pasta - 17303 przepisów (strona:463/1154)

Młode ziemniaczki z sosem jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem 140

jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem - Przepis Składniki / na 4 porcje: 1 kg bobu 1-1,2 kg młodych ziemniaków sól 6 czubatych łyżek jogurtu naturalnego 1-2 łyżeczki pasty harissa domowej lub kupnej (ilość zależy od ostrości pasty i od preferencji) garść świeżej natki pietruszki oliwa lub olej 2 ząbki czosnku sól, pieprz sok i skórka z 1/2 cytryny

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowany brokuł 171

Składniki: 1/2 średniego brokuła marynata: 4-5 łyżek oleju lub oliwy 1 łyżka kaparów sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty curry Proeco 1 łyżeczka pasty chili Proeco sól, pieprz Przygotowanie: Składniki marynaty … Czytaj dalej Grillowany brokuł

czarrna od kuchni
Hummus w słoiku. 194

Przywożę je też z domu rodziców.  Czasami dostaję z nimi paczkę. (!) W słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody 2 ząbki czosnku sok z połowy(...)miksując wlewam powoli zimną wodę. 4. Gotowy hummus próbuję, dodaję przypraw do smaku i pakuje do słoika. 5. Hummus można przechowywać w lodówce przez około 5 dni. Pytanie czy pasta przetrwa tyle czy zostanie wyjedzona szybciej. 6. Hummus idealnie pasuje do warzyw czy pieczywa. U mnie wraz z pieczywem, ogórkami i marchewka był przekąską podczas grilla

Fiolka w kuchni
Ciecierzyca duszona z pomidorami z wolnowaru 200

roszponki 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka posiekanego świeżego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki kminu 1/4 - 1/2 łyżeczki harissy 1 łyżka przecieru pomidorowego (pasty) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 3-4 min, aż cebula się zeszkli. Dodać(...)czosnek i przyprawy (imbir, kmin, pieprz) smażyć ok 1 minuty. Wmieszać harissę, pastę pomidorową, pomidory z puszki, zagotować.Doprawić solą. Do misy wolnowaru włożyć ciecierzycę i pokrojoną paprykę. Wlać gorące pomidory z dodatkami, przykryć i gotować na programie high 3 godziny lub low przez 6 godzin. 30 minut przed końcem gotowania dorzucić roszponkę, wymieszać. Podawać z ryżem, posypane natką pietruszki

Stare Gary
Gołąbki "sulmierzyckie" - obiad na czas mrozów :) 151

łyżka sypkiej przyprawy warzywnej - 4 jajka - 1 szklanka manny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - ok. 0,5-0,8 l dosyć intensywnego rosołu (może być z kostki) - 4 łyżeczki pasty pomidorowej - trochę mąki do obróbki - tłuszcz do obsmażania Na początek oczyszczoną kapustę bardzo drobno siekamy. Im drobniej, tym łatwiej później będzie formować "gołąbki". Drobniutko kroimy też cebulę i mieszamy z kapustą(...)naczyniu do zapiekania. W moim rondelku tworzę dwie warstwy. To duża porcja. Przygotowując ją macie obiad dla 4 osób przynajmniej na 2 dni, Teraz w gorącym rosole rozprowadzam pastę pomidorową i zalewam nią gołąbki. Przykrywam i przez godzinę piekę w temperaturze ok. 180 stopni w piekarniku. Można ew. dusić danie na kuchence na średnim ogniu, ten sam czas. I mrozy

I tu będę miała takie te
Pasta party dla biegaczy- jednogarnkowe danie z makaronem. 130

zmęczeniem i wieloma ograniczeniami. Popatrzcie kiedyś, to naprawdę potrafi być wzruszający widok. Właśnie przy okazji biegów na dystansie półmaratońskim i maratońskim pojawiają się posiłki dla uczestników organizowane pod hasłem pasta party. Z jakością tych dań jest różnie, choć bywa, że zmęczeni wszystko pałaszują ze smakiem jak przysmak. Nie tylko na okazję długodystansowego biegu warto przygotować dosyć proste danie jednogarnkowe(...)klusek. Kiedy makaron jest odpowiednio miękki, dodaję parmezan i posiekaną pietruszkę, delikatnie mieszam. Gotowe! Bork! Bork! Bork! - cokolwiek to znaczy Szwedzki Kucharz tak kończył swoje gotowanie. Taką prywatna wersję pasta party można sobie zrobić przed każdym męczącym zajęciem, nie tylko biegiem. Porządna porcja węglowodanów i białka, w towarzystwie odpowiednio wzmacniających smak tłuszczyków. W zasadzie to faktycznie danie dla sportowców, przy

I tu będę miała takie te
Zapiekane naleśniki z karmelizowanymi jabłkami w sosie waniliowym 203

Naleśniki z nadzieniem ułożyć dosyć ściśle w formie do zapiekania, wysmarowanej uprzednio masłem. Przygotować sos waniliowy. W wysokim kubku wymieszać cukier, mąkę i niewielką ilość mleka na gładką pastę. Pozostałe mleko wlać do rondelka i podgrzać. Gdy zacznie wrzeć, dodać wcześniej przygotowaną pastę. Cały czas energicznie mieszać całość drewnianą łyżką. Gotować przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Odstawić

Świat Domowej Kuchni
KURCZAK POD POMIDOROWĄ PIERZYNKĄ 219

można przygotować na wiele sposobów. Ja przedstawiam Wam kurczaka pod pomidorową pierzynką.  Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 250 g pieczarek * 2 mniejsze czerwone cebule * 1 puszka  pasty pomidorowej * 2 łyżki oliwy z oliwek * ulubione przyprawy * sól  Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż, przyprawić. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki(...)podsmażyć i zdjąć z patelni. Następnie cebulę pokroić w piórka, podsmażyć. Do cebuli dodać pieczarki i pastę pomidorową, doprowadzić do wrzenia, co chwile mieszając. W naczyniu żaroodpornym ułożyć podsmażone piersi z kurczaka, na wierzch wyłożyć farsz pomidorowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20 minut. Najlepiej smakuje ciepłe

Zrób to smacznie
Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini 167

ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę 3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego na tarce 60 ml sosu sojowego z niską zawartością sodu 1 łyżeczka pasty lub sosu chili 60 ml oleju sezamowego 400 g filetu z łososia, bez skóry, pokrojonego w 2 cm kawałki 150 g makaronu cukier do smaku Przygotowanie: W średniej miseczce wymieszaj skórkę(...)limonki, czosnek, imbir, sos sojowy, pastę chili, 2 łyżki oleju sezamowego i 1 łyżeczkę cukru, po czym włóż łososia i dokładnie wymieszaj. W międzyczasie w większym rondlu doprowadź do wrzenia osoloną wodę, wrzuć brokuły i gotuj przez 2-3 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową, wrzuć makaron i gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, po czym odcedź. W dużej patelni rozgrzej

karmelowy
Policzki wołowe z pieczarkami z wolnowaru 197

cebula, grubo posiekana 1 marchewka, obrana i pokrojona w grube krążki 6 ząbków czosnku, obrane i grubo posiekane 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1/2 - 1 szklanka bulionu 1 łyżka pasty pomidorowej gałązka rozmarynu 250 g pieczarek, przekrojonych  na połówki sól, pieprz,  mąka Przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.  Mięso umyć, osuszyć  papierowym ręcznikiem, przyprawić solą(...)osuszyć, przekroić na pół. W misie wolnowaru rozłożyć cebulę, czosnek i marchewkę. Na nich ułożyć mięso i pieczarki. Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać wino i bulion, dodać pastę pomidorową, zagotować, zdrapać drewnianą łyżką smaki z dna. Gorącym płynem z patelni zalać mięso w wolnowarze. Gotować w ustawieniu low ok 8  godzin lub high 4 - 6 godzin

Stare Gary
Żywność ekologiczna - co to takiego? :) 110

tahini, sok z cytryny, sól, plus w wersji pomidorowej suszone pomidory. Jeżeli skład od razu mnie zachwycił to na pewno nie zdziwię Was pisząc, że smak również mnie zadowolił :) Pasty mają apetyczny, naturalny zapach, kremową konsystencję, nie za rzadka, nie za gęstą, dobrze wyważone składniki takie jak czosnek i sok z cytryny, dzięki czemu w efekcie końcowym powstaje coś pysznego(...)Hummus z suszonymi pomidorami jadłam po raz pierwszy, myślałam, że będą one dość intensywnie wyczuwalne, jednak ich smak jest bardzo delikatny, co mimo wszystko nie ubliża hummusowi :) Pasty są świetne na chrupiący chlebek, do warzyw krojonych w słupki, czy także jako dodatek do naleśników i innych potraw.  KETCHUPY  Jeden z powyższych ketchupów miałam już okazję próbować, kiedy

Zdrowie na języku :P
Lody orzechowe 163

Drukuj Czas przygotowania 6 min Czas gotowania Czas całkowity 6 min   Ilość porcji: 2-4 Składniki 2-3 banany* garść migdałów 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka pasty tahini rodzynki do dekoracji Wykonanie Banany obieramy i kroimy na plastry - wstawiamy do zamrażarki na min 2 godziny.** Migdały mielimy w blenderze o wysokiej mocy. 1 łyżkę odkładamy do miseczki(...)posypania lodów na końcu. Do zmielonych migdałów dodajemy masło orzechowe, pastę tahini i banany. Blendujemy na gładką masę. Jeżeli banany są zbyt mocno zmrożone, należy chwilę zaczekać i spróbować zblendować jeszcze raz. Nakładamy do pucharków, posypujemy mielonymi migdałami i rodzynkami. Uwagi *Banany powinny być dojrzałe, czym bardziej dojrzałe tym lepiej. ** Ja mam banany zawsze przygotowane w zamrażarce, jeżeli mroziły się

Apetyt na Zielone
Oswoić pokrzywę! 154

świeże zioła sól + pieprz Jedyną pracą jaka towarzyszy tej sałatce, jest twarożkowa rolada. Robi się ją klasycznie, jak inne tego typu. Zioła z pieprzem ucieramy w moździerzu na wilgotną pastę, twaróg blendujemy z jogurtem i solą w proporcjach dających gęsty krem, w którym możemy "postawić łyżkę". Na foli spożywczej rozkładamy warstwy pasty i twarogu, a następnie rolujemy i chłodzimy. Dalej

Spektrum Smaku
Pyszna pasta z makreli, orzechów włoskich i jajek z suszonymi pomidorami 179

Kolejna smaczna sprawa z serii "wymyśliłam to sama" :) Bardzo smaczna i zdrowa pasta, dlatego polecam Wam na śniadanie czy kolację, lub kiedy będziecie mieli ochotę w ciągu dnia:) Z dodatkiem orzechów włoskich, suszonych pomidorów i koziego sera, które nadają paście pięknego zapachu i smaku. Składniki: średnia wędzona makrela pół małej cebuli 2 suszone pomidory garść orzechów włoskich 2 jajka

Zasmakuj Kuchni
Pizza wegetariańska 223

pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane ok. 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół ok. 12 zielonych oliwek zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej  W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju(...)etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami i czosnkiem. Wyłożyć ser i warzywa, znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 17 minut

Czerwień i błękit