145. Prosty i pyszny obiad, czyli: zapiekana pierś z kurczaka pod czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwied 205pomocą blendera rozdrabniamy suszone pomidory z oliwkami, świeżym czosnkiem niedźwiedzim, gałką muszkatołową (lub łyżeczką suszonego), suszonym imbirem, bazylią, szczyptą cukru, połową natki pietruszki i koncentratem pomidorowym (do uzyskania konsystencji pasty). Przyprawione filety kładziemy w żaroodpornym naczyniu na papierze i równomiernie smarujemy po powierzchni rozdrobnionymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Naczynie zakrywamy szklaną pokrywką lub szczelnie owijamy folią aluminiową. Filety pieczemy około
Symfonia Smaków
Domowe bułki pszenne 207pewność, co do świeżości i jakości składników 😊 Do pieczywa polecam Ci domowej roboty wegański majonez . Ostatnio przepis został odświeżony. Dodatkowo muszę wspomnieć o mojej książce pt. “ Hummusy i pasty “. Znajdziesz tam ogrom inspiracji na pyszne smarowidła 😍 Jakiej mąki użyć, żeby zrobić domowe bułki pszenne? Może to być mąka pszenna lub orkiszowa. Najlepiej typ pomiędzy 500 a 750. Jest
Blendman
Lody waniliowo - bananowe ze słonym karmelem i orzeszkami... (bez użycia maszyny) 172robieniu tortu, ale uwierzcie, że warto zrobić takie lody. Przekonajcie się... Składniki na 1 l lodów: 1 puszka mleka skondensowanego (530 g) 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzoną) ½ łyżeczki pasty wanilii Składniki na karmel: 150 g cukru 80 g masła 200 ml śmietanki 30% ¼ łyżeczki soli morskiej Ponadto: 2 banany 100 g uprażonych, posiekanych orzechów nerkowca, Pini... Wykonanie: Najpierw zrobiłam
Kuchnia u Krysi
Kulinarna wyprawa do Gruzji, czyli smaki Adżarii cz.1 144resztą podczas każdej naszej gruzińskiej biesiady stół uginał się od różnorodnych, kolorowych potraw. Zaczęliśmy od zimnych przystawek, które są obowiązkowym elementem każdej Supry. Na stole królowały: pchali , czyli kolorowe pasty warzywne, najczęściej z bakłażana, buraków lub buraka ćwikłowego. A obok nich wybór lokalnych krowich i kozich serów i obowiązkowa sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli. Zachwyciło mnie Badrid żani , zrolowane
kuron.com.pl
Pomysły na zdrowy lunch ze słoika 125cukru 4 łyżki oleju roślinnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki sosu rybnego 2 łyżki sosu hoisin 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 ½ łyżki pasty curry Dodatki 1 łyżka majonezu 5 filetów anchois 2 małe ząbki czosnku 25 g rodzynek (2 niepełne łyżki) 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy 50 g płatków migdałowych (około pół
Niedzielny kucharz
Sos z fetą (dip) 137jest gotowy. Jeśli lubisz, dodaj też świeże lub suszone zioła, np. bazylię, zioła prowansalskie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na śniadanie… Jajka faszerowane pieczarkami Muffiny śniadaniowe Pasta twarożkowo-czosnkowa Tosty z opiekacza Omlet z cebulą i boczkiem
Kulinarny S.O.S.
Szparagi z makaronem w maślanym sosie 227zrobienia w 15 minut. Czas: 15-20 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 4 Szparagi z makaronem w 15 minut Dzisiaj mamy dla Ciebie bardzo prosty przepis na wiosenną pastę, na którą, poza makaronem i szparagami, składa się tylko odrobina masła i parmezanu. Tak mało składników i tylko 15 minut potrzeba, by przygotować danie, którego smak zostanie z Tobą
Niedzielny kucharz
Micha pełna zdrowia z pęczakiem 152Odstaw do ostudzenia. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Drobno posiekaj 2 ząbki czosnku, a następnie płaską stroną noża rozetrzyj z łyżeczką soli i oregano na pastę. Obtocz nią dokładnie krewetki i wstaw je do piekarnika pod sam grill na 5-7 minut. Krok 3 Przygotuj dressing: wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami oleju sezamowego
Niedzielny kucharz
CIASTECZKA Z HUMMUSEM 129wałkowaniu 115g masła 85g cukru pudru 55ml maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli hummus waniliowy: 1 puszka ciecierzycy 75ml mleczka kokosowego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstrakt do smaku) wymieszaj dokładnie suche składniki ciastek dodaj masło i posiekaj je z suchymi składnikami aż otrzymasz masę przypominającą mokry piasek dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj
SandraFrej.com