orzeszków piniowych (lub tańszą wersję - orzeszków ziemnych, niesolonych!) - 5 małych ząbków czosnku lub 3 duże - 3g ekstraktu z oregano lub płaska łyżeczka suszonego Dodatkowo: - 200g razowego makaronu penne Liście bazylii płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Jeżeli mamy parmezan w kostce, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzeszki prażymy na suchej patelni, uważając by ich nie przypalić! Wszystkie składniki
Be Fit Be StrongSkładniki: -500 g makaronu penne -2 puszki łososia w oleju -150 g sera feta -1 mała cebula -3 łyżki przecieru pomidorowego -3 ząbki czosnku -olej -świeży tymianek -pieprz i sól Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i razem z przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na oleju. Dodajemy łososia, przecier i podsmażamy. Do łososia dajemy pokruszony
KasiekGotujemieć na niego przepis :) A nawet i dwa, bo niedługo dodam drugą propozycję obiadową z użyciem tempehu :) MAKARON Z TEMPEHEM, SZPARAGAMI I PIECZARKAMI przepis autorski // 1 porcja ~65g makaronu penne (u mnie bezglutenowy - kukurydziany) ~120g tempehu ~1/2 pęczka zielonych szparagów ~150g pieczarek ~ulubione przyprawy (u mnie suszony czosnek, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra) + sól ~olej do smażenia
chili & sugarciasteczka to wynik ponownej wspólnej inicjatywy z Pyzą i Olą . Po obiadowym penne all'amatriciana słodkie ciasteczka-markizy z kremem żurawinowym. Bardzo dobre, choć uważam, że przepis trzeba nieco zmodyfikować; krem z masła nie wzbudza mojego entuzjazmu, a podana ilość żurawin w kremie jest zdecydowanie za mała. Reszta właściwie nie wymaga zmian, duże, przełożone kwaskowym kremem ciacha idealnie nadają się
Kuchnia Prezydentowejcebuli czerwonej - 1 ząbek czosnku - kawałeczek imbiru - przyprawa curry, sól, pieprz kolorowy - 1 kostka rosołowa - pół kubka śmietany 18% lub jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 2 gruszki - makaron penne Najpierw rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Następnie kroimy kurczaka w kostkę, wrzucamy i dusimy wszystko razem. Teraz zaczynamy przyprawianie solą, pieprzem i startym
Kuchenne Wariacjeinspirowanego warsztatami w Piri z firmą Kamis. Ostatnio makarony częściej goszczą na naszym stole bo to szybkie danie do przygotowania tak więc zachęcam do wypróbowania Składniki: - 130 g makaronu penne - 100g szynki włoskiej - 35 g masła - 100 g śmietanki 18% - 1/2 łyżeczki rozmarynu - 1/2 łyżeczki szałwii - pieprz Składniki są na 2 porcje. Najpierw przygotowujemy sobie wszystkie składniki potrzebne do potrawy
Kuchenne Wariacjebardzo czasu, żeby za nimi chodzić, ale uzbierałam trochę kurek i " zdradziłam" mój ulubiony przepis czyli kurki po prowansalsku . T ym razem zrobiłam je z makaronem penne jako dnie obiadowe.Polecam". Czytaj więcej
Wiem co jemblogu, że jeśli chodzi o kurki to przyrządzam je na jeden sposób. Ponieważ w tym roku jest ich znacznie więcej, postanowiłam nieco z nimi pokombinować. Było już penne z kurkami a teraz chciałabym zaprosić wszystkich na aromatyczny gulasz wieprzowy z kurkami w pysznym gęstym sosie. Smakuje doskonale z makaronem, lub białym pieczywem.” Czytaj więcej
Wiem co jemdoskonały makaron z mąki durum wyciskany i formowany w tradycyjnych matrycach z brązu, dzięki czemu ma chropowatą powierzchnię i doskonale chłonie sosy i przyprawy. Dostępny jest w sześciu rodzajach: penne, farfalle, fusilli, spaghetti, conchiglioni, pappardelle. Każdy rodzaj posiada inny kolor opakowania co znacznie ułatwi kupującym znalezienie go na sklepowej półce. Do swojej potrawy wykorzystałam makaron spaghetti. Połączyłam go z sosem
Wiem co jemDurum pochodzącej z Ameryki Pónocnej makaron ma piękną bursztynową barwę oraz odpowiednią twardość i szklistość. Produkowany jest w sześciu wariantach: Fusilli, Conchiglie Rigate, Chifferi Rigati,Capellini Nidi, Spaghetti i Penne. Dla mnie zabrakło jeszcze makaronu do lasagne, ale być może i on pojawi się w niedługim czasie. Czytaj więcej
Wiem co jemświeżymi grzybami, ale poza sezonem mogą być też mrożone. Ten przyprawiony czosnkiem i chili sos z dodatkiem świeżej natki pietruszki doskonale pasuje do makaronów krótkich typu świderki lub penne.” Czytaj więcej
Wiem co jemDanie iście wakacyjne, ale wspaniale przemycić trochę tego smaku w ciągu mroźnej zimy :) MAKARON Z SEREM I TRUSKAWKAMI przepis własny // 1 porcja ~100g makaronu (użyłam penne z pszenicy durum) ~pół kostki twarogu ~3-4 łyżki jogurtu naturalnego ~6 tabl. stewii / 3 łyżki cukru / lub do smaku ~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) lub cukier z prawdziwą wanilią ~300g truskawek (użyłam mrożonych
chili & sugarsztuki cebuli * 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu białego * szczypta soli do smaku * 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki * 100 g startego parmezanu ewentualnie goudy * 1 łyżka masła * 300 g makaronu penne Sposób przygotowania Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor. Przełożyć do rondelka. Żółtka dobrze roztrzepać
Wanilia i Kardamonidealną kompozycję smaku :) Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować prostą, ale bardzo smaczną zapiekankę. Zdecydowanie jedna z moich ulubionych :) Składniki na zapiekankę: 1 nieduża cukinia pierś z kurczaka ok 200g makaronu penne (według uznania może być mniej lub odrobinę więcej) żółty ser duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy wg uznania (oregano, bazylia, majeranek, papryka ostra, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
ChilliJemykolejny, metodą prób i błędów, powstał pikantny sos w kolorze pomarańczowym, choć ni marchewki, ni pomarańczy w nim się nie uświadczy. ;) 1 średnia, podwójna pierś kurczaka 1 szklanka makaronu penne 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pół sporej cytryny sól morska i pieprz czarny (świeżo mielone) 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki słodkiej papryki
Kuchenna Kontrrewolucya