krojonych pomidorów bez skóry (400 g) 1 puszka mleka kokosowego (400 g) 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 płaska łyżka kurkumy 0,5 szklanki rosołu drobiowego „Winiary” ciemny sos sojowy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie: Orzechy(...)nerkowca prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy pastę curry, imbir i kurkumę. Mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka i posiekaną cebulę. Smażymy do zrumienienia. Pod koniec smażenia wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie
Oryginalny smakmleczkiem kokosowym i curry 1 szkl. czerwonej soczewicy 750 ml wody 400 ml mleczka kokosowego (ja użyłam 65 ml kremu z kokosa zawierającego 99% ekstraktu kokosa) 1 łyżka czerwonej pasty curry (może być też inny kolor) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego (u mnie 300 ml przecieru pomidorowego z racji tego, że mleczko zastąpiłam kremem o mniejszej objętości) 500 g warzyw(...)kostkę, marchewka starta na tarce i seler naciowy pokrojona w plasterki) drobno posiekane zioła do posypania, u mnie szczypior i natka pietruszki Soczewicę zalewamy wodą, mleczkiem kokosowym, dodajemy pastę curry, lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż soczewica zacznie się rozpadać. Dolewamy przecier, wrzucamy warzywa. Gotujemy ok 10-15 minut. Warzywa nie powinny się rozgotować. Zupę podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryzmielonego pieprzu, soli himalajskiej ( lub nieco mniej soli morskiej); szczypta chili w proszku i gałki muszkatołowej, 500-700 ml oleju do smażenia SOS TAHINI 2 łyżki pasty sezamowej TAHINI 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 250 g jogurtu naturalnego PRZYPRAWY: szczypta mielonego kminu rzymskiego, soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku DO PODANIA: pestki granatu(...)świeża kolendra, CHLEBEK PITA WYKONANIE SOS TAHINI: Do miseczki ścieramy ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki pasty sezamowej. Krótko mieszamy i łączymy z jogurtem naturalnym. FALAFEL: Ciecierzycę wsypujemy do garnka lub miski i zalewamy dużą ilością zimnej wody (około 5 cm ponad poziom ciecierzycy). Odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnego dnia dokładnie
cool and mintySkładniki : - 1 brokuł - 1 szklanka kaszy jaglanej - 1 łyżka pasty z kurkumy ( przepis -->TUTAJ<-- ) - 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego - 1 por (biała część) - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka czosnku niedźwiedziego - 1/2 szklanki ziaren słonecznika Przygotowanie: Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy 5 minut od czasu zagotowania wody i od razu przecedzamy(...)Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, tak długo aż woda będzie zupełnie czysta. Zalewamy 2,5 szklanki wody, dodajemy pastę z kurkumy i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Do gorącej dodajemy olej kokosowy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Por, czosnek oraz przestudzony brokuł szatkujemy nożem na małe kawałki. Dodajmy pozostałe składniki. Za pomocą ugniatacza
Szkrab Je Samzbilansowanej mieszance przypraw……do tego świetnie się prezentuje. Składniki na około 4 osoby: 400 g fileta z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 50 g czerwonej pasty curry 4 łyżki oleju kokosowego 3 ząbki czosnku 1 szalotka 1 łyżka startego świeżego imbiru 400 g kalafiora 2 woreczki ryżu jaśminowego 1 papryczka chili garść świeżej kolendry cytryna(...)minut. Uważać aby nie rozgotować, powinien pozostać chrupiący. Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, szklimy pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek. Po chwili dodajemy pastę curry oraz imbir. Do mieszanki dorzucamy pokrojonego fileta. Krótko podsmażamy, zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotujemy 5 minut. Serwujemy z ryżem, kalafiorem, listkami kolendry, cytryną lub limonką oraz płatkami z papryczki
KierunekuchniaAjwar to pasta paprykowa z dodatkiem innych warzyw, dostępna w każdym dyskoncie i markecie. Dzięki niej polędwiczki drobiowe zyskały oryginalny smak i nabrały charakteru. Można usmażyć je na patelni zwykłej lub grillowej. 500g polędwiczek drobiowych 4 łyżki pasty ajwar sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki oleju 1. Polędwiczki oczyszczamy z błonek. Mieszamy w misce z ajwarem, solą
Szefowa kuchniłyżeczki kminu rzymskiego lub papryki Aleppo (opisałam ją tutaj - Papryka Aleppo - co to jest ) 2-3 łyżki soku z cytryny 5 lub 6 łyżek dobrej jakości pasty tahini (duży wybór jest m.in. w KuchnieSwiata.pl ) do dekoracji: uprażone orzeszki piniowe lub migdały, nasiona granatu, posiekana natka pietruszki lub kolendry olej i masło ghee do smażenia Przepis(...)piniowe lub migdały uprażyć na maśle ghee i odłożyć na bok. Na około 5 minut przed podaniem do miski z uprażoną pitą dodać ugotowaną cieciorkę. Przygotować sos z jogurtu, pasty tahini, wody z ciecierzycy i czosnku.podgrzewając i cały czas mieszając wszystkie składniki na niewielkim ogniu, ale nie doprowadzając do wrzenia. Gotowy sos wlać do miski z pitą i ciecierzycą
Cztery FajeryTort czekoladowy z masą czekoladową Tort czekoladowy to urodzinowy klasyk. Według mnie najlepszy jest tradycyjny tort - z tradycyjnym biszkoptem czekoladowym oraz tradycyjną masą czekoladową z masła
KorniszonkiŚniadanie: sałatka z winogronem i ciecierzycą Obiad: orzechowy makaron z brokułem Kolacja: pudding ryżowy z jabłkiem i cynamonem Dzień drugi : Śniadanie: kanapki z pastą z ciecierzycy II Śniadanie: sałatka z winogronem i ciecierzycą, z poprzedniego dnia Obiad: orzechowy makaron z brokułem, z poprzedniego dnia Kolacja: tortille (naleśniki z obiadu) gryczane z kurczakiem(...)banan Tego dnia przygotowałam więcej naleśników gryczanych, żeby część zużyć do obiadu z 2 kolejnych dni. Dzień trzeci : Śniadanie: kanapki z pastą z ciecierzycy, z poprzedniego dnia II Śniadanie: czekoladowy deser na bazie awokado z mandarynkami Obiad: naleśniki gryczane z prażonymi jabłkami – do prażonych jabłek użyłam soku, który wycisnęłam z 5 pomarańczy Kolacja
Powiedz dietom nieIdąc za ciosem postanowiłam przygotować kolejne danie kuchni meksykańskiej . Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pastę z awokado - czyli guacamole . Przygotowywałam je już wielokrotnie, jednak zazwyczaj znikało tak błyskawicznie, że nie udało mi się zrobić mu zdjęcia. Tym razem broniłam go dzielnie, abym mogła zrobić zdjęcie i przygotować przepis. Guacamole zazwyczaj przygotowuję, aby zjeść je z nachosami, jest(...)także świetna pasta kanapkowa, idealnie komponuje się także z burgerami wołowymi. Guacamole Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 szalotka bananowa 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli sok z cytryny oliwa z oliwek (ok. 30ml) sól, pieprz Przygotowanie: Awokado obrać, pozbawić pestki (pestkę zachować), rozgnieść widelcem i przełożyć do miski. Szalotkę i papryczkę chilli drobniutko posiekać
Codzienne Gotowaniepomidora i jajka. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną kolendrą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Proste guacamole → Jajecznica z awokado, orzeszkami nerkowca i beurre noisette → Pasta z przepiórczych jajek z awokado i rzeżuchą → Jajka faszerowane awokado → Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Oryginalny smakCoś dla mnie owoce morza i ulubione curry. Tym razem zielone curry, które zrobiłam sama. Curry pasta – do malaksera wrzucić listki kefir, ziarenka kolendry, obrany imbir, obraną szalotkę, oczyszczone z ziarenek i błonek zielone chili, bazylię, pokrojoną na kawałki trawę cytrynową. Zmielić dokładnie blenderem. Wlać wodę i olej i jeszcze raz zmiksować. Gotowanie – do garnka wlać pastę curry
Kuchnia PokoleńZainspirowana ulubioną sałatką hawajską, wpadłam na pomysł zrobienia pasty , którą w końcowym efekcie nadziałam bagietkę, pokroiłam w kromki i ozdobiłam kawałkami ananasa i listkami oregano 🌿 Taka bagietka, na pewno przypadnie do gustu dorosłam jak i dzieciakom 😄 Dodatkowo pięknie się prezentuje i co najważniejsze pysznie smakuje ! Zapraszam Was do wspólnego gotowania ! SKŁADNIKI : Mięso z kurczaka Ananas z puszki Jogurt naturalny Gęsty(...)Wkładamy do rękawa i pieczemy. Upieczone mięso wyjmujemy i studzimy. Kurczaka dzielimy na małe kawałki i wrzucamy do miksera, dodajemy jogurt , majonez, sól i pieprz. Miksujemy na gładką pastę. Na koniec dodajemy posiekanego drobno ananasa z puszki i mieszamy. Wydrążamy środek bagietki i nakładamy farsz. Zawijamy w folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki ( dzięki temu
Marcepanowa kuchniaObazda (Obazta, Obaatza) to pasta serowa, tradycyjne danie kuchni bawarskiej. Pastę serową sporządza się z rozgniecionego widelcem Camemberta z dodatkiem masła i cebuli. Masę przyprawia się solą, pieprzem, kminkiem i sproszkowaną papryką. Dzięki dodatkowi masła jest idealnie aksamitna, pyszna. Obazda podawana jest jako przekąska z chlebem żytnim, preclami lub paluszkami w ogródkach piwnych lub czekadełko, podobnie jak u nas chleb
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naturalnego ekstraktu z wanilii 4 łyżki płynnego oleju kokosowego Olej kokosowy lekko podgrzać, aby zmienił konsystencję na płynną. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać na jednolitą pastę. Masować ciało okrężnymi ruchami, a następnie dokładnie spłukać niezbyt gorącą wodą. Przepis na ekskluzywny domowy peeling kawowy do ciała 4-5 łyżek stołowych fusów z kawy 2 łyżki stołowe drobnego(...)kawy 2 łyżki stołowe brązowego cukry 2 łyżki stołowe oleju kokosowego 5-6 kropli olejku miętowego przeznaczonego do stosowania w kosmetyce Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na jednolitą pastę Masować ciało okrężnymi ruchami, a następnie dokładnie spłukać niezbyt gorącą wodą. Domowy peeling kawowy
Cztery Fajery