pie c - 438 przepisów (strona:14/30)

Ciasteczka Whoopie Pie 148

sobotę rano oglądaliśmy kolejny odcinek australijskiego master chefa, gdzie uczestnicy walczyli w Nowym Jorku. Jeden z nich był w cukierence gdzie serwowali ciasteczka Whoopie Pie i tak pomyślałem czy aby nie spróbować ich zrobić – w końcu chyba nie będzie to nic skomplikowanego – chyba…… Tablet w łapę i szuuuuukamy przepisu albo raczej info jak to się

Kuchenne Wariacje
Sztuka w Walencji – mini przewodnik 102

takich jak np. Diego Velazquez, El Greco, Goya, Joaquin Sorolla i Ribera. Muzeum znajduje się zaraz obok parku Jardines del Real, który również jest warty odwiedzenia. Adres: Calle San Pio V, 9, Walencja.   2. IVAM Instytut sztuki nowoczesnej to pierwsze muzeum sztuki nowoczesnej w Hiszpanii. Można zobaczyć dzieła takich artystów jak Julio González czy Fernand Leger miłośnicy sztuki współczesnej

Gotuj po hiszpańsku
Ucierane ciasto z jabłkami 164

Najprostsze z możliwych ciast. Bardzo puszyste i jednocześnie lekkie oraz wilgotne od natłoku jabłek w środku. Wakacyjny natłok owoców umożliwia nam wykorzystanie przepisu z innymi pysznymi

ChilliJemy
Kreta - plaża Preveli i droga przez kanion 94

zatrzymać i pospacerować, ale dla Tych co nie mają na to czasu - wystarczy sama przejażdżka przez serce tego kanionu. Mała uwaga: jedźcie nie za szybko - droga momentami śliska przez piach, a gdy spadnie deszcz jest nawet bardzo ślisko - coś o tym niestety wiemy. Koniecznie będąc na Krecie jedźcie tą trasą jeżeli wybieracie się w okolice Preveli Beach. My startowaliśmy

MintTaste
Ciasto z bezą i kremem cytrynowym 159

Coś ostatnio mało kruchych ciast na blogu… Co by więc nadrobić straty przychodzę z ciastem kruchutkim jak najlepszy maślany herbatnik J Jest to ciasto naprawdę słodkie

Domowe ciasta
Sernik nutellowy 130

mnie wiaderkowy z Piątnicy) 200 g mascarpone 5 jajek 1/2 szkl. cukru pudru 200-250 g nutelli 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 op. budyniu waniliowego Ciasteczka rozdrabniamy na piach. Łączymy w misce z miękkim masłem oraz kakao. Tortownicę (śr. 21cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia, a następnie rozprowadzamy przygotowaną masę ciasteczkową. Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy cukier

Smaki Na Talerzu
Tęczowy sernik urodzinowy (zdobiony przez dzieci) 163

wody, odstawiamy do przestudzenia i przygotowujemy resztę ciasta. Markizy rozdrabniamy w blenderze z nożami, dolewamy do nich rozpuszczone masło i mieszamy. Ma nam powstać a la mokry piach. Wykładamy nim spód formy (u mnie tortownica 26 cm, tortownicę na wszelki wypadek z zewnątrz zabezpieczyłam folią spożywczą, aby ciasto nie wypłynęło), dociskamy i odstawiamy całość do lodówki. W misce ubijamy zimną

Słodkie okruszki
Pesto z roszponki 169

mąki arachidowej 2 ząbki czosnku sól 3 łyżki oleju lnianego dwie łyżki octu jabłkowego Roszponkę wrzucić do miski z wodą i odstawić na ok. pół godziny. W tym czasie piach, którego jest sporo na liściach roszponki, odpadnie i opadnie. Wyjąć roszponkę z miski i przepłukać na sicie. Osuszyć. Roszponkę, liście bazylii, czosnek przepuszczony przez praskę, mąkę arachidową, szczyptę soli

Weekendy w domu i ogrodzie
Orzechowe pralinki w czekoladzie – prosty przepis 167

kokosowej dla wzbogacenia smaku* *produkty dostępne w Brat.pl **ilość należy ocenić samemu po przygotowaniu kulek Przygotowanie: Herbatniki przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy (ale nie na „piach”, mają zostać ciut większe kawałki, aby pralinki przyjemnie chrupały podczas jedzenia). Przesypujemy do miski i stopniowo dodajemy mało orzechowe, mieszając łyżką (najpierw można dodać mniej, na koniec dołożyć). Smak

Słodkie okruszki
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 190

część kapelusza chłonie wodę jak gąbka. Polecam czyszczenie kapeluszy wilgotną szmatką. Spodnią część grzybów blaszkowych najlepiej oczyścić pędzelkiem. Trzpienia grzybów nie obieram – tracimy dużo smaku. Zeskrobuję tylko ewentualny piach. Odcinam też nożem końcówkę, która często zabrudzona jest ziemią. Sos grzybowy ze świeżych grzybów bardzo łatwy jest w przygotowaniu. Na patelni szklimy cebulkę, pod koniec dodajemy czosnek, wrzucamy pokrojone grzyby

Moja Delicja
Pęczak z pak choy i dodatkami oraz "Początek" 149

dziki, sma­gły i prze­bie­gły pysk Azji od nie­pa­miętnych cza­sów pa­trzył z bli­ska w tłu­stą, bu­tną i głu­pią gębę Eu­ropy, tu wła­śnie, a nie gdzie indziej za­my­ślone i wrażliwe oczy Azji spo­glą­dały w ro­zu­mne oczy Eu­ropy. Tu był śro­dek ziemi

Weekendy w domu i ogrodzie
San Thai - oryginalna kuchnia tajska w Warszawie 100

farsz mięsny miękki i aromatyczny GUNG PAD PRIK KLUAR ( 26 zł) , czyli przepyszne lekko pikantne smażone krewetki z imbirem, chilli, czosnkiem i kolendrą. Jakie to było doskonałe! POH PIA SOD ( 19 zł), czyli mix warzyw i mango zawinięty w papier ryżowy, podany z sosem na bazie octu i cukru z dodatkiem sezamu. Rollsy cieszą nasze oczy, są pięknie

Kulinarne przygody Gatity
Razowa szarlotka z orzechami (bez cukru) 223

Pyszne ciasto z jabłkami w wersji z mąki razowej, a na dodatek bez cukru - super przepis dla wszystkich fanów zdrowszych, fit deserów oraz osób, które wykluczają

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto z musem malinowym 119

wierzch ciasta). Wystudzić przez godzinę, następnie schować na następną godzinę do lodówki, aby lekko stężała. Spód: Rozpuścić masło. Pozostawić, aby trochę wystygło. Zmiksować herbatniki na piach. Do herbatników dodać masło i dokładnie wymieszać. Spód formy wysmarować masłem (jeśli jest to forma ceramiczna, tak jak w moim przypadku) lub wyłożyć folią aluminiową

KuchniaWeDwoje.pl
Pomidorowe ragu z pieczarkami i soczewicą – wspaniały przepis w 100% wegański. 159

Ragu to włoski sos mięsny podawany zazwyczaj do makaronu. To, co nazywamy bolognaise lub bolognese w Polsce, jest znane jako ragu we Włoszech. Ragu został pierwotnie stworzony dla papieża Pio VII przez jego szefa kuchni Alberto Alvisiego w XVIII wieku. Mięso mielone z tradycyjnego ragu zamieniłam na soczewicę oraz pieczarki. Uważam, że smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Pamiętajcie jednak

wysmienity