pasztet drobiowy - 718 przepisów (strona:27/48)

Pasztet z dziczyzny 170

wpis na blogu. proszę, poznajcie zatem pasztet według przepisu mojego Taty Do przygotowania pasztetu potrzebujemy: ok 2 kg surowego mięsa (tak tradycyjnie powinien to być zając, ale możecie każde mięso wykorzystać w tym przepisie) do macerowania mięsa: wino można też w mleku 500 g wątroby drobiowej kawałek słoniny ok 1 szklanka wywaru, w którym gotowało się mięso 3 jajka

Szybko Tanio Smacznie
Pasztet z wątróbki,drobiu i śliwek 172

Lubię pasztet zwłaszcza jeśli sama go robię i łączę smaki które mi przypadają do gustu. Wino nadaje fajnego posmaku. Składniki: wątróbka drobiowa 400 g pierś z kurczaka 600 g czosnek 4 ząbki wino czerwone wytrawne 1 szklanka śliwki wędzone  15 szt sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku masło  kostka   Wykonanie: Wątróbkę czyścimy i myjemy,osuszoną(...)Całość wyrabiamy i smakujemy jeśli jest zbyt delikatne doprawiamy pieprzem i solą. Wykładamy foremki aluminiowe folią spożywczą i przekładamy pasztecik,wyrównujemy i zakrywamy folią. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Pasztet na zimno można śmiało pokroić w plastry lub poczekać do temp pokojowej i smarować kromeczki chleba. Pasztet rewelacyjny polecam

Różowa kuchnia
Pasztet dla malucha 187

małą córcię muszę czasami zrobić coś specjalnie dla niej. Ostatnio mała zaczęła jeść kanapki więc zrobiłam specjalnie dla niej pasztet. Całkowicie naturalny na tyle na ile było to możliwe. Najważniejsze, że młodej smakuje. Składniki: dwa udka kurczaka kilka wątróbek drobiowych jajko bułka kajzerka rosół/bulion trzy marchewki dwie pietruszki por kawałek selera lubczyk ziele angielskie pieprz sól liście laurowe(...)keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około godzinę.  Przez pierwsze 30 minut nakryć folią aluminiową, później ją zdjąć i dać pasztetowi ładnie się zarumienić

Pysznie & Pięknie
Pasztet bez pieczenia (z jabłkiem) 154

wymaga pieczenia i jest błyskawiczny do przygotowania. Dodatkowo jest bardzo smaczny i idealnie kremowy. Nie pomijajcie jabłka, ponieważ dodaje pasztetowi lekkiej słodkości.   Składniki na 2 duże kokilki: 300 ml wody + 2 łyżeczki domowej wegety 0,3 kg wątróbki drobiowej 0,3 kg udek z kurczaka (waga bez kości i skóry) 1 duże jabłko 2 małe cebule sól, pieprz(...)kawałki jabłka. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do dwóch miseczek/kokilek i schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc).  Smażenie cebuli, mięsa i duszenie składników w warzywnym wywarze Wygląd pasztetu przed wymieszaniem z duszonym jabłkiem Pomysł na przepis z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała wielka uczta

Ugotować
Pasztet z suszoną śliwką 100

Wielkanoc więc oczywiście musi pojawić się przepis na pasztet. W tym roku będzie to pasztet z suszoną śliwką. Ot co, taka kolejna klasyka w te święta. Analizując ruch na stronie widzę, że bardzo chętnie i często sięgacie po tradycyjne i klasyczne przepisy. Jestem pewna, że ten również Wam się spodoba! Pasztet przygotowałam z łopatki wieprzowej, ale każde inne mięso sprawdzi(...)tutaj równie dobrze: karczek, szynka, kurczak, czy nawet indyk – przy tych bardziej suchych mięsach pamiętajcie, żeby dodać więcej płynu 😉 Pasztet z suszoną śliwką Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 500 g surowego boczku wieprzowego 500 g wątróbki (u mnie drobiowa) 2 marchewki korzeń pietruszki 1/4 małego selera 3-4 liście laurowe po kilkanaście ziaren ziela angielskiego i pieprzu jajko

PatiGotuje
Pasztet z królika 221

czasu spędził w zamrażarce, ale w końcu trzeba było coś z niego zrobić. Królik wylądował w pasztecie :) Taki domowy pasztet jest najlepszy! Składniki: 1 królik (1 kg) 1/2 kg surowego lub parzonego boczku (ewentualnie surowego podgardla) 40 dag wątróbki drobiowej 2 suche bułki 3-4 cebule 3 jajka majeranek bułka tarta sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 1-2 ząbki(...)masy dodajemy jajka, majeranek, posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę, gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrobić rękoma. 5. Dwie aluminiowe keksówki posmarować smalcem i obsypać tartą bułką. Wyłożyć masę na pasztet. Wierzch można lekko oprószyć bułką tartą, ale nie jest to konieczne. 6. Piec w 180st.C przez 45 minut. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis

Kuchnia domowa Ani
Świąteczny pasztet wieprzowo-drobiowy 242

roku blaszki do pieczenia pożyczyła mnie i my z mężem zakasaliśmy rękawy, wyprężyliśmy bicepsy i wspólnymi siłami upiekliśmy przepyszny pasztet. Składniki (na 2 duże keksówki o wymiarach 40 x 13cm): 1kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka 200g wątróbki drobiowej 250g słoniny i opcjonalnie kawałek do wyłożenia dna blaszek 2 duże cebule płaska łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki smalcu(...)czym zmniejszamy ogień i gotujemy, aż mięso będzie się rozpadać – około 1,5h. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu usuwamy ziele angielskie i liście laurowe.   Wątróbkę drobiową myjemy i oczyszczamy z resztek żółci. Wkładamy do rondelka, zalewamy wywarem spod gotowanego mięsa. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Wyciągamy do ostygnięcia.   Przygotowane mięso z cebulą mielimy

Smaczna Strona
PIECZONY PASZTET MIESZANY 192

rodziców,ale mimo wszystko...nie lubię przyjeżdżać na gotowe.   Pewnie nikt z Was nie będzie robił teraz pasztetu,ale przepis się przyda...jak nie teraz to kiedyś,w przyszłości z pewnością skorzystacie. Składniki:   3 kg mięsa (wołowe,wieprzowe,drobiowe)(tym razem dałam 1 kg drobiowego tj 2 udka,pierś z kurczaka oraz 2 kg wieprzowego) 1/2 kg podgardla(...)pokroić,cebulę również i podsmażyć.Ugotowane mięso zemleć w maszynce wraz z grzybkami,wątróbką i jarzynami.Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.Dodać żółtka,gałkę muszkatołową ,sól,pieprz - dobrze wymieszać.Jeśli pasztet jest za suchy dodać wywar z gotowanego mięsa - ok 1- 1/5 szklanki wywaru.Z białek ubić pianę i dodać do pasztetu - dobrze wymieszać i przełożyć do foremek,najlepiej aluminiowych wysmarowanych tłuszczem

Niespełnione zdolności kulinarne
PASZTET DROBIOWY Z KASZĄ MANNĄ 196

tradycyjny przepis na pasztet według mojej mamy, nie ma sobie równych, doskonały na kanapki!!!   SKŁADNIKI  1 kura, 1 marchewka, 1 pietruszka 5 wątróbek i żołądków drobiowych, ½ szkl. kaszy manny, 1 bułka pszenna, 1 cebula, 3 jajka,  Przyprawy:  majeranek,  pieprz ziołowy,  gałka muszkatołowa,  sól,  pieprz czarny bułka tarta  WYKONANIE Z kury, wątróbki(...)składniki mieszamy z jajkami i kaszą manną, przyprawiamy wg uznania  - użyłam majeranku, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Przekładamy do foremek wysmarowanych cienko olejem i posypanych bułką tartą. Wierzch pasztetu posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 1 godz.  Pasztet upiekłam w formach  PAPILART , których nie trzeba dodatkowo natłuszczać, ponieważ forma pokryta jest silikonem. Natomiast  ja lekko natłuściłam foremki

słodki bratek
Pasztet wieprzowy 358

składu robi się niedobrze, dlatego jestem fanką żywności jak najmniej przetworzonej i w moim domu często sama robię pasztet. Ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i do tego bardzo smaczny :) Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, 10 dag wątróbki drobiowej, 3 cebule, 1 jajko, 1 łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki musztardy Dijon, 5 łyżek oleju rzepakowego, 2 marchewki(...)mięso wystygnie, a studzimy je w wywarze, mielimy trzykrotnie razem z ugotowaną wątróbką. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, mielimy i dodajemy do mięsa. Do pasztetu dodajemy jajko, musztardę Dijon, majeranek, pieprz i ewentualnie sól do smaku oraz 1/2 szklanki wywaru z mięsa. Wszytko dokładnie mieszamy i wkładamy do małej foremki (ja używam jednorazowych) i zapiekamy w nagrzanym

Delicious Titbits
Pasztet wykwintny z morelą. 211

Świąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki na pasztet wykwintny z morelą: 200 g cielęciny 250 g wieprzowiny 200 g gęsiny (może być również inny drób) 200 g drobiowych wątróbek 1 łyżka masła 10 cienkich plastrów tłustego surowego boczku lub słoniny 4 jajka 150 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki(...)formy wyłożonej folią aluminiową, na wierzch układamy plastry boczku lub słoniny, wstawiamy do większego naczynia i wlewamy do niego tyle wody , by sięgała do 1/2 wysokości formy z pasztetem. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 90 minut. Gdyby w tym czasie woda wyparowała to uzupełniamy jej poziom.      Po upieczeniu pasztet studzimy

Rozpustne gotowanie
Pasztet drobiowy z jajkiem 66

  4 udka  2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 300 g wątróbki drobiowej lubczyk listek laurowy ziele angielskie potem:  pół szkl kaszy manny 2

Gotowanie jest łatwe
Keto pasztet. 182

trochę powymyślać 😁 Pasztet jest pyszny, może być na śniadanie albo jako przekąska w ciągu dnia.  W tym folderze będę zamieszczała przepisy, które sama przetestowałam i są dobre ale i zgodne z Keto.  Tym razem pasztet drobiowo-wieprzowy.  Składniki  600g karkówki 340g kaczki, u mnie jedna duża pierś ze skórą  300g wątróbki drobiowej, może być też

Wypieki Rene
SZYNKA DROBIOWA Z SZYNKOWARA 143

Uwielbiam domowe wędliny z szynkowara. Dziś zapraszam po przepis na szynkę drobiową z piersi kurczaka. Pyszna, delikatna, chuda, soczysta, doskonale się kroi a co najważniejsze to

Zrób to smacznie
Keto pasta drobiowo – pomidorowa (Paleo, LowCarb) 114

Bulion dobry na wszystko Standardowym zwyczajem jest u mnie gotowanie rosołu drobiowego na ekologicznym lub zagrodowym kurczaku raz na jakiś czas. Z reguły wychodzi mniej więcej raz na dwa tygodnie. Rosół powstaje na korpusie, kupowanym specjalnie w tym celu, lub uzyskiwanym z całego kurczaka , którego dzielimy na części. U nas nic się bowiem nie marnuje. Do tego dorzucam oczywiście standardowe(...)kanapek i innych przekąsek. Course Dodatek, Śniadanie Cuisine Europejska, Polska Diet Low-Carb, Gluten Free, Vegan, Wege Keyword pasta, pasztet Prep Time 5 minutes Total Time 5 minutes Servings 6 porcji Calories 119 kcal Ingredients 160 g mięsa drobiowego z rosołu 1 łyżka ketchupu niskowęglowodanowego lub o zmniejszonej zawratości cukru 1 łyżka

Modern Cave Girl