pasta - 17303 przepisów (strona:393/1154)

Szarlotka z pianką i kruszonką 280

Szarlotka z pianką i kruszonką Ciasta z jabłkami można piec praktycznie przez cały rok, ale jesień to czas, kiedy wśród wypieków naprawdę królują szarlotki i jabłeczniki

Korniszonki
Jak przygotować smakowity ramen? 172

ramen, przygotowywany na bazie mięsa drobiowego, wyróżniający się bardzo słonym wywarem, podawany jest ze szczypiorem, kapustą pekińską i pędami bambusa), tonkotsu (z kości wieprzowych), miso (wywar wzbogacony miso, czyli pastą ze sfermentowanej fasoli) oraz shoyu (z dodatkiem sosu sojowego).  Wywary dzieli się też na kotteri, czyli bogaty (z przewagą mięsa, długo gotowany) i assari (lekki, gotowany krótko na warzywach(...)miso.  „Domowy” ramen Ramen bez problemu można przygotować w domu. Wystarczy na wieprzowinie z kośćmi (co najmniej 1 kg) przygotować tradycyjny bulion z dodatkiem odrobiny korzenia imbiru oraz pasty miso. W międzyczasie (zupa musi gotować się nie krócej niż 2 godziny) trzeba ugotować makaron soba (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Gdy bulion będzie już gotowy, można dodać do niego

Tradycyjna Kuchnia
SMALEC WEGETARIAŃSKI 161

Robiąc ostatnio porządki w kuchennych szafkach natchnęłam się na żółty groch taki najzwyklejszy łuskany.Miałam zrobić zupę ale oprócz grochu nie było nic więcej,to zrobiłam pastę do chleba.Dosyć mocno już popularna w "internetach" z różnymi wariacjami, ja jak wspominając wcześniej nie wiele miałam w lodówce dodałam tylko cebulę, jabłko i majeranek. Nothing more..Wspomnę jeszcze

pieprzny smaczek
Domowa kapusta kiszona w słoikach 190

Kapusta kiszona, jak wszystkie kiszonki, to naturalne źródło witamin, które zapewnią nam odporność i dobre samopoczucie w zimowych miesiącach. Jak się okazuje, przygotowanie domowej kiszonej kapusty

Korniszonki
NAJLEPSZA TUNEZYJSKA SZAKSZUKA ( SHAKSHOUKA ) 256

jedziemy o Tunezji! SKŁADNIKI: * jajko – 3 szt * oliwa z oliwek – 3 łyżki * cebula – 1 szt * papryka czerwona – 1 szt * papryka zielona – 1 szt * pasta harissa – 1 łyżka * mielony kumin – 1 łyżeczka * czosnek – 4 ząbki * pomidory w puszce – 400 g * pomidory świeże miękkie – 2 szt * sól * pieprz * natka pietruszki * feta SPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA: Rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę, pokroje w piórka papryki oraz pastę harrisa. Wrzucamy posiekany drobno czosnek, doprawiamy kuminem i smażymy mieszając ( aż papryka zmięknie ). Wlewamy pomidory z puszki wraz z zalewą , dodajemy pokrojone świeże pomidory, doprawiamy solą i pieprzem ( ja lubię dodać jeszcze szczyptę cukru ) . Dusimy ok. 10 minut. Robimy niewielkie 3 dołki, wbijamy jaja, dusimy

Ostra na Słodko
Chrupiące stripsy z kurczaka jak z KFC 476

Chrupiące stripsy z udek kurczaka Chrupiące kawałki kurczaka w złotej panierce to ulubiona przekąska dużych i małych smakoszy. Można zamawiać kubełki na wynos, ale pyszne stripsy

Korniszonki
Solony koperek na zimę 169

Solony koperek w słoiku Solony koperek w słoiku jest idealnym składnikiem na zupę koperkową lub sos. Oczywiście można kupić taki koperek w sklepie jednak wystarczy dosłownie

Korniszonki
Galette ze śliwkami (Galette di prugne) 151

deliziosa torta. La torta è molto facile da preparare, non richiede particolari sforzi né tanto meno molti ingredienti.   La galette che otterremo è composta da una base di pasta frolla, ripiena di prugne profumate con la cannella. Potete servirla con la panna acida, con lo yogurt o anche con un gelato. Buon appetito :) SKŁADNIKI Ciasto 300 g mąki pszennej(...)burro freddo tagliato a pezzettini e un pizzico di sale. Frullate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole. Aggiungete l'acqua fredda e frullate ancora ottenendo una pasta omogenea. Formate un panetto da avvolgere nella pellicola che riponete in frigo per 30 minuti. Nadzienie W międzyczasie kroimy śliwki na mniejsze kawałki, oprószamy cynamonem i cukrem. **** Ripieno Nel frattempo

La grande e la piccola cuoca
SZWEDZKIE KANAPKI 166

Szwecja kanapkami stoi, dlatego też zdecydowałam się na przygotowanie kilku ich wersji, używając jednych z najpopularniejszych „kanapkowych” składników w tym pięknym kraju. I tak mamy: pasta kawiorowa z jajkiem (pasta obowiązkowo z tubki, najlepiej Kalles lub ABBA) ogórek + sałatka krewetkowa z koperkiem jajko, odrobina majonezu, łosoś, kawior. Obowiązkowy koperek do ozdoby i kilka kropli [...] Artykuł SZWEDZKIE KANAPKI pochodzi z serwisu

SandraFrej.com
Jabłecznik z Podkarpacia 236

Tradycyjny jabłecznik Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. Ciasto jest pyszne i

Korniszonki
Pasta z suszonych pomidorów z kaszą jaglaną 209

Dawno nie robiłam pasty z suszonych pomidorów i już prawie zapomniałam jak bardzo ją lubię i jak często ona kradnie serce osobom, które ją tylko spróbują. Więc jak zobaczyłam opakowanie suszonych pomidorów w rozmiarze XXL  w LIDLu - naszła mnie nagła potrzeba na zrobienie pasty. Na blogu pojawił się już kiedyś podobny przepis ale  nie zawierał kaszy jaglanej więc

dlaSmaQ
Sernik z musem śliwkowym 156

śliwkowy. Mus śliwkowy Jeśli przygotowujemy sami szybkie powidła: śliwki wypestkować, pokroić i smażyć w garnku często mieszając przez ok. 15 - 20 minut, zmiksować blenderem na gęstą pastę (ok. 180 gotowej pasty), dokładnie ostudzić przed połączeniem ze śmietanką. Żelatynę wymieszać z sokiem w garnuszku, odstawić na 10 minut, następnie podgrzewać przez ok. 2 minuty na małym ogniu cały czas mieszając

KUCHNIA POLSKA
Domowy ocet jabłkowy z obierek i ogryzków. Nie wyrzucaj - wykorzystaj! 260

Domowy ocet jabłkowy ze skórek Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone

Korniszonki
Burger z głogu i soczewicy czyli kajzerka pomyślności 158

dwie minuty. Następnie przystępujemy do czenności, która jest bardzo pracochłonna. Z racji tego, że głóg ma spore pestki, przecieramy go przez sito. W wyniku tego powinna nam powstać gęsta pasta. Niektórzy robią z niej ketchup, ale ja postanowiłem użyć jej jako lepik do soczewicowych burgerów. Łączymy pastę z soczewicą, formujemy płaskie okrągłe kotlety i pieczemy je w nagrzanym

Kryzysowa Książka Kucharska