babka z tego przepisu jest przepyszna! Dlatego bardzo Wam ją polecam na Święta :)! Babka piaskowa Składniki : 1 1/2 szklanki cukru + cukier wanilinowy (zamiast cukru waniliowego dodałam pół łyżeczki pasty waniliowej) 5 jaj 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła (lub 200 g masła i 50 g oliwy) 1. Piekarnik nagrzać
UgotujmyTo.plutworzyła się pianka, co tylko dodało naszej miksturze uroku. Koktajl z cyklu tych, które można pić i pić, i pić... :-) 1 banan 250ml zimnego mleka 1 czubata łyżka pasty sezamowej tahini (lub więcej w celu uzyskania bardziej intensywnego smaku), u mnie od Skworcu 1 kropla aromatu waniliowego (najlepiej naturalnego) - opcjonalnie 1. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera. 2. Miksujemy
Szefowa kuchnisól i pieprz do smaku odrobina świeżego koperku odrobina świeżej natki pietruszki pół ząbka czosnku odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie: Wszystkie składniki zmieszać razem i zmiksować przy użyciu blendera. Pasta jest gotowa w zaledwie kilka minut. Jest idealna do kanapek i jako dodatek do mięs i przystawek. Wyśmienicie smakuje do ciemnego pieczywa. Można ją przechowywać w lodówce w opakowaniu termicznym
KreatywnePinyWielkanocne śniadanie wcale nie musi być nudne, a może tak zrobić coś innego? Proponuje przepyszną pastę jajeczną z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami, z dodatkiem fety i świeżego oregano! Najlepiej smakuje na ciepłej i chrupiącej bagietce na zakwasie! Dzień dobry!!! ;-) Będzie pysznie! SKŁADNIKI: - 5 jaj ekologicznych - 4 plastry łososia wędzonego - 4-5 pomidorów suszonych (mogą być takie w oleju
SMYKWKUCHNIWitajcie :) Jakiś czas temu robiliśmy pastę w stylu karpackim TUTAJ . Dzięki niej powstały nasze dzisiejsze pierożki. Natchnęła nas do zrobienia na jej bazie farszu, który oczywiście musieliśmy przerobić na pierogi jako starzy "pierogarze" :) Góralska kuchnia to proste dania z ciekawymi smakami. Oczywiście z reguły tłusta z dużą ilością mięsa, ale to twardzi ludzie ciężko pracujący, więc też i kuchnię musieli
vegetanieskorupki i pokroić w kostkę, Cebule obrać, równiez pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce, dodać musztardę, ketchup, majonez, ser, koperek, Doprawić do smaku i wymieszać. Pastę schłodzić
Garnkowe fanaberiekaszy jaglanej, dziś znów propozycja na szybko z owocami. Dla mnie kasza ta doskonale łączy się z wieloma smakami oraz potrawami. Chętnie dodaję ją do dań głównych, przystawek bądź past. Tym razem stworzę dobraną parę z serem twarogowym z dodatkiem owoców egzotycznych. Kasza jaglana z twarogiem Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej; 1 szklanka wody; 50 g sera twarogowego półtłustego
Życie na widelcuoctu, 1 łyżeczka ziaren pieprzu, 6-10 ziaren ziele angielskiego, 2 listki laurowe. Marynata: 5 łyżek oliwy, 5 ząbków czosnku, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej, 1 łyżka sosu rybnego, pieprz. Przygotowanie: Łatwiejsza w przygotowaniu jest ośmiornica mrożona, wcześniej oczyszczona, którą trzeba rozmrażać w lodówce przez kilka godzin a przed gotowaniem tylko usunąć oczy umiejscowione między głową
SzczyptaSmaQbazylii 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej kolendry 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty 2 łyżeczki posiekanego czosnku 2 łyżeczki utartego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka tajskiej zielonej pasty curry 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 łyżka soku z cytryny przygotowanie Przygotować jelita * Przygotować farsz mięsny. Zmielić mięso wraz ze skórą w maszynce z drobnym sitkiem
Stare Garynasina chia z mlekiem kokosowym i na noc wstawić do lodówki. Składniki : 3 łyżki nasion chia 250 ml lekkiego mleka kokosowego 1-2 łyżki syropu z agawy 1/2 łyżeczki pasty z wanilii 1/2 owocu mango kilka truskawek lub malin garstka orzeszków pistacjowych Wykonanie : nasiona chia zalać mlekiem kokosowym, dodać syrop z agawy, wanilię i wymieszać rózgą. Na noc wstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeden z najlepszych i jednocześnie najprostszych przepisów na roślinne słodkości! Bataty to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów w kuchni, z którego wyczarujemy pyszne dania główne, pasty, wypieki, a zwłaszcza desery. Ciepłe , wyjęte z piekarnika, kremowe i słodkie połówki batatów wyjadane łyżeczką to prawdziwy przysmak… A już dodatek masła orzechowego i bakalii to dopiero bajka! ja najczęściej sięgam po masło
Roślinna - blog wegańskipołowie pieczenia delikatnie odwróć je na drugą stronę. Warto od czasu do czasu zaglądać i sprawdzać, czy są już zarumienione i chrupiące. Podawaj z sosem sojowym, pastą wasali , sosem chili oraz awokado i pomidorkami - z czym tylko lubisz
Roślinna - blog wegańskiprzez około 10 minut. Rozetki orzechowe: Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią i skórka będzie łatwo odchodzić. Następnie studzimy i mielimy na gładką pastę. Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajka, kakao, zmielone orzechy i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i za pomocą szprycy wyciskamy rozetki przy brzegach podpieczonego spodu. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około
Oryginalny smakmajonezu, 2 łyżeczki łagodnej musztardy, cebula /drobno posiekana/, sól, pieprz, Wykonanie; Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na pół. Wyciągamy żółtka, które następnie przecieramy przez sitko. Mieszamy wszystkie składniki razem. Pastą napełniamy połówki jajek. Możemy posypać bazylią, papryką, szczypiorkiem. Jak kto woli
Anioły w kuchni