roku blaszki do pieczenia pożyczyła mnie i my z mężem zakasaliśmy rękawy, wyprężyliśmy bicepsy i wspólnymi siłami upiekliśmy przepyszny pasztet. Składniki (na 2 duże keksówki o wymiarach 40 x 13cm): 1kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka 200g wątróbki drobiowej 250g słoniny i opcjonalnie kawałek do wyłożenia dna blaszek 2 duże cebule płaska łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki smalcu(...)czym zmniejszamy ogień i gotujemy, aż mięso będzie się rozpadać – około 1,5h. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu usuwamy ziele angielskie i liście laurowe. Wątróbkę drobiową myjemy i oczyszczamy z resztek żółci. Wkładamy do rondelka, zalewamy wywarem spod gotowanego mięsa. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Wyciągamy do ostygnięcia. Przygotowane mięso z cebulą mielimy
Smaczna Stronarodziców,ale mimo wszystko...nie lubię przyjeżdżać na gotowe. Pewnie nikt z Was nie będzie robił teraz pasztetu,ale przepis się przyda...jak nie teraz to kiedyś,w przyszłości z pewnością skorzystacie. Składniki: 3 kg mięsa (wołowe,wieprzowe,drobiowe)(tym razem dałam 1 kg drobiowego tj 2 udka,pierś z kurczaka oraz 2 kg wieprzowego) 1/2 kg podgardla(...)pokroić,cebulę również i podsmażyć.Ugotowane mięso zemleć w maszynce wraz z grzybkami,wątróbką i jarzynami.Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie.Dodać żółtka,gałkę muszkatołową ,sól,pieprz - dobrze wymieszać.Jeśli pasztet jest za suchy dodać wywar z gotowanego mięsa - ok 1- 1/5 szklanki wywaru.Z białek ubić pianę i dodać do pasztetu - dobrze wymieszać i przełożyć do foremek,najlepiej aluminiowych wysmarowanych tłuszczem
Niespełnione zdolności kulinarnetradycyjny przepis na pasztet według mojej mamy, nie ma sobie równych, doskonały na kanapki!!! SKŁADNIKI 1 kura, 1 marchewka, 1 pietruszka 5 wątróbek i żołądków drobiowych, ½ szkl. kaszy manny, 1 bułka pszenna, 1 cebula, 3 jajka, Przyprawy: majeranek, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, sól, pieprz czarny bułka tarta WYKONANIE Z kury, wątróbki(...)składniki mieszamy z jajkami i kaszą manną, przyprawiamy wg uznania - użyłam majeranku, soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Przekładamy do foremek wysmarowanych cienko olejem i posypanych bułką tartą. Wierzch pasztetu posypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 1 godz. Pasztet upiekłam w formach PAPILART , których nie trzeba dodatkowo natłuszczać, ponieważ forma pokryta jest silikonem. Natomiast ja lekko natłuściłam foremki
słodki bratekskładu robi się niedobrze, dlatego jestem fanką żywności jak najmniej przetworzonej i w moim domu często sama robię pasztet. Ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i do tego bardzo smaczny :) Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, 10 dag wątróbki drobiowej, 3 cebule, 1 jajko, 1 łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki musztardy Dijon, 5 łyżek oleju rzepakowego, 2 marchewki(...)mięso wystygnie, a studzimy je w wywarze, mielimy trzykrotnie razem z ugotowaną wątróbką. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, mielimy i dodajemy do mięsa. Do pasztetu dodajemy jajko, musztardę Dijon, majeranek, pieprz i ewentualnie sól do smaku oraz 1/2 szklanki wywaru z mięsa. Wszytko dokładnie mieszamy i wkładamy do małej foremki (ja używam jednorazowych) i zapiekamy w nagrzanym
Delicious TitbitsŚwiąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki na pasztet wykwintny z morelą: 200 g cielęciny 250 g wieprzowiny 200 g gęsiny (może być również inny drób) 200 g drobiowych wątróbek 1 łyżka masła 10 cienkich plastrów tłustego surowego boczku lub słoniny 4 jajka 150 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki(...)formy wyłożonej folią aluminiową, na wierzch układamy plastry boczku lub słoniny, wstawiamy do większego naczynia i wlewamy do niego tyle wody , by sięgała do 1/2 wysokości formy z pasztetem. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 90 minut. Gdyby w tym czasie woda wyparowała to uzupełniamy jej poziom. Po upieczeniu pasztet studzimy
Rozpustne gotowanie4 udka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 300 g wątróbki drobiowej lubczyk listek laurowy ziele angielskie potem: pół szkl kaszy manny 2
Gotowanie jest łatwetrochę powymyślać 😁 Pasztet jest pyszny, może być na śniadanie albo jako przekąska w ciągu dnia. W tym folderze będę zamieszczała przepisy, które sama przetestowałam i są dobre ale i zgodne z Keto. Tym razem pasztet drobiowo-wieprzowy. Składniki 600g karkówki 340g kaczki, u mnie jedna duża pierś ze skórą 300g wątróbki drobiowej, może być też
Wypieki ReneUwielbiam domowe wędliny z szynkowara. Dziś zapraszam po przepis na szynkę drobiową z piersi kurczaka. Pyszna, delikatna, chuda, soczysta, doskonale się kroi a co najważniejsze to
Zrób to smacznieBulion dobry na wszystko Standardowym zwyczajem jest u mnie gotowanie rosołu drobiowego na ekologicznym lub zagrodowym kurczaku raz na jakiś czas. Z reguły wychodzi mniej więcej raz na dwa tygodnie. Rosół powstaje na korpusie, kupowanym specjalnie w tym celu, lub uzyskiwanym z całego kurczaka , którego dzielimy na części. U nas nic się bowiem nie marnuje. Do tego dorzucam oczywiście standardowe(...)kanapek i innych przekąsek. Course Dodatek, Śniadanie Cuisine Europejska, Polska Diet Low-Carb, Gluten Free, Vegan, Wege Keyword pasta, pasztet Prep Time 5 minutes Total Time 5 minutes Servings 6 porcji Calories 119 kcal Ingredients 160 g mięsa drobiowego z rosołu 1 łyżka ketchupu niskowęglowodanowego lub o zmniejszonej zawratości cukru 1 łyżka
Modern Cave GirlPrzedstawiam Wam mój pierwszy w życiu samodzielnie przygotowany pasztet :) Z dodatkiem zdrowej kaszy gryczanej, którą bardzo lubię. Wyszło pysznie :) Składniki na keksówkę 25x10cm: z przepisu Lepszy Smak 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko (na bulionie warzywnym) 3 łyżki surowej kaszy gryczanej 4 podudzia 1 marchewka 1 pietruszka 8 pieczarek 1/2 selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki(...)smaku. Upieczone mięso oddzielić od kości i razem z warzywami zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masę warzywno-drobiową wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną, kaszą surową, jajkiem. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć pasztet. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Wystudzić. Smacznego
Moja Galeria Smakukurczak ok 1500g 700-800 g łopatki wieprzowej 400 g wątróbki drobiowej 2 marchewki 1 cebula kawałek selera pietruszka ziele angielskie listek laurowy sól pieprz pieprz czarny 1 szkl kaszy manny majeranek jelita wołowe do nadziewania sznurek wędzarniczy Kurczaka i mięso myjemy, razem z warzywami nastawiamy jak na rosół i na wolnym ogniu gotujemy aż do miękkości. Pod koniec(...)wodzie i nadziewamy przy pomocy samego lejka, zawiązujemy dokładnie. Parzymy kiełbaski w 80 st przez ok 50 min. Osuszamy i wędzimy ok 5 godzin w temp 60 st. Pasztetem można napełnić słoiki i pasteryzować 45 min w szybkowarze
Gotowanie jest łatwebędzie! Do tego prosty w przygotowaniu i co najważniejsze nie trzeba go piec. Przepis na ten pasztet bierze udział w konkursie SMAKOWITA PAJDA TO KULINARNA FRAJDA! , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Składniki :* 35 dag wątróbki drobiowej* 60 dag uda z indyka* 35 dag mięsa gulaszowego z indyka * cebula* 2 ząbki czosnku(...)rozmaryn, gałka muszkatołowa * garść pistacji Przygotowanie :Mięso z indyka podzielić na małe kawałki, obsmażyć na roślinnym smalczyku Smakowita Pajda. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Zalać bulionem warzywnym bądź drobiowym i dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać łyżkę Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Podlać trochę wodą i dusić do miękkości. Mięso zmielić
Magiczne Życie Martywypróbowania tego pasztetu. Jest o wiele lepszy niż te sklepowe, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne 😉 Pasztet z kaczki z galaretką winno-żurawinową Składniki: kaczka o wadze około 1,5 – 2 kg 200 g wątróbki drobiowej 100 ml czerwonego wina wytrawnego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 średniego korzenia selera 1 jajko 1 średnia czerstwa bułka 2 ząbki(...)bułkę. Do powstałej masy dodajemy jajka, majeranek, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą. Foremki dokładnie smarujemy smalcem i nakładamy pasztet mniej więcej do 3/4 wysokości formy (zostawiamy miejsce na galaretkę). Pieczemy w 160°C przez około 50 minut. Gotowy powinien delikatnie odchodzić od brzegów. Pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia. Do garnka
PatiGotujegolonek indyka wzbogacony mięsem wołowym. Bardzo smaczny dodatek do pieczywa, który idealnie smakuje np z konfiturą żurawinową. Takiego pasztetu nie może zabraknąć wśród wędlin przygotowanych na święta. 1 kg gotowanej golonki z indyka 400 g łopatki wołowej 300 g wątróbki drobiowej 1 cebula 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 2 jajka(...)również wątróbkę z cebulą i odciśniętą bułkę. Do masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę (11 x 24 cm) nasmarować masłem i nałożyć pasztet. Wierzch przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 50 min. Wystudzony pasztet podawać np z dodatkiem konfitury żurawinowej. Smacznego :) Przy pieczeniu pasztetu przyda się
https:KKuchniaMniamŚwiąteczny Pasztet Przepyszny pasztet, którym możemy obłożyć kanapki. Pasztet, który może podać na świąteczne śniadanie. Składniki: · 30 dag szynki wieprzowej · 20 dag boczku surowego · 2 udka z kurczaka · 30 dag wątroby drobiowej(...)podłużną, prostokątną formę i pieczemy w piekarniku, aż będzie suchy. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, ja piekłam 45 minut w 180 stopniach C. 8. Po upieczeniu studzimy. 9. Pasztet gotowy. 10. Smacznego
Kulinarna Chwila