kanapka z szynką czy dżemem. Kiedy tylko mam czas staram się urozmaicać swoje śniadania, ale zawsze ich składnikiem musi być warzywo lub owoc. Dzisiaj polecam Wam szybki przepis na pastę śniadaniową z twarogiem. 4 składniki, 2 minuty roboty i pyszny dodatek do pieczywa, naleśników, placuszków czy gofrów gotowy! Składniki (na małą miseczkę pasty): 125 g półtłustego lub tłustego twarogu
Ze smakiem i z pasjąDziś będzie szybko, smacznie i prosto, czyli tak jak powinno być :) Na taką pastę nie pozwalam sobie zbyt często, bo to niestety bardzo kaloryczna przyjemność, niemniej jednak raz na jakiś czas warto zaszaleć, bo trudno wyobrazić sobie smaczniejsze śniadanie czy kolację :) Składniki: - 4 jajka - posiekany szczypiorek - 1-2 łyżek majonezu - 1 łyżeczka musztardy (najlepiej sarepskiej) - sól, pieprz Wykonanie? Najprostsze(...)kostkę :) Do miski z jajkami dodajemy majonez (czubata łyżka to absolutne minimum, kto lubi majonez, ten da więcej) , musztardę, większość szczypiorku, mieszamy, doprawiamy do smaku i... tyle :D Naszą pastę podajemy z dowolnym pieczywem posypaną resztą szczypiorku. Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaHummus wywodzi się z Bliskiego Wschodu, dokładnie z Libanu. Pasta bardziej arabska niż żydowska, a jednak nie wiadomo dlaczego głównie kojarzona z semitami. Wikipedia wspomina, że o hummus toczy się kulinarna wojna między Libanem a Izraelem. Mnie zasadniczo obchodzi jedynie to, że jest to smaczna alternatywa do kanapek ;)Oryginalnie do hummusu powinno się używać pasty tahini, jeśli takową mamy, lista
Kulinarne zapędy Kokosamały, papryka czerwona 1 mała, cebula 1 sztuka, szczypiorek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka twarożek ze Strzałkowa- jest wilgotny i śmietankowy, dobrze się nadaje do takich past... ogórek, paprykę, cebulę pokroić w kostkę, twaróg rozgnieść widelcem dodać dobrze obraną z ości makrelę wędzoną i wszystko widelcem pognieść-wymieszać dodać pieprz mielony, posiekany szczypiorek i kilka łodyżek tymianku posiekanego(...)wymieszać i do lodówki na 1 godzinę aby smaki się przegryzły pyszna pasta do pieczywa...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępomidory 1 mały dojrzałe awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić na kawałki włożyć do rozdrabniacza, dodać ogórek konserwowy, pomidor, czosnek, sól morską, oliwę i wszystko zmiksować na pastę przełożyć do miseczki i do lodówki na 15 minut aby smaki się przegryzły najlepsza pasta na pieczywo razowe, grzanki, tosty..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 600 ml mleka kokosowego 400 ml wody 2 łodygi trawy cytrynowej 1 łyżka pasty Tom Kha 2 liście kafiru 1 dymka 1 papryczka chilli 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 ząbek czosnku świeży imbir (ok. 2cm) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła Do podania (dla jednej osoby): 1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle(...)dymki (w całości) i papryczkę chilli. Smażymy ok. 2 minut. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy trawę cytrynową, kolendrę i ostrą paprykę. Doprowadzamy do wrzenia. 3. Do zupy dodajemy pastę Tom Kha, cukier i liście kafiru. Gotujemy pod przykryciem 7-10 minut. Wyciągamy liście, dymkę i trawę cytrynową. 4. Sposób podania: Do miski wkładamy ryż lub makaron, a następnie usmażone
Tajskie smakimiski wrzuć ciecierzycę, obrany ząbek czosnku, suszone pomidory i migdały. Zmiksuj ręcznym blenderem (lub w robocie kuchennym). Dodaj tyle oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, aby uzyskać pożądaną konsystencję pasty. Dopraw solą i chilli i ponownie zmiksuj. Dodaj posiekane świeże zioła i wymieszaj pastę łyżką. Podawaj z pieczywem lub jako dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki
Chilli Czosnek i Oliwadlatego polecam pokroić je na mniejsze kawałki. Upieczone buraki należy przestudzić, a następnie obrać. Pokrój buraki na kawałki, włóż do miski i dodaj czosnek, chilli oraz jogurt. Zmiksuj na pastę. Do pasty dodaj oliwę, syrop klonowy lub melasę oraz za'atar. Wymieszaj całość i dopraw solą do smaku. Przełóż dip do miski i posyp po wierzchu orzechami, serem oraz
Chilli Czosnek i Oliwagram ziemniaków kilka gałązek rozmarynu ok. 10 ząbków czosnku Składniki do marynaty do ryby: 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 4 czubate łyżeczki zielonej pasty curry sok z 1/2 cytryny sok z 1/2 limonki 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 łyżka cukru 1 łyżka posiekanej suszonej trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego Marynata do warzyw(...)łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżeczki pasty chilli hot bean 5 ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę 4 cm świeżego imbiru pokrojonego w cienkie słupki 2 łyżeczki oleju rzepakowego WYKONANIE Rybę oczyszczamy (skrobiemy, obcinamy płetwy i ogony) i czyścimy ją na mniejsze kawałki. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty do ryby. Każdy kawałek ryby dokładnie obtaczamy w marynacie
OstryKęsViva la pasta! Słyszę śmiech włoskiej mamy, która grzecznie w kuchni robi makaron. Najlepszy, bo prosto z serca. Pełen miłości i dobra, które powoduje niezapomniany smak. A do niego? Obok leżących na stole i suszących się nitek spaghetti stoi szczelnie zakręcony słoiczek. Pesto. Inspiracja pochodzi z bloga Elf w kuchni .Podaję już z modyfikacjami. PESTO Z LIŚCI RZODKIEWEK /zainspirowany, zmodyfikowany(...)miało odpowiednią konsystencję. Doprawiam w międzyczasie do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przechowuję w szczelnym słoiczku pod wartswą oliwy z oliwek, która zapobiega utlenianiu się składników pasty. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimoże komuś jeszcze jedną przekąskę Wielkanocną? Jajeczka faszerowane pastą szynkową, serwowaną w wafelkach w kształcie jaja i jeszcze z dekoracją z jaj przepiórczych, czyli jajo z jajecznym nadzieniem i w tym jaju jeszcze jajo :) Po prostu jaja sobie robimy :) Składniki: 4-5 jaj kurzych, 180 gram szynki konserwowej, szczypiorek, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu, 4-5 jaj przepiórczych(...)kurzych wyjmujemy żółtka, które rozcieramy i łączymy z drobniutko pokrojona szynką konserwową. Mieszamy łącząc z majonezem, jogurtem i szczypiorkiem. Jeśli nie mamy takich wafelków, to pastą można nadziać białka, które nam zostały i wtedy przepiórcze tez nie będą potrzebne, ale czego się nie robi dla dekoracji
Delicious TitbitsNada wybranemu pomieszczeniu wyjątkowy aromat. Kilka kropel olejku dodanych do dyfuzora elektrycznego, ceramicznego kominka, kaloryferowego nawilżacza lub na kwiatowy susz wypełni wybrane pomieszczenie wspaniałym, pobudzającym zmysły zapachem. HIMALAYA AJURWEDYJSKA PASTA DO ZĘBÓW DENTAL CREAM Z NEEM I GRANATEM To bogactwo smaków i kompletna ochrona jamy ustnej. Unikalna, przebadana klinicznie ajurwedyjska kompozycja ziołowa zapewnia długotrwałą CAŁKOWITĄ OCHRONĘ Twoich zębów. Pasta wzmacnia
Dorota Smakujepesto, na które dziś serdecznie zapraszam! :) W smaku najbardziej przypomina szpinak i dłużej zachowuje świeżość i kolor. Zmiksowana gwiazdnica z czosnkiem, oliwą i odrobiną pestek słonecznika zmienia się przepyszną pastę prosto z wiosennej łąki, która odnajdzie się wspaniale na śniadaniowym stole, w makaronie, czy jako dodatek do majówkowych rozkoszy podniebienia :) Gdzie szukać tej niepozornej rośliny? Właściwie rośnie wszędzie, na trawnikach(...)zimno) 1 łyżka nasion słonecznika sól do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Gwiazdnicę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i włóż do blendera. 2. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na pastę. 3. Dopraw do smaku solą. 4. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Smacznego! Chickweed pesto Ingredients: approx. 2 cups of fresh chickweed herb 1 clove of garlic 50ml olive
Kuchnia w Słońcu Skąpanarównież z rukoli, pietruszki, czy nawet szpinaku. Pesto przyrządza się, miksując wybrane zioła z orzeszkami piniowymi, czosnkiem, parmezanem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej pasty. Jest to świetny sposób na dodanie gnocchi świeżości i ziołowego aromatu. Te sosy nie tylko komplementują delikatny smak gnocchi, ale także dodają daniu bogactwa smaków, czyniąc je idealnym wyborem na każdą(...)liści bazylii, 1/2 szklanki orzeszków piniowych, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki startego sera Parmezan, szczyptę soli i pieprzu, oraz około 1/2 szklanki oliwy z oliwek, aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodatki : Dodaj do gotowych gnocchi świeże pomidorki cherry, które można przekroić na pół, by uwolnić ich soczysty smak. Posyp danie prażonymi orzechami piniowymi dla dodatkowej chrupkości. Udekoruj talerz świeżą rukolą
Marcepanowa kuchnia