wcisnęłam kostkę czekolady mlecznej ale każda inna świetnie tutaj pasuje. Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka pasty waniliowej dowolna czekolada 1 łyżka budyniu waniliowego pół szklanki oleju szklanka mleka Wykonanie: Przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać. W mleku rozmieszać budyń i dodać(...)pozostałych mokrych składników(olej, jajko, pasta waniliowa). Można zmiksować albo rozmieszać łyżką. Mokre składniki dodać do suchych i zmiksować. Blaszkę na babeczki wyłożyć papilotkami i wkładać ciasto tak aby było zakryte dno. Układać na każdym po jednej kostce czekolady. Przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180°C około 30 minut. Studzić na kratce. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Pięknieinnego oleju roślinnego do smażenia 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 szalotka – pokrojona w kostkę 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 czubate łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 łyżeczka brązowego cukru 4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir garść świeżych liści kolendry Wykonanie: Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Ciecierzycę(...)odsącz. Ryż ugotuj i odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę, kumin i mieloną kolendrę, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. Dodaj mleko kokosowe, cukier oraz liście kaffiru oraz ciecierzycę, smaż na małym ogniu około 5 minut. Wyłóż do miseczek wraz z ugotowanym wcześniej ryżem lub makaronem. Udekoruj świeżą kolendrą. Smacznego
Moja pasja smakuużyłam Goudy 1/4 korzenia pora, pokrojonego w cienkie paseczki 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 150 g salami kilkanaście czarnych oliwek, posiekanych zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Dobrze wymieszać. Odstawić do momentu aż drożdże zaczną pracować. Wówczas dodać sól, 2 łyżki oleju(...)etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami. Wyłożyć starty se, grubo krojone salami, nitki pora, oliwki i czosnek. Znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec
Czerwień i błękitPodałam z gotowanymi brokułami, pomidorkami cherry, plastrami ogórka, rukolą i kaszą gryczaną, a to wszystko posypałam oregano i bazylią. Było przepyszne! KOLACJA Na kolację serwuję sobie kanapki ze szpinakową pastą, pom idorem i rukolą w towarzystwie brokułów, które zostały mi z obiadu. Szpinak przygotowałam najprostszym sposobem, zawsze robię go więcej żeby później móc wykorzystywać w wielu innych daniach - warzywnych potrawkach(...)zapiekankach. szpinakowa pasta 1/2 opakowania szpinaku mrożonego 1/2 kostki twarogu chudego ząbek czosnku odrobina oliwy i masła sól, pieprz, bazylia, oregano Na rozgrzanym tłuszczu podsmażam rozmrożony wcześniej szpinak, chwilkę podgrzewam, a następnie wkruszam twaróg i dodaję przyprawy, dokładnie mieszam całość. Gotowe! Smacznego! 🌟 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia EllieAwokado to świetny zamiennik dla masła lub margaryny, ale równie dobre są zrobione na jego bazie pasty. Sam owoc zawiera dużo tłuszczu, ale ma też wiele plusów. Kwas oleinowy zawarty w tych owocach obniża poziom cholesterolu. Awokado jest bogate w potas, likopen, witaminę A, C, E i luteinę. SKŁADNIKI 4 jajka 1 dojrzałe awokado 1/2 łyżeczki soku z limonki(...)wyjąć pestkę i zagnieść na papkę widelcem. Przełożyć do jajek, skropić sokiem z limonki, dodać majonez lub jogurt, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jako dodatek do pasty podawać rukolę lub szczypiorek
Passions hobbies lifegranulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki peperoni 1 szalotka 3 ogórki konserwowe 20 dag sera żółtego tartego 1 cukinia 2 marchewki 2 łyżki pasty tikka Olej do smażenia np rzepakowy 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie na rozgrzaną patelnię wylewam olej, smażę na rumiano(...)minut. Warzywa myję a następnie za pomocą przyrządów do makaronu warzywnego, robię cienkie nitki. W garnku rozstapiam masło a następnie wkładam warzywa, dusze ok 2 min. Następnie dodaję pastę tikka masala oraz wlewam 50 ml wody. Duszę ok 3 min. Międzyczasie gotuję makaronu tak jak w informacji na opakowaniu. Ogórki kroję w kostkę. Cebulę obieram a następnie kroję w kostkę
Gotowanie Patkizapraszam na tartę z mięsem mielonym z indyka tikka. Pamiętajcie również o KONKURSIE GotowaniePatki SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 300 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki pasty tikka masala 1 kulka mozzarelli Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka suszonej bazyli Olej do smażenia np rzepakowy lub kokosowy(...)puszki kukurydzy Koncentrat pomidorowy PRZYGOTOWANIE: Mieso przekładam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju np. Rzepakowego lub kokosowego. Doprawiam. Następnie smażę aż się zarumieni. Dodaję 50 ml wody oraz pastę tikka. Całość mieszam dokładnie, duszę ok 2 min. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekrajam na pół bo taką wielkość mam blachę. Smaruję koncentratem, doprawiam solą oraz suszoną
Gotowanie Patkiząbek czosnku 1 cebula ok. 1 litra wody 600-700 ml passaty pomidorowej ok. 250 g fileta z dorsza 200 g ryżu (2 woreczki) sól, pieprz 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy oraz ziele(...)angielskie i gotujemy około 30 min. Następnie wlewamy passatę pomidorową i przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką, chili oraz pastą paprykową. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze około 10 min. Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu. Na talerz wykładamy ugotowany ryż i zalewamy go pomidorówką z dorszem. Posypujemy posiekaną
Kuchnia MagdaLenyznaczenia. Lody można zrobić też z pistacji solonych. Należy je wtedy sparzyć, obrać ze skórek i uprażyć na suchej patelni, nie za długo, żeby nie straciły koloru. Do pasty pistacjowej można dodać nieco kremówki, jeśli, tak jak ja, nie dysponujecie obłędnie dobrym sprzętem. Dzięki temu będzie nieco gładsza, choć idealnie kremowej konsystencji uzyskać się nie da. Lody pistacjowe Składniki(...)niesolonych pistacji bez łupinek 30 g miodu 250 ml mleka 250 ml śmietany kremówki (38%) 3 żółtka 80 g cukru Pistacje zmiksować w malakserze z miodem na pastę. Mleko zagotować. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Wrzące mleko wlewać powoli do żółtek, cały czas miksując. Przelać mieszankę z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż osiągnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePasty na chleb są super – szybkie w przygotowaniu, smaczne. Można je dowolnie łączyć, doprawiać i możecie być pewni, że nigdy 2 razy takiej samej nie przygotujecie. Ja uwielbiam takie pasty na śniadanie stosować zamiast – serka, masła i 1000 rzeczy, które mogła bym zjeść. Niestety nie przygotowuję ich zbyt często a szkoda, bo to świetne zastępstwo – możemy
Szybko Tanio Smaczniecukinia cukinia ½ cebuli 5 pieczarek 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka zielonej pasty curry (może być żółta, ja miałam tylko zieloną) 2 łyżki oleju ryżowego ½ limonki 200g makaronu ryżowego Opcjonalnie 1 mała papryczka chili Przygotowanie: W miseczce wymieszać pastę curry, sos rybny, ostrygowy
Fabryka pomysłówcienkie długie paski lub w większą kostkę - 3 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie długie paski lub w większą kostkę - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 1 puszka / 250g mleka kokosowego - 1 ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 ½ łyżeczki octu ryżowego Dodatkowo: parę pestek dyni do przyozdobenia + sos Hoisin(...)oraz czosnek, podsmażamy wszystko 3 minuty. Dokładamy warzywa: marchew, papryki, delikatnie solimy i podsmażamy ok 5 minut. Dodajemy ćwierć szklanki wody i podduszamy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pastę curry oraz mleczko kokosowe i doprawiamy brązowym cukrem + sosem sojowym + octem ryżowym. Podgotowujemy wszystko kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem (akurat w tym przypadku zbudowałam z ryżu babki aby dodać
upichconaZapraszam na relację z kolejnych warsztatów kulinarnych, które odbyły się pod hasłem Pasta fresca, czyli jak zrobić w domu pyszny włoski makaron. Warsztaty odbyły się w warszawskim studiu Akademia kulinarna Whirlpool , prowadzonym przez Włochów, którzy są koneserami dobrego jedzenia. Było baaardzo smacznie i wesoło ! Warsztaty kulinarne Pasta fresca część 2 Ubiegłą sobotę spędziłam bardzo pracowicie, ale przy okazji
Kulinarne przygody Gatityszklanka soku pomidorowego pikantnego marki Hortex 1/3 szklanki mleka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju z sezamu 3 łyżki zielonej pasty curry sok z cytryny, szczypta soli, szczypta mielonej kolendry 1/2 papryczki chili - opcjonalnie, jeśli ktoś lubi pikantniejsze potrawy 300 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka: szczypta soli(...)zwanym międzyczasie siekam drobno cebulkę, czosnek i chili. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej z sezamu i smażę na nim posiekane składniki do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry, smażę całość. Gotową mieszankę mrożonych warzyw dodaję do pozostałych składników i całość duszę jeszcze chwilę. Wlewam sok pomidorowy i gotuję sos przez 4-5 minut. Dodaję mleko kokosowe oraz sól
Mango Papajaduża marchewka kawałek pora kawałek korzenia pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 50 ml słodkiej śmietanki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 1 łyżka pasty z pieczonej papryki ( lub po prostu pieczona papryka ) sól do smaku 2 kostki bulionowe drobiowe natka pietruszki Warzywa obieramy i kroimy w kostkę , dowolnej wielkości . Do garnka wlewamy 3 l wody(...)minut ) . Po tym czasie solimy , wyciągamy żołądki- kroimy w plastry – wkładamy ponownie , dorzucamy fasolę i warzywa , gotujemy do momentu, aż fasola będzie miękka . Dodajemy przyprawy , koncentrat, pastę paprykową lub pieczoną paprykę i gotujemy jeszcze 20 minut . Na koniec zabielamy śmietanką i doprowadzamy do wrzenia . Gotowe ,możemy podawać , najlepiej z siekaną natką pietruszki . Post Fasolowa na żołądkach indyczych pojawił się
Ogrodnik w podróży