszać. W osobnym naczyniu połączyć ze sobą: śmietanę, koncentrat pomidorowy, musztardę i paprykę. Dodać trochę gorącego sosu, żeby zahartować całość

Świat Domowej Kuchni
Zapiekanka z makaronem i warzywami pod beszamelem 200

Klasyczny zapiekany misz masz. No, może nie do końca, bo poukładałam składniki warstwami ;) To taki obiad, który robi się z tego co akurat pod ręką, bo

bistro mama
Schab w sosie koperkowo-pieczarkowym 177

pieczarek przełożyć schab, wlać wodę tak aby lekko zakrywała mięso, dodać przyprawę do mięsa wieprzowego, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół  łyżeczki pieprzu, odrobinę papryki ostrej i dusić na delikatnym ogniu, kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać umyty i pokrojony koperek oraz śmietanę i dalej dusić na delikatnym ogniu.  Kiedy mięso będzie już miękkie doprawić sos do smaku solą

Mix smaku
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 139

dodaj pokrojone pieczarki. Podsmażaj ok. 5 minut, a następnie dodaj pierś z kurczaka, przypraw solą i pieprzem. Całość podsmażaj ok. 7 minut. Następnie dodaj szpinak i dalej podsmażaj ok. 4 minut. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw do smaku i duś jeszcze ok. 3 minut. W tym czasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron połącz z sosem i dobrze

365 dni dookoła kuchni
Roladki wieprzowe z piekarnika 190

cebuli dodać pieczarki, paprykę, chwilę poddusić. Następnie doprawić do smaku, lekko odparować i przestudzić. Na rozbity kotlet położyć plasterek szynki, sera a na brzeg kotleta nakładać porcje farszu, zwijać w roladki, spiąć wykałaczką i układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut podlewając co jakiś czas powstałym sosem. Pod koniec

Tradycyjna Kuchnia
Knedle z kiszoną kapustą, morelami, grzybami... wg Ewy Wachowicz 159

której się moczyły. Wstawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 30 minut. Cebulę i pieczarki drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła wrzuciłam cebulę, a po chwili pieczarki. Kiedy się lekko podsmażyły dodałam kapustę i posiekane morele. Dusiłam, do miękkości,   przyprawiłam pieprzem.   Można   ewentualnie przyprawić solą, ale trzeba najpierw spróbować.    Farsz gotowy. Konfitura(...)cebuli: Na patelni rozgrzałam oliwę i wsypałam pokrojoną cebulę. Po chwili dodałam tymianek. Wymieszałam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Chwilę podsmażyłam i dodałam pozostałe składniki.   Smażyłam do momentu, kiedy sos się trochę zredukował. Zestawiłam z ognia. Czas na zrobienie knedli : Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, po obraniu przepuściłam przez praskę. Wystudziłam, wsypałam obie mąki, wbiłam jajko. Wymieszałam. Ręką wyrobiłam ciasto

Kuchnia u Krysi