cielęciny. 2 sporych kalarep, 2 średnich marchewek, 2 średnich cebul, 1 ząbka czosnku, kiełków rzodkiewki, 2 łyżek sosu ostrygowego, 2 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek pasty z tamaryndowca, 1 łyżeczki cukru trzcinowego, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 400 gram białego ryżu, 2 łyżek oleju. Przygotowanie dania, jak większości dań przygotowywanych w woku rozpocząłem od pokrojenia składników(...)dodałem cebulę i marchew. Smażyłem przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodałem do woka plasterki kalarepy. Następnie wlałem 2 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki pasty z tamaryndowca i 3 łyżki sosu sojowego. Dodałem łyżeczkę cukru trzcinowego i całość smażyłem jeszcze przez 3 minuty na maksymalnym ogniu intensywnie mieszając. Danie podałem z ugotowanym białym ryżem, dekorując
Wyprawy kulinarnewspółgrają w akompaniamencie delikatnej w smaku cukinii i tuńczyka. Składniki na 2 porcje: 160g makaronu pełnoziarnistego (może być też biały) 1 mała cukinia Kilka suszonych pomidorów lub 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów (do kupienia w Biedronce) Puszka tuńczyka w puszce w sosie własnym 1 łyżka oleju 150g jogurtu greckiego Sól Pieprz Szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki(...)osolonej wodzie. Cukinię pokroić w grubą kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i paprykami. Następnie dodać suszone pomidory (drobno pokrojone lub pastę) i odsączonego tuńczyka z puszki. Wymieszać. Dodać jogurt grecki. Wymieszać sos i lekko podgrzać. Nie gotować, aby jogurt się nie zważył. Tak przygotowany sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmiękka, zajmie to około 2. godzin. Po tym czasie spróbuj czy jest miękka i jeśli tak odcedź ją i odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie, jak ciecierzyca się gotuje, zrób pastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym(...)check if it’s soft and if yes drain it and leave to chill. In the meantime, when the chickpeas is cooking, let’s make the tahini past. Put the sesame seeds on preheated pan and fry it until gets brownish, when it does, put it on a plate/bowl to cool down. When it has cooled down
Martyna CooksPrzepyszna sałatka z jajkiem w koszulce, chrupiącymi kwiatami cukinii w tempurze i bobem oraz pomidorkami i ogórkiem. Całość uwieńczona najlepszym dressingiem na bazie masła orzechowego i pasty tahini. Polecam, gdyż sałatka jest przepyszna! Składniki (na 1 - 2 porcje): garść mixu sałat 1/2 ogórka szklarniowego 4-5 pomidorków koktajlowych garść ugotowanego i obranego bobu 3-4 kwiaty cukinii 1-2 jajka(...)dressing: 1 łyżeczka masła orzechowego, 1 łyżeczka pasty tahini. 1 łyżka oleju z pistacji, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka wody mineralnej tempura: 1 jajko, 2 łyżki mąki, 3 łyżki mleka, szczypta soli, szczypta sody olej do smażenia W niewielkim garnku gotuję wodę. Jajko wbijam do miseczki. Kiedy woda się zagotuje obniżam źródło ciepła
Mango Papajajakiś czas się spełni :) ) . Tymczasem zapraszam was na pyszną zupkę rybną curry. Smacznego! SKŁADNIKI ( 4 PORCJE) : łyżeczka oleju roślinnego, bądź kokosowego 4 porządne łyżeczki czerwonej pasty curry 1 średnia cebula 2 łyżeczki pokrojonego drobno lub startego imbiru Ok. 1,5 L bulionu lub gorącej wody 400 ml mleka kokosowego ( 1 puszka) 300 g filetu z dorsza opcjonalnie(...)ryżowy, świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli używamy zamrożonych. W wysokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodaję pastę curry, podsmażam do momentu aż zacznie unosić się intensywny zapach , ok 1-2 minuty. Dodać imbir, wlać bulion/ wodę, mleko kokosowe i zagotować. W międzyczasie dodać sok z limonki
Calzonella.comDziś podzielę się z Wami kochani fantastyczną pastą z wątróbek kurzych do smarowania pieczywa.Przepis zaczęrpnęłam z bloga klik Pauliny.Nie musicie mieć maszynek do mielenia mięsa wystarczy zwykły blender.Pasta świetnie się rozprowadza na chlebie,j est gęsta i kremowa.Smakuje lepiej niż te paszteciki drobiowe ze sklepu i przynajmniej jest świeży ,a nie przetworzony z pełną gamą konserwantów.Bardzo ten przepis(...)wotróbkę ,przyprawić solą i pieprzem,w ymiesza i smażyć dalej aż będzie złota.Przełożyć do miski ,dodać masło ,posiekaną natkę, pieprz i gałkę muszkatołową.Z miksować blenderem na puszystą pastę .Przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na noc.Rano można już na spokojnie smarować kanapki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNaprawde zachęcam do jedzenia ryb. Na blogu ukazał się już przepis z wędzoną makrelą ( sałatka z wędzonej makreli) , ale dobrych ryb nigdy dość. Dziś szybka i praktyczna pasta z makreli. Polecam :) Pasta z wędzonej makreli Składniki: 1 wędzona makrela 2 ogórki konserwowe/kiszone 1 mała cebula koprek/natka pietruszki 1 łyzka majonezu 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób
Smaki NataliiKolejna propozycja pasty. Szybka w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam! :) Pasta z wędzonej makreli z kaparami i pietruszką Składniki: 1 wędzona makrela 1 jajko ugotowane na twardo 1 mała cebula 1 łyżka kaparów duża garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz Sposób wykonania: Rybę obrać i oczyścić z ości, następnie
Smaki NataliiPieczenie 1 godz. Dla 4-6 osób 18 małych młodych ziemniaków 6 plastrów wędzonego łososia 1 słoiczek ikry z taszy lub pstrąga lub łososia 15 cl gęstej śmietany* Pasta wasabi Kilka gałązek koperku Oliwa z oliwek Sól, pieprz Rozgrzej piekarnik do temperatury180°C. Ziemniaki umyj i osusz, włóż do naczynia żaroodpornego. Obficie skrop oliwą, popieprz i posól. Wstaw(...)czasu do czasu, aby piekły się równomiernie. W międzyczasie pokrój plastry łososia na cienkie paseczki. Koperek umyj, osusz i porwij na drobne kawałki. Śmietanę ubij z odrobiną pasty wasabi, dopraw solą i pieprzem. Wyjmij upieczone kartofelki z piekarnika. Małą łyżeczką wydrąż lekko środek i nałóż po jednej łyżeczce śmietany z wasabi. Ułóż na wierzchu kilka pasków łososia i odrobinę ikry
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKiedyś taką pastę jadłam u Lindy i Szymona. Rewelacja! Robi się błyskawicznie, a poza tym jest bardzo zdrowa (orzechy zawierają kwasy omega 3). Jeśli nie jecie mięsa/ryb, warto je dodać do swojej diety (tylko 3 orzechy pokrywają zalecane dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega 3). Składniki: 1 ½ szklanki orzechów włoskich ½ słoika suszonych pomidorów (+ opcjonalnie: kilka łyżek oleju z pomidorów(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego po 2 łyżki: sosu sojowego, soku z cytryny sól, pieprz Podpraż orzechy na suchej patelni. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i zblenduj/zmiksuj na gładką pastę. Jeśli trzeba, dopraw jeszcze do smaku. Najlepsza następnego dnia. The Strike (season 9, episode 10) Bagels introduce us to the unfathomable idea that Kramer may have once actually
Qlinarnie i Qlinarnierazem nie pożałowałam papryczki chili ;) Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 batat cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 3-4 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżeczka pasty imbirowej 2 łyżeczki chutney z papai 1/2 łyżeczki garam masali 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry świeża kolendra ok. 1/2 szkl. wody sól olej Wykonanie(...)Cebulę obrać i posiekać w kostkę lub piórka (jak u mnie). Podsmażyć na oleju, mieszając od czasu do czasu. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pastą imbirową. Dodać do cebuli i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać posiekaną papryczkę oraz obranego i pokrojonego w drobną kostkę batata. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać chili, garam masalę, kurkumę, mieloną kolendrę
zadanie-gotowaniejagodami! Robione na kefirze, z dużą ilością owoców, więc prawie dietetyczne huehuehue. Potrzebujemy: 4 jajka opakowanie kefiru 400 g ½ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżkę pasty waniliowej (możecie pominąć) ½ szklanki cukru pudru (szybciej się rozpuści) około 2 szklanek mąki szklanka jagód. Na masę na babeczki (można pominąć): szklanka serka do serników łyżka cukru pudru sok z jagód(...)owoców do dekoracji. Przygotowanie jest banalnie proste i aż mi smutno, że nie wszystkie ciasta się tak łatwo robi. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy kefir, cukier, olej i pastę waniliową. Rózgą ubijamy na lekko puszystą pianę, jak nie macie takowej, to mikserem. Do powstałej mieszaniny przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiewanie jest konieczne. Mieszamy szybko szpatułką lub drewnianą
ladykitchenjednak zawsze smakowała. A ta inspirowana kuchnią indyjską w szczególności. Pikantna, aromatyczna, po prostu bardzo smaczna :) Koniecznie wypróbujecie :) Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty imbirowej 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki garam masali 2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 3/4 szkl. wody sól olej Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w cienkie(...)piórka. Podsmażyć na oleju, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pastę imbirową oraz przetarty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć ok. 2 minut. Następnie dodać chili, pieprz, kolendrę, kurkumę, garam masalę i zamieszać. Po kolejnej minucie dodać wątróbkę, wymieszać aby pokryła się przyprawami. Dodać wodę i smażyć ok. 10 minut. Doprawić solą przed końcem smażenia. Podawać z ryżem
zadanie-gotowanieolej zielona kolendra (lub pietruszka) Wykonanie: Cebulę zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju na średnim ogniu około 7 - 8 minut, mieszając co chwila. Czosnek rozetrzeć z solą na pastę i połączyć ze startym imbirem. Dodać na patelnie do pasty cebulowej i smażyć kolejne 2 minuty cały czas mieszając. Dodać garam masalę, kumin, cynamon, cukier, kurkumę, zamieszać kilka razy
zadanie-gotowaniewiem. Kiedyś myślałam, że grube to serdelki a cienkie to parówki. Chyba się myliłam bo i te grube też bywają nazywane parówkami. Mimo problemu z nazewnictwem dzisiaj przedstawiam pastę parówkową ( czy serdelki czy parówki nie ma znaczenia ) na kanapki. Do śniadania pasowała idealnie. Składniki: 2 grube parówki 1 spora łyżka majonezu light ½ małego pęczka szczypiorku Pieprz Wykonanie: Parówki obieramy, kroimy(...)mniejsze kawałki i rozdrabniamy mikserem/ blenderem. Dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem. Mieszamy. Szczypiorek siekamy i umieszczamy w paście. Ponownie mieszamy lecz delikatnie. I już można smarować kanapki. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement
Smaki Ewy