pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:123/369)

Kotlety mielone z pieczarkami. Swampignon-Frikadelle 186

sytosci. Duet miesa mielonego z pieczarkami jest bardzo smakowity.To polaczenie mozna rowniez wykorzystac przygotowujac inne dania z udzialem miesa mielonego jak np. lasagne czy sos bolognese.Kotleciki sa wyjatkowo smaczne,sprobujcie sami. Skladniki: 500 g pieczarek 500 g miesa mielonego 1 czerstwa buleczka 1 jajko 1 cebula olej do smazenia bulka tarta do panierowania sol,pieprz peczek zielonej pietruszki lub innych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza 336

ciepłej (nie gorącej!) wody 2 łyżki oleju rzepakowego * dodatki:    - na sos: puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego garść świeżych liści bazylii łyżeczka oregano pół łyżeczki soli szczypta pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki     - na wierzch: 10 pieczarek pokrojonych w plasterki jedna papryka pokrojona w kostkę kula mozzarelli pokrojona w półplasterki 10 plastrów sera(...)wrośnięcia). Wszystkie składniki sosu zblendowałam. Gdy ciasto wyrosło podzieliłam je na 3 części i rozwałkowałam dosyć cienko. Powstałe okrągłe blaty rozłożyłam na blaszki, wysmarowałam sosem i ułożyłam dodatki - najpierw mozzarellę, potem cebulę, szynkę, paprykę, pieczarki i plastry żółtego sera. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Kulinarny Pamiętnik
Placki ziemniaczane z sosem chrzanowo-pietruszkowym 177

miłośnicy placków będą zachwyceni- sos jest o delikatnym  smaku chrzanu I pietruszki , który dopełnia nasz przepyszny obiad. Polecam. Zaczynamy:  Składniki na sos: 500 gr mięsa mielonego około 150 gr pieczarek pół pęczka szparagów 1 łyżeczka chrzanu 100 ml śmietany 100 ml wody 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka mąki sól, pieprz, paprika 1 łyżka oleju Wykonanie(...)rozgrzany olej dajemy pokrojone pieczarki- smażymy około 5 min. Dodajemy mielone. Doprawiamy przyprawami . Smażymy aż mięso nie będzie rózowe. Dodajemy szparagi- pokrojone na trzy części. Rozrabiamy śmietanę, wodę, make, chrzan, pietruszkę- miksujemy blenderem. Dodajemy do mięsa- mieszamy - gotujemy około 3 min. Sos gotowy. Składniki na placki: ok 1-1,5 kg ziemniaków 1 cebula 3-4 ząbki czosnku

Smaki Edyty
Domowa pizza na grubym cieście (z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki) 247

Lubicie pizze? My uwielbiamy. Ale która jest najlepsza? Prosta odpowiedz – domowa Zapraszam Was na przepis na domową pizze na grubym cieście z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki. Idealna od tak na weekend, jak i na przyjęcie. Farsz oczywiście możecie dobrać według własnych upodobań Choć polecam to połączenie smaków. Przepis jest naprawdę prosty. Pyszna, gruba pizza(...)szklanka ciepłej wody (! nie gorącej) 2 opakowania drożdży instant (2 x 7g) szczypta soli około 1 łyżeczki oliwy z oliwek + do wysmarowania blaszki sos do pizzy kawałek kiełbasy podwawelskiej 10 większych pieczarek 2 ogórki kwaszone 1 czerwona papryka (u mnie szpiczasta) 1 mała cebula zioła włoskie w młynku ser do pizzy (ulubiony) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwa opakowania

Słodkie okruszki
Pulpeciki w sosie pieczarkowym 395

pieczarek, 500 g mielonego mięsa (np. z indyka lub szynki wieprzowej), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 łyżka sosu sojowego, 3 łyżki bułki tartej, 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego, 1/2 łyżeczki papryki w proszku. Dodatkowo: mąka pszenna,  mąka ziemniaczana,  2-3 łyżki śmietanki 30%, oliwa,  sól, pieprz i papryka. Dzisiejszą moją propozycją na danie(...)zagotować. Przykryć i gotować 20 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewrócić pulpeciki. Dodać podsmażone pieczarki, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Na koniec dodać około 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody, wymieszać i zagotować. Jeżeli chcemy, aby sos był bardziej kremowy, można dodać 2 - 3 łyżki śmietanki. Źródło: kwestiasmaku.com linkwithin_text='Zobacz również

Świat Domowej Kuchni
Brokułowa sałatka Pauli 382

vegety * łyżeczka curry * łyżeczka papryki słodkiej * szczypta pieprzu * 4 jajka ugotowane na twardo * 4 ogórki gruntowe  * 2 pomidory  * sos czosnkowy * świeży koperek do posypania sałatki Przygotowanie : Brokuła ugotować al dente bądź sparzyć. Przygotować tak jak lubimy. Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć na oliwie z przyprawami i wystudzić. Wszystkie składniki ułożyć w misce, polać całość sosem i posypać koperkiem

Magiczne Życie Marty
Dziś po polsku i dość tradycyjnie 252

mnie, jak zwykle, z kurczaka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczeni przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki tymianku + 1 łyżeczka do sosu ok. 0,5 l bulionu lub rosołu 500g pieczarek 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła olej do smażenia 2 woreczki kaszy gryczanej Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i przypraw(...)formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce taryej i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i dolewamy śmietankę. Gotujemy, aż całość zgęstnieje. Bulion powoli dolewamy do sosu, uważając by go za bardzo nie rozrzedzić. Do sosu dorzucamy klopsiki i całość chwilę gotujemy, Doprawiamy solą, pieprzem

Ratunku obiad
Pieczone nadziewane ziemniaki. #dobrejadło 141

świątecznymi przygotowaniami. Zobaczcie co wymyśliliśmy. Ziemniaki faszerowane podane z kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej wielkości burak 8 pieczarek 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki żółty ser majeranek, pieprz, cayenne, sos sojowy, bazylia, oregano, czarnuszka Ziemniaki najpierw obgotowaliśmy w mundurkach, aby były prawie miękkie.  Farsz zrobiliśmy z pieczarek, które wcześniej pokroiliśmy w drobną kosteczkę(...)żółtego sera, który posypujemy oregano i czarnuszką. Przekładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 15 min. Zapieczone ziemniaki podajemy gorące z kapustą kiszoną i sosem chili słodko-kwasnym. Ziemniaczki naprawdę super smaczne :) Zróbcie je w swoich domach. Pozdrawiamy

vegetanie
Pizza z mozzarellą i pomidorami 127

łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej wody Dodatkowo: 8 łyżek sosu barbecue 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią 250 g żółtego twardego sera 1 czerwona papryka 2 pomidory malinowe 1 cebula dymka Szczypiorek 8 pieczarek 8 plastrów chudej wędliny 1 duża kula mozzarelli Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier. Wlewamy olej(...)drobnych oczkach. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je dwie części. Każdą rozwałkowujemy na placek o średnicy 25 cm. Każdy smarujemy sosem barbecue i posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią. Wokół brzegu rozkładamy czerwoną paprykę, środek wysypujemy żółtym serem. Następnie rozkładamy wędlinę, pieczarki, cebulę pomidora, szczypiorek i plastry mozzarelli. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 15 minut. Jeżeli nasz piekarnik

VioletoweKucharzenie
Risotto z boczkiem i warzywami 214

kostki rosołowej  150g śmietany 18% lub 22%  50-100g sera żółtego (starty na tarce o małych oczkach) 5 średnich pieczarek  1/2 cebuli  łyżka masła  1 żółtko  1 łyżka sosu sojowego  20 dag boczku wędzonego pieprz ziołowy, papryka słodka, sos sojowy Wykonanie: Cebulę kroimy na drobną kostkę, na patelni lub w woku rozpuszczamy(...)paski. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem paprykę i pieczarki, po chwili dodajemy brokuła i dusimy do miękkości, po czym dodajemy do ryżu. Na patelni smażymy boczek i również dodajemy do ryżu. Śmietanę mieszamy z serem i żółtkiem. Gdy ryż będzie miękki dodajemy śmietanę i przyprawiamy papryką słodką, pieprzem i sosem sojowym, podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Polecam, szczególnie jak ktoś

Czerwona Porzeczka
Zapiekanka z makaronem, tuńczykiem, szpinakiem i pieczarkami, pod parmezanem 178

jednej osoby  około 500 kcal. - 70 g makaronu suchego pełnoziarnistego - 150 g szpinaku - 5 sztuk pieczarek średnich - 2 łyżki tuńczyka w oleju lub sosie własnym - łyżka masła - sól, gałka muszkatołowa i pieprz do przyprawienia - pół szklanki tartego parmezanu Włącz piekarnik na 180 °C. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem. Ugotuj makaron al dente. Odsącz po ugotowaniu i przełóż do naczynia. Dodaj

Pasje Jolki
Pstrąg pieczony z pieczarkami, tymiankiem i ziemniakami 213

niedługo zapomnę jak drzewa wyglądają. Póki co postanowiłam sięgnąć po grzyby suszone i świeże, ale sklepowe. Kilka dni temu na obiad były znowu klopsiki w sosie grzybowym a dzisiaj proszę - pieczona ryba z pieczarkami i złotymi, pysznymi ziemniakami poleca się serdecznie. I ten zapach tymianku! Niedużo wysiłku przy przygotowaniu takiego obiadu i mało garów do mycia bo upiekłam wszystko

Smaczna Pyza
KIJOWSKIE KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 435

kotleciki ziemniaczane (przepis na nie był opublikowany w książeczce "Przepisy Czytelników. Wiosna w kuchni" w 1998 roku). Przepis mówi o przygotowaniu zawiesistego sosu, ale ja tę część pominęłam. Zmieszałam tylko ze sobą usmażone pieczarki, mięso i por. Świeżo ugotowane ziemniaki są maziste po usmażeniu, więc suchy farsz będzie idealny. Ziemniaki jednodniowe lub parogodzinne lepiej nadziać farszem z sosem

Przepisy Aleksandry
Egzotyczny kurczak 169

grube kawałki. Do podsmażonego boczku dodać cebulkę i smażyć aż cebulka zmięknie. Następnie dodać czosnek, paprykę, chilli, pieczarki, smażyć aż warzywa zmiękną. Teraz już dodać kawałki mięsa i smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać pomidory z puszki, pastę curry, sos sojowy. Dodać tyle wody żeby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Zagotować i doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu

Kuchnia Pokoleń
Pieczarkowe gniazdo 224

szczypta suszonego czosnku, szczypta papryczki chili w proszku, 50 g serka kremowego topionego, świeży lubczyk i bazylia, oliwki czarne i zielone.   Przygotowanie: Sos: cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, na złoty kolor. Pieczarki czyścimy, kroimy na kawałeczki, dodajemy do cebuli i całość smażymy. W małym garnku zagotowujemy 300 ml wody, przekładamy pieczarki z cebulą i gotujemy

Moniki Smakołyki