pasta - 17303 przepisów (strona:449/1154)

Tahini 145

przy małej patelni prażyć partiami ) i prażyć do uzyskania intensywnego zapachu i złocistego koloru ( nie brązowego! ). 2. Zsypać do blendera i zostawić do wystygnięcia. 2. Sezam miksować do konsystencji pasty ( w czasie miksowania oskrobywać sezam ze ścianek i ponownie miksować ). Po paru minutach sezam zacznie wydzielać olej i uzyska konsystencje gładkiej, kremowej pasty. 4. Przechowywać w lodówce

Atlas Smaków
Strucla z makiem i bakaliami 170

cukru 150 g rodzynków 50 g orzechów włoskich (posiekanych) 4 łyżki miodu sztucznego kilka kropel olejku migdałowego skórka pomarańczowa kandyzowana żurawina suszona 1 szklanka 6 białek pasta pomarańczowa do smaku   Dodatkowo: Forma do pieczenia 38x12x6 Kłos-Pol     Wykonanie: Do misy wsypuję przesianą mąkę w której robię dołek.Drożdże rozrabiam w ciepłym mleku i wlewam do dołka(...)gotuje na małym ogniu.Mak wciągnie wodę. Miele go trzykrotnie, dodaje ubite białka z cukrem,rodzynki,orzechy,miód.Wyrabiam farsz.Ciasto wałkuje na prostokąt  36 cm smaruje go pastą pomarańczową do smaku,  nakładam farsz po 2 cm od końca.Posypuje żurawiną i skórką kandyzowaną. Zwijam i przekładam do blaszki wyłożonej papierem o wymiarach 38x12x6 zwinięciem do dołu.Smaruje rozbełtanym jajem

Różowa kuchnia
Kasza jaglana Beata Pawlikowska - recenzja 156

luty. Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka z jarmużem orzechami i marchewką. Bardzo ciekawy rozdział stanowią również sosy, dipy i pasty do kanapek ja na pewno skuszę się na czekoladowy sos ze śliwkami, choc dyniowa pasta z parpyczką chili też zapowiada się ciekawie. Książkę kończą rozdziały dla łasuchów: ciasta i ciasteczka

Cynamonowe szczęście
Mintaj po włosku z ryżem (na mój sposób) 120

pieprzem. Naczynie żaroodporne podlać olejem i włożyć rybę. Sparzyć pomidory i obrać skórkę. Posiekać drobno cebulę, czosnek i pomidory. Dodać masło i wymieszać, a następnie doprawić solą i ziołami. Pastę nakładać na rybę do naczynia. Uwaga! Cebula nie wyjdzie usmażona, więc jeśli ktoś nie przepada za jej surową wersją to doradzam ją najpierw podsmażyć przed dodaniem do pasty. Piec

Karola gotuje
Spritzgebäck- niemieckie ciastka maślane 160

sztuk)   220 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 90 g cukru pudru 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny miąższ z 1 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (ewentualnie ekstrakt lub aromat waniliowy) 1 jajko 280 g mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady (u mnie z dodatkiem pomarańczy)     Przygotowanie:   Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem(...)jasności i puszystości. Dodać miąższ z laski wanilii lub pastę waniliową (ewentualnie ekstrakt lub aromat waniliowy), skórkę z cytryny oraz jajko, zmiksować na średnich obrotach miksera. Wsypać przesianą mąkę pszenną i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką (rękawem cukierniczym będzie ciężej). Wycisnąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
RYBA NA OSTRO 148

łyżki oleju 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka curry cytryna 2 pomidory ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Rybę świeżą filetujemy lub rozmrażamy gdy mam rybę mrożoną.Jajko rozmącamy,mieszamy  z bułką tartą i musztardą.Pastę przyprawiamy solą,majerankiem,tymiankiem.Małą blaszkę smarujemy olejem.Rybę układamy na blaszce,wierzch i boki smarujemy pastą.Pieczemy 20 min. w temp ok.200 st.(najlepiej z włączonym grillem)Majonez dokładnie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
CURRY Z KURCZAKIEM 140

SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny 200 ml mleka kokosowego przyprawy: curry, pieprz,sól,czosnek niedźwiedzi ,kurkuma pasta curry szczypiorek 1/2 szklanki kaszy kuskus olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka kroję w kostkę. Następnie na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oleju z chilli. Następnie doprawiam i smażę na rumiano. Kurczaka zalewam mlekiem kokosowym i duszę. Dodaję dwie łyżeczki curry(...)łyżkę pasty curry. Na koniec posypuje szczypiorkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Kaszę kuskus przygotowuję tak jak zwykle. Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
Perła z charakterem 115

kaszę perłową "Kupiec" po czym przesmażyłam ją z pewnymi dodatkami. Przeczytajcie przepis. Perła z charakterem 2 woreczki ugotowanej al'dente kaszy Kupiec 1  łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki pasty z ostrej papryki 4 łyżki upieczonej z tymiankiem i zmiksowanej dyni sól, pieprz, imbir  do smaku Zagrzej olej rzepakowy, dodaj pastę paprykową i zmiksowaną dynię. Dodaj kaszę, wymieszaj wszystko

Gotuj Sam!
Śledź marynowany z cebulą 191

biała cebula 10 cm pora 50 ml octu 250 ml wody 4 nasiona ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 łyżki cukru sól do smaku Dodatkowo 2 jajka 2 łyżki pasty kawiorowej 2 łyżki cremé fraiche Śledzie namocz w zimnej wodzie. Mocz tak długo, zmieniając wodę, aż śledzie będą wystarczająco słone.Pokrój cebulę i por w krążki, a ryby w plasterki(...)słoik i wstaw do lodówki. Śledzie muszą się przegryść ale już po dwóch dniach smakują wyśmienicie. Do śledzika proponuję ugotowane jajko i sos kawiorowy. Sos kawiorowy to sos z pasty kawiorowej i cremé fraiche. Wystarczy wymieszać składniki i już mamy gotowy sos. Smacznego!   The post Śledź marynowany z cebulą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
PIEROŻKI RYŻOWE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 170

ryżowy – 6 szt * filet z kurczaka – ok. 250 g * papryka czerwona – 1 szt * pędy bambusa – ok. 100 g * kiełki fasoli mung – ok. 100 g * pasta Tom Yum – 1 łyżka * szalotka – 1 szt * czosnek – 2 ząbek * chili – 1 szt * bulion warzywny – 125 ml * świeża kolendra * cukier kokosowy – 1 łyżeczka * biały(...)sezam * olej kokosowy * sól, pieprz, suszona tajska bazylia – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W woku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy posiekaną szalotkę, chili oraz czosnek – przesmażamy. Dodajmy łyżkę pasty Tom Yum oraz oczyszczonego i pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Podlewamy bulionem i wrzucamy warzywa – drobno pokrojoną paprykę, pędy bambusa i kiełki fasoli mung – wszystko razem „dusimy

Ostra na Słodko
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 151

innej potrawie? Szczypta sody oczyszczonej pomoże usunąć nadmiar kwasowości; pomaga pozbyć się zapachu cebuli lub czosnku z dłoni ; posyp jedną rękę sodą oczyszczoną, dodając odrobinę wody, aby uzyskać pastę, a następnie umyj tą pastą obie dłonie; potem opłucz ręce. Ciastka grzyby Według tego samego źródła kiedy skończy nam się proszek do pieczenia, a mamy w domu sodę oczyszczoną, sami możemy

Trzeci talerz
Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym 171

moździerzu – nie na pył, po prostu drobniej, razem z resztą przypraw dorzucamy. Laski cynamonu łamiemy wzdłuż, a później w poprzek. Dorzucamy. Wlewamy do słoja ekstrakt waniliowy lub dodajemy pastę – nie nada się żaden olejek do ciasta, chyba że chcecie mieć efekt rosołu z pływającymi na powierzchni okami.   Zamykamy szczelnie słój, zakręcamy, zabezpieczamy, wstrząsamy mocno i odstawiamy w ciemne, chłodne(...)spore laski kory cynamonu (20-25g) – 4 kulki ziela angielskiego – 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego (na alkoholu, nie olejku do ciasta!) lub 1 – płaska łyżeczka pasty waniliowej LIKIER PIERNIKOWY – 125ml rumu piernikowego – 125ml śmietanki 30% lub mleka skondensowanego niesłodzonego – opcjonalnie – jeśli za mało słodko – 70ml mleka skondensowanego słodzonego Zapisz

Karo in the Kitchen
Wegańskie placuszki bananowe :) 200

Vegamarket nadaje plackom marcepanowego posmaku :)  Składniki: 60 g płatków owsianych 1 dojrzały banan 80 ml napoju ryżowego naturalnego (Amandin)  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka pasty z migdałów (Amandin) 1 łyżeczka oleju kokosowego  Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel z blenderze na mąkę.  Dodaj do nich mleko, banana i proszek do pieczenia. Ponownie całość zmiksuj(...)patelni rozgrzej olej, wylej porcję ciasta i smaż z dwóch stron każdego placka, do złocistego koloru. Każdy placuszek posmaruj pastą z migdałów

Zdrowie na języku :P
Bezglutenowe podróże, czyli kulinarny Berlin w 3 dni. [przewodnik] 204

początku. No Milk Today odwiedziłam w sobotni poranek – byłam pierwszą klientką, zostałam więc obsłużona ekspresowo, a właścicielka poświęciła mi sporo uwagi. Takim sposobem na śniadanie wybrałam bezglutenowe pieczywo z pastami – masłem orzechowym, wegańską tradycyjną kiełbaską (nie pytajcie co to było, ale nijak mi to przypominało kiełbasę;)) oraz serkiem ze słonecznika. Wszystkie pasty robione są na świeżo, a aktualnie dostępne zawsze

Fill The Bowl
Ciasteczka z prażonym słonecznikiem. 162

słonecznikiem: na około 32 sztuki CIASTECZKA (takie jak Linzer ): 300 g mąki 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 100 g cukru pudru szczypta soli 1 żółtko 1/2 łyżeczki pasty z wanilii lub 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii      Mąkę łączymy z cukrem pudrem i solą, przesiewamy, a następnie dodajemy masło. Tłuszcz mieszamy z mąką i rozcieramy(...)dokładnie palcami, aż otrzymamy drobną kruszonkę. Teraz dodajemy żółtko i pastę z wanilii lub ekstrakt waniliowy, mieszamy i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1 godzinę (ale w lodówce może czekać nawet do następnego dnia). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy kółka. PRAŻONY SŁONECZNIK: 100 g ziaren słonecznika

Rozpustne gotowanie