SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego grzyby lub pieczarki (wcześniej lekko podduszone) 1 opakowania sera feta pasta ajvar ---> przepis KLIK (pastę można zastąpić ketchupem, przecierem pomidorowym lub pesto) przyprawy (użyłam gotowej mieszanki przypraw, w skład której wchodziły: oregano, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka, szałwia, bazylia, kolendra, tymianek, pietruszka). WYKONANIE Całe ciasto francuskie smarujemy ajvarem lub inną ulubioną
Zofianasię lekko przyrumieni. Jajko wsadzamy do garnuszka z zimną wodą i gotujemy 5 minut od jej zagotowania. Oliwę mieszamy z ziołami i smarujemy nią tosty (zamiast niej możemy użyć pesto). Awokado oraz jajko obieramy, kroimy w plastry i kładziemy na kanapkach. Wszystko posypujemy kiełkami i przyprawiamy
Kuchenny Skrawek Niebapaskudnej pogodzie postanowiliśmy, że Dzień Dziecka będzie u nas wiosennie kolorowy, słoneczny i radosny :) Na stole królowały więc kolory i smaki wiosny truskawki, razowe grzanki z soczyście zielonym pesto, czerwone spaghetti - wszystko zgodnie z listą życzeń dzieciaków. Prawdziwym hitem okazało się słoneczne "piwo". Nie tylko smaczne ale pozwalające przemycić cała gamę witamin :) Przepis na "piwo" imbirowe zaczerpnięty od Jamiego
Magiczna kuchnia Dariijuż, a jeszcze drzwi dobrze nie otworzył. Więc jem sobie sama i cieszę się, że wszystko dla mnie, na dwa dni mam obiad! A mąż wtedy spaghetti miesza z pesto, które zawsze pod ręką i udaje, że też zadowolony ;) Czytaj więcej
bistro mamabardzo orzeźwiające i przyjemnie kwaśne, ja poszłam w drugą stronę i wybrałam bardzo słodkie, karmelowe, przypominające trochę stare Zappy. Polecane przez Blogerów: Lody na Starowiślnej, Donizetti, Yellow Dog, Pesto, Trufla, food truck Andrus Po uciesze duszy i podniebienia ruszyliśmy w dalszą drogę, na której napotkaliśmy przepiękny zamek w Niedzicy, a następnie po kolejnej nocy
Słodkie PrzyjemnościDzień pod tytułem porządki świąteczne dobiega końca i w końcu mogę, kolokwialnie pisząc, zasiąść przy garach. Rosół się robi-przepis w innym poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser. Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką. Do dzieła! Porzebujemy: -dwa jabłka -gruszka -wino białe wytrawne -imbir -mięta świeża -cukier brązowy dwie łyżki
BaRepasdodajemy oliwę z oliwek i ząbek czosnku. Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy listki szpinaku. Ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy sól, pieprz i żółty ser, ponownie miksujemy. Tak przygotowane pesto jest wspaniałym dodatkiem do makaronów
Emcia PichciŚLIMACZKI Z PESTO SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyprzyjdzie Wam do głowy! Chleb zawsze możecie zamienić na żytni lub inny ulubiony, każdą zaś jego warstwę przełożyć smakowym serkiem lub posmarować tylko majonezem albo - w zdrowszej wersji - domowym pesto. Ten tort wykorzystacie na każdą okazję w ciagu roku, posmakuje także dzieciom!:) Poniżej podaję przykładową wersję tortu. Ilość i rodzaj składników zależy tylko od Waszego upodobania. SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat Ilonywłoska doczekała się wreszcie swojej prezentacji. W zasadzie nie trzeba się zbytnio rozpisywać, bo kto nie zna pizzy, crostini, sałatki caprese, semifreddo, tiramisu. A gnocci? albo panna cotta? czy pesto… Mało kto nie miał styczności z tymi potrawami. Ale są jednak i takie, o których mało kto słyszał, nie mówiąc o próbowaniu. Należą do nich sycylijskie cannoli z ricottą
mojewypiekiinietylkoPolecam sprawdzone przekąski z ciasta francuskiego GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ŚLIMACZKI Z PESTO SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewykrajów śródziemnomorskich. Charmoula to przepyszny sos pełen ziół i aromatycznych przypraw. Przebijają się w nim nuty cytryny i kolendry - spotkałam się nawet z określeniem, że jest to " marokańskie, kolendrowe pesto ":) Ten sos naprawdę odmieni Wasze tradycyjne szaszłyki, niezależnie z jakiego mięsa je przygotujecie. Mojemu Mężowi bardzo smakowały i mam nakaz powtarzania tego przepisu:) Sos charmoula (lub chermoula) można spotkać
Chilli Czosnek i Oliwarozrósł się dziki czosnek. Zasadziła się go 2 lata temu i co roku pięknie wyrasta. Grzechem byłoby go nie wykorzystywać w różnych potrawach. Dziś pasta z awokado a wkrótce pesto :) Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado (albo 2 małe) 5 jajek ugotowane na twardo do 200 g białego twarogu 1 ogórek kiszony (może być konserwowy) paczuszka zielonych oliwek wiązanka czosnku
Bon Appetit MałgorzatyDoprawić gałką. Podawać zupę z grzankami, polaną śmietaną. Smacznego ! Uwagi: Nie dodawałam mleka, dałam więcej bulionu (ok 1200 ml) . Zupa i tak wyszła dosyć gęsta. Podawałam polaną śmietaną i pesto, posypane płatkami chili. Moja zupa gotowała się dłużej, bo ok 8 godzin - tryb nocny. Nie zaszkodziło jej to w żaden sposób
Stare Gary