poznańskich restauracji. I udało się! Danie jest lekkie, choć sycące i bardzo wakacyjne. Delikatni pikantne. Wyraziste. Po prostu pyszne. Świetnie pasuje czerwony ryż, z którym podałam curry. Czerwona pasta curry jest zdecydowanie łagodniejsza niż zielona, dlatego by wyczuć lekką pikanterię, trzeba dać jej znacznie więcej. Nie bój się zaszaleć! Z pewnością gardła nie wypali. WEGAŃSKIE CURRY Z LICZI. /własny(...)inspirowany daniem z restauracji;/ na 2-3 porcje 1 mała cukinia zielona 1 cebula 200 g groszku konserwowego 200g owoców liczi 1-2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry 200 g mleczka kokosowego nieco oleju ryżowego biały pieprz do smaku Cukinię myję, przekrawam i usuwam część miąższu z pestkami. Pozostałość kroję w kostkę. Groszek odcedzam z zalewy, a owoce liczi obieram
W kuchni Karmel-itkiprzesyłkę :) Dzięki uprzejmości sklepu Gillian McKeith otrzymałam do przetestowania kilka naprawdę interesujących produktów. Z racji tego, że zapragnęłam nagrodzić się za ciężki dzień jakąś słodkością, mój wybór padł na pastę tahini ciemną. W związku z tym, wyczarowałam ciasteczka "chałwowe" :) Ale najpierw trochę teorii: Gillian McKeith jest światowej sławy dietetykiem. Popularność przyniósł jej program telewizyjny "Jesteś tym, co jesz" nadawany(...)naturalnych organicznych produktów spożywczych. W skład oferowanej zdrowej żywności wchodzą m.in. produkty bezglutenowe, żywność odpowiednia dla wegan i wegetarian, produkty zbożowe z siemienia lnianego, konopi, a także zdrowe słodycze! :) Pasta tahini, którą otrzymałam jest pastą organiczną, wytworzoną zgonie z wymaganiami dla certyfikatu Żywności Ekologicznej oraz Soil Association Organic . A teraz przyjemności ;) Składniki na ciasteczka: 2 szklanki mąki tortowej
Emcia Pichcimnie możecie skomponować swoją własną mieszankę garam masala. Danie wyszło pysznie i ostro J A propos ostrości, to danie przysporzyło mi sporo śmiechu. Do przygotowania potrawy użyłam czerwonej pasty curry firmy Thai Heritage . Gdy dodałam ją do smażącego się kurczaka, w kuchni wydzielił się zapach niczym po rozpyleniu gazu pieprzowego. Niestety w tym czasie odwiedziły mnie koleżanki, które również(...)dopadł mój kulinarny atak J Ciężko było rozmawiać podczas ciągłego kaszlenia i psikania. Dodam, że nawet woda nie pomagała… Mimo wszystko miałyśmy ubaw J Reasumując strzeżcie się pasty curry !!! Następnym razem użyję jej już po dodaniu mleka kokosowego (może nie wydzieli się wtedy ta ostrość z pasty) albo zakupie jakąś inną, mniej zabójczą J Kurczak tikka masala
Mania Gotowaniasmaczną zupę, do której możecie dodać to co macie akurat pod ręką: włoska kapusta, marchew, szczypior, cukinia, etc. Akurat miałam shitake, papryki, noodle i orzechy włoskie. Do zupy dodałam pastę gochunjang, ale nie dałam jej dużo - możecie poeksperymentować z jej ilością :). Im więcej pasty, tym zupa będzie bardziej czerwona. Gochujang to pikantna pasta z czerwonej chilli, bez której(...)się gotować po koreańsku. Bardzo dużo potraw z Korei nakazuje jej użycie. Gdzie kupić gochujang? W internecie sporo sklepów zajmuje się jej sprzedażą. Przy okazji rozglądnijcie się za doenjang (pasta ze sfermentowanej soi) i gangjang (coś w rodzaju sosu sojowego zrobionego ze sfermentowanej soi). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrywywiązał się temat jedzenia, a głównie tego "jak wykorzystać nadmiar drożdży". Laura podsunęła mi świetne rozwiązanie. Na jej blogu mieści się dość intrygujący przepis rodem z Czech. Drożdżowa pasta do chleba. Jak usłyszałam o niej, nie dowierzałam. Musiałam więc sprawdzić sama, czy Laura szczerze ją zachwala (o nic nie podejrzewałam, ale byłam niesamowicie ciekawa, co wyjdzie). Zaraz(...)niedzielę z rana, po powrocie z konkursu, raczyłam się świeżym, domowym chlebem (przepis później) z gorącą pastą drożdżową. I uwierzcie.. To naprawdę smakuje fenomenalnie! A jeszcze lepiej na ciepło. Wtedy to już prawdziwe niebo. Przyjemnie rozpływa się w ustach... Jeżeli jednak ktoś nie lubi zapachu lub posmaku drożdży, jak mój Tato, nie wiem, czy będzie jej wielkim fanem. Mimo
W kuchni Karmel-itkimogę sprawdzić, jak owe pomysły się sprawdzą i czy warto powielać dany przepis oraz, czy warto w ogóle wymyślać coś innego. Sos z tuńczyka z kaparami, sos, a raczej pasta, serowa z suszonymi pomidorami oraz sos chrzanowo-majonezowy z cytrynowego chrzanu z dodatkiem posiekanej srebrnej cebulki. Ten ostatni stanowi alternatywę dla sosu tatarskiego, którego w tym roku już nie zdążyłam(...)zrobić. Składniki wszystkich sosów wystarczą na słoiczki o pojemności 350 ml. Sosy nadają się do mięs, wędlin i kiełbas, a także jako dodatki do warzyw, czy nawet (pasta z pomidorów suszonych) jako dodatek do chleba. SOS Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI. /autorski;/ puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu garść kaparów z zalewy Wszystkie składniki, prócz kaparów
W kuchni Karmel-itkistruktury. Drobinki kawy bawią się w ustach, czuć je wyraźnie, choć nie natrętnie. Banalnie proste, oszałamiająco pyszne. Potrafią zawrócić w głowie. Po MUFFINKACH TAHINI została mi połowa szklanki sezamowej pasty. Mam coś takiego, że nie lubię trzymać w domu resztek, napoczętych produktów, niedokończonych mas, past, bakalii... W imię tego, chciałam jak najlepiej i najsmaczniej zagospodarować pozostałością i natknęłam się(...)wiem, kto w końcu z blogerów pierwszy dodał ten przepis, osobiście zaczerpnęłam go stąd. CIASTECZKA TAHINI Z KAWĄ. / przepis: źródło ./ na ok. 17-20 średnich ciastek 1/2 szklanka pasty tahini 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka kawy mielonej Miękkie masło ucieram z cukrem i pastą sezamową
W kuchni Karmel-itkiJezusek Palmowy. źródło: wikipedia Dania z jajkiem Kolorowe jajka z majonezem i kiełkami Sałatka z brokułami, pomidorami, jajkami (z sosem czosnkowym) Wielkanocna sałatka z łososiem, jajkiem i kiełkami rzodkiewki Pasta jajeczna z tuńczykiem Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Jajka zapiekane w cieście francuskim – pomysłowe śniadanie Jajka z łososiem Jajko smażone w papryce Sałatka z kabanosami, ziemniakami, jajkiem, rzodkiewką, cebulą, szczypiorkiem(...)koperkiem Żurek na zakwasie Pasta jajeczna z serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego Sałatki i surówki Sałatka z wędzonym kurczakiem, pestkami granatu, mandarynkami, sałatą i jogurtem naturalnym Sałatka z wędzonym łososiem, granatem, oliwkami i pomidorami Sałatka z zupek chińskich z wędzonym kurczakiem, granatem i pomidorem Sałatka Gyros warstwowa Szybka sałatka z zupek chińskich
Kulinarne Przebojediecie jak to ja ale na śniadania ostatnio przygotowuję sobie różne delikatne pasy, które potem biorę ze sobą do pracy :) Dziś podsuwam Wam fajny i szybki przepis na pastę jajeczną z avokado. Składniki: 1 duże dojrzałe avokado 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula biała łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do naczynia(...)miksującego umieść środek bez pestki avokado, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, jajka obrane, przekrojone na pół, sok z cytryny i delikatnie dopraw. Wszystko zmiksuj na gładką pastę. Pastę śmiało nakładaj na kanapki albo używaj jako dipu do nachos. Smacznego
Niezły MłynekAjvar to pasta z pieczonej papryki i bakłażana. Robiłam ajvar z innego przepis i też jest pyszny. Proponuję zrobić także i tą wersję rodem z Macedonii bo smak jest o niebo głębszy i choć tych papryk dojrzewających w słońcu ze specyficznym aromatem u nas w Polsce nie kupimy, nasze papryki i tak są znakomite aby wykonać tę pastę. W Macedonii(...)podawano nam ją na każdym kroku. Roboty sporo bo obieranie papryk należy do czasochłonnych zajęć ale warto. Pasta paprykowa z Macedonii Północnej. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekanapek, tostów itp. Oczywiście nie wyobrażam też sobie jeść kanapki cały czas z tymi samymi dodatkami. Tym razem przepis banalny, składniki, które na pewno każdy ma w swojej kuchni. Pasta jajeczna to smaki mojego dzieciństwa. Taka pasta z samym masłem, próbowałam z majonezem, ale to już nie jest to samo. Gdy wybieraliśmy się w podróż będąc dziećmi Mama właśnie robiła(...)taką pastę i kanapki z nią smakowały najlepiej na świecie. Smakiem tym wracam do dzieciństwa. Czasami to co najprostsze najlepiej smakuje Składniki: 6 jajek 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać, najlepiej jeszcze ciepłe ugnieść widelcem i wymieszać z masłem. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego
dom-agi.pljest tam tak mało, że nie wiem jakim cudem deser uznaje się za orzechowo-kakaowy. Na szczęście pyszne i zdrowe monte zrobicie błyskawicznie w domu, szczególnie jeśli macie gotowe pasty orzechowe i daktylowe. Deser jest idealny dla maluchów ale oczywiście dorośli także mogą się nim zajadać Zdrowe monte – składniki (2 porcje): – 200g naturalnego serka poznańskiego, – 200g jogurtu(...)naturalnego, – 30g masła z orzechów laskowych, – 2 łyżki krukamelli, czyli pasty daktylowej (możecie zastąpić 4 suszonymi daktylami ale wcześniej namoczcie je gorącą wodą aby było łatwej zblendować), – 2 łyżki prawdziwego kakao. Sposób przygotowania Najpierw mieszamy ze sobą jogurt z serkiem i masę dzielimy na pół. Następnie do jednej połowy dodajemy kakao, masło orzechowe i pastę daktylową. Wszystko
Natka PietruszkiAjvar kocham miłością wielką. Ogólnie nie tylko ajvar, bo wszelkie pasty z papryk, pomidora i innych bakłażanów wielbię okrutnie i żrę jak wściekła. Ale zanim zacznę intensywną konsumpcję, to muszę sobie sama zrobić, albowiem kupne są ohydne. Ajvar wymaga trochę pracy, ale warto. W internetach znajdziecie milion przepisów, każdy inny i oczywiście każdy słuszny. W tym roku porzuciłam dotychczasowy przepis(...)mielimy maszynką do mielenia mięsa? Też wydawało mi się to dziwne, bo przecież są miksery i blendery, jednak próby pokazały, że maszynka do mielenia daje zupełnie inną konsystencję samej pasty, że po odparowaniu zostaje więcej „treści”, że smak jest bardziej intensywny. Jeśli nie macie maszynki, to użyjcie blendera lub miksera, ale nie maltretujcie składników za długo, niech zostaną kawałeczki
ladykitchenjednak taki trochę burżuj. Dobrego dnia Wam, Klaudia z rana :) Składniki: kromka chałki jedno jajko plus dwie łyżki mleka sól, pieprz i olej do smażenia Pasta z krewetek: 7-8 dużych krewetek, obranych i ugotowanych łyżka majonezu sól, pieprz i sok z cytryny garść kiełków groszku Dodatki: pomidorki koktajlowe młotkowany czerwony pieprz jeszcze więcej(...)miksturze chałkę bądź inne pieczywo i smażyć po minucie z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym. Chrupiącą, jednak ociekającą tłuszczem chałkę należy osuszyć na ręczniku papierowym. W celu wykonania pasty krewetkowej należy pokroić krewetki drobno, doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, dodać posiekane kiełki groszku (które ewentualnie można wymienić na szczypiorek) i majonez, a całość dokładnie wymieszać. W moździerzu
Mango Papajapstrąga wędzonego, zjedliśmy go od razu bez niczego, tylko obrane kawałki, smaczny był bardzo. Poszłam do sklepu który mam pod domem i zakupiłam jeszcze jednego aby zrobić tę pyszną pastę. Idealna do chleba, idealna do warzyw, w pojemniczku do pracy czy szkoły. Ma mnóstwo kwasów omega 3, odpowiedzialnych za naszą odporność i zdrowie, warto zajadać takie pasty. Pasta na zdrowie
Moje Małe Czarowanie