przestudzić. Przygotowanie piersi kurzych – piersi kurze przekroić na pół wzdłuż, doprawić do solą, pieprzem i papryką słodką. Wykonanie – ciasto francuskie rozwinąć. Na środku wzdłuż rozłożyć plasterki sera – od góry do dołu. Na ser rozłożyć pieczarki i na to kawałki kurczaka.Z obydwu stron naciąć boki ukośnie tworząc choineczkę. nacięcia zrobić w odstępach 2 cm. Zawijać od góry
Kuchnia Pokoleńilości mąki niż wskazana w przepisie. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wysmarować margaryną/masłem i delikatnie oprószyć mąką. Na tak przygotowany papier, na blasze, wylać ciasto naleśnikowe, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 20 minut. Upieczony naleśnik wraz z papierem zdjąć z blachy, posmarować ulubionym nadzieniem(...)serem, dżemem, oprószonego cukrem pudrem) jak i z wytrawnym nadzieniem (np. z tuńczykiem i oliwkami, albo z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i szczypiorkiem, czy z podsmażonym mięsem mielonym, pieczarkami i papryką). Ciasto na naleśnika ma być rzadkie - nie należy dosypywać większej ilości mąki niż wskazana w przepisie. Naleśnik bardzo ładnie wyrasta w piekarniku, tworząc wybrzuszenia, jednak opada po wyjęciu
Gospodyni Miejskaciasta francuskiego – 1 op. serka kremowego Arla Apetina MUSZTRADA I MIÓD – szynka drobiowa – pieczarki – cukinia Przygotowanie: 1. Szynkę, cukinię i pieczarki pokroić w cienkie plasterki. 2. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w pasy o szerokości ok. 4cm, krojąc wzdłuż krótszego boku prostokątnego ciasta. 3. Tak przygotowane paski ciasta posmarować serkiem Apetina, a następnie wzdłuż dłuższego
PodwójnaporcjaDodajemy mąkę, oliwę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy, aby ciasto miało owalny kształt. Dłuższe końce zawijamy i sklejamy (jak na zdjęciu). Przenosimy na rozgrzany kamień do pieczenia lub blachę (też rozgrzaną). Boki ciasta lekko unosimy do góry. Krem truflowy(...)Dodajemy starty ser i pastę truflową. Doprawiamy solą i pieprzem. Na pozostałym maśle podsmażamy pieczarki (trafiły mi się takie mini). Na łódki z ciasta drożdżowego wykładamy krem, dodajemy pieczarki i zapiekamy w temp. 220 st. przez ok. 8-10 minut. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki. Smacznego
bistro mamatarce na dużych oczkach. Rozsypujemy ser na połowie ciasta, posypujemy słodką czerwoną papryką. Ciasto składamy na pół i lekko dociskamy. Przy pomocy noża lub radełka do pizzy kroimy ciasto na paseczki ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody. Francuskie zawijasy z serem smarujemy jajkiem. Wstawiamy(...)dół. Podajemy na półmisku. Smacznego Do tego bardzo często podaję najróżniejsze mini kanapeczki z pastą np. czosnkową (z chleba wycinamy małe kółka i smarujemy je pastą), panierowane pieczarki, pieczarki w chrupiącym cieście itd. Do tego nigdy nie brakuje u mnie plasterków sera, domowych dipów czy orzechów. Ale jeśli nie macie czasu na przygotowanie przekąsek, a jesteście w Gdyni to polecam
Słodkie okruszkinich włożyć na co tylko ma się ochotę i zawsze smakują świetnie. Aż sama się dziwie, że tak banalne rozwiązanie jak pieczarki i kurczak dały taki efekt! Ps. lajki w prawym górnym rogu bardzo mile widziane :) Składniki: ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli nadzienie: - pojedynczy filet z kurczaka - 300 g pieczarek(...)talerzyk. Na patelnię dodajemy drugą łyżkę masła i pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy pieczarki i smażymy aż cała woda odparuje, a pieczarki zaczną nabierać złotego koloru. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na cienki placek wielkości naszej blachy do tarty. Wykładamy na wysmarowaną masłem formę i gęsto nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy
Cook&Lovegotujemy w osolonej wodzie. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy mięso a na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania wody. Makaron przelewamy zimną wodą i odsączamy. Z 1/5 szklanki mleka, drożdży, szczypty cukru i łyżeczki mąki sporządzamy(...)Dodajemy pokrojonego pora i mieszamy. Na dno wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy niewielką ilość ciasta. Na nim układamy makaron. Na makaron wykładamy pieczarki i polewamy niewielką ilością ciasta. Posypujemy pokrojoną papryką. Układamy kolejną warstwę makaronu a na nim mięso i paprykę. Zalewamy pozostałym ciastem. Wstawiamy
Maminek kulinarnyPosypać je szczyptą cukru i wlać 50 ml wody. Wymieszać delikatnie i odstawić na ok. 10 minut. Dodać resztę wody i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać olej. Wyrabiać jeszcze chwilę. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić i podsmażyć na oleju. Rozgrzać piekarnik(...)kamieniem (lub blachą) w środku do 230 stopni C. Ciasto odgazować, chwilę je wyrabiając. Przygotować papier do pieczenia ciut większy niż docelowy rozmiar pizzy. Uformować ciasto w kulę i rozpłaszczać je na papierze, robiąc na brzegach wyższe ranty. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym. Na przecierze rozłożyć plastry mozzarelli, potem pieczarki, a następnie pokrojoną w piórka cebulę. Całość posypać solą
Weekendy w domu i ogrodziewielu latach eksperymentowania w tym zakresie mam już swoje ulubione rozwiązania. Niesamowicie lubię ciasto na włoską, cieniutką pizzę, inspirowaną cieniutkim włoskim plackiem. Robi się je z naprawdę niewielką ilością drożdży, a sekretem tamtego przepisu jest jego bardzo powolne wyrastanie w lodówce. Odpowiednio zrobione cienkie ciasto jest dość proste przy rozciąganiu, nie wraca uparcie do innego kształtu, dzięki temu możemy naprawdę(...)czyli mąki jaką dodaje się do zakwasu żytniego. Polecam Wam także: – włoska pizza na cienkim cieście – pizzę z salami – pizzę na tortilli – sałatka gyros – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami WŁOSKA NA ZAKWASIE Przygotowanie : 20 minut + 6-18 h wyrastania ciasta + przygotowanie zakwasu Ilość porcji
nietylkopasta.plpyszny obiad lub kolację! :) Uwielbiam pieczarki i bardzo lubię przygotowywać je na to coraz nowsze sposoby, dziś moja propozycja na smaczną tartę. Do pieczarek obowiązkowo cebula i trochę boczku do smaku - pycha! Kruche ciasto zagniotłam wraz z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu jest aromatyczne i pyszne. Śmiało nada się do wielu innych tart z dodatkiem kurczaka lub innych warzyw. Polecam! :) Parmezanowe(...)mąki, jeśli natomiast zbyt suche to ok. 1-2 łyżki zimnej wody. Z ciasta formujemy kulę, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Farsz: 150 g boczku wędzonego parzonego 2 większe cebula (mogą być czerwone lub białe) 500 g pieczarek 2 łyżeczki tymianku sól i pieprz Rozgrzewamy patelnię, boczek kroimy w większą kostkę
Cooking Monsterpanierce (wersja łagodna i pikantna) Domowy gyros Nugettsy z bawarsą nutą Roladki z kurczaka nadziane serem i wędliną Pizze, zapiekanki i tortille: Pizza na grubym cieście Pizza na cienkim cieście Nadziewana tortilla a la pizza Tortilla z kabanosem, kwaszonym ogórkiem i sosem kebab-gyros Grillowane tortille z kiełkami, wędliną i sosem czosnkowym Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Szybka zapiekanka chlebowa(...)nadziane pieczarkami Nadziewane pomidorki Proste panierowane pieczarki Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące pieczarki z czosnkową nutą Imprezowe grzybowe crostini w pikantnej wersji Chrupiące pieczarki w bezglutenowej panierce Pieczarki w chrupiącym cieście Słodkości: -szybkie wypieki: Małe wypieki: Czekoladowe babeczki z nutellą Babeczki z kawałkami białej czekolady Kruche ciasteczka z maszynki Ekspresowe ciasteczka cynamonowe Mini serniczki z mascarpone Orzechowe ciasteczka nadziane
Słodkie okruszkipieczarkami... na takie chodziłyśmy będąc jeszcze w liceum. Niestety na szybko nie znalazłam żadnego fajnego przepisu na takową przekąskę i postanowiłam więc upiec rogaliki z pieczarkami. Teeeeż... wyszły fajne... :)) Na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 0,5 szkl. letniego mleka 0,5 szkl. letniej wody 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)objętość) Przygotować farsz: obrać cebule, pokroić w kostkę,zeszklić na oleju. Dodać obrane i pokrojone w kawałki pieczarki (ja starłam na tarce na oczkach). Doprawić farsz solą i pieprzem. Smażyć bez przykrycia w celu odparowania wody. Wystudzić. Ciasto rozwałkować i wycinać spore kółka. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu. Składać na pół, dobrze dociskając obrzeże rogalików. Piekarnik rozgrzać
Walijskie Pichcenieczosnku granulowanego sól pieprz Dodatkowo: 1 żółtko oregano biały sezam PRZYGOTOWANIE Ciasto: W misce umieścić przesianą przez sito mąkę, dodać łyżeczkę soli oraz cukru, a następnie wbić jajko. Suche drożdże rozpuścić w letniej wodzie, przelać do miski. Wyrobić ciasto. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą robota. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Farsz: Fileta z kurczaka(...)kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. WYKONANIE 1. Ciasto podzielić na dwie części. Każdy kawałek ciasta wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na cienki placek w kształcie prostokąta. 2. Oba placki ciasta posmarować ketchupem, a następnie wzdłuż dłuższego boku ułożyć w linii po połowie przygotowanych składników w kolejności: ogórek konserwowy kurczak pieczarki cebula kukurydza papryka 3. Przygotowane ciasta zawinąć
Alle Dobre!Radix-Bis 15 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy Dodatki: 2 ziemniaki 1 cebula 4-5 pieczarek 100 g sera żółtego majonez rozmaryn Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną(...)średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków, ale można też szklanką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy majonezem i posypujemy rozmarynem, a następnie układamy cienko starte ziemniaki, pieczarki i cebulę w piórkach. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na około
Kuchnia MagdaLenySkładniki na farsz: mięso z rosołu około 500 g część warzyw z rosołu ja dodałam 2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera, por ok.15 cm 500 g pieczarek 1 łyżka masła Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 żółtka(...)łyżka oliwy 0,5 łyżeczki soli 300 ml mocno ciepłej wody Instrukcje Farsz: Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy pieczarki na rumiano. Mięso z rosołu, warzywa oraz pieczarki mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto
To co lubię - gotuję i polecam