pasty - 13297 przepisów (strona:614/887)

Jagodzianki najlepsze 140

soli 400 g jagód 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżki cukru pudru dodatkowo białko łyżka mleka cukier do posypania Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru na pastę. Dodać 1/2 szklanki mleka i łyżkę mąki. Odstawić żeby zaczyn ruszył na 15-20 minut. Jagody przebrać, umyć, osączyć na sitku. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Masło stopić

Pełny talerz
Bułeczki tygryska (Dutch Crunch Rolls) 141

łyżeczka suszonych drożdży ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 115 g letniej wody (ja dałam ciut więcej, bo masa była bardzo gęsta) 1 łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Pasta powinna być gęsta na tyle, żeby dała się rozsmarować na bułkach. Odstawić na 15 minut. Rozsmarować na lekko napuszonych bułeczkach z góry i po bokach. Odstawić jeszcze na 20 minut. Piec

Pełny talerz
Paella z krewetkami i kurczakiem (Paella de camarones y pollo) 254

należy je szybciej wyjąć, aby się rozmroziły. Jeżeli są świeże, zajmujemy się kurczakiem. Podudzia kurczaka umyć, osuszyć. Ząbek czosnku obrać rozetrzeć z solą i pieprzem. Dodać niewielką ilość oliwy. Pastą natrzeć mięso, odstawić na 20-30 minut. Przygotować pozostałe składniki. Szafran zalać łyżką wrzątku,odstawić. Cebulę pokroić w kostkę. Drugi ząbek czosnku obrać, pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, przekroić

Pełny talerz
Pizza margherita 199

suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano 2 kawałki (połówki) suszonych pomidorów (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy sól morska do smaku Wszystkie składniki (oprócz soli) umieścić w malakserze, zmiksować do otrzymania gładkiej pasty (można również drobno posiekać, a na koniec przetrzeć przez sitko). Sos przełożyć na patelnię lub do rondla, zagotować (uwaga: będzie pryskać). Zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu przez

Pełny talerz
Kotlety jajeczne 338

może być lekko klejąca. Masę na kotlety można również przygotować w malakserze. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i krótko posiekać na małej prędkości, żeby masa nie zamieniła się w pastę. Powinny być widoczne kawałki białka i zielenina. Z gotowej masy jajecznej uformować niewielkie kotlety, panierować w bułce. Smażyć na pozostałym maśle z obu stron na rumiano. Smacznego

Pełny talerz
Pasta z twarożku i czosnku niedźwiedziego 155

Pastę możemy użyc na chleb, do faszerowania jajek. Świetnie smakuje też do mięs w formie gęstego sosu. potrzebujemy: - czosnek niedźwiedzi (np opakowanie z lidla) - opakowanie twarożku - sól, pieprz - opcjonalnie majonez (u nmnie jedna łyżeczka) Liście czosnku opłukać, odciąć końcówki. Posiekać i zblendować razem z serkiem. Doprawić do smaku. Całość najlepsza jest następnego dnia, chociaż powinna ok 2h przegryźć się

Szybko Tanio Smacznie
Pomarańczowa babka piaskowa 202

masła 1 szklanka cukru pudru - 120 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru Cointreau 1 łyżeczka pasty z wanilii dodatkowo: 60 g białej czekolady i 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ROLADKI Z MASĄ SEROWO JAJECZNĄ 213

Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich starty na dużych oczkach ser. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 łyki majonezu. Gotową pastę wykładamy na każdy plasterek wędliny. Zwijamy w rulonik, przewiązujemy szczypiorkiem

Z Majeczką w kuchni
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 217

skorupek. Następnie jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub też drobno pokroić. Dodać posiekany szczypiorek oraz majonez i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pastę podawać z ulubionym pieczywem lub waflami ryżowymi. Ja swoje kanpeczki zrobiłam z extra cienkich wafelków kukurydzianych GoodFood

Monia miesza i gotuje
Potrawka z kurczaka 237

Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 1000 g piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 marchewka 150 g pieczarek 3 szklanki bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki śmietany 18 % 1-2 łyżki zimnej wody  sól morska pieprz olej do smażenia  posiekana natka pietruszki Wykonanie: Mięso kroimy w paski

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z jajek i sera 175

Ulubiona pasta do kanapek. Kilka ugotowanych jajek i 200 g twarogu mielimy do połączenia. Doprawiamy odrobiną musztardy, solą, pieprzem, bazylią lub oregano. Na koniec posypujemy obficie szczypiorkiem

prawdziwe jedzenie
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 183

dekoracyjnie można dodać pomarańczo, jajeczka czekoladowe lub czekoladkę... Śniadanie Wielkanocne: W centrum potraw oczywiście Święconka, pyszny barszcz biały z chrzanem, jajka faszerowane  na ciepło(zapiekane) i zimno z pastami (przepis podany wcześniej), pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona

Kuchnia Beaty
Jajka faszerowane na ostro, z rzodkiewką i szczypiorkiem 220

tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. 3. Szczypiorek, rzodkiewkę oraz cebulę dodaję do żółtek. Łączę wszystkie składniki. Dodaję majonez, chrzan oraz przyprawy i dokładnie mieszam. 4. Pastą wypełniam wgłębienia w białkach. Gotowe jajka układam na talerzu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Warsztaty VEGE Gotowania. 155

robić zamienniki drogich sklepowych „rarytasów” takich jak chociażby mleko migdałowe. Razem z panią Magdaleną Napierałą poczęstowały nas takimi potrawami jak brownie z batatami, napój pietruszkowy (istna bomba witaminowa) sałatki, pasta z tofu, chipsy z jarmużu (tak dobrze nam już znane), czy wege pesto podane z batatami. Mimo, że warsztaty zaczęły się z lekkim opóźnieniem, a całość trwała dość długo

Kolizje Smaków
Fit nutella po raz drugi i pomysł na zdrową przekąskę z GoodFood 538

dodatków. Wersja dzisiejsza zawiera jeszcze mniej kalorii i choć nie jest tak podobna do oryginału to zachęca doskonałym składem i ciekawym smakiem.  O właściwościach awokado wspominałam przy okazji pasty z jego dodatkiem ( KLIK ). Ten nietypowy owoc to doskonałe źródło zdrowych tłuszczy i wielu witamin. Połączenie tego zielonego smakołyku z bananem, kakao i orzechami może wydawać się co najmniej dziwne

peanutbuttermonster