Aromatyczne, wyraziste przyprawy sprawią, że całość będzie przepyszna :) WARZYWNA POTRAWKA Z CIECIERZYCĄ Kilka liści kapusty pekińskiej Pół czerwonej papryki Pół żółtej papryki Pół cukinii Szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki pasty paprykowej 3 suszonej pomidory Słodka i wędzona papryka, oregano, kolendra, pieprz Ziarna kolendry rozdrobnić w moździerzu, suszone pomidory posiekać drobno W garnku na odrobinie oleju podsmażyć kolendrę z suszonymi pomidorami(...)papryki i cukinię Do garnka dorzucić posiekaną kapustę i papryki, dolać wody i dusić około 10 minut Dołożyć posiekaną w plastry cukinię i dusić jeszcze 5-10 minut Dodać pastę paprykową, przyprawy i ugotowaną ciecierzycę, wymieszać całość
HealthyCreationsczerwona garść groszku cukrowego 3 ząbki czosnku 1 centymetrowy kawałek imbiru sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej(...)mięso i przyprawy. Chwilkę podpiekamy, następnie dodajemy warzywa, wlewamy 1/2 szklankę wody i przykrywamy patelnię. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po kilku minutach odkrywamy patelnię, dodajemy ostrą pastę paprykową i jeszcze doprawiamy do smaku. Do patelni przekładamy odcedzony makaron i mieszamy danie aż wszystkie płyny odparują. Podajemy ciepłe, smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji
Kulinarne Fantazje Marioliczosnkiem, szynki - tu w szczególności polecam szynkę Sarmacką, paluszki drobiowe, dla najmłodszych kabanosiki i parówki z serii Sokoliki (mój syn je uwielbia), Z Gruntu Dobre, czyli hummusy, pasty itp. Francuzi mają swoją deskę serów, my zaś mamy swoją deskę wędlin, na której obowiązkowo musi się znaleźć salami i kabanosy. Idąc zaś z duchem czasu, warto dodać do niej pasty
Passions hobbies lifebrukselki 200 g śmietany 30% 70 g szynki parmeńskiej 50 g startego sera np. parmezanu 2 jajka s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 400 g di cavoletti di bruxelles 200 g di panna fresca 70 g di prosciutto crudo 50 g di parmigiano grattugiato 2 uova sa le, pepe PRZYGOTOWANIE(...)formie do pieczenia. Na dnie tarty układamy brukselkę, którą posypujemy kawałeczkami szynki. **** Riscaldate il forno statico a 200 gradi, invece il forno ventilato a 180 gradi. Srotolate la pasta sfoglia e mettetela in uno stampo. Distribuite i cavoletti di bruxelles, poi le fettine di prosciutto crudo. Na brukselkę i szynkę wylewamy masę jajeczną. **** Sistemate
La grande e la piccola cuocaIndyjska zupa kalafiorowa Nie od dziś jestem wielkim fanem gotowców. Jednym z moich ulubionych, jest czerwona pasta curry, która sprawiła, że dzisiejsza zupa kalafiorowa jest… PETARDĄ! Nadaje charakteru i lekkiej ostrości, jest czymś zupełnie innym, niż przyprawa curry (żółty proszek). Poza dzisiejszą zupą, można użyć jej, żeby wyczarować dahl z czerwonej soczewicy . Również jest bardzo prosty w wykonaniu(...)Zupa w tym wydaniu, bardzo często gości u mnie w restauracji i zbiera dobre recenzje, co tym bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że muszę się nią z Tobą podzielić. Pasta curry, której ja używałem -> KLIKNIJ Artykuł Indyjska zupa kalafiorowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmandodatkowo pięknie wygląda na talerzu. Składniki: 1 garść rukoli 12 pomidorków cherry 120 g białego sera 1 cebula 3 łyżki ulubionych pestek (u mnie dynia i słonecznik) 50 g pasty z suszonych pomidorów sól pieprz SOS: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 ząbek czosnku 1 garść listków kolendry 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowujemy sos: Oliwek(...)oliwek, ocet winny, czosnek, listki kolendry oraz cukier zblendować na gładką masę. Przygotowujemy sałatkę: Ser biały wymieszać z pastą z suszonych pomidorów. Dodać pestki oraz przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać do połączenia się składników. Ulepić 1 cm kule. Na talerzu układamy rukolę, pokrojoną cebulę, pomidorki przekrojone na pół. Dodać kulki serowe oraz polać solem
Kuchnia w oparachHummus to nic innego jak pasta z ugotowanej ciecierzycy. Można go podawać jako smarowidło do pieczywa, ale także też jako dip w towarzystwie warzyw pokrojonych w słupki – z ogórkiem, marchewką czy selerem naciowym. Hummus jest niezwykle popularny wśród wegan i wegetarian, a także coraz częściej pojawia się w wielu restauracjach. Do przygotowania hummusu, oprócz ciecierzycy potrzebujemy tahini, czyli masła(...)mieląc. Ja natomiast tahini kupuje w sklepach typu Kuchnie Świata. Ilość hummusu, która powstanie z tego przepisu z pewnością wystarczy Wam na kilka dni lub na jedną sporą imprezę Pastę możecie przechowywać w lodówce do około 3 dni. Smacznego! Dajcie koniecznie znać czy Wam smakowało! Zobacz też: Wegetariański pasztet z cukinii Falafel – wegetariański przysmak Przepis na domowy hummus Drukuj przepis
Kuchnia BazyliiRadix-Bis Krem z daktyli: 160 g suszonych daktyli 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego 1 łyżka gorzkiego kakao 200 ml mleka kokosowego ( nie mleczka ) 2 kopiaste łyżki pasty orzechowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Daktyle, olej kokosowy,kakao,pastę orzechową,ekstrakt waniliowy, mleko kokosowe wszystkie składniki miksujemy na gładki krem. 300 g powideł śliwkowych gęstych wiórki kokosowe
Sama słodycz i szczypta chiliCzego zatem będziemy potrzebować do przygotowania ryby po grecku w wersji ostrej? Składniki: dwa filety ulubionej ryby, dwie marchewki, korzeń pietruszki, nieduży kawałek selera, siedem łyżek przecieru pomidorowego, łyżka pasty z ostrej papryki, olej, mąka, pieprz cayenne i sól. Wykonanie: warzywa obieramy i ścieramy na tarce, po czym zalewamy trzema szklankami wody i gotujemy pod przykryciem przez około kwadrans(...)mniejsze kawałki obtaczamy je w mące i smażymy na rumiano z obu stron. Jeśli nasze gotujące się warzywa będą już miękkie, możemy odlać wodę oraz dodać do nich pastę paprykową, przecier i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i zagotowujemy. Kolejnym etapem jest nasmarowanie naczynia żaroodpornego tłuszczem, po czym wyłożenie go usmażonymi filetami rybnymi. Na warstwę rybną kładziemy warstwę warzywną. Na koniec
Trochę smakuKiedy śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ma być pyszny i sycący. Nie odbierajcie sobie tej przyjemności. Naładujcie maślane rogaliki puszystą jajecznicą i bekonem (koniecznie minimum po dwa plastry) posmarowane pastą z awokado i smażonymi pieczarkami. Zajadajcie, póki ciepłe i cieszcie się smakiem, później pomyślicie o siłowni, bieganiu czy innej formie aktywności (długie zakupy) . Więcej pomysłów na śniadanie w którym króluje(...)jajko znajdziecie tutaj: Tortilla z jajecznicą i awokado Szakszuka Pasta jajeczna z awokado Artykuł Kanapki śniadaniowe z jajecznicą, bekonem i guacamole pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowaniemandolinie. W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy miód ,następnie włożyć plasterki imbiru i jabłka. Dusić do miękkości ,a następnie zmiksować i cieszyć się wspaniałym smakiem herbaty z tą pastą. Na chłodne dni jak znalazł. Herbatka z pastą imbirową ,dobra książka i wieczór mój. pomysł własny
mojej kuchniilości 1/4 szklanki dodać do kleiku ryżowego. Imbir,czosnek drobno siekamy,szczypiorek kroimy na małe kawałki,dodać to wszystkie pozostałe składniki do pojemnika z kleikiem,wymieszać do uzyskania gładkiej pasty. Pastą natrzeć pokrojoną rzepę .Przełożyć do słoika,obciążyć ,aby rzepy były pokryte zalewą. Lekko zakręcić pokrywkę i odstawić na 3-5 dni w cieple miejsce. Po tym czasie jak skwaśnieje
mojej kuchniminut w temperaturze 170°C (do suchego patyczka). Po wystudzeniu wyjąć z tortownicy :)) ps. wilgotne i owocowe. przepis z tej strony z malutkimi zmianami. tu torta con frutta ingredienti pasta: 250 g di farina di frumento 60 g di burro 150 g di zucchero 2 uova 230 g di panna al 12% - per me yogurt alla greca 2 cucchiaini(...)tuorlo d'uovo frutta (lamponi e mirtilli) esecuzione Tutti gli ingredienti a temperatura ambiente. Il ripieno di quark, tutti gli ingredienti sono mescolati in una massa omogenea. la pasta: Mettiamo il burro zuccherato in una massa soffice. Quindi aggiungere un uovo ancora miscelato, aggiungere l'estratto di vaniglia e 1 cucchiaio di yogurt di tipo greco. Ora riduci la velocità
mojej kuchniwieprzowe wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, 2 łyżkami Ajvaru łagodnego Podravka. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób na jednolitą masę. Odstaw aby smak pasty przeniknął do mięsa. Bułki opiecz na patelni grillowej lub w piekarniku. Zwilżonymi wodą dłońmi, uformuj 4 zgrabne burgery. Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju, około(...)dobrej jakości wieprzowinę niż dobrej jakości wołowinę. Jej cena jest korzystniejsza, a przygotowanie łatwiejsze. Jednak prawdziwą duszą tego dania jest oryginalny chorwacki Ajvar Podravka (link) . Ta warzywna pasta to połączenie dojrzałych papryk i bakłażanów oraz starannie dobranych przypraw. Nie zawiera konserwantów, aromatów oraz sztucznych barwników. Jej dodanie sprawia, że Hamburger wieprzowy jest
kuron.com.pl