porcje: 200-250 g śmietanki 30% 50 g czekolady białej 2 łyżki mleka 3 łyżeczki cukru pudru (może być np. z erytrolu lub ksylitolu) 3 łyżki tahini (pasta sezamowa) Dowolne bardzo chrupiące ciastka (idealne będą cantucci) Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy białą czekoladę z mlekiem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na "bitą śmietanę". Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i tahini. Miksujemy do połączenia
Czarnawisienkamasę z żółtkami delikatnie połączyć i dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem. Piec 180/20 minut. Masa waniliowa to 500 ml śmietanki kremówki ubitej z 250g serka mascarpone + pasta waniliowa + 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody. Przekroić biszkopt na pół. Przełożenie to biszkopt posmarowany konfiturą z czarnej porzeczki + masa waniliowa + biszkopt + kajmak + prażony słonecznik i migdały. Autor
Wasze Przepisykolację. Lubię łączyć ją z czymś kremowym, jak np. mleczko kokosowe lub śmietanka kokosowa (super sprawdzi się też krowia), dynia lubi natkę pietruszki lub kolendrę, sól kłodawską, czosnek czy pastę tahinii. Dzisiaj podzielę się z Wami szybkim i prostym tipem na to: jak upiec dynię? Dodam również przepis: jak podaję upieczoną dynię. Niebawem podpowiem Ci kolejne pomysły
SMYKWKUCHNISkładniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka pasty waniliowej 4 łyżki cukru Przygotowanie: Ciasto … Czytaj dalej Portugalskie babeczki Pastéis de nata
czarrna od kuchniUgotowaną kaszę odstawiamy na bok, żeby wystygła. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki potrzebne na gzik i przekładamy je do kielicha blendera. Dodajemy kaszę jaglaną i miksujemy blenderem na jednolitą pastę. 3) Upieczone ziemniaki podajemy z gzikiem, olejem rydzowym i opcjonalnie dodatkami takimi jak rzodkiewka, szczypiorek, cebula czy rzeżucha. 4) Jeśli macie na tyle silną wolę, żeby nie zjeść
Roślinożerni urlopowiczełyżeczka sody szczypta soli 2 jaja Na wierzch: kilka kostek czekolady+ 2 łyżeczki oliwy Daktyle namocz we wrzątku kilka minut. Wyjmij pestkę i zmiksuj na pastę. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej dodając olej kokosowy. Wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, kakao, sodę, skórkę z pomarańczy i szczyptę soli. Dodaj mokre składniki. Wbij jaja ( weganie pomijają jaja). Ciasto wymieszać
AZgotuj!ząbek czosnku, wsyp soczewicę, wymieszaj całość a następnie zalej 2 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę do minimum i gotuj pod przykryciem 7 minut. Krok 3 Odkryj, wlej pastę dobrze wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Pod koniec dodaj umyty i posiekany jarmuż, wymieszaj go do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj. Smacznego! Artykuł Gęsta zupa z soczewicy
Niedzielny kucharzbędzie nadawało się do wyrzucenia. Przepis na ciasteczka migdałowe Składniki na ciasteczka migdałowe 120 g zmielonych migdałów 230 g mąki pszennej 200 g masła 1 łyżeczka cynamonu Łyżeczka pasty waniliowej 3-4 łyżki wody Przepis na lukier Jak zrobić ciasteczka migdałowe Przygotowanie ciasteczek rozpocznij od rozpuszczenia masła w niedużym garnuszku. Następnie odstaw je na kilka minut, aby przestygło
okolicepalnika.plpokrojonym jabłkiem lub dodając korniszona. Zachęcamy też do sprawdzenia innych naszych pomysłów na sałatki z rybą. Min. doskonałych śledzi w musztardzie , pysznych śledzi z cebulką i żurawiną , oraz pasty kanapkowej z makreli i 3 ziaren . Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że nasza sałatka śledziowa znajdzie się w tym roku na niejednym stole. Sałatka śledziowa warstwowa Składniki: filety śledziowe
Kuchnia Na Wypasierosół. Wszystko aż do miękkości mięsa wieprzowego.Doprawiam do smaku. Jak warzywa zmiękną wyjmuje je. Marchew odkładam a resztę warzyw odkładam do innych potraw ( tylko nie wyrzucać!) np. miksuję do pasty kanapkowej. Mięso studzę i kroję lub rwę w mniejsze kawałeczki. Wywar klaruję, dolewam wody a następnie podgotowuję wraz z żelatyną. Na spód miseczek wsypuję trochę groszku i marchew pociętą
Kuchnia Pełna Emocjiwyrazisty smak, jest mało ościste. Przyrządza się je w piekarniku, na patelni, smaży, piecze, a także wędzi i je na surowo. Pysznie smakuje w różnego rodzaju sałatkach, zapiekankach, czy pastach do kanapek. Tworzy idealny duet z sosem śmietanowym i makaronem. Wspaniale też smakuje w zupie rybnej. Terrina z łososia z zielonym groszkiem Czas przygotowania: 60 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitygulasz i zachomikowane w odmętach zamrażalnika, warzywa, czyli wiadomo cebula, papryka czerwona lekko już pomarszczona, czosnek, wino czerwone (resztka z otwartej butelki), mnóstwo przypraw w tym węgierska, wędzona papryka, pasta paprykowa Eros Pista, reszta koncentratu pomidorowego z poprzedniego gotowania i powidła śliwkowe, które też tam gdzieś się jeszcze uchowały. A dlaczego ma element grecki? Bo podałam go z makaronem orzo
Bernika - moj kulinarny pamietnikDodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wlewamy sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Guacamole z jajkiem podajemy jako pastę z ulubionym pieczywem lub dip do warzyw. Awokado to bardzo kaloryczny owoc. W średniej wielkości awokado zawiera ok. 40 g tłuszczu. To dobry tłuszcz, ponieważ zawiera kwas oleinowy, którzy
My Chcemy JeśćZimne ciasto z łososiem i krojonym chlebem tostowym, to bardzo szybka i łatwa do przygotowania przystawka. Ciasto składa się z warstw krojonego chleba, przełożonych pysznym łososiowym
Kuchnia Na Wypasiedomowa wędlina z piekarnika wygląda zdecydowanie ciekawiej niż zwykle. Mięsna rolada może być nadziana Waszymi ulubionymi składnikami (warzywami, pieczarkami, różnymi serami); w dzisiejszej postawiłam na pomidory w formie czerwonego pasto (albo koncentratu) i ulubiony starty ser. Możecie doprawić ją tak, jak najbardziej lubicie. Rolada z mięsa mielonego z serem na kanapki powinna być dobrze schłodzona (przez kilka godzin w lodówce
Lekcje w kuchni