pesto - 3241 przepisów (strona:186/217)

Beakfasty i to(a)sty 150

zapewne nie ostatnia odsłona. A w tle piękne wiosenne kwiatki. Na kromce chleba ułożyłam kolejno: ser, suszone pomidory, salami, cebulę, ser. Całość zapiekłam do rozpuszczenia sera. Podałam z bazyliowym pesto. Kawą z mlekiem. Prawie do łóżka ;) Ciągle się staram wspiąć na Misiowy poziom, ale ciągle mi do niego daleko. Bo tosty robić, to trzeba umić

bastalena
Fasolowa sałatka z pesto 327

z rukoli i suszonych pomidorów 70 g fety Ugotowaną fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Ja miałam ugotowaną z poprzedniego dnia, trzymałam ją w lodówce. Następnie do fasolki dodać pesto i dokładnie wymieszać. Potem rozkruszyć fetę i ponownie dokładnie wymieszać i gotowe. Pyszna i prosta sałateczka, wspaniale smakuje na zimno z fasolką prosto z lodówki. Polecam też: Fasolkę szparagową

Monia miesza i gotuje
Pasta z suszonych pomidorów 217

należy dodać do niej więcej oliwy. Pastę przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Pastę z suszonych pomidorów możemy podać jako dodatek do grzanek, kanapek lub jako pesto do makaronu. The post Pasta z suszonych pomidorów appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tapenada z czarnych oliwek 148

pastą, która nazywa się Tapenada, której głównym składnikiem są czarne oliwki. Tapenada to idealna pasta do kanapek przygotowanych jako przystawki, tapenadę można też dodawać do makaronu tak jak pesto , można jej również użyć jako pasty do pieczonych ryb czy też warzyw. Tradycyjnie pastę przygotowuje się z czarnych oliwek, ale wykorzystując zielone oliwki też wychodzi ona wyśmienita. Nie lubię tapenady

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jaki był ten rok? 227

ogromnych hamburgerów, które zaspokoją każdego faceta!  Próbowałam kuchni niecodziennej: domowe sushi, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, pad thai po tym jak trafiłam do thai baru, krem z dyni, pesto ze świeżych pistacji i spaghetti ladacznicy, gdzie odebrałam lekcję od prostytutek o tym jak ostre są papryczki piri-piri. A na deser trochę piekłam. Ciasteczka chałwowe, tak cudownie słodkie

Brzuszki Łakomczuszki
Moja interpretacja dnia pizzy. 189

placek. Rozsmarowujemy sos, posypujemy serem żółtym i pokrojoną mozzarellą i dodajemy swoje ulubione składniki. U mnie była to szynka parmeńska, pomidorki koktajlowe, oliwki, na jednej połowie małe kupki z pesto, a na drugiej z mascarpone (idealnie łagodził ostry smak sosu). Po wyjęciu z piekarnika całość posypałam rucolą oraz startym grana padano. Pyszna lekka wersja pizzy. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 151

pizzy. Tych nie próbowałam ale malutki bukiet karczochów przywiozłam ze sobą. I na koniec to co wydłubałam w malutkim "osiedlowym" sklepie. Cudowna szynka dojrzewająca, oczywiście pecorino romano, świetne pesto (nalewane do pojemniczka chochelką z dużej miski, jak u nas na dziale garmażeryjnym) i ogromne pułki, które po rozkrojeniu mają w środku dziurkę w którą można napchać mnóstwo składników

Brzuszki Łakomczuszki
Kalmary smażone z pietruszką 192

kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekaną pietruszkę i ugotowane kalmary. Smażymy chwilkę i przyprawiamy do smaku. Najlepiej smakują z ryżem lub makaronem z odrobiną pesto

Gotuj z Misiem
Pasta! 206

pół Europy pamiętam właśnie smaki i zapachy. Miejsca, które utkwiły w mojej pamięci wiążą się zwykle z czymś, co miałam okazję tam spróbować. Barcelona - paella, owoce morza, egzotyczne owoce, pesto, Nicea - stek, Wenecja - niesamowite lody, kawa, pizza i makarony. Może nie będę odkrywcza, ale to właśnie niezwykle aromatyczne pasty stały się dla mnie symbolem Włoch. Ta podróż dała

Ratunku obiad
Przepis na tortille pszenno-kukurydziane, gotowanie na rynku Manufaktury i X Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi :) 148

Łapanowski, a w między czasie swoje wdzięki prezentowały blogerki i rodzynek-bloger :) Najpierw Atomówki: Asia , Ewa i Paulina przygotowały przechodniom pysznie śniadanie. Później do akcji wkroczyła Agnieszka , która częstowała pesto z drożdżowymi paluchami i makaronem z czosnkiem niedźwiedzim. Potem moja świetna ekipa zawinęła tortille, a na koniec Damian  ugotował gazpacho. Razem z Agnieszką i dziewczynkami podałyśmy w sumie

Kraina Tysiąca Smaków
Roladki z indyka ze szpinakiem 140

Wiele razy widziałam wcześniej reklamy kampanii podajindyka.pl, zainteresował mnie jeden z przykładów na roladki z indyka. Byłam pewna, że są faszerowane szpinakiem, a okazało się, że to pesto. Przygotowana jednak na wykorzystanie szpinaku postanowiłam zmienić przepis i tym sposobem wyszedł mi ciekawy, lekki obiad. Składniki: 4 "kotletowe porcje" z piersi indyczej opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku łyżka śmietany

Pasja Smaku
Dipy do mięs, dań z grilla i warzyw 197

łyżka keczupu 1 łyżeczka sosu chilli grubo mielony pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Sos ziołowy: Składniki: kilka listków świeżej bazylii kilka łodyżek szczypiorku łyżeczka suszonego koperku łyżeczka pesto serek wiejski pół łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu winnego sól, pieprz Wykonanie:  Do blendera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy do uzyskania sosu

Pasja Smaku
Ugryź Przegryź Bistro - opinia 177

dobrze zrobione, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Cena trochę za wysoka, Lub Burger wypada po tym względem lepiej. Burger Włoska Robota Pizza Czuły Pirat to cukinia, pesto, kozi ser i krewetki (prawie niewidoczne, czuć, że nie są to krewetki koktajlowe najlepszej jakości). Pizza w ocenie Męża, jak i mojej była mało wyrazista, a ciasto słabo wypieczone

Pasja Smaku
Kolorowa sałatka z tuńczykiem 185

suszonych - łyżka musztardy - ząbek czosnku - oliwa z oliwek  - 1/3 papryki jalapeno - pieprz świeżo mielony  (składniki miksujemy blenderem do uzyskania pożądanej konsystencji - ja osobiście wolę coś w rodzaju pesto) Wszystkie składniki układamy dowolnie na talerzu, po czym polewamy sosikiem. Możemy posypać zieleniną, a także uprażonym sezamem bądź ziarnami słonecznika. Smacznego

Sajkofanka smaku
Sałatka à la caprese 344

oliwek. Można do doprawienia Sałatki à la caprese zastosować świeże oregano, ocet balsamiczny, aby urozmaicić jej smak można do tej sałatki podać np. czarne oliwki (które uwielbiam), albo przygotować pesto z rukoli. Ja przygotowałam moją sałatkę w jej klasycznej postaci, czyli tylko ser, plastry pomidora i listki bazylii. The post Sałatka à la caprese appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię