pasty - 13297 przepisów (strona:34/887)

Keto curry z krewetkami (Paleo, LowCarb) 176

Najwyraźniej nie tylko ja należę do grona miłośników orientalnych smaków. Na szczęście to danie nie jest wyjątkowo skomplikowane do zrobienia samemu. Sekret udanego curry to tak naprawdę użycie pasty curry . To ona nadaje potrawie właściwy smak i aromat. W połączeniu z mlekiem kokosowym i pomidorami powstaje prawdziwy majstersztyk dań jednogarnkowych. Keto curry z krewetkami Pasta curry kluczem do sukcesu Istnieje(...)kilka rodzajów past curry . Zazwyczaj dzieli się je według koloru- na czerwoną , zieloną , żółtą , itp. Różnią się one poziomem ostrości oraz tym czy ich podstawą była czerwona czy zielona papryczka chili (w przypadków dwóch pierwszych past). Żółta pasta curry zawdzięcza kolor dużym ilościom kurkumy. Ja w tym przepisie użyłam akurat pastę curry Matsaman , która jest po prostu konkretną mieszanką przypraw

Modern Cave Girl
Pasta z jajek i makreli wędzonej 128

Przygotowujecie pasty do chleba? Macie swoje ulubione? Pasty jajeczne i pasty rybne darzę sentymentem, ponieważ pojawiały się często w moim domu rodzinnym. Jestem tez wielką fanką past do pieczywa warzywnych, hummusów, dipów. Takie pasty wykorzystuję nie tylko do kanapek, ale faszeruję nimi naleśniki i tortille. Po więcej przepisów zajrzyjcie do działu Przepisy na pasty do chleba Smacznego! PRZEPIS NA PASTĘ(...)JAJEK I MAKRELI WĘDZONEJ Składniki na pastę z jajek i makreli wędzonej: 0,5 wędzonej makreli 3 jajka ugotowane na twardo – zobacz wpis Jak ugotować jajka na twardo 3 łyżki majonezu sól, pieprz 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku Jak zrobić pastę z jajek i makreli wędzonej: Makrelę obieramy z ości

Dorota Smakuje
Chrzanowa pasta z wędzonej makreli 196

może być przystawkowy hit w wielu domach w czasie nadchodzących świąt. Chrzanowa pasta z wędzonej makreli to również idealna propozycja na zdrową wieczorną przekąskę. Makrela jest sklasyfikowana jako tłusta ryba, której potrzebujemy, by naszą krew utrzymać w doskonałym stanie. Tego rodzaju ryba rozrzedza i oczyszcza krew, co oznacza, że ​​mamy lepszy przepływ krwi, a zatem obniża ciśnienie krwi, co prowadzi(...)celu zapobiegania demencji i depresji. Dosyć jednak wymądrzania się. Produkty do tego przepisu są dostępne praktycznie w każdym lokalnym sklepie, stąd nie powinniście mieć problemu z przygotowaniem chrzanowej pasty z wędzonej makreli. Przepis nada się nie tylko jako poczęstunek w trakcie świąt, ale też jako przystawka w trakcie imprez. Możecie pastę podawać z krakersami. Na moim blogu znajdziecie też inne

Kuchennyviral.pl
Pasta z bobu z czosnkiem i listkami mięty – najlepsza! 156

wkawiarence.pl Z bobem jest tak, że albo się go uwielbia, albo omija szerokim łukiem. Wszystkim niedowiarkom polecam pastę na grzankę. Pyszna pasta z bobu z czosnkiem i listkami mięty jest naprawdę pyszna!   Z bobem jest jak z muzyką disco polo. Jest, wszyscy ją znają, ale większość nie wierzy, że można ją słuchać. Ja należę do fanów(...)disco ale bobu jak najbardziej – pod każdą postacią. Z kolei mój mąż patrzy na te moje zachwyty dosyć sceptycznie. Podobnie jak w przypadku cieciorki. Kiedy jednak zrobię pastę… jest jak ze wspomnianą muzyką disco polo – tańczy do białego rana / na każdym weselu/! Podobnie jest z pastą. Podczas mundialu – pasta z bobu z czosnkiem i listkami mięty

W Kawiarence
Pasta z bakłażana z papryką 189

pięknym kolorze warzywo jest nieocenionym składnikiem wielu potraw. Można go smażyć, dusić, gotować i grillować. Jednym z dań z bakłażanem w  roli głównej, które bardzo lubię, są pasty. Na blogu pojawił się już  klasyczny mutabal ,  ajvar   i zwykła  pasta , natomiast dziś zapraszam Was na pastę z bakłażana z papryką. To pyszna wegańska pasta do smarowania(...)chleba czy dodatek do grillowanych warzyw. Moją pastę dosyć mocno odparowałam, ale Wy zróbcie to wedle Waszego gustu. Parę słów o bakłażanie Bakłażan, oberżyna, czyli psianka podłużna, nazywana też gruszką miłości to fioletowe warzywo, swoim kształtem faktycznie przypominające nieco wydłużoną gruszkę. Bakłażan ma swoich zagorzałym wielbicieli, ale także przeciwników. A to ze względu na jego charakterystyczny smak, który nie każdemu

Kulinarne przygody Gatity
Kurkumowe cappuccino na przeziębienia 258

antyoksydacyjne. Złote mleko znane było od średniowiecza. Jogini uważali je za jedno z najważniejszych lekarstw – nie bez powodu – zawarta w kurkumie kurkumina ma ponad 400 prozdrowotnych właściwości. Pasta kurkumowa (główny składnik złotego mleka) zawiera oprócz samej kurkumy, także dwa nietypowe składniki – pieprz i tłuszcz. Dzięki nim kurkumina lepiej i szybciej się wchłania (nawet o 2000%!). Dziś kurkuma(...)znów wraca do łask – jest już nie tylko barwnikiem, ale też lubianą przyprawą i składnikiem leków. Złote mleko to naturalny odpowiednik grypo-kubka, dlatego polecam przygotować kurkumową pastę i mieć ją w zapasie właśnie w okresie jesienno-zimowym. Działa profilaktycznie, a gdy już jesteśmy chorzy, łagodzi kaszel i bóle gardła, usuwa śluz (szybciej pozbędziemy się kataru), wzmacnia naszą odporność

Poezja smaku
Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki 251

Pasty do pieczywa to najlepszy sposób na kolację lub… przyjęcia. Jeśli macie dużo gości, warto przygotować zawczasu kilka past do smarowania – wystarczy świeże pieczywo i nietuzinkowa przekąska gotowa. U mnie w pracy takie pasty to prawdziwe urodzinowe hity (większym powodzeniem cieszą się przekąski słone, niż deserowy bufet). Szczególnie miło odbierane jest pate z wątrobki , jednak ostatnio na stołach(...)pojawiła się pasta ze słonecznika. Ja, choć wcześniej miałam okazję ją jeść na jakichś warsztatach, to osobiście jeszcze jej nie robiłam. Żałuję, że tak późno to nadrobiłam, bo smarowidło jest naprawdę pyszne. Tak jak Agnieszka, która podała pastę na swoim przyjęciu, przyprawiłam ją wędzoną papryką. Podana na grzankach jest wyśmienita! Kanapki warto posypać rozkruszoną fetą. Resztki pasty możemy podać jako

Poezja smaku
Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny 146

Hummus po raz pierwszy kupiłam dobrych parę lat temu na targu regionalnym. Świeżutki, robiony na oczach klienta. Ta pasta z ciecierzycy jest świetnym smarowidłem do chleba czy może stanowić dip do warzyw czy czipsów. My lubimy ją wcinać, maczając w niej chleb pszenny lub jakąś bułę. Dobrze doprawiona, nie musi odrzucać od siebie nawet tych, którzy alergicznie reagują na słowa(...)gotowanej cieciorki, ale równie dobrze sprawdzi się ciecierzyca z puszki. Co ważne, nie wylewajcie ani wody z gotowania cieciorki ani zalewy z puszki. Przydadzą się potem do rozrzedzenia naszej pasty. Jeśli z jakiś względów przegapiliście i pozbyliście się wody lub zalewy, możecie rozrzedzić hummus zimną wodą, taką schłodzoną w lodówce. Polecam też używać do zakwaszenia pasty, soku świeżo wyciśniętego

Mieszam w Garnku
Crostini z pastą z bobu, zielonego groszku i ricotty 186

Hummus z bobu jest naprawdę pyszny, ale postanowiłam spróbować czegoś nowego. Wybrałam więc przepis na crostini z pastą z bobu, groszku i ricotty, który kusił mnie zniewalającą zielenią ze stron Magazynu Jamie (Czy Wam też jest żal, że przestali wydawać ten magazyn w Polsce?). Lekko cytrusowa w smaku, przepysznie doprawiona czosnkiem, bazylią i parmezanem, pasta z bobu i groszku zasmakowała(...)nawet mojemu Mężowi, który zazwyczaj krzywi się na dania z ricottą :P Do pasty możecie wykorzystać zarówno świeży jak i mrożony bób oraz groszek. Ja niestety musiałam zadowolić się mrożonym zielonym groszkiem ... hmm... choć, gdybym rzeczywiście dostała na bazarku świeży, pewnie nie dotrwałby do domu :) Zamiast parmezanu możecie kanapeczki posypać pokruszona fetą, jednak wtedy nie przesadzajcie z dosalaniem samej pasty

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem 194

mojprzepisna.pl | Pasta z siemienia lnianego z brązowym ryżem Świetna pasta do posmarowania chleba, bułeczek, czy naleśników. Po zjedzeniu kanapeczek z pastą długo pozostaję najedzona. Pasta jest prosta w wykonaniu i zawiera łatwo dostępne składniki, polecam. Przepis zaczerpnięty z książki CIAŁO I DUCHA RATOWAĆ ŻYWIENIEM autorstwa dr. Ewy Dąbrowskiej, delikatnie został przeze mnie zmodyfikowany. Składniki na 2 szklanki pasty: 1/2 szklanki(...)pomidorowego (u mnie domowa salsa pomidorowa-paprykowa) 4 pomidory suszone 1 pęczek pietruszki 1/2 łyżeczki soli czarnej 1/4 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu oliwa do polania czerwona cebula do serwowania pasty Siemię lniane gotować w 1 i 1/2 szklanki wody przez 3 minuty. Ryż ugotować do miękkości. Siemię lniane, ryż i pozostałe składniki umieścić w malakserze, zmielić wszystko na dość gładką

moj przepis na
Pasta kanapkowa z konserwy rybnej z marchewką – Lubelski Kociołek 281

Lubicie pasty kanapkowe? Ja do tej pory nie przepadałam. Jadłam mało chleba więc i z pastami było mi nie po drodze. Jednak odkąd zaczęłam sama piec pieczywo stałam się i fanką zdrowych past kanapkowych. Pastą kanapkową z konserwy rybnej z marchewką poczęstowała mnie ostatnio koleżanka i rozsmakowałam się w niej. Jest genialna. Takie niby proste połączenie smaków a efekt niesamowity(...)łącząc niby proste 2-3 składniki można wyczarować zawsze coś nowego. A tutaj jeszcze ten dodatek marchewki - niby takie nic... a smaku dodaje niesamowicie, bez niej ta pasta by nie była tak pyszna! Polecam szczególnie ze szczypiorkiem który jeszcze dodatkowo genialnie podkręca smak pasty. W Akcji Lubelskiego Kociołka - Marchew- biorą udział: Edyta http://www.pasjasmaku.com/ Julianna - http://obiadgotowy.blogspot.com/ Marta http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com

sierotka maRysia w kuchni
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy 158

Kolejna rzecz przypominająca mi dzieciństwo. Za czasów podstawówki zajadałem się świeżym pieczywem (najlepiej zwykłe białe bułki) posmarowanym na bogato zarówno masłem, jak i pastą jajeczną. Na wierzchu kanapek czasami można było znaleźć pomidora lub ogórka, ale był to rzadko dodawany i w moim odczuciu zbędny dodatek. Najważniejsza była ona, pasta jajeczna. Jeśli masz dzieci, które wychowujesz na wegan, nie odbieraj(...)dzieciństwa. Zrób im pastę bezjajeczną! Dzięki temu będą miały co wspominać, jak ja teraz tą niewegańską wersję Pomimo że jajka zawsze lubiłem, to substytutu dla pasty jajecznej nigdy nie szukałem. O ile tofucznica czy sojonez były w moim jadłospisie dość szybko wprowadzone (zapewne za sprawą ciągoty do tych smaków), o tyle o paście nawet nie pomyślałem, ale do czasu

Blendman
Jak zrobić domową pastę harissa? (przepis krok po kroku) 191

Harissa to bardzo ostra pasta przygotowywana z papryczek chilli, z dodatkiem czosnku, kolendry, kminu rzymskiego i oliwy. Choć jest używana także w innych krajach arabskich, harissa to przede wszystkich najważniejsza przyprawa w kuchni tunezyjskiej - jest niczym dla nas sól i pieprz. Gotową harissę sprzedaje się w puszkach lub w tubkach - można ją nabyć w sklepach z produktami arabskimi. Jednak dużo(...)możemy przy tym regulować jej ostrość :) Ponieważ kochamy z Mężem pikantne smaki, uwielbiamy także harissę. Domowa harissa jest pyszna i można ją dodawać do naprawdę wielu potraw - zup, gulaszy, past kanapkowych, jajecznicy, kanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną marynatę, a wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym pyszny sos np. do falafeli . Jak się domyślacie, istnieje bardzo

Chilli Czosnek i Oliwa
Hummus 168

Witajcie, zapewne każdy z Was zna ciecierzycę. Ja za nią wprost przepadam. Co dziś z niej zrobię, zajrzyj do mnie... Cieciorkę używam ją do zup, past, czy sałatek.  Jakie są wartości odżywcze cieciorki? Zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi a przede wszystkim ma dużą zawartość białka, co mnie interesuje najbardziej ze względu na sportowy tryb życia.  Jedną(...)najpopularniejszych potraw z ciecierzycy jest pasta zwana  hummus , podawana z pieczywem. Idealna na śniadanie... Pierwszy hummus, to typowa pasta z czosnkiem.  Druga propozycja, hummus z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią.  Którą pastę preferujecie?? Dzięki uprzejmości ymt24   mogłyśmy wypróbować ciecierzycę, yerba mate o której pisałam już wcześniej i komosę ryżową, z której niedługo przygotujemy coś pysznego. Wejdź

Bike By Life
Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 209

Dzień dobry, Biber salçası to popularna w tureckim regionie Anatolia pasta z czerwonych papryczek chilli lub długich słodkich czerwonych papryk oraz soli. Gęsta i aromatyczna, swoją konsystencją przypomina przecier pomidorowy. Dodaje aromatom wielu potrawom, takim jak pide czy börek. Można stosować ją również jako smarowidło do chleba. Tradycyjna metoda przygotowania  Biber salçası jest praco- i czasochłonna. Pozbawione pestek(...)papryki miażdży się z solą, a powstałą pastę suszy przez 6-7 dni na słońcu, aż uzyska głęboką czerwoną barwę, gęstą konsystencję i bardzo intensywny aromat. Sięgnęłam więc po przepis Rebecci Seal na szybszą wersję tego paprykowego przecieru i polecam go również Wam, gdy nie możecie dostać  biber salçası w sklepie. Pastę możecie zrobić zarówno w wersji łagodnej

Chilli Czosnek i Oliwa