paszteciki z kapustą - 550 przepisów (strona:31/37)

PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 220

święta mamy różne, np. gdy w wolny dzień wstaniemy wcześniej niż 13:00 to z ust "głowy rodziny" pada sformułowanie "święto we wsi" - jest święto? - Jest. Można robić paszteciki? - Można!   SKŁADNIKI: /NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - mąka bezglutenowa chlebowa - 600 g (z czego 100 g zostawiamy do podsypywania), - drożdże - 10 dag, - mleko - 2 łyżki, - cukier - 1 łyżeczka, - sól - 1 łyżeczka, - jajka(...)dałyśmy całą. - smalec - 1/4 kostki, - kwaśna śmietana - 2 łyżki, + Czarny Sezam - do posypywania przed pieczeniem. /NA FARSZ: - Indyk, 1,5 kg - Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta, - Cebula, 75 dag - 80 dag, - czarny pieprz, do smaku - pieprz ziołowy, opakowanie - ziele angielskie, 4 - pieprz ziarnisty kolorowy, - liść laurowy. +  Czarny Sezam - oliwa z oliwek, - sól morska lub domowa przyprawa

Wypisz Wymaluj
Wigilijne krokieciki z pieczarkami 77

Wigilijne krokieciki z pieczarkami to kolejny przepis na danie, które można podać na Wigilijną kolację do barszczu . Krokieciki z grzybami to alternatywa do uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego , groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do zupy grzybowej. Krokieciki z pieczarkami to idealny dodatek do wigilijnego czerwonego barszczu, jemy je też w trakcie roku jak tylko najdzie(...)cebuli, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami kojarzą się z Wigilią. Na blogu jest już przepis na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami , polecam jednak przygotować Wigilijne krokieciki z pieczarkami gdyż są bardziej poręczne. Jak przygotować pieczarkowy farsz do krokiecików? Farsz: 1 duża cebula 400 g świeżych pieczarek olej sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 193

Pieczarki obmyć i obgotować w wodzie, aż będą miękki. Kapustę opłukać,  i też podgotować do miękkości w osobnym garnku z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie jak ostygnie kapusta i pieczarki posiekać na drobno. Do garnka, doprawić sola i pieprzem i dusić całość z łyżką masła, jakieś 20 minut. Ostudzić. Nasze wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą cienko(...)sobą końce ciasta. Tak samo robimy z trzema ciastami. Kroić w mniejsze kawałki, aj obiłam to za pomocą nitki, poszło szybciutko, a do noża, może podklejać się farsz. Nasze paszteciki (stroną sklejenia) kładziemy na cienko wysmarowaną tłuszczem blachę i odstawiamy na 20-30 minut.  Posmarować rozmąconym jajkiem. Piekarnik nastawić na 220 stopni i piec nasze paszteciki 25 minut. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Barszcz ukraiński - moja wersja 234

się zagotuje dodajemy mięso. Marchew, pietruszkę, seler obieramy i myjemy, następnie kroimy, marchew i pietruszkę kroimy w słupki, a seler na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka, wrzucamy biała kapustę poszatkowaną, ziele, listki laurowe i ziarenka pieprzu, i gotujemy ok. 1,5h.   W międzyczasie obieramy buraki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek drobno kroimy i smażymy(...)ziemniaki, podsmażony boczek, oraz fasolę wrzucamy do zupy. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Wsypujemy majeranek. *Przed wrzuceniem buraków polecam wyjąć ugotowane mięso i wykorzystać je np. do pasztecików, które świetnie będą smakowały z barszczem, ale również jako przekąska. W kolejnym poście będzie również przepis właśnie na takie paszteciki. :)  Na koniec hartujemy śmietanę w kubku z odrobiną zupy

Gotuj z Mąką
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1045

czegoś nowego lub zabłysnąć inwencją kulinarną. Możecie je również podać dla urozmaicenia w drugi lub trzeci dzień świąt lub w czasie imprezy sylwestrowej. W czasie przygotowywania farszu do dzisiejszych pasztecików miałam okazję przetestować dwa produkty od marki Ambition - nóż szefa kuchni Kyoto oraz patelnię Taurus. Nóż szefa kuchni Kyoto  Nóż szefa kuchni należy do 5 sprzętów kuchennych, bez których(...)wysiłku . Nóż o tak długim ostrzu (25 cm) może onieśmielać, ale okazuje się bardzo wygodny w użyciu, szczególnie do siekania i krojenia dużych produktów (jak dynia czy kapusta). Bez problemu posiekacie nim dużą ilość pieczarek na małe kawałeczki. Patelnia Taurus Lubię gotować różne gulasze warzywne, pilawy i risotta, dlatego pojemna patelnia to sprzęt, który wykorzystuję często w mojej kuchni. Patelnia

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielona zupa cukiniowa 202

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak ugotować perfekcyjny barszcz czerwony 59

głęboki czerwony kolor i wyrazisty smak. Barszcz czerwony zaczął zyskiwać na popularności w kuchni polskiej od XVII wieku, stając się symbolem Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie podawany z uszkami lub pasztecikami, stał się nieodłącznym elementem polskiej Wigilii. Z czasem barszcz czerwony rozprzestrzenił się również na Ukrainę, Białoruś i Litwę, gdzie każdy region wprowadził do niego własne modyfikacje. Dzisiaj barszcz czerwony jest(...)ugotowaniu barszczu, wyjmij cebulę, czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie. Przecedź barszcz przez gęste sito, aby pozbyć się resztek warzyw. 5. Barszcz czerwony najlepiej smakuje podany z uszkami lub pasztecikami. Można go również podawać z dodatkiem śmietany, choć jest to już wersja mniej tradycyjna.   Jakie uszka wybrać? Wybór uszek do barszczu czerwonego jest istotnym elementem komponowania tego tradycyjnego polskiego

Gotowanie...to proste !
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 226

Wigilijny czysty barszcz podawany jest albo z postnymi pasztecikami, albo z dodatkiem uszek. Te małe pierożki o charakterystycznym kształcie wymagają sporego wkładu pracy. Poproście kogoś z domowników o pomoc, a w towarzystwie praca pójdzie Wam na pewno szybciej i sprawniej. CIASTO na uszka – zaparzane Mąkę wsypujemy do miski. Do kubka wlewamy oliwę, wsypujemy sól, wlewamy potrzebną ilość wrzątku. Mieszamy(...)następnie ręcznie zagniatamy ciasto. Wkładamy takie jeszcze ciepłe zagniecione ciasto do foliowego woreczka. Zaparuje, zmięknie i stanie się bardziej elastyczne stygnąc. Odkładamy je na nie krócej niż godzinę. NADZIENIE Kapustę dobrze odciskamy z soku i kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki, nie bardzo drobno, ale tak żeby pozbyć się długich nitek kapusty. Wkładamy ją do rondelka z mielonym kminkiem, zielem

Karo in the Kitchen
Paleo pierogi z grzybami (bezglutenowe, bezzbożowe) 261

diety Paleo, a restrykcyjne Keto z nową energią zaczynam od Nowego Roku. Ogłoszenia końcowe Nadzienie do tychże to już pestka. W zasadzie użyłyśmy takiego samego farszu jak w przepisie na paszteciki zawartym w eBook’u pt. „Keto & Paleo Święta” . Na koniec dodam tylko, że mąkę z manioku możecie dostać w iHerb . Wypróbowałam produkt tej firmy i mogę go śmiało polecić(...)płatka… Zobaczcie sami: Paleo pierogi z grzybami Po wielu mniej lub bardziej pomyślnych próbach udało się opracować przepis na Paleo pierogi idealne! Z grzybami czy też z kapustą mają szansę stać się prawdziwym hitem wigilijnego stołu! Dania Danie główne , Dodatek , Lunch , Przekąska Kuchnia Europejska , Vegan , Wege Keyword pierogi , zakwas buraczany Porcje 76 sztuk Czas przygotowania 1- 1.5 godziny Czas gotowania

Modern Cave Girl
Przepis na pasztet drobiowy 73

drobiowy      Prosty przepis na domowy pasztet z kurczaka z wątróbką i ziołami. Kremowy i delikatny pasztet drobiowy  doskonały na kanapki, jako farsz do pierogów albo pasztecików.  Podany ze świeżym pieczywem z musztardą, sosem tatarskim lub chrzanem smakuje fantastycznie. łatwe przygotowanie : przy odrobinie przygotowania i pewnej organizacji bez trudu wyczarujesz ten pyszny pieczony pasztet z kurczaka(...)pasztet domowy DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER Pasztet drobiowy przepis      Składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania pasztetu : 1 duża kura 1 duży pęczek włoszczyzny bez kapusty 200g wątróbki drobiowej 100g masła + dodatkowa ilość do wysmarowania formy 1 czerstwa bułeczka pokrojona w kostkę 1 posiekana cebula 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka majeranku po około 1/2 łyżeczki

Moja Książka Kucharska
Dorsz zapiekany w porach 207

Dorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych. Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pyszny makowiec :) 241

Bez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kapuśniaczki 210

Krystynę Czubównę, czytając fragmenty tekstu opisującego poszczególne zwierzątka. A teraz przechodzimy już do przepisu, pomysł autorstwa mojej kochanej mamy, przepyszne kapuśniaczki do czerwonego barszczu. Jest to już druga po pasztecikach propozycja dodatku do tej zupki i czas chyba na to, by pokazać sam barszczyk. Pomyślę nad tym :] Kapuśniaczki 80g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 żółtko 1 jajko 200g masła/margaryny(...)dodać jajko z żółtkiem i śmietanę, na koniec miękkie masło. Zagniatać przez ok. 10 minut, bądź miksować delikatnie mikserem przez 5. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 300-400g gotowanego mięsa drobiowego bądź wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 200g pieczarek ew. suszone grzyby pieprz, sól, gałka muszkatołowa Kapuste należy dobrze odsączyć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Mozaika drożdżowa z mięsem i kiszoną kapustą 182

Piękne wspomnienia dzieciństwa, w którym zapach drożdżowego ciasta miesza się z zapachem mięsa i  ziół oraz aromatem upieczonych pasztecików przez mamę …te chwile zostały w mym sercu na zawsze, właśnie dlatego ja dziś upiekłam tę mozaikę drożdżową, aby wrócić choć na trochę do tamtych dni...  Sposób przygotowania prawie ten sam, jednak w całkiem innej,  nowoczesnej formie. Nadają się(...)ciepłego mleka 2 jajka 1 opakowanie suchych drożdzy ½ łyżeczki soli 1 łyżka oleju Wielkopolskiego z chili Nadzienie: 40 dag gotowanego mieszanego mięsa np. z rosołu 30 dag ugotowanej kiszonej kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 -3 łyżki oleju Wielkopolskiego z chili Sól i pieprz do smaku Ser żółty do posypania Natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Mozaikę zaczynamy

Wanilia i Kardamon