półki i po chwili wiem, które składniki mają się ku sobie :) Wędzoną makrelę lub wędzonego pstrąga kupuję raz na miesiąc, jak nie rzadziej. Najczęściej jednak z wędzonych ryb robię pasty do chleba. Podobny los miał spotkać i tę makrelę... ... gdyby nie ta jedna minuta z nią oko w oko, sam na sam :) Czytaj więcej
bistro mamażaden upał mnie nie powstrzymał :) I nie, nie... nie jestem w ciąży. Ja tylko zachcianki mam w naturze. I ciąży nie potrzebuję do tego, żeby zaraz po zjedzeniu pasty z wędzonej makreli mieć ochotę na czekoladę z rodzynkami. Czytaj więcej
bistro mamabazyliowym pesto. A do tego soczyste pomidorki koktajlowe i świeżo starty grana padano. Danie wzbogaciłem świeżą rukolą, co nadało mu charakteru i wyrazistości. Prosta i szybka w przygotowaniu pasta, zarówno na obiad jak i kolację. Czekam na Wasze komentarze i opinie. Smacznego :) Czas przygotowania: 20 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI do przygotowania dania
kulinarnyJaawokado? Zawińcie je w gazetę i odłóżcie w zacienione miejsce na dzień lub dwa. Awokado możecie wykorzystać zarówno jako dodatek do sałatek lub przygotować z niego pyszną pastę guacamole. Serwujcie ją jako przystawkę/przekąskę z pieczywem i pomidorami lub chrupiącymi nachosami. Również nadaje się jako dodatek do dań z grilla lub specjałów kuchni meksykańskiej. Czas przygotowania
kulinarnyJamiseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Następnie posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy czerwoną papryką w proszku, solą i pieprzem. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Pasta na pieczywo gotowa :) Smacznego
kulinarnyJanaszego sosu dodajemy brokuły i szpinak, chwilę podsmażamy. Pod koniec dodajemy posiekany koperek i starty ser grana padano. Makaron odcedzamy i łączymy z naszym kremowym sosem z warzywami. Pastę przekładamy na talerz. Dodajemy wędzonego łososia i oprószamy go startą skórką z cytryny. Wszystko posypujemy drobno posiekanymi pistacjami oraz płatkami grana padano. Smacznego
kulinarnyJarazem smażymy, a sos powinien się zredukować (zagęścić). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron (aldente) przekładamy do sosu, dodajemy posiekaną natką pietruszki i chwilę przesmażamy. Tak przygotowaną pastę przekładamy na talerz i posypujemy prażonymi migdałami. Smacznego
kulinarnyJarobieniu domowego makaronu. Pamiętam jak dawno temu, kiedy ciężko było cokolwiek dostać, moja mama robiła go sama. Główne przeznaczenie - do rosołu. Dziś, w czasach wypełnionych po brzegi supermarketów, domowa pasta jest dla mnie wyzwaniem. Najwyższy czas zasięgnąć porady kogoś, kto nie widzi w tym większej filozofii i cichutko, z pobłażliwości uśmiecha się patrząc na tego mojego bloga. Na zachwyt
W kuchni wieczorembrzuchu. Leniwe popołudnie z książką i kubkiem zupy w ręce. Brakuje mi ostatnio takich dni. Składniki: 1kg cukinii 1 duża biała cebula 0,5l bulionu warzywnego 1 łyżeczka pasty curry (łagodnej lub ostrej - wg Waszych upodobań) 2 czubate łyżki śmietanych 18% 1 łyżka masła (do podsmażenia cebuli) sól do smaku Sposób przygtowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinie kroimy
W kuchni wieczoremgrillu i sałatkę z fetą , Karolina przyniosła Kuskus z domowymi pomidorkami, Ewelina raczyła nas wytrawnymi biscotti z 3 różnymi dodatkami - był kawior z bakłażana, pasta z suszonych pomidorów i relish z cukini. , Hania podała sałatkę z bobu z dodatkiem pomidorków i kuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne
Słodkie PrzyjemnościWarto czasem dać odpocząć organizmowi od wyrobów pochodzenia zwierzęcego. Poniżej przedstawiam wam przepis na pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą w wersji wege. Smakuje trochę jak fasolka po bretońsku, trochę jak bolognese. Przepis znalazłam na stronie Fat-free vegan . Zapraszam do gotowania! Składniki na 4-6 porcji: 1 szklanka fasoli borlotti albo pinto (lub żurawinowej, ale ja takiej
My Culinary Artjeden chaps. I nie ma śladu. Dowodów brak. JAJKA Z PASTĄ Z BOBU /własny;/ 20 jajek ugotowanych na twardo 400g bobu 4 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa 200g serka śmietankowego Czosnek obieram, siekam. Jajka obieram, dzielę na pół wzdłuż, wyciągam żółtka. Bób gotuję w osolonej wodzie, obieram. Wszystko miksuję razem: serek, żółtka, bób. Doprawiam. Napełniam jajka
W kuchni Karmel-itkinasionka z jednej wanilii, szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wodę zagotowujemy, sporządzamy napar. Obrany imbir kroimy na średnie cząstki i blendujemy (lub siekamy nożem) go do uzyskania bardzo rozdrobnionej konsystencji pasty. Do dzbanuszka wyciskamy sok z jednej mandarynki oraz połowy cytryny. Wlewamy do niego wrzącą wodę, dodajemy rozdrobniony imbir, plasterki jabłka, miód oraz napar herbaciany. Całość przyprawiamy nasionkami wanilii, cynamonem
Symfonia SmakówTapenada to pasta, której głównymi składnikami są oliwki, kapary oraz oliwa. Obok nich, w zależności od wersji, w jej składzie mogą znaleźć się np czosnek, suszone pomidory, anchois i różne zioła i przyprawy. Choć wydaje się jedną z tych rzeczy, które lepiej smakują niż wyglądają, uwielbiam ją ze świeżą bagietką lub nachosami. Tym razem jako nadzienie wytrawnej drożdżówki. To nasza
Smakowity Blog Kulinarnyksylitolu Składniki na masę serową: 750 g sera 3x mielonego 200 g kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka L 160-200 g ksylitolu (szklanka 200g) 1/2 łyżeczki pasty z wanilii dodatkowo: 60 g gorzkiej czekolady 60 g śmietany kremówki 2-3 łyżki krokantu z orzechów laskowych Wykonanie: składniki na spód sernika umieścić w kilelichu blendera i zmiksować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!