oderwała się od poręczy, ale nadal je użytkuję. Funkcje urządzania: Oprócz robienia mleka roślinnego (na ciepło i zimno), urządzenie pozwala na robienie soków, kleiku ryżowego, zup kremów oraz past. Przygotowanie mleka roślinnego: Przygotowanie mleka w tym urządzeniu jest bardzo proste. Wystarczy wrzucić odpowiednią ilość namoczonej soi (lub innych ziaren czy orzechów), wybrać program i włączyć. Maszyna posiada dwa ostrza(...)robienia mleka roślinnego. Produkcja domowego mleka sojowego kosztuje zaledwie 1 zł za litr mleka, które nie zawiera żadnych dodatkowych substancji. Pozostałą okarę używam czasami do robienia pasty lub ciasta. Urządzenie bardzo ułatwiło mi proces robienia mleka - wieczorem zalewam soje, a rano po 25 minutach mam świeże mleko do kawy lub płatków. Uważam, że za taką cenę
wegujemyskorupek. Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Z połówek wydrążyć żółtko. Wydrążone żółtka przełożyć do rozdrabniacza. Do żółtek dodać wędzonego łososia i dwie łyżki jogurtu naturalnego. Wszystko rozdrobnić na pastę. Jeśli masa jest jeszcze zbyt sucha dodać kolejne dwie łyżki jogurtu. Następnie dodać też 1 łyżkę posiekanego koperku oraz pieprz do smaku. Masy nie trzeba solić ponieważ łosoś jest słonawy(...)Jeszcze raz wszystko zmiksować. Gotową pastą napełnić połówki jajek. Ułożyć na talerzu, posypać posiekanym koperkiem i oprószyć pieprzem
Monia miesza i gotujeCZEKOLADĄ I BAKALIAMI: składniki: - 500g Torcika Wedlowskiego E.Wedel - 100 g prażonych orzechów laskowych - 100 g rodzynek - 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - 600 g mlecznej czekolady E.Wedel - 400 g pasty z orzechów laskowych Na dekorację: Ganasz z białej czekolady: - 200 ml śmietanki 36% - 50 g miodu - 400 g czekolady białej mlecznej E. Wedel - 40 g masła PRZYGOTOWANIE: Torcik Wedlowski pokroić(...)kostkę, orzechy posiekać. Czekoladę mleczną połamać i roztopić w kąpieli wodnej do temp. 40 stopni C. Torcik, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki wymieszać, dodać pastę z orzechów laskowych, roztopioną czekoladę mleczną i dalej mieszać, aby masa się połączyła. Masę przełożyć do foremek na pasztet,w stawić na 2h do lodówki. Ganasz z białej czekolady: Białą czekoladę, śmietankę i miód zagotować
SMYKWKUCHNIKozacka - takim epitetem określił tę pastę mój mąż. Zgadzam się z nim, jest naprawdę wypasiona, pyszna i, oczywiście, zdrowa. Idealnie sprawdza się jako smarowidło do chleba lub krakersów. Dobrze się komponuje jako dip do warzyw (lasek selera naciowego, słupków marchewki, itp.). U nas została pochłonięta w trakcie śniadania na kromkach domowego chleba ze skiełkowanych ziaren orkiszu i gryki (pyyycha(...)Właściwości marchewki chyba każdy zna, a o walorach pestek dyni - drugim głównym składniku pasty - przeczytasz TUTAJ . Do jej przyrządzenia (poza smakiem i zdrowotnymi właściwościami) namawia również prostota wykonania i niska cena. Do dzieła Kochani! Polecam! Składniki na słoiczek o pojemności 200 ml: 4 małe marchewki, pół szklanki pestek dyni (namoczonych na noc), 4 łyżki oliwy extra virgin
Jeść, by żyć w zdrowiułyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 ząbki czosnku 5cm kawałek imbiru – starty 1 papryczka chili 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki oleju kokosowego opcjonalnie 1 łyżeczka pasty chili kolendra lub natka pietruszki szalotka Wykonanie: Kalafior rozmrozić do połowy. W malakserze zblendować go na drobne ziarna rozmiaru ziarenek ryżu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego. Jajka dobrze(...)Wrzucić starty imbir, zmiażdżony czosnek, posiekaną połowę papryczki chili i podsmażać ok. 1-2 minuty, aż wydobędą się aromaty. Teraz dodać sos rybny, resztę sosu sojowego, olej sezamowy oraz pastę chili, jeśli używacie. Podsmażać przez około 1 minutę. Wrzucić zblendowany wcześniej kalafior. Dobrze wymieszać, podsmażać około 2 minuty, żeby kalafior był gorący .Wrzucić krewetki, delikatnie wymieszać. Rozdzielić na talerze. Omlet
Pociąg Do KuchniMamy dla Was fajną, prostą, ale pyszną propozycję na pastę do chleba. Z udziałem jajek i suszonych pomidorów może zdecydowanie umilić wstawanie rankiem do pracy lub szkoły :) Ilość porcji: na kilka kanapek Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 3 suszone pomidory 2 duże jajka 2 łyżki serka śmietankowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy Jajka wkładamy(...)wody i od momentu wrzenia gotujemy 5 minut. Wyjmujemy, studzimy i obieramy. Umieszczamy w misce od blendera, dokładamy pokrojone pomidory oraz serek. Całość doprawiamy i blenderujemy. Gotową pastę nakładamy na pieczywo i posypujemy np. rzeżuchą. Smacznego
Kolizje Smakówbloga Kardamonovy . Świetne w smaku kotlety, lekko podkręcone przez nas kwaśnym jabłkiem. Miód malina <3 Składniki 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 łyżeczka pasty imbirowej 1 kwaśne jabłko 50 ml bulionu warzywnego 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ścieramy(...)drobnych oczkach, tak by powstały wiórki. Jabłko ścieramy na dużych oczkach. Do mięsa dodajemy marchew, jabłko, pastę imbirową, jajko i bułkę tartą (do zagęszczenia masy). Całość dokładnie wyrabiamy z niewielką ilością bulionu warzywnego, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G KitchenPasta Htipti-z greckiego oznacza ucieranie sera w moździerzu. Słodycz pieczonej papryki, słonego sera, ostrej papryczki i kwaśej cytryny-to MUSI być genialne! SKŁADNIKI: ok 129 g sera feta 1 czerwona papryka 1 papryczka chili ząbek czosnku łyżka soku z cytryny kilka suszonych pomidorów z zalewy PRZYGOTOWANIE : Paprykę myjemy, osuszamy. kroimy na pól, pozbywamy się gniazda nasiennego. Układamy na blaszce(...)Ułatwi nam to obranie papryki ze skórki. Po obraniu, kroimy w kostkę, wkładamy do rozdrabniacza wszystkie składniki-miksujemy na gładką masę-można dodać trochę oleju z suszonych pomidorów.Gotowe. Pastę podajemy do wszelkiego rodzaju pieczywa:.bagietki, chlebki z rozmarynem, chlebki z patelni
Kopystką po garachporcje ) ! średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia lub 1/2 średniej 1 duży pomidor 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (surowej) 1/2 szklanki kuskusu pełnoziarnistego Dodałam także 2 łyżki pasty z pieczonej papryki, którą używam do Htipiti ale równie dobrze może być kupny Ajvar-ew. pomijamy ten składnik oliwa sól pieprz cumin ostra i słodka papryka jajka ocet PRZYGOTOWANIE: Na niewielkiej(...)ilości oliwy szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy czosnek, cukinię pokrojoną w drobną kostkę oraz obranego ze skórki i pokrojonego pomidora. Chwilkę podsmażamy. Dodajmy ajvar lub pastę z papryki. Następnie wsypujemy soczewicę. Jeżeli potrzeba dolewamy troszkę wody. Po 4-5 minutach dosypujemy kuskus-znowu, w razie potrzeby uzupełniamy odrobiną wody. Kiedy soczewica jest już miękka-ale nie rozgotowana przyprawiamy solą, pieprzem
Kopystką po garachkminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry sól i pieprz do smaku sos curry: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju 1/2 puszki mleka kokosowego 2 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry dodatkowo: 1 nieduży brokuł 3/4 szklanki kaszy pęczak Soczewicę płuczemy na sicie, wsypujemy do garnka i zalewamy wodą (1, 25 szkl.). Gotujemy, aż soczewica wchłonie cały płyn i będzie(...)minut, aż będzie al dente. Odcedzamy. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przygotowujemy sos curry . Szalotkę siekamy i szklimy na oleju, dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pastę curry, wlewamy mleko kokosowe i mieszamy, by składniki połączyły się. Gotujemy kilka minut na niedużym ogniu, by sos zgęstniał. Pulpeciki dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy. Na talerze wykładamy kaszę
Dzieje kuchennej Wiewiórypowstania dania była życzliwość firmy Ole . Składniki: 1 ciasto francuskie 200 g szpinaku 100 g schabu 1 ząbek czosnku 1 cebula 4 łyżki kukurydzy Chili, zioła prowansalskie, sól, pieprz, Pasta z suszonymi pomidorami Listki świeżej bazylii Wykonanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak, kukurydzę i chwilę(...)składników. Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów. Do natłuszczonej formy na babeczki układamy kwadraty tak aby rogi ciasta wystawały poza brzegi. Następnie napełniamy farsz i nakładamy na wierzch łyżkę pasty. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut
Podróż w kulinariabekonem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Sałatka z jajkami, porem i groszkiem ; blog: Czerwień i błękit Sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem i zielonym groszkiem ; blog: Di gotuje Verriny z pastą groszkowo-serową z awokado i kukurydzą ; blog: teczasmakow FASOLA Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Surówka z mango i fasoli mung ; blog: Weekendy w domu(...)boczku ; blog: Czerwień i błękit Sałatka z fasoli ; blog: Garnkofilia Potrawka z fasoli i chorizo ; blog: Codzienne gotowanie Sałatka z fasolą, brokułami i chorizo ; blog: Szóste niebo Żółta pasta z białej fasoli cannellini ; blog: Smakołyki Angeli Wegański "smalec" z fasoli ; blog: Domowe gotowanie Krem z fasoli ; blog: Co w kredensie piszczy FasoLove muffiny (bezglutenowe) ; blog: Qchcik gotuje Zupa fasolowa ; blog
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowania, zapraszam ! Składniki: 250 g świeżych daktyli 100 g mielonych orzechów laskowych 3 łyżeczki kakao nasiona słonecznika około 1 szklanki popingu z quinoa Wykonanie: zmiksować daktyle na gladką pastę do daktylowej pasty wmieszać kakao, poping z quinoa (lub amarantusa) i nasiona słonecznika. Najlepiej dodawać porcjami, tak by masa daktylowa pozostała plastyczna. Mieszałam ręką. Jeśli sypniesz za dużo dodatków, dodaj oleju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Weekend to najlepszy czas na zestawienie najlepszych przepisów na śniadanie z patelni! Moje ulubione to śniadanie wytrawne, najlepiej na podpłomyku z pasta z awokado i jajkiem na twardo. Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Grillowane kanapki(...)serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z oregano Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Smażona kiełbasa z warzywami Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką Omleciki biszkoptowe z sosem truskawkowo-jeżynowym
Moja smaczna kuchniałyżeczce: kuminu, mielonej kolendry, soli, kurkumy, papryki wędzonej, pieprzu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 litr bulionu 1 litr soku pomidorowego, może być marki Hortex Bazyliowa pasta z groszku: 1 szklanka mrożonego groszku marki Hortex garść świeżej bazylii 2 łyżki oleju z prażonych orzechów laskowych 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu(...)drobne włókna. Groszek rozmrażam i miksuję z dodatkiem bazylii, oleju, soku z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem. Pieczywo grilluje, by stało się odpowiednio chrupie. Spód bułek smaruję pastą z groszku, Nakładam szarpanego indyka, pokrojone w plastry awokado i roszponkę. Przykrywam wierzchnią częścią bułki i podaję od razu lub zabieram do pracy, Smacznego, Klaudia
Mango Papaja