makaronu. Polecam.SKŁADNIKI1.2 kg szpinaku mrożonegopół opakowania serka feta sól pieprz do smaku3 ząbki czosnku1 cebula1 mała pierś z kurczakaprzyprawa do kurczakapół opakowania makaronu ( np. penne, pełnoziarnisty)WYKONANIEPierś z kurczaka płuczemy, kroimy na drobne kawałki, posypujemy przyprawa i zostawiamy.Cebulkę pokrojoną w kostkę lekko podsmażamy. dodajemy kurczak i dalej smażymy ,aż mięso będzie gotowe.Szpinak rozmrażamy, wstawiamy
W kuchennym oknie EwyCiasto:2 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół białej i pełnoziarnistej)1/2 szklanki cukru brązowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki oleju lub stopionego masła2 jajka150 g jogurtu naturalnego 5 łyżek mlekaszczypta soliMieszamy osobno składniki mokre, osobno suche, potem łączymy wszystko razem.Orzechy laskowe w dowolnej ilości (ja dodałam ok. 3 duże garści) wykładamy na blaszkę i pieczemy
kuchcikowniadwóch mniejszych. Chlebek ma cudowną, bardzo chrupiącą skórkę (także na drugi dzień) i bardzo mięsiste, wilgotne wnętrze, jest pyszny... :-)Piekłam go już wiele razy (jako urozmaicenie dla chlebów pełnoziarnistych jakie jadamy na codzień) i zawsze wychodzi równie smaczny.Składniki na 1 formę:- 430g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750)- 350g mąki żytniej chlebowej, żurkowej (typ ok.720,750)- 300g zakwasu żytniego
Smaczne ZdroweSłodkie i podwójnie szybkie.Szybko się robi i szybko znika.Przygotowanie na imprezę andrzejkową.Klasyczne, proste, minimalistyczne.Składniki:250 g jogurtu naturalnego 2 i 1/2 szkl. mąki
Czarnawisienkabułeczki, Pisałam,że wyszły smaczne ,ale ciasto było za rzadkie, wiec nie urosły. Drugie podejście i korekta przepisu sprawiły ,że pieczywo urosło i jest pyszne. PolecamSKŁADNIKI:3 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 łyżki oliwy do środka i pół łyżki do smarowania na wierzch1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru20 g, drożdży świeżychok. 1,5 szklanka mlekaWYKONANIEZ drożdży przygotować rozczyn ( 1/4 szklanki mleka
W kuchennym oknie EwyŚniadanko zrobione dla mojej kochanej siostrzyczki :*~ Wytrawne serniczki z patelni z dipem a'la barbecue ~Składniki:250g twarogu2 jajka3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistejkoperekprzyprawy: sól, pieprz, słodka
Kuchenny Skrawek Nieba„Ciemność nie zawsze oznacza zło , tak jak światło nie zawsze oznacza dobro”banan w cynamonowym cieście drożdżowym*, twarożek*w połowie pełnoziarnisteinspiracjaBanan strasznie rozmiękł,( ale to
More food, love and dreamsmniej człowiek wie, tym łatwiej mu żyć. Wiedza daje wolność, ale unieszczęśliwia.” pełnoziarniste owsiane scones* z daktellą i bananem/ domową konfiturą truskawkowo-rabarbarową, truskawkami i twarożkiem* ze zmielonymi płatkami owsianymi i płatkami owsianymiTen krem z daktyli jest cudowny <33Pierwszy oficjalny dzień wakacji. Pierwsze wakacyjne śniadanie. Pierwsze promienie słońca od kilku dni.Teraz pozostaje mi tylko czekać na listę kandydatów
More food, love and dreamsŚnimy, bo nie możemy wytrzymać prawdy.” mini pełnoziarnista tarta galette z truskawkami i rabarbarem, posypana jagodami, truskawkami i polana jogurtem naturalnym(przepis podlinkowany)Wróciłam wczoraj "lekko" spieczona, ale szczęśliwa. Teraz smarować się tylko jakimś kremem, dobrze, że prawie od razu brązowieje :PMiałam iść rano biegać, ale jednak nie poszłam, jak dla mnie o tej porze jest już za gorąco
More food, love and dreamsnaprzód, krok za krokiem, z nadzieją, że nawet jeśli się cofniesz, to tylko trochę, tak że kiedy znowu ruszysz przed siebie , szybko nadrobisz zaległości.” ricotta hotcakes* z malinami *pełnoziarniste Miało być zupełnie co innego, ale gdy moja wielka waniliowo-czekoladowa budyniowa muffina siedziała w piekarniku, tata akurat wrócił z targu(na który swoją drogą i tak pojechałam jeszcze
More food, love and dreamstragicznie i beznadziejnie, zawsze jest nadzieja.” naleśniki Julii Child* z domową konfiturą truskawkowo-rabarbarową i jogurtem greckim/kremem budyniowym** i truskawkami/ ricottą i truskawkami podane z jagodami i granatem* pszenno-pełnoziarniste (3:2)**budyń i jogurt greckiTo jedne z najlepszych naleśników jakie kiedykolwiek jadłam. Mówię serio. I właśnie teraz żałuje i zadaje sobie pytanie, czemu tak rzadko je jem?Teraz
More food, love and dreamsŚwiat nie jest instytucją zajmującą się spełnianiem życzeń.”pełnoziarnisty biszkoptowy omlet z masłem orzechowym, bananem i borówkamiZauważyłam, że jak smarze omleta to pierwszy nigdy mi nie wychodzi i muszę robić drugiego. -,-Czasami czuję taką wewnętrzną pustkę, pomimo tego, że wszystko jest w porządku, zerkając w lustro widzę uśmiech na twarzy, coś jest nie tak, czegoś mi brakuje, tęsknię
More food, love and dreamsbyłam na czczo(proszę was o 12?) o czym nie wiedziałam, no nic przy okazji poszłam do kina na Dary Anioła ♥ IIIiiiiiiiiii ♥A co zabrałam po za plackami?Pełnoziarniste korzenno-orzechowe ciastko marchewkowez przepisu Marin
More food, love and dreamsPełnoziarniste kakaowe pierogi z cynamonowym twarogiem i sosem śliwkowyminspiracjaPotrzebuje zmian..Noc to bardzo dziwna pora.. zazwyczaj wtedy śpisz, ale jeżeli tego nie robisz to myślisz, a kiedy to robisz świat staje się inny, Czujesz, widzisz i robisz rzeczy których nigdy byś nie zrobił, bo wraz z nastaniem dnia to wszystko zniknie.. jakby nigdy tego nie było, i może
More food, love and dreamspełnoziarniste bananowe placki z kawałkami czekolady* i resztką banana* w środku i na zewnątrzTakie placki to ja bym mogła jeść codziennie.<3Czekolada, dużo czekolady, tak na odstresowanie przed dwoma sprawdziany, o których swoją drogą wolę nawet nie wspominać, pierwsze myśl która nasunęła mi się po ich dostaniu "kiedy poprawy?" xdA teraz idę się uczyć chyba po raz pierwszy
More food, love and dreamsdomowy pełnoziarnisty bajgiel z makiem podany z sałatą, wędliną i jajecznicą,pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, ogórki konserwowe(zdjęcie pod tytułem, "o matko, ale późno") Dla takich rzeczy mogę co jakiś czas zrobić wyjątek i zjeść wytrawne śniadanie <3 Nie wiem czemu, ale zawsze jak robię bajgle(2 raz >.<) to nie wychodzą one takie puszyste są raczej takie
More food, love and dreamspełnoziarniste drożdżowe naleśniki z ricottą, duszonym jabłkiem z cynamonem polane miodemJeżeli jeszcze nie smażyliście drożdżowej wersji naleśników to marsz do kuchni i patelnie na gaz!!Te naleśniki pobiły w smaku wszystkie jakie do tej pory miałam okazję zjeść. I nawet te czekanie zostało im przeze mnie wybaczone. A tak po za tym cieszę się, że w końcu mogłam zjeść
More food, love and dreamskokosowo-bananowe gofry z twarożkiem, kremem kokosowym i prażonymi wiórkami kokosowymiGenialne gofry, leniwy poranek i perspektywa "wolnego".Jak na razie nic więcej mi nie
More food, love and dreamsdaktyli może być nie dobre? :D Jednak wyroby z mąki żytniej wychodzą takie.. sama nie wiem, maziste? I do tych placków najlepsza jest chyba mąka pełnoziarnista :P Przepis:60g przesianej mąki 120 ricotty1/2 dużego zmiksowanego banana (ok. 80g?)ok.50ml mlekajajko(dałam same białko, bo zostało mi po oponkach)1/2 łyżeczki szczypta cynamonuew. cukier
More food, love and dreamsCzekoladowe pierogi z masą makową; jogurt naturalny z miodeminspiracjaA teraz czas zacząć świąteczny maraton w kuchni. Piekarniku, nadchodzę!Składniki:(ok.10 pierogów/ jedna porcja) 50g mąki
More food, love and dreamspomarańczowe scones z żurawiną, twarożek z miodem Jak tam wczorajsza kolacja? U mnie naprawdę miło, wujek zrobił miłą niespodziankę i jednak zostali u
More food, love and dreamsMarchewkowe biszkoptowe gofry z czekoladą** w środku i na zewnątrz Witamy kolejny dzień spędzony z książką, serialem i gorącą herbatą Dzisiaj o dziwo zdjęcia
More food, love and dreamsbananowo-kokoswe placki z kremem kokosowym i prażonymi wiórkami kokosowymiJej, nie sądziłam, że aż tyle tutaj wytrwam. I prawdę powiedziawszy przyzwyczaiłam się do tego miejsca
More food, love and dreams"słodkie i delikatne" placuszki smażone na maśle podane z dom.dżemem truskawkowo-rabarbarowym i cukrem pudremAle one były dobre, takie puchate, mięciutkie, słodziutkie, nieboo *.*Pamiętam jak
More food, love and dreamskluski speculoos kładzione na mleku z bananem Miło wrócić do domu jako biały bałwanek..nie wiem jak u was, ale u mnie śnieg pada od rana
More food, love and dreamsGofry z ricotty podane ze smażonym w maśle i cukrze jabłkiem i prażonymi płatkami migdałowymiTe gofry to czysty obłęd. No bo jak coś co ma
More food, love and dreamschwilę :P A ten makaron w tym "sosie" obłęd *.*Tak swoją drogą ten dzisiejszy makaron z mąki żytniej smakował mi bardziej niż ten który robiłam ostaatnim razem z mąki pełnoziarnistej, był o wiele bardziej delikatniejszy i generalnie lepszy :DPrzepis:Czekoladowy Makaron 35g mąki żytniej 15g mąki pszennej + do podsypywania10g kakaażółtkoszczypta soliwoda do konsystencji*Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą
More food, love and dreamsbananowo-kokosowe kluski kładzione na kokosowym mleku**z dodatkiem mleczka kokosowegoO mamuniu, chyba najlepsze kluski ever. Słodziutkie, mięciutkie, delikatne, nieboooo *.* Składniki:35g mąki pełnoziarnistej15g mąki kokosowejzmiksowany
More food, love and dreamsJabłkowe kukurydziane gofry z orzechami* w miodzie i ricottą *pekany i orzechy laskoweGdybym kiedyś miała wybrać ulubione gofry, chyba nie byłabym w stanie, bo z
More food, love and dreamsdrożdżowe naleśniki z masą makową* i twarożkiem*z dodatkiem ubitego białka Zatęskniłam za makiem i świętami. Może to przez ten śnieg za oknem. A
More food, love and dreamsmarchewkowo-kokosowe scones z ciasteczekowym kremem z ricott**ricotta + krem spectalucus Z każdym kolejnym dniem wychodzi coś dobrego, każdego mam sto nowych pomysłów i kombinacji do
More food, love and dreamskremowe gofry cynamonowe z dżemem pomarańczowym* i pomarańczą(mandarynką?) smażoną w cukrze*z kawałkami ananasa i limonki Moja gofrownica jednak nie lubi biszkoptowych gofrów i nie
More food, love and dreamsplacki z gruszką polane miodem i prażonymi migdałami, ricotta 2/4 sprawdziany zaliczone jeszcze tylko 2 i mogę odpocząć, jeszcze tylko trochę. Składniki:55g maki
More food, love and dreamsPełnoziarniste bananowo-orzechowe gofry podane z bananem,orzechami* i miodem *nerkowce, brazylijskie, pekany, podprażone na patelniI te uczucie kiedy wiem, że NIC nie muszę i jednocześnie mogę robić co tylko CHCĘ Ferie! Przepis:45g mąki2 łyżki mielonych orzechów laskowych1/2 zmiksowanego banana2-3 łyżki maślanki1/2 łyżki proszku do pieczeniałyżka roztopionego masłacoś do posłodzenia, cynamon, szczypta soli, aromatBanana, maślankę, masło, jajko miksujemy
More food, love and dreamspełnoziarniste biszkoptowe placki przełożone masłem orzechowym i dżemem truskawkowymPodobno te połączenie jest dość znane w Ameryce ja o dziwo go nigdy jeszcze nie próbowałam, dobre było. Za oknem słońce, na twarzy uśmiech. Udany wieczór/noc? Jada rowerem o 12 w nocy. Późne śniadanie i jadę na urodziny do siostry
More food, love and dreamspełnoziarniste kluski na parze nadziane dżemem jagodowym podane ze śmietaną i prażonymi płatkami migdałowymiMuszę pamiętać, by nigdy więcej nie nadziewać takich klusek, bo mi nie wychodzą wtedy i są takie.. noo,.. sami widzicie. Z wyrośniętych i puchatych powstały takie dwa krążki, ale przynajmniej dobre. :PAle, nie ważne.. jadę do Hiszpanii, aaaaaaaaaaaaaaaaa, co tam kluski, Hiszpania... i Paryż, Monte
More food, love and dreamsmlekajajkoszczypta solicoś do posłodzenia, aromat+ masło do smażeniaBiałko ubijam na sztywno. Wszystkie inne składniki miksuje ze sobą. Delikatnie dodaje białko i smażę na dobrze rozgrzanej patelni.*u mnie pełnoziarnista i pszenna
More food, love and dreamsDyniowe scones z pestkami dyni i daktylami, ricottą i miodem Ale to było dobre, to tyle z mojej strony. :)Składniki:40g mąki pełnoziarnistej20g mąki
More food, love and dreamsdyniowo-kokosowe* z domowym dżemem truskawkowym;jogurtem naturalnym (potem)* z mąką kokosową. mleczkiem kokosowym, wiórkami kokosowymi Ps. Wczorajszy post też został uzupełniony o przepis ;) Przepis:40g mąki (pełnoziarnista + pszenna 3:1)20g mąki kokosowejłyżka wiórek kokosowych60ml mleczka kokosowego/mlekajajko100g puree z dyni hokkoidoszczypta cynamonu, solicoś do posłodzenia1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejMąkę i resztę suchych składników
More food, love and dreamsJedna z najzdrowszych kasz, gdzie by się nie spojrzało widnieją same jej plusy.Najpierw się naczytałam o jej cudownych właściwościach, przyszedł czas, żeby jej spróbować ;)Muszę przyznać
Czerwona Porzeczkamąki pszennej typ 750 (w org. mąka orkiszowa t. 630 lub 700)200 g wody o temp. pokojowej1 średnie jabłko CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn 150g + 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej t.1850 (w ogr. 350 g mąki orkiszowej t. 630 lub 700)150 g + 100 g mąki pszennej typ 750 (w org. 300 g mąki pszennej t. 750)1 łyżka miodu
Smaczna Pyzafosfor żelazo, selen, magnez, cynk, miedź, mangan.Lecytyna zawarta w pestce bierze udział w procesach metabolicznych naszego organizmu'Pestki dyni w łupinie? Dlaczego nie? Przecież za zdrową uważamy mąkę pełnoziarnistą. A takowa powstaje po zmieleniu ziarna z osłonką czyli łupiną.Osłonka łupiny to błonnik, którego przecież potrzebujemy, i który w naszym organizmie pełni bardzo ważną funkcję. Usuwa zalegający śluz
W kuchennym oknie Ewypraktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød.Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym składnikiem diety Wikingów, ze względu
Grahamka, weka i kajzerkaciemniejsze..po prostu jedna tura za długo się piekła..moje pierniczki nie są dekorowane...jeszcze będą inne do dekoracji..300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika
Moje domowe kucharzenieSkładniki / Ingredients: 500 g gotowanych ziemniaków / 500 g cooked potatoes3 jajka / 3 eggs 4 łyżki mąki pełnoziarnistej / 4 tablespoons flour wholemeal1 łyżeczka soli / 1 teaspoon saltszczypta soli morskiej / pinch of sea saltmąka do obtoczenia / flour to coatolej do smażenia / oil to fry Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, smażenie: ok. 20 min, ilość: 15 sztuk Ugotowane
Projekty ze smakiemSkładniki / Ingredients: 500 g młodych ziemniaków / 500 g young potatoes2 jajka / 2 eggs 400 g mąki pełnoziarnistej / 400 g flour wholemealszczypta gałki muszkatołowej / pinch of nutmegszczypta soli morskiej / pinch of sea salt4 łyżki koncentratu pomidorowego / 4 tablespoons tomato pasteszczypta ostrej papryki / pinch of hot pepper Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, gotowanie: ok. 5 min, ilość porcji
Projekty ze smakiemchleba.Pół szklanki ciepłej wody wlewamy do miski, dodajemy drożdże i miód. Rozpuszczamy. Teraz dorzucamy zakwas ze słoika, trochę zostawiamy na dnie i dokarmiamy.Do tej masy dodajemy szklankę mąki pełnoziarnistej razowej i mieszamy, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 40 minut w ciepłym miejscu.Po tym czasie pojawią się pęcherzyki powietrza. Zakwas lekko powinien pachnieć kwasem i być w smaku kwaśny
Pasje Jolkichrupiącą skórką i cynamonowym aromatem. Szkoda, że upiekłam tylko jeden, bo coś czuję, że długo sobie nie postoi ;D~ Chlebek bananowy ~Składniki:(na mały bochenek)170g (szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej ( może być żytnia)2 bardzo dojrzałe banany (~200g)jajko lub łyżka świeżego mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki solidodatki: rodzynki, daktyle, orzechy
Kuchenny Skrawek NiebaDomowe bułki z mąką pełnoziarnistą, nie tylko na śniadanie.Składniki:200 ml ciepłej wody (niepełna szklanka)3 łyżki mleka20 gram świeżych drożdży1 łyżeczka cukru3 szklanki mąki pszennej (lub graham)1 szklanka mąki żytniej3 łyżki oleju2 jajka1 łyżka soliewentualnie odrobina masła lub oleju na wierzchDrożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem mleka i cukru. Odstawiamy je na chwilę
prawdziwe jedzeniezrobić niemal wszystko. Bardzo łatwo się ją przyrządza, jest niskokaloryczna i odkwasza organizm, dlatego korzystajmy z cukinii, póki jeszcze są. Zupę polecam podawać z grzankami czosnkowymi (najlepiej z chleba pełnoziarnistego) lub ewentualnie domowymi groszkami ptysiowymi.Zupa krem z cukinii:ok. 5 średnich cukinii lub 6 mniejszychok. 700 ml bulionu warzywnego (może być z domowej kostki)1 duża cebula1 duży
Poezja smakupuszcze, czosnek, cebula, zamrożone mięso mielone. Dlaczego by nie zrobić najprostszego, tradycyjnego spaghetti? :) Czasem im mniej składników, tym pyszniej!Składniki (2 porcje)1/2 opakowania makaronu do spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)1 puszka pomidorów1 duża cebula1 ząbek czosnku250g mięsa mielonego2 łyżki przecieru pomidorowego (lub koncentratu) 5 czarnych oliwekparmezan do posypania2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka/ostra, dużo bazylii
Kitchens Alphabetjestem bardzo na tak, a Wy co sądzicie? :)Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijskuprzepis własnyna 4 porcjeczas przygotowania: 50 min. (w tym 30 min. pieczenie kalafiora)Składniki:400 g pełnoziarnistego penne1 mały kalafior (ok. 1 kg., waga z liśćmi i głąbem)300 g pomidorków koktajlowych1 łyżeczka płatków chilli1 łyżeczka nasion kopru włoskiego1 łyżka kaparów100 g migdałów w słupkach lub płatkachpęczek
Chilli Czosnek i Oliwaukrywam, że bułeczki z ziarnami to mój... debiut :) Juz dawno miałam upiec jakieś fajne bułki, przepisów są przecież tysiące. Zrobiłam twarożek ze śmietaną i zapragnęłam zjeść go z pełnoziarnistymi bułkami.Troszkę zmodyfikowałam przepis znaleziony w necie i... tak oto powstały :) Pyszne w smaku, pachnące, mięciutkie w środku, tylko trochę mało wyrośnięte. Ale jak na debiut - oceniam
Walijskie Pichceniepaprykę, seler naciowy i dymkę kroimy w drobną kostkę. Twaróg siekamy w blenderze, lub po prostu dusimy widelcem. Całość mieszamy ze sobą, dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy, dorzucamy posiekany szczypior.z pełnoziarnistymi bułeczkami to już poezja
Walijskie Pichceniejedzą ;-) Taka natura! Ale taka owsianka jak dzisiaj wynagradza wszystko! Uwielbiam, wszystko to co znalazło się dzisiaj w mojej ukochanej błękitnej miseczce. Owsianka na bazie pełnoziarnistych płatków i kaszy manny, jagody goji, pestki dni, morwa biała, orzechy nerkowca, migdały i miechunka. Hmmm pysznie! Kilka faktów: o miechunce jest źródłem antyoksydantów, ma właściwości przeciwzapalne i hipoglikemiczne; o morwie białej
SMYKWKUCHNIprostu niebo... nigdy nie myślałam, że pierogi mogły by mi tak zasmakować :P ~ Pierogi z jagodami, czekoladą, miodem, cynamonem i jogurtem naturalnym + Inka ~ Składniki: 50g mąki pszennej pełnoziarnistej ~40ml gorącej wody jagody czekolada/krem czekoladowy sól +150g jogurtu naturalnego, cynamon Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy, szczyptę soli, wodę i mieszamy drewnianą łyżką na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką
Kuchenny Skrawek Niebaimbir - kardamon - chili - 3 łyżki śmietanki kokosowej - 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej - sól morska - 2 litry wody - 4 łyżki oliwy z oliwek na wierzch: - garść suszonych śliwek - bagietka pełnoziarnista prowansalska - świeża natka pietruszki - pestki z dyni A oto jak to zrobić: - polaną miodem dynię pieczemy w piekarniku przez 40 minut, miąższ oddzielamy i miksujemy na gładką masę - w garnku
SMYKWKUCHNIdodatkiem ziaren zielonego pieprzu. Jest dobrym źródłem białka, wapnia i żelaza. Dostarcza niewielu kalorii, dlatego stanowi częsty wybór osób dbających o linię. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi, bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także podgrzewać na patelni i zapiekać, np. jako składnik pizzy
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii Woda 1 kg mąki pełnoziarnistej pszennej 10 dag świeżych drożdży Łyżka soli 10 dag płynnego miodu 15 dag masła Cukinię podlej 2 łyżkami wody i duś do miękkości 10-15 minut .Uduszoną cukinię zmiksuj i ostudź . Do miski wsyp mąkę pszenną .Drożdże rozkrusz , rozpuść w zmiksowanej cukinii i razem z solą , miodem
Anioły w kuchniidealne połączenie. A przepis testowaliśmy dla Was z nowego czasopisma APETYT.Składniki; 250 g cukru, 250 g roztopionego masła, 200 g mąki tortowej, 50 g pełnoziarnistej maki, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 100 g zmielonych migdałów, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 50 g orzeszków, 100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2 gruszko
Anioły w kuchniSkładniki na 2 porcje: 100 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti, 2 filety z kurczaka, olej rzepakowy, 2 łyżki musztardy francuskiej, 50 g kiełków: soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 4 różyczki brokułów, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 1 marchew żółta, 1 marchew pomarańczowa, sól, zielona pietruszka, Sos: 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany, 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego, 1 kostka drobiowa
Moniki Smakołykirogaliki idealne do kawy czy tez mocno rozgrzewającej herbatki w takie dni jak dzisiejszy gdzie za oknem mrózzzzz... Składniki: około 30 rogalików 450 gram maki pszennej 50 gram mąki pełnoziarnistej 100 gram cukru 250 ml. śmietanki 36% 40 gram drożdży 2 żółtka 1 jajko 60 gram płynnego masła konfitura owocowa, budyń lub czekolada jako nadzienie cukier puder do posypania
NaKońcuJęzykaWłoskie kluski z ziemniaków i mąki. U mnie w wersji pełnoziarnistej na mące pszennej typu 1850 graham stąd ten beżowy kolor. Składniki: na 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki łyżeczka soli Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy póki ciepłe, coby się nie poparzyć trzymamy ziemniaczka na widelcu a ostrym nożem ściągamy skórkę. Jeśli mamy ziemniaki pozostałe z obiadu, czyli już
prawdziwe jedzenieznakiem: omletów i pankejków!Składniki:2 jajka (białka i żółtka osobno)2 łyżki mleka 0,5 % (ew. 1,5% lub sojowe - będzie troszkę lżej)3 łyżki mąki pełnoziarnistej Kilka kropli aromatu waniliowego1 łyżka domowego (okej - kupczy też przeboleje) cukru waniliowegoMały danio waniliowyOlej kokosowy (ew. jakiś inny roślinny)Przygotowanie:Białka zmiksować na sztywną pianę ze szczyptą soli. W trakcie
Czarnawisienka"Serek wiosenny" robimy już dość długo, czasem nawet w zimie, gdy warzywa są w miarę okej, ale niestety najczęściej są przyklapnięte i bez smaku. Gdy tylko
CzarnawisienkaGdy jestem chora to wymyślam co popadnie. No więc dziś wymyśliłam. Wymyśliłam zadziwiająco smacznie. Z resztą... szczerze mówiąc wymyśliłam prześwietnie! Tak, nie boję się użyć tych
CzarnawisienkaPrzeglądając wiele diet..tych "w miarę" sensownych i kompletnie bezsensownych wpadłam chyba jak każdy na dietę Dukana. Szczerze mówiąc.. bez węglowodanów i cukrów spokojnie przeżyłabym
CzarnawisienkaSkładniki na ok. 30 ciasteczek:Garść nerkowców100 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu300 g mąki pełnoziarnistej/żytniej3 łyżki cukru pudru trzcinowego1 łyżka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaAromat waniliowy2 jajka1 łyżka serka homogenizowanegoPrzygotowanie:Masło ucieramy na gładką masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wbijamy jajka (jedno białko zostawiamy w szklaneczce), dodajemy serek, aromat i mieszamy lub miksujemy. Mąkę
CzarnawisienkaSkładniki na 12 babeczek:1 szkl. mąki pełnoziarnistej2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia5 słodzików (stewia)1/2 szkl. cukru brązowego lub 1/4 szkl. stewi w proszku3 łyżki
Czarnawisienkazłość Putinowi i dla naszego zdrowia! Składniki na ok. 2 blaszki pierożków:500 g mąki pełnoziarnistej (u mnie niestety zwykła pszenna, bo tamtej mi zabrakło)500 g twarogu białego chudego250 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu1-2 jabłkaCynamonOpcjonalnie: cukier puder trzcinowyPrzygotowanie: Na stolnicy wyrabiamy ciasto (masło, mąka, twaróg, ew. cukier puder). Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej taką
Czarnawisienkazdarzyło.Są smaczne, wspaniale pachną i co najlepsze - sycą! Bomba zdrowia!Składniki na ok. 3 blaszki:60 g otrąb (pszenne, żytnie, orkiszowe)100 g płatków owsianych220 g mąki pełnoziarnistej/razowej200 g rodzynek100 g słonecznika łuskanego1/2 szkl. cukru brązowego1 kostka margaryny2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowegoPrzygotowanie:W misce ucieramy margarynę z cukrem
CzarnawisienkaZdrowa alternatywa dla typowych kruchych tart. Słodka, chrupiąca, delikatna. Ciasto świetnie komponuje się z delikatną, piankową masą. Idealnie nadaje się na śniadanie: połączenie węglowodanów, niskiej ilości
Czarnawisienkacukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami
Moja smaczna kuchniaaromatu waniliowego (u mnie zawsze firmy Delecta - w smaku wydają się najbardziej waniliowe) 1/2 szklanki oleju rzepakowego + olej rzepakowy do smarowania powierzchni gofrownicy 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mleka (u mnie 1,5%) szczypta soli Sól, jajeczka, cukier ubijamy mikserem, bądź ubijaczką do jajek. Dodajemy
Restauracyjka Literackajest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu i posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler
Kulinarny karnet Christopherabrukselką, natką pietruszki i czosnkiem Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta
Moja smaczna kuchniaCheeseburger z serem w wersji fit Skład: 5 bułek pełnoziarnistych 500 g mięsa mielone z szynki odtłuszczonego 5 plasterków serka topionego light 1 ogórek konserwowy 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 100 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Mięso mielone doprawiamy sola i pieprzem. Następnie dodajemy jajko . Całość mieszamy i formujemy z mięsa 5 płaskich kotletów 100 g . Ogórek
Sylwetka Od KuchniLubella. Pewnie większość z Was kojarzy ją z makaronami, ale nie można zapominać o tym, że ma w swojej ofercie także produkty śniadaniowe: Corn Flakes w wersji klasycznej i pełnoziarnistej oraz Mlekołaki. O tym dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia opowiedzieli nam: Anna Różyk - dietetyk oraz Piotr Ceranowicz - szef kuchni. Aż zaczęło mi się chcieć działać! Po miłej teorii
Pasja Smakuprzypomnę, że to także producent płatków śniadaniowych i kasz a więc produktów świetnie nadających się na poranny start. Mało kto ma rano czas na pieczenie bułeczek a płatki pełnoziarniste corn flakes są smaczne i bardzo wartościowe. Zobacz jak było na poprzednich warsztatach z tą marką kiedy robiliśmy dania z makaronem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaupiekę, żebym mogła zrobić nowe pieczywo :). Dzisiaj proponuje aromatyczne bochenki z cukinią i miodem. Składniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii 2 łyżki wody 1 kg mąki pełnoziarnistej pszennej 10 dag świeżych drożdży Łyżka soli 10 dag płynnego miodu 15 dag masła 1.Cukinię podlej 2 łyżkami wody i duś do miękkości 10-15 minut.Uduszoną cukinię zmiksuj
Apetyczna babeczkaburaki pod każdą postacią. W zupie, gotowane, pieczone, kiszone, na surowo, jako sok... Tym razem je upiekłam i włożyłam w bułkę, razem z moją kolejną miłością - szparagami :) Składniki: bułka pełnoziarnista rukola burak szparagi sól ocet balsamiczny do posmarowania bułki oliwa z oliwek, masło lub serek topiony ser mozzarella (opcjonalnie) Przekrojoną bułkę maczamy w oliwie lub smarujemy masłem albo serkiem
chwile dla mnieniż kasza palona! Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej 2 szkl. wody + do sosu 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula sól pieprz masło klarowane 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej lub śmietana do zup Kaszę płuczemy, odcedzamy i zalewamy dwoma szklankami wody. Solimy i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem 15-20 minut, do całkowitego wchłonięcia wody. Nie mieszamy
chwile dla mnieSkładniki (na dwie porcje): 100 gram makaronu pełnoziarnistego, u mnie muszle 5 plasterków szynki parmeńskiej 5-6 orzechów włoskich 150-200 gram dyni, upieczonej łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 50 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski, Comte garść sałaty- u mnie mix sałat z roszponką 10 czarnych oliwek Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie orzechy
Mango Papajamediolańsku (risotto alla milanese) - Josia z bloga Podróże kulinarne świata Risotto z gruszką i gorgonzolą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pizza: Mini pizze na spodzie z mąki orkiszowej pełnoziarnistej - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pizza boscaiola - pizza z grzybami leśnymi i boczkiem - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiemPizza con la salsiccia e peperoni - przepis z bloga Da leccarsi
Chilli Czosnek i Oliwajakieś wskazówki? Składniki na dwa chleby o wym. 10x20cm: 3 szklaki letniej wody 4 łyżki oleju 1,5 opakowania drożdży instant 2 szklanki mąki gryczanej 1 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej 8 połówek suszonych pomidorów 1,5 łyżeczki suszonego oregano 1,5 łyżeczki suszonej bazylii 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: W dużej misce wymieszać 3 szklanki letniej wody, olej
Ze smakiem i z pasjągórskich 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka siemienia lnianego 50 g suszonej żurawiny 1 łyżka sezamu 1 łyżka poppingu z amarantusa 1 łyżka nasion chia 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 – 30 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć mieszankę. Dokładnie
Sto kolorów kuchnisztuki: (wg. J. Hamelmana)Zaczyn płynny30 g aktywnego zakwasu pszennego150 g mąki pszennej chlebowej 650180 g wodyCiasto chlebowe360 g płynnego zaczynu360 g letniej wody90 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850630 g mąki pszennej chlebowej 6502 łyżeczki soli200 g czarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na półWykonanie: Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Po tym czasie
Kulinarne przygody GatityDzisiaj na blogu ustępuję miejsca mojej starszej córce, która postanowiła upiec tęczowy sernik z, nota bene, rewelacyjnej książki Doroty Świątkowskiej pod tytułem
Kulinarne przygody Gatitypomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Truskawkowy torcik bez pieczenia Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Na spód: 180 g ciastek pełnoziarnistych 90 g roztopionego masła 3 łyżeczki kakao Masa grysikowa: 500 ml mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 1/2 szklanki kaszy manny Dodatkowo: 400 g truskawki kaszubskiej
Kulinarne przygody GatityWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bułeczki pełnoziarniste upieczone w foremkach do muffinek. Są małe, pyszne i chrupiące. Wieczorem przygotowujemy ciasto, wkładamy je na noc do lodówki. Następnego dnia rano wystarczy wstawić foremki z ciastem do piekarnika i bułeczki na śniadanie gotowe. Polecam Wam ten prosty i smaczny przepis. Post Pyszne bułeczki
Marta Gotujeoryginalnego smaku nabiera. Można na gorąco ją zajadać lub na zimno podawać. Niech każdy przepisu wypróbuje, a na pewno nie pożałuje. Składniki: sos chili, 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,25 g drożdży, oregano, pieprz świeżo mielony, sól, szczypta cukru, 150 ml wody, 6 szt. pomidorków koktajlowych, 12 łyżeczek sera camembert topionego, 3 plasterki sera Capresi z papryką, listki świeżej
Moniki Smakołykiniej zielone, ale ten kolor jednak króluje. Nie tylko zadowoli w obliczu nagłej zachcianki, ale również pożywi.Składniki:Chleb/bułki/inne pieczywo (u mnie 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego)1 zielona papryka4 kotlety sojowe 1 zielony ogórek3-4 liście sałaty 1 awokadobułka tartaoliwa z oliwek opcjonalnie:kopereksól, pieprz i inne przyprawyulubiony sos (np. wegański Chipotle Southwest Sauce) lub... ketchupPrzygotowanie
Weganizm infantylnyoregano i chilli Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta
Moja smaczna kuchniapesto (ale myślę iż nie tylko), mam przepis idealny. Znaleziony tutaj (klik), od razu skradł nasze serca. Świetne jako zamiennik masła, ale również jako dodatek do makaronu itp. Kanapka pełnoziarnistego chlebka z takim pesto, do tego plaster pomidora i mamy gotowe smakowite i bardzo zdrowe śniadanko. Ja choć od masła nie stronię, wręcz uważam iż dobre masło nie jest złe
Smaczne Zdrowetruskawkami, bo dzieci lubią dania, które się zmieszczą w ręce:) Przepis znalazłam u Kasi :) Są fantastyczne, wilgotne, a truskawki idealnie do nich pasują... Spód:150 g herbatników pełnoziarnistych,50g masła lub margaryny. Herbatniki zmielić w blenderze, wymieszać ze stopionym masłem. Nakładać po łyżce masy na dno silikonowych foremek do muffinek. Masa serowa: 500g półtłustego twarogu
Z miłości do słodkościSkładniki: 250 ml mleka w temp. pokojowej ( u mnie 2 %) 20 g miodu 200 g dokarmionego zakwasu 150 g mąki pszennej chlebowej 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 10 g soli 25 g gorącego, stopionego masła 120 g mieszanki ziaren (dałam słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane) Wykonanie: W misie robota wymieszać mleko z miodem. Dodać mąki, sól
Sto kolorów kuchniinternecie i postanowiłam zrobić rogaliki według Ewy Wachowicz. Ostatnio jakoś często korzystam z jej przepisów. Jak zwykle, przystosowałam je do mojej diety i zrobiłam je z mąki pełnoziarniste z dodatkiem dżemu śliwkowego na fruktozie. Moje krucho drożdżowe cuda właśnie stygną sobie na brytfance, a ciasteczkowy aromat rozniósł się już po domu. Oczywiście nie byłabym sobą jakbym już
ciastkarnia na kruchym spodziewychodzi ich 18 i żaden z nich nie doczekał kolejnego dnia. Bardzo polecam wszystkim:) Składniki: 25 g drożdży świeżych jajko 125 g masła 500 g mąki pszennej (ja dodałam pełnoziarnistą dlatego rogaliki mają taki kolor) łyżeczka soli 300 ml mleka puszka masy makowej lub dowolny dżem Wykonanie: Drożdże kruszymy do miski i łączymy z lekko podgrzanym mlekiem
ciastkarnia na kruchym spodzieciekawe oprócz cynamonu wyczuwalny jest maślankowy posmak samego ciasta. Jak dla mnie spełnia wszelkie drożdżówkowe walory. Acha, zapomniałam dodać, ja jak zawsze użyłam mąki pełnoziarnistej dlatego bułki wyszły dosyć ciemne:) Składniki: (20 bułek):ciasto:600 g mąki pszennej70 g cukrupół łyżeczki soli50 g drożdży świeżych100 g masła400 ml mleka2 jajkaNadzienie:150 g masła150 g cukru1
ciastkarnia na kruchym spodziesumienia.Dzisiaj w ramach przygotowania się do wyjścia na plażę proponuję dietetyczne ślimaki z ciasta krucho-drożdżowego. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Ostatnio chyba już całkowicie przerzuciłam się na mąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek 500 ml mleka25 dag cukru brzozowego1 łyżeczka soli5 dag drożdży lub małe opakowanie drożdży suchych1 jajkokakao0,5 kg mąki orkiszowej20 dag masła ( ja dodałam
ciastkarnia na kruchym spodzieZachciało mi się domowej kanapki. Ale nie jakiejś tam współcześnie wybajerzonej. Porośniętej zieleniną. Ze sklepową padliną. Zachciało mi się takiej jaką babcia robiła, kiedy jeździłam do
bastalenałyżki oliwy 2 pęczki natki pietruszki (ok. 60 g) 150 ml śmietany lub creme fraiche (użyłam ekologicznej śmietany z kulturami bakterii) dodatkowo: 1 opakowanie makaronu spaghetti (wykorzystałam pełnoziarnisty) czarne oliwki do dekoracji Przygotowanie: Aby przygotować sos wystarczy zmiksować tuńczyka (po odsączeniu) z anchois (też po odsączeniu), natką i oliwą. Następnie dodajemy śmietanę i jeszcze raz miksujemy. Możesz doprawić
Chilli Czosnek i Oliwapłaskie chlebki (starczy dla 4-6 osób) czas przygotowania: 3 godz. (z czego w sumie ponad 2 godz. na wyrastanie ciasta) Składniki: 250 g mąki chlebowej 125 g mąki pełnoziarnistej 125 g mąki jęczmiennej, kukurydzianej lub polenty (ja użyłam kaszkę mannę) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7 g suszonych drożdży 325 ml ciepłej wody 2 łyżeczki nasion sezamu + więcej
Chilli Czosnek i Oliwalodówce i stwierdziłam: czemu nie? Efekt wyszedł rewelacyjny! Smak jest intensywniejszy, a miąższ bardziej miękki. Eksperyment wart powtórzenia! :)Składniki na 1 okrągły bochenek: 300g maki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 180 ml ciepłej wody 3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem
Grunt to przepis!znam długo to nie potrwa. Póki co wrzucam śniadanie z soboty. Takim się raczyliśmy. Bo teraz to tylko woda i marchewki będą ;) jajko parówka kromka chleba pełnoziarnistego żółty ser w plastrach liść sałaty pomidor ogórek zielony Parówkę przekroiłam wzdłuż, nacięłam jeszcze po długości i wygięłam na kształt serducha, którego końce spięłam wykałaczką. Podsmażyłam z jednej strony. Przewróciłam na drugą
bastalenadrobiowego lub warzywnego ½ dowolnej papryki – u mnie biała 1 szalotka lub pół cebuli 1 ząbek czosnku ½ dużego pomidora 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej (może też być kukurydziana lub pełnoziarnista albo otręby) Papryka słodka w proszku Przyprawa kuchni arabsiej shoarma (kamis) lub kebab gyros Sól Pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Kaszę zalać bulionem. Przykryć. Odczekać 5 minut aż spęcznieje. Pomidora
Fabryka pomysłówpustym pokoju. Człowiek czuje się wtedy głupio. Chuck Palahniuk Składniki:2 łyżki i 4 łyżeczki cukru (zwykły lub trzcinowy nierafinowany) 2 szklanki mąki pszennej (biała lub biała + pełnoziarnista)1/2 szklanki mleka roślinnego (tutaj sojowe)Paczka drożdży instant (7 gram)1 łyżeczka cynamonu olejsólPrzygotowanie: Mleko podgrzewamy z trzema łyżkami oleju, dopóki nie zrobi się ciepłe
Weganizm infantylnywymyślić, żeby było i smacznie i niezbyt nudno, a przy tym nisko kalorycznie? Otóż mam dwie propozycje. Podstawą każdej z nich jest pieczywo. Od jakiegoś czasu stosuję chleb tostowy pełnoziarnisty (do kupienia w każdym markecie). Wg. mnie najlepszy jest ten z mąką Graham. W 100g jest ok. 264 kcal, przy czym jedna kromka waży średnio 23 gramy. Pierwsza propozycja
All My Fit Lifeczyli sposób na wykorzystanie papek po wyrobie mleka. Składniki: 1 szklanka okary (papki sojowej po mleku) 1 filiżanka papki ryżowej (także po mleku) 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej) + trochę do obtoczenia kotletów kilka kropel sosu sojowego olej Przyprawy: cebula, imbir, kurkuma, sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, pietruszka Przygotowanie: Obydwie papki mieszamy ze sobą. Dodajemy do nich
Weganizm infantylnyjakąś brutalną akcją. Prawdziwi terroryści naszego świata noszą garnitury za 5000 dolarów i pracują na najwyższych stanowiskach w finansach, rządzie i handlu. Peter Joseph Składniki: 1.5 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, żytniej i z orkiszu w równych proporcjach) + 1 łyżka do kruszonki Pół szklanki płatków owsianych (niebłyskawicznych) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 łyżeczek cukru trzcinowego
Weganizm infantylnytakiego pasztetu, którym będę mogła zajadać się bez obaw o to, co ląduje w moim żołądku. Świeże składniki, trochę cierpliwości i powstało pyszne danie, idealne na kanapki z bułką pełnoziarnistą, ogóreczkiem konserwowym i szczypiorkiem :) Składniki: 1 kg udek z kurczaka ziele angielskie, liście laurowe 2 marchewki 2 pietruszki ćwierć selera mały por 2 cebule 200 g pieczarek 1 czerstwa grahamka
Kulinarny Pamiętniksłynną tartę wg Julii Child, lekko przeze mnie zmodyfikowaną. I boczek jest. Ten boczek, o który było tyle gadania. Z całego SERCA Ci dziękuję ;) 1 szklanka mąki pszennej1/4 mąki pełnoziarnistej (oryginalnie tortowej) 100g zimnego masła1/4 szklanki zimnej wody1 łyżeczka soliZ podanych składników wyrobiłam ciasto. Uformowałam z niego kulę i schłodziłam ok.1h. Formę do pieczenia tarty wysmarowałam masłem, wyłożyłam ciastem, nakłułam
bastalenazawierają szczyptę indywidualnej fantazji. A kisz na spodzie według Julii z ciekawości zrobiłam. Dobry. Okej, dobry z plusem. Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 150g zimnego masła 0,5 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soliMąki przesiałam do miski. Dodałam pokrojone w kostkę zimne masło, sól oraz wodę. Składniki zagniotłam. Ciasto schłodziłam przez 1h w lodówce
bastalenaPrzepis powstał przy współpracy z portalem beefmania.org Składniki (na 3 burgery):200 g wołowego mięsa mielonego (tatar)1 łyżeczka musztardy dijon1/2 cebuliOliwa z oliwek do smażeniaDodatki:3 bułki pełnoziarniste kajzerki3 łyżki listków roszponki1 pomidor gruszkowy3 plastry sera topionego1 ogórek kiszonySos:1 łyżka ketchupu1 łyżka majonezuPrzepis: Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy ją do mięsa razem z musztardą
Emcia Pichciwcale nie jest wyczuwalna w smaku. Na pewno zasmakuje wszystkim, którzy przepadają za cynamonem. Składniki na formę o średnicy 24-26cm: suche: 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki cynamonu mokre: 4-5 łyżek miodu (użyłam drahimskiego ChOG) 3/4 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki
Ze smakiem i z pasjąpożytecznych kalorii i witamin. biały ryż, ziemniaki zastąpmy na brązowy; chipsy na pokrojoną w paski marchewkę; fast-foody na samodzielnie wykonane tortille, pizze itd; białe pieczywo na razowe lub pełnoziarniste. jedzmy 4-5 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, kiedy odczujemy sytość głodu. pijmy dużo płynów. Słodzone napoje zamieńmy na wodę mineralną, zieloną lub czerwoną liściastą herbatę. Zalecane jest wypicie
Truskawkowa Fiestapieprzu, soli i gałki muszkatowej. Następnie dodajemy 3 łyżki jogurtu greckiego i mieszamy. Do dokładnym połączeniu składników danie jest godowe do spożycia. Kaszę gryczaną również można zastąpić makaronem pełnoziarnistym gotowanym al dente. Smacznego
Truskawkowa Fiestałyżkę oleju lub oliwy z oliwek, czekamy jak się rozgrzeję. Wrzucamy w pokrojoną kostkę pomidora i dusimy, aby zmiękł. Dodatkowo można jajecznicę zjeść z 2 kromkami chleba razowego lub pełnoziarnistego. Smacznego
Truskawkowa Fiestazapożyczyłam od Sandry z bloga Poranek na słodko, modyfikując go pod swój smak i większą ilość finalnego wypieku. Składniki na 8 muffinek o średnicy 7cm: 150g mąki pszennej pełnoziarnistej 120g płatków owsianych górskich 60g ziaren amarantusa (dostępne w sklepie SKWORCU) 2 jaja - duże 2 czubate łyżki kakao - gorzkiego 1 łyżka melasy - u mnie z buraków cukrowych 2 łyżki cukru
Grunt to przepis!ciepło z gotowanym brokułem. Jest pyszna, chrupiąca i rozpływa się w ustach. Musicie spróbować koniecznie. Składniki :* ulubiona ryba - najlepiej ze skórą, u mnie miruna patagońska* 2 łyżki mąki pełnoziarnistej* łyżka bułki tartej* łyżka dowolnych otrębów* sól, pieprz do smaku* sok z cytryny* 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie :Rybę przyprawić, polać delikatnie sokiem z cytryny oraz oliwą. Każdy kawałek
Magiczne Życie Martypotem jednak nadszedł czas na eksperyment. W instrukcji urządzenia znalazłam przepis na ciasto, ale ponieważ nie miałam mąki pszennej, która była głównym składnikiem tego wypieku użyłam mąki kukurydzianej i pełnoziarnistej. Należało dodać także masło- ja dodałam olej. Ciasto wyszło bardzo kruche, babkowe. Najważniejsze - było pyszne! Składniki: 270g mąki kukurydzianej (u mnie Kupiec) 150g mąki pszennej razowej
Ze smakiem i z pasjąTaka forma serniczków siedziała w mojej głowie już od dawna. Potrzebne do ich wykonania były obręcze do potraw, o których już pisałam przy Kuskusie Pełnoziarnistym z Chińską Mieszaną Warzyw. Jeśli chodzi o herbatę matcha w planach miałam duży sernik na zimno, zabierając się za mini serniczki pomyślałam sobie, czemu nie z matcha? Potem to już poszło z górki. Skąd przepis
Blondynka Gotujekwaskowate jagody goji oraz niemalże mleczne w smaku orzechy macadamia. Składniki na półtorej blachy średniej wielkości ciasteczek: 150g płatków owsianych górskich 30g otrębów pszennych 60g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowego - opcjonalnie 30g jagód goji (dostępne na SKWORCU) 30g suszonej żurawiny 60g rodzynek 40g orzechów macadamia
Grunt to przepis!mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki: Na ciasto: 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypania; 1 szkl. ciepłego mleka; 10 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy z oliwek; szczypta soli. Na farsz: 250 g boczniaków;cebula;3 ząbki czosnku;1/2 pęczka posiekanej
Miksturownikliście laurowe- łyżeczka przyprawy typu "warzywko"- kilka kropel "maggi"- duża szczypta słodkiej papryki- sól- pieprz- 2 - 3 łyżki mąki pszennej + odrobina do obtoczenia mięsa - fajnie wychodzi z mąką pełnoziarnistą- 2 - 3 łyżki masła- olej do smażeniaPrzygotowanie: 1. Mięso myjemy, osuszamy, posypujemy z obu stron solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę.2. Na małej patelni podsmażamy przez chwilę mąkę
Kraina Tysiąca Smakówszczęścia nie potrzeba. No może filiżankę kawy i dobre towarzystwo ;)Polecam zrobić !A jeśli nie ten, to inny - przepisy tutajSkładniki: Spód: 300 g herbatników ( u mnie 200 g pełnoziarnistych i 100 g zwykłych ) 150 g masła 1 czubata łyżka kakao DecoMorreno Masa serowa: 1 kg sera twarogowego w wiadereczku 1 i 1/2 szklanki cukru 100 g masła otarta skórka
kolorowotorcikowoLaurą i Iwoną. Pomysłów było naprawdę wiele, ale ostatecznie zdecydowałyśmy się na faszerowane roladki z kurczaka (szpinak, czerwona cebula i ser z niebieską pleśnią) oraz sałatkę z makaronu pełnoziarnistego z cukinią i fasolką szparagową oraz dużą ilością czosnku.W międzyczasie na innych stanowiskach także powstawały ciekawe i kolorowe potrawy. Oczywiście żadna z nas nie odmówiła sobie rozmów z innymi blogerkami, podglądałyśmy
Pasja Smakuchyba to różnice piekarników, lub po prostu zamiana czekolady na kremówkę, która jest jednak rzadsza, ale po mocnym schłodzeniu serniczek uzyskał odpowiednią konsystecję).Składniki:Spód:- 250g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą- 175g masła orzechowego- 1-2 łyżki stopionego masłaMasa serowa:- 500g twarogu trzykrotnie mielonego lub ricotty (dałam ricottę)- 250g serka mascarpone- 250g serka Philadelphia lub Twój Smak
Smaczne Zdroweznaczy, że nie jest cudowne w smaku, bo dla mnie jest wręcz bajeczne. Cudne, zdrowe i meeeeega smaczne. Od kilku dni nie jadam na śniadanie nic innego, jak pełnoziarnistą kanapkę chleba na zakwasie z tym cudnym smarowidłem. I ciągle mi mało... Chyba nie da się tym przejeść. Polecam baaardzo mocno, na pewno się nie zawiedziecie. Przepis znaleziony tutaj (klik) jednak
Smaczne Zdrowepiórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawić papryką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Całość dusić około 40 minut, aż do miękkości mięsa. Przyprawić majerankiem. Można dodać łyżeczkę mąki pełnoziarnistej, ale podczas gotowania woda się zredukuje i powstanie gęsty sosik. Podawać z ziemniakami i ogórkiem kiszonym.Także i tradycyjny, polski obiad możemy odchudzić tak, by był i pyszny i lekki
Magiczne Życie Martyczas, gdy zrobię już zakwas. Składniki :* 4 białe surowe kiełbasy* kawałek żeberka wędzonego* kawałek wędzonego boczku * włoszczyzna* 4 ziemniaki* 4 jajka Farmio ugotowane na twardo* 3 łyżki mąki pełnoziarnistej * mała kwaśna śmietana 18%* 2 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek Przygotowanie :Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz
Magiczne Życie Martysobie, że na wierzch wyłożę krem miętowy, który orzeźwi słodkość sernika. Wyszło super! Bazowałam na przepisie Doroty Świątkowskiej z Moje Wypieki. Składniki na 13 papilotek:SPÓD: 100 g ciastek pełnoziarnistych maślanych 35 g roztopionego masła Ciastka miksujemy z masłem na tzw. mokry piasek, który wykładamy do przygotowanych papilotek, udeptujemy łyżeczką i formę z papilotkami wkładamy do lodówki. Nagrzałam piekarnik
Blondynka Gotujemaksymalnie przez 1-2 dni. Jeśli nie przygotowujecie sernika na jakąś specjalną okazję, dobrym rozwiązaniem jest dekorowanie tylko podawanego kawałka ciasta. Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczeniaSkładniki:spód 90g herbatników pełnoziarnistych lub innych (około 10 sztuk)20g czekolady deserowej30-40g masłamasy truskawkowa i czekoladowa 700g twarogu sernikowego250g truskawek100g czekolady mlecznej 3 łyżki cukru3 łyżki żelatyny6 łyżek wody0,5 opakowania bitej śmietany
Smakołyki Berenikidużych ząbków czosnku olej rzepakowy - do podsmażenia czosnku i posmarowania chleba przed pieczeniem 370g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 1 łyżeczka tymianku suszonego
Grunt to przepis!dolewając tyle oliwy, aby pesto zmiksowało się na pastę i by nie było suche. Pesto musi mieć dużo oliwy z oliwek, wtedy jest smaczniejsze. Powstały sos podałam z pełnoziarnistym makaronem. Przechowuję go nawet do miesiąca, pamiętając, by powierzchnia zakrywała cienka warstwa oliwy z oliwek, która stanowi rodzaj zakonserwowania, zapobiega psuciu, pochłanianiu innych zapachów, wysychaniu i utracie koloru. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkiwędzonej ryby z pomidorami i jogurtem. Połączenie okazało się udane, a potrawa wyszła bardzo smaczna :) PENNE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ(składniki na 1 solidną porcję lub 2 mniejsze) - makaron penne pełnoziarnisty- pół wędzonej makreli- por (biała część)- pomidorki koktajlowe (6 sztuk)- jogurt naturalny (2 łyżki)- sól, pieprz, koperek Makaron zagotować. Pora pokroić w plasterki i przesmażyć z odrobiną oleju i soli
Zgrabne Gotowanieparę minut, żeby przygotować kolejny zdrowy i smaczny obiad. Tuńczyk jest bogaty w białko, co jest jego dodatkowym atutem. SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM (składniki na 4 porcje) - makaron spaghetti pełnoziarnisty (400g) - 1 spora cebula - 3 ząbki czosnku - przecier pomidorowy - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym - oliwa z oliwek - łyżeczka masła - ser mozzarella (1 kulka) - sól, pieprz, oregano, bazylia Makaron zagotować
Zgrabne Gotowaniewięc chodź pomaluj mi świat na żółto i na niebiesko; niech na niebie stanie tęcza, malowana twoją kredką(...)" Przepis znalazłam na Moje Wypieki. Składniki na spód: 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g masła Wykonanie: Ciastka bardzo mocno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem. Ja to robiłam w malakserze. Wymieszać do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku. Formę o średnicy
Blondynka Gotujeinne serniki i chciałam wykorzystać składniki, które mi pozostały. Wyszedł piękny i wysoki. Bardzo wysoki. Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm z wysokim rantem. Spód: 200 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive 1 łyżka kakao 70 g masła roztopionego Ciastka zmiksować z masłem i kakao. Mamy otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem
Blondynka Gotujemasła 25 dag 7 łyżek marmolady ( użyłam marmolady wieloowocowej) 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 4 łyżki rumu zapach migdałowy 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich 5 herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłozoną
Słodkości i nie tylkoPo raz pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki
Truskawkowa Fiesta