pie - 521 przepisów (strona:14/35)

Sos grzybowy ze świeżych grzybów 227

część kapelusza chłonie wodę jak gąbka. Polecam czyszczenie kapeluszy wilgotną szmatką. Spodnią część grzybów blaszkowych najlepiej oczyścić pędzelkiem. Trzpienia grzybów nie obieram – tracimy dużo smaku. Zeskrobuję tylko ewentualny piach. Odcinam też nożem końcówkę, która często zabrudzona jest ziemią. Sos grzybowy ze świeżych grzybów bardzo łatwy jest w przygotowaniu. Na patelni szklimy cebulkę, pod koniec dodajemy czosnek, wrzucamy pokrojone grzyby

Moja Delicja
Pęczak z pak choy i dodatkami oraz "Początek" 189

dziki, sma­gły i prze­bie­gły pysk Azji od nie­pa­miętnych cza­sów pa­trzył z bli­ska w tłu­stą, bu­tną i głu­pią gębę Eu­ropy, tu wła­śnie, a nie gdzie indziej za­my­ślone i wrażliwe oczy Azji spo­glą­dały w ro­zu­mne oczy Eu­ropy. Tu był śro­dek ziemi

Weekendy w domu i ogrodzie
San Thai - oryginalna kuchnia tajska w Warszawie 153

farsz mięsny miękki i aromatyczny GUNG PAD PRIK KLUAR ( 26 zł) , czyli przepyszne lekko pikantne smażone krewetki z imbirem, chilli, czosnkiem i kolendrą. Jakie to było doskonałe! POH PIA SOD ( 19 zł), czyli mix warzyw i mango zawinięty w papier ryżowy, podany z sosem na bazie octu i cukru z dodatkiem sezamu. Rollsy cieszą nasze oczy, są pięknie

Kulinarne przygody Gatity
Razowa szarlotka z orzechami (bez cukru) 259

Pyszne ciasto z jabłkami w wersji z mąki razowej, a na dodatek bez cukru - super przepis dla wszystkich fanów zdrowszych, fit deserów oraz osób, które wykluczają

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto z musem malinowym 181

wierzch ciasta). Wystudzić przez godzinę, następnie schować na następną godzinę do lodówki, aby lekko stężała. Spód: Rozpuścić masło. Pozostawić, aby trochę wystygło. Zmiksować herbatniki na piach. Do herbatników dodać masło i dokładnie wymieszać. Spód formy wysmarować masłem (jeśli jest to forma ceramiczna, tak jak w moim przypadku) lub wyłożyć folią aluminiową

KuchniaWeDwoje.pl
Pomidorowe ragu z pieczarkami i soczewicą – wspaniały przepis w 100% wegański. 205

Ragu to włoski sos mięsny podawany zazwyczaj do makaronu. To, co nazywamy bolognaise lub bolognese w Polsce, jest znane jako ragu we Włoszech. Ragu został pierwotnie stworzony dla papieża Pio VII przez jego szefa kuchni Alberto Alvisiego w XVIII wieku. Mięso mielone z tradycyjnego ragu zamieniłam na soczewicę oraz pieczarki. Uważam, że smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Pamiętajcie jednak

wysmienity
Sernik cytrynowy z pieczonym rabarbarem oraz kompot z rabarbaru 216

łyżeczki żelatyny Pieczony rabarbar: ok 200 g rabarbaru 1 spora łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny W garnuszku roztapiamy masło. Maślane ciasteczka kruszymy na piach. Łączymy z lekko przestudzonym masłem. Powstałą masą wylepiamy dno i boki wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o śr. 24cm). Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem. Ocieramy z niej skórkę, oraz wyciskamy sok. W misie miksera umieszczamy

Smaki Na Talerzu
KETO SZARLOTKA W SZKLANCE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy, jajek i cukru) 456

Wprawdzie sama rzadko jadam desery, ale czasem przygotowuję coś dla córki czy gości i oczywiście dla Was bo wiem, że lubicie i wyczekujecie keto „słodkości

Ola la LCHF
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami 293

Ciasto na weekend? Pyszna i pachnąca cynamonem szarlotka z karmelizowanymi jabłkami , smakuje wspaniale zaraz po wyciągnięciu z piekarnika – jeszcze ciepła ale również następnego dnia Możemy

I LOVE LIFE
Sero-jogurtowiec z konfiturą (na markizowym spodzie) 309

Markizy rozdrabniamy w misie blendera z nożami (ja mam mniejszy, więc robię to partiami). Przesypujemy je do większej miski, dodajemy roztopiony tłuszcz i mieszamy łyżką tworząc a la mokry piach. Wysypujemy go na dno wysmarowanej i obsypanej kaszą manną formy. Spód lekko ugniatamy. Przygotowujemy ciasto: Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy. Do miski z żółtkami dodajemy

Słodkie okruszki
Babeczki śniadaniowe 183

szkl. mleka 1-2 łyżki cukru (lub więcej, do smaku) ok 100 g wiórków kokosowych   Płatki przekładamy do woreczka strunowego i za pomocą wałka kruszymy je na piach. Masło roztapiamy w garnuszku. Gdy przestygnie łączymy z pokruszonymi płatkami. Wyrabiamy rękoma do czasu, aż masa nabierze zwartej, jednolitej konsystencji (w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę roztopionego masła) Powstałą masą napełniamy

Smaki Na Talerzu
Tarta z dynią i szpinakiem 194

pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy

Kulinarne przygody Gatity
Wegańska tarta z batatów 169

skąd ten przepis się wywodzi. Otóż mowa tutaj o soul food — kuchni z duszą, o której możecie przeczytać więcej tutaj i przy okazji poznać oryginalny przepis na sweet potato pie — ciasto wywodzące się wprost z nowojorskiego Harlemu. Jednak moja dzisiejsza tarta to wersja odchudzona, pozbawiona cukru i w 100% roślinna, a mimo to tak samo dobra, jak oryginał ! Gorąco

Food Square
Peanut butter pie z popcornem i solonym karmelem 186

Ciasto wyjmujemy z lodówki, w masę delikatnie wbijamy przygotowany popcorn i całość polewamy częścią słonego karmelu. Podajemy polewając słonym karmelem, posypując popcornem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! Artykuł Peanut butter pie z popcornem i solonym karmelem pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Murzynek Bambo w ... polskim babcinym kajecie mieszka 260

Pieczemy brownie i bananowe chlebki z kakao. Kręcimy czekoladowe baby z matchą i missisipi mud pie. Wynajdujemy lava and nutella cakes. Dodajemy pokruszone słodycze: daim, mars, snickers, oreo,princessy,maltersy...Chili, baileys,koniaki i warzywa w czekoladowych ciastach... Zapominamy jednak o najzwyklejszym, najsmaczniejszym murzynku co w polskim babcinym kajecie mieszka. Tym puszystym, mocno czekoladowym,babcinym lub maminym. Którego najważniejszym

U Fiolki