pie c - 438 przepisów (strona:14/30)

Kreta - plaża Preveli i droga przez kanion 115

zatrzymać i pospacerować, ale dla Tych co nie mają na to czasu - wystarczy sama przejażdżka przez serce tego kanionu. Mała uwaga: jedźcie nie za szybko - droga momentami śliska przez piach, a gdy spadnie deszcz jest nawet bardzo ślisko - coś o tym niestety wiemy. Koniecznie będąc na Krecie jedźcie tą trasą jeżeli wybieracie się w okolice Preveli Beach. My startowaliśmy

MintTaste
Ciasto z bezą i kremem cytrynowym 181

Coś ostatnio mało kruchych ciast na blogu… Co by więc nadrobić straty przychodzę z ciastem kruchutkim jak najlepszy maślany herbatnik J Jest to ciasto naprawdę słodkie

Domowe ciasta
Sernik nutellowy 158

mnie wiaderkowy z Piątnicy) 200 g mascarpone 5 jajek 1/2 szkl. cukru pudru 200-250 g nutelli 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 op. budyniu waniliowego Ciasteczka rozdrabniamy na piach. Łączymy w misce z miękkim masłem oraz kakao. Tortownicę (śr. 21cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia, a następnie rozprowadzamy przygotowaną masę ciasteczkową. Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy cukier

Smaki Na Talerzu
Tęczowy sernik urodzinowy (zdobiony przez dzieci) 196

wody, odstawiamy do przestudzenia i przygotowujemy resztę ciasta. Markizy rozdrabniamy w blenderze z nożami, dolewamy do nich rozpuszczone masło i mieszamy. Ma nam powstać a la mokry piach. Wykładamy nim spód formy (u mnie tortownica 26 cm, tortownicę na wszelki wypadek z zewnątrz zabezpieczyłam folią spożywczą, aby ciasto nie wypłynęło), dociskamy i odstawiamy całość do lodówki. W misce ubijamy zimną

Słodkie okruszki
Pesto z roszponki 192

mąki arachidowej 2 ząbki czosnku sól 3 łyżki oleju lnianego dwie łyżki octu jabłkowego Roszponkę wrzucić do miski z wodą i odstawić na ok. pół godziny. W tym czasie piach, którego jest sporo na liściach roszponki, odpadnie i opadnie. Wyjąć roszponkę z miski i przepłukać na sicie. Osuszyć. Roszponkę, liście bazylii, czosnek przepuszczony przez praskę, mąkę arachidową, szczyptę soli

Weekendy w domu i ogrodzie
Orzechowe pralinki w czekoladzie – prosty przepis 194

kokosowej dla wzbogacenia smaku* *produkty dostępne w Brat.pl **ilość należy ocenić samemu po przygotowaniu kulek Przygotowanie: Herbatniki przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy (ale nie na „piach”, mają zostać ciut większe kawałki, aby pralinki przyjemnie chrupały podczas jedzenia). Przesypujemy do miski i stopniowo dodajemy mało orzechowe, mieszając łyżką (najpierw można dodać mniej, na koniec dołożyć). Smak

Słodkie okruszki
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 210

część kapelusza chłonie wodę jak gąbka. Polecam czyszczenie kapeluszy wilgotną szmatką. Spodnią część grzybów blaszkowych najlepiej oczyścić pędzelkiem. Trzpienia grzybów nie obieram – tracimy dużo smaku. Zeskrobuję tylko ewentualny piach. Odcinam też nożem końcówkę, która często zabrudzona jest ziemią. Sos grzybowy ze świeżych grzybów bardzo łatwy jest w przygotowaniu. Na patelni szklimy cebulkę, pod koniec dodajemy czosnek, wrzucamy pokrojone grzyby

Moja Delicja
Pęczak z pak choy i dodatkami oraz "Początek" 170

dziki, sma­gły i prze­bie­gły pysk Azji od nie­pa­miętnych cza­sów pa­trzył z bli­ska w tłu­stą, bu­tną i głu­pią gębę Eu­ropy, tu wła­śnie, a nie gdzie indziej za­my­ślone i wrażliwe oczy Azji spo­glą­dały w ro­zu­mne oczy Eu­ropy. Tu był śro­dek ziemi

Weekendy w domu i ogrodzie
San Thai - oryginalna kuchnia tajska w Warszawie 129

farsz mięsny miękki i aromatyczny GUNG PAD PRIK KLUAR ( 26 zł) , czyli przepyszne lekko pikantne smażone krewetki z imbirem, chilli, czosnkiem i kolendrą. Jakie to było doskonałe! POH PIA SOD ( 19 zł), czyli mix warzyw i mango zawinięty w papier ryżowy, podany z sosem na bazie octu i cukru z dodatkiem sezamu. Rollsy cieszą nasze oczy, są pięknie

Kulinarne przygody Gatity
Razowa szarlotka z orzechami (bez cukru) 241

Pyszne ciasto z jabłkami w wersji z mąki razowej, a na dodatek bez cukru - super przepis dla wszystkich fanów zdrowszych, fit deserów oraz osób, które wykluczają

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto z musem malinowym 153

wierzch ciasta). Wystudzić przez godzinę, następnie schować na następną godzinę do lodówki, aby lekko stężała. Spód: Rozpuścić masło. Pozostawić, aby trochę wystygło. Zmiksować herbatniki na piach. Do herbatników dodać masło i dokładnie wymieszać. Spód formy wysmarować masłem (jeśli jest to forma ceramiczna, tak jak w moim przypadku) lub wyłożyć folią aluminiową

KuchniaWeDwoje.pl
Pomidorowe ragu z pieczarkami i soczewicą – wspaniały przepis w 100% wegański. 183

Ragu to włoski sos mięsny podawany zazwyczaj do makaronu. To, co nazywamy bolognaise lub bolognese w Polsce, jest znane jako ragu we Włoszech. Ragu został pierwotnie stworzony dla papieża Pio VII przez jego szefa kuchni Alberto Alvisiego w XVIII wieku. Mięso mielone z tradycyjnego ragu zamieniłam na soczewicę oraz pieczarki. Uważam, że smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Pamiętajcie jednak

wysmienity
Sernik cytrynowy z pieczonym rabarbarem oraz kompot z rabarbaru 196

łyżeczki żelatyny Pieczony rabarbar: ok 200 g rabarbaru 1 spora łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny W garnuszku roztapiamy masło. Maślane ciasteczka kruszymy na piach. Łączymy z lekko przestudzonym masłem. Powstałą masą wylepiamy dno i boki wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o śr. 24cm). Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem. Ocieramy z niej skórkę, oraz wyciskamy sok. W misie miksera umieszczamy

Smaki Na Talerzu
KETO SZARLOTKA W SZKLANCE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy, jajek i cukru) 435

Wprawdzie sama rzadko jadam desery, ale czasem przygotowuję coś dla córki czy gości i oczywiście dla Was bo wiem, że lubicie i wyczekujecie keto „słodkości

Ola la LCHF
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami 265

Ciasto na weekend? Pyszna i pachnąca cynamonem szarlotka z karmelizowanymi jabłkami , smakuje wspaniale zaraz po wyciągnięciu z piekarnika – jeszcze ciepła ale również następnego dnia Możemy

I LOVE LIFE