Krokiety z kurczakiem, kapustą i pieczarkami to kolejny obiad, który przyrządzam zazwyczaj z resztek mięsa. Z kurczaka gotuję rosół, mięso odbieram od kości i wykorzystuję na knedle lub panierowane naleśniki . Bardzo lubię krokiety ale uważam je za pracochłonne. Mimo wszystko jak już za nimi zatęsknię to podchodzę do ich przyrządzenia bardzo namiętnie. Krokiety muszą być smaczne! Mięciutkie i aromatyczne(...)smaku. Inny wariant to krokiety z wołowiną . Tutaj dla ciekawości dodałam jarmuż do naleśnikowego ciasta. Jak widzicie naleśniki można bardzo łatwo urozmaicić. Już naszerowane naleśniki zazwyczaj obtaczam w panierce i smażę na złoty kolor. Są cudowne w smaku i gdybym mogła to bym zjadła wszystkie od razu, ale po jednym czuję się już taka najedzona…nic tylko jeść oczami
codojedzeniazwróćcie uwagę na wodę, która zapewne wypłynie Wam z pieczarek. Należy ją odlać, żeby nie rozwodniła nam kotletów. Następnie kroimy w drobną kosteczkę ogórki korniszony i dodajemy do farszu. Na koniec jeszcze jedno surowe jajo, pieprz, tymianek (sporo), ostra papryka. Składniki dobrze mieszamy i wyrabiamy na zwartą masę. Panierkę my zawsze robimy z bułki tartej wymieszanej z otrębami. Smażymy kotlety
vegetaniesól, pieprz,czosnek mielony, papryka czerwona mielona DODATKOWO do panierki - bułka tarta - jajko - olej do smażenia Wykonanie Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Pieczarki i ugotowane jajka ścieram na tarce o dużych oczkach
Kuchnia z widokiem na ogródchlebki* nadziane mozzarellą, szynką i pieczarkami, smażone w skorupce podane z keczupem, pomidorki koktajlowe***chleb w jajku, obtoczony w bułce tartej/kaszy mannej smażony na maśle** z własnego ogródka :D onomnom <3Pomysł zaczerpnięty z Włoch, kiedy to w hotelu na lunch podali nam właśnie takie tosty w panierce nadziane serem. Pomysł trochę uzdrowiony bo smażony na mniejszej ilości tłuszczów
More food, love and dreamspokrojony w kostkę i podsmażony, albo pieczony w panierce i pokrojony w plastry lub cieniutkie plasterki marynowanej i gotowanej wołowiny, sos sojowy - 1-2 łyżki, mirin (słodka sake do gotowania), tofu wakame, siekana zielona cebulka, świeża kapusta pekińska pokrojona w 05-centymetrowe paski pokrojone w plastry grzyby shiitake lub ciemne pieczarki, połówki jajek, ugotowanych na półtwardo, spora ilość kolendry
Kuchnia Prezydentowejmięso mielone indycze dostępne w marketach zawiera ok. 142 kcal w 100g. Natomiast 100g mięsa zmielonego "własnoręcznie" to ok. 90 kcal.Po drugie zero panierek i zero tłuszczu. Co do panierek - jeżeli ktoś nie może się bez nich obejść to można użyć siemienia lnianego lub innych podobnych. Tłuszcz do smażenia jest całkowicie zbędny - można użyć do tego wody(...)doprawić. Stosuję tutaj przede wszystkim zioła prowansalskie i pieprz. Następnie do doprawionego mięsa wbić jedno jajko i wkroić nieco cebuli i/lub czosnku dla smaku. Kolejnym krokiem jest dodanie startych pieczarek (ilość wedle uznania) Po dodaniu pieczarek możemy także dorzucić nieco mozzarelli (która po usmażeniu kotleta będzie się ciągnęła). Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety i "smażymy" je na wodzie. Gotowe
All My Fit Lifesmakuje o wiele intensywniej niż pieczarki . Można ją spotkać w całej Polsce, ale wielu ludzi unika kani jak ognia, bo można ją pomylić z muchomorem. Z tego grzyba jadamy kapelusze, gdyż trzonki są według mnie zbyt twarde. Przyrządzenie kani jest bajecznie proste. Najlepiej smakuje potraktowana jak kotlet , czyli smażona w panierce lub bez. Bardzo dobrze smakuje również
ZofianaFilet w panierce jak schabowy bardzo lubimy, ale ile można go jeść. Pojawiła się na bazarze młoda marchewka, polska, ta najlepsza. W końcu to już czas nowalijek, nieco później w tym roku, bo późno zrobiło się słonecznie i ciepło. Teraz przyroda nadrabia straty. Kupiłam więc też swojską rzodkiewkę, pieczarki i zrobiłam gulasz. A szczypiorek to mój, z balkonu :) Wyszło przepysznie
Anioszek w kuchnikostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną i doprawiam rozgniecionym kminkiem oraz pieprzem. Patelnię przykrywam i duszę wszystko na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Farsz powinien się dusić około 40 minut. Na środek naleśnika nakładam farsz, łyżeczkę startego żółtego sera i zawijam placek. Gdy wszystkie krokiety są gotowe, przygotowuję panierkę. Jajka roztrzepuję w mleku, dodaję
Gotowanie i blogowaniewoda z pieczarek odparuję, dodajemy kapustę i przyprawiamy vegetą, papryką i kminkiem. Chwilę razem podsmażamy (w razie potrzeby dolać oleju) ciągle mieszając. 4. Podlewamy farsz szklanką wody i na małym ogniu gotujemy aż do odparowania wody. Dodajemy majeranek, próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy pieprzem lub solą. 5. Farsz zawijamy w naleśniki. Przygotowujemy panierkę - jajko roztrzepujemy, wysypujemy bułkę
NA MOIM TALERZUchrupiącą panierką, takie „męskie”, bo wypełnione po brzegi farszem mięsnym. Wystarczy pół bułeczki by najeść się do syta:) Myślę, że to świetna propozycja na spotkania w gronie znajomych, czy choćby na Sylwestra. Podane z barszczykiem smakują wybornie. 6 – 8 kajzerek 500g mięsa wieprzowego np. z łopatki 1,5 szklanki mleka 1 cebula 150-200 g pieczarek
Smaki Na Talerzuzimno ;)Panierka: jak ciasto naleśnikowe z tym że musi być dużo gęstsze i doprawione mieszanka ulubionych przypraw, zapewne każdy zna przepis na naleśniki a jeśli nie to odsyłam tu..ciasto na nalesniki Składniki: 1/2 dużej cukinii 1/2 główki kalafiora cały mały por kawałek kapusty pekińskiej ja odcięłam tą część końcową 25g. suszonych grzybków mun 5 pieczarek szklanka fasolki zielonej
NaKońcuJęzykaczego potrzebujemy (oczywiście prócz kilku składników) to czasu do duszenia mięsa aby było kruche. Spokojnie, na pewno nie 5 godzin jak do rosołu. Oprócz udźca składniki są następujące: cukinia, pieczarki, świeży szpinak, czosnek, oliwa i masło, wytrawne czerwone wino, sól, pieprz, kmin rzymski, ostra papryka w proszku, kolendra, kmin natka pietruszki Opakowanie świeżego szpinaku wrzucam do miski z zimną wodą(...)mnie przyprawy powinny wzbogacić i ożywić cały smak. Do moździerza wrzucam przyprawy i rozgniatam je, po czym wcieram w każdy kawałek mięsa. Warto pamiętać, że przypadku smażenia mięs bez panierki należy porządnie rozgrzać oliwę - aż prawie będzie się dymiło - "when there's no heat there's no colour". Warto użyć patelni, garnka czy jakiegokolwiek innego naczynia, do którego mięso
Right Behind The Kitchenjajko Przygotowanie ; Pieczarki i cebule pokroić drobno, przesmażyć razem, aż do odparowania soku,wystudzić Do przestudzonej masy dodać zmielone lub drobno pokrojone mięso, jajka, kasze mannę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wyrobić, tak by całość przypominała masę jak na kotlety mielone Smażyć w formie placuszków na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano ( u mnie bez panierki
Proste Potrawy