Wspaniałą Pastę Fantastica przygotowałem z tuńczykiem i okrasą.Żona ,która płacze przy siekaniu cebuli podsunęła mi pomysł ze smalczykiem roślinnym. I tym pozytywnie zaskoczyła mnie Smakowita Pajda, którą mogę stosować jako smakowitą okrasę z cebulką i to bez łez ! 125 g Pasty Fantastica 1 puszka tuńczyka 2 łyżki smalczyku roślinnego z cebulką i jabłkiem 1 pomidor Pasta szybko się
Kulinarny karnet ChristopheraPotrzebne będą -malutkie pękate ogórki gruntowe, akurat jest sezon! -twaróg wiejski -jogurt naturalny lub niekoniecznie -pomidor -prażone ziarna Słoneczne Pola od Ziarenkowo -seler naciowy -pieprz,sól -listki bazylii Przygotuj pastę.Do miski włóż ser i wszystkie składniki, utrzyj na pastę. Ogóreczki przekrój na pół i usuń miąższ łyżeczką.Za pomocą dekoratora nadziewaj ogórki pastą ziarenkową. Posyp ziarenkami prażonymi, udekoruj
Z Kuchni Do Kuchnimoże zrobić ten chleb i w każdym piekarniku! Chleb wyjdzie zawsze jędrny i nie będzie się paskudnie kruszyl przy krojeniu. Tu przepis na chleb CHLEB Do chleba najlepsza jest pasta ,gdyż wszystko ładnie jest posklejane i nic nie spada i fajnie się je. Na naszą pastę do kanapek będziemy potrzebowali -twaróg wiejski- ja miałam szczęście mieć go od koleżanki, która(...)ziarna i śmietanę bądz jogurt. Dodaj pomidora, rozgnieć widelcem, a następnie pokrojone jak chcesz oliwki. Oliwka i ziarna nadadzą charakteru całości. Wymieszaj, popieprz, posól i posyp ziarnami, gotowe. Nałóż pastę na domowy chleb...i wierzcie mi... to naprawdę zdrowe i pożywne śniadanko i syci będziecie do obiadu , bez potrzeby podjadania. Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości , doskonale wyważonych smakowo
Z Kuchni Do KuchniZrobiłam dzisiaj przekąskę wegetariańską i muszę przyznać, że połączenie tych smaków bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło! Gdy spróbowałam pasty węgierskiej , sama w sobie jakoś mi nie podeszła. Musiałam z nią pokombinowac trochę i niezle mi to wyszło, gdyż wszystkie smaki są teraz doskonale wyważone i nikt nie domyśliłby się nigdy ,że to wszystko jest 100 % roślinne ! Potrzebne będą -ciabatta z oliwkami(...)zielonymi -pasta węgierska Polsoja -tofu marynowane Polsoja -suszone pomidory w oleju -listki bazylii -oliwki Pokrój ciabattę na kromeczki i ugriluj na patelni do grillowania. Następnie ugrilluj plastry tofu marynowanego. Kromeczki posmaruj pastą węgierską, a na każdej połóż kawałeczek grillowanego tofu. Dodaj kawałki suszonego pomidora i oliwki. Gdzieniegdzie listek bazylii. Chrupiąca i soczysta przekąska , pełna charakterku gotowa ! Szybko, smacznie, zdrowo, inaczej
Z Kuchni Do Kuchnisamo jak wszyscy :) Dzisiaj podrzucam Wam nowy pomysł na imprezę i nie tylko. Zaczynamy: Składniki : 6 jaj mała puszka kukurydzy natka pietruszki majonez sól, pieprz bagietka sałata Wykonaie pasty z jajek: Jajka kroimy w kosteczkę- ja użyłam maszynki. Bardzo drobno kroimy pietruszkę, dodajemy do jajek kukurydzę. Dajemy 2-3 łyżki majonezu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pasta(...)gotowa. Na dużym talerzu w centralnym miejscu kładziemy pastę z jajek, ukłądamy sałatę , i na to pokrojoną bagietkę. Drugi talerz: Salami kabanosy serrano szynka z indyka rukola Układamy na talerz, gotowe :) Super imprezy życzę
Smaki Edytyniż ten gotowany tylko na słodkich burakach. Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Składniki: 1,2 kg buraków 1,2 litra wody 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub włoszczyzna szczypta kwasu cytrynowego 0,7 litra zakwasu na czerwony barszcz 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Do garnka(...)wlewamy wodę, dodajemy buraki, kwasek cytrynowy i pastę bulionową. Jeśli nie mamy pasty dodajemy obraną włoszczyznę. Gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dolewamy kwas buraczany, przyprawiamy, dobrze podgrzewamy, pilnując, aby barszcz się nie zagotował, straci wtedy kolor. insertCookd("18781c5dc91146b0f8dc2fc8e2adeb6d
Kulinarne przygody GatityDzisiaj na blogu szybka pasta z białego sera z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Przepis ten dostałam od mojej przyjaciółki wiele lat temu. Za pierwszym razem kiedy spróbowałam tej pasty nie potrafiłam odgadnąć tak do końca jej składników... W błąd wprowadziła mnie nieco jego nazwa: bryndza. Bryndza zawsze kojarzyła mi się z zupełnie innymi smakami. Ale nazwa nazwą, a serek zagościł
Kulinarne przygody Gatitystajla. Lajfstajla ;) Coraz lepiej się ją czyta. I ogląda. I z nią gotuje. Panie i Panowie, dzisiejszy obiad inspirowany jest... FASHIONELKĄ! Naleśniki razowe. Pasta tuńczykowa. Z moimi modyfikacjami. Naleśniki serwowałam z pomidorową pastą tuńczykową, która (odpowiednio zagęszczona) z powodzeniem może posłużyć także jako sos do spaghetti. Na zimno natomiast doskonale nadaje się jako pasta
bastalenaWrzesień to najlepsza pora na przygotowanie lecza - szczególnie po naszym corocznym pobycie na Węgrzech, skąd przyjeżdża pyszna papryka i pasta Eros Pista - diabelnie ostra, którą dodajemy do czego się da !!! Dzisiaj moja wersja z kiełbasą oraz cukinią i patisonem z ogródka Teściowej :) Przyznaję , że robię zawsze wielki gar z podwójnej ilości składników - bo znika w błyskawicznym tempie. SKŁADNIKI(...)kiełbasy podwawelskiej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 duża cebula 1 mała cukinia 1 średni patison 2 pomidory sól ,pieprz, papryka słodka i ostra papryczka chili lub ostra pasta paprykowa - jeśli ktoś lubi pikantnie !!! olej PRZYGOTOWANIE Obraną kiełbasę i wszystkie warzywa (cukinię, patisona i pomidory bez skórki) kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy cebulę. Potem dodajemy
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj pokaże Wam jak przygotowuję hummus, bardzo znaną i popularną na bliskim wschodzie pastę. Tradycyjny hummus powinno przygotowywać się z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku, soku z cytryny i np. dodatku ziół. Ostatnio miałam okazję próbować arabskiego hummusu i jak dla mnie był za kwaśny. Ja swój przygotowuję dość intuicyjnie tak aby smaki były zrównoważone, a konsystencja idealnie gładka. Podaje(...)jogurtu naturalnego gęstego Wszystko miksujemy na gładką masę. HUMMUS 7 ZIÓŁ: - puszka cieciorki - 1/3 puszki soczewicy - łyżeczka arabskiej przyprawy siedem ziół - 10 kropli oleju sezamowego - łyżka ziaren sezamu - łyżeczka pasty z trawy cytrynowej - łyżka śmietany lub jogurtu - sól, pieprz Wszystko miksujemy na gładką masę, spożywamy po schłodzeniu w lodówce przez około godzinę. Skład przyprawy 7 ziół: kolendra, cynamon, imbir, pieprz
SMYKWKUCHNIryba o białym mięsie, nie polecam jedynie nienadającej się do konsumpcji pangi), 1 czerwonej papryki, 1/2 czerwonej papryczki chili, 3 limonek, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 3 łyżeczek czerwonej pasty curry, 400 ml mleczka kokosowego, oliwy, oleju sezamowego, sosu sojowego, sosu rybnego, 1 szklanki czerwonego ryżu jaśminowego (można zastąpić białym ryżej jaśminowym), soli. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania składników, które(...)kiedy zrobiła się lekko szklista dodałem również czosnek. Po kolejnych 30 sekundach dodałem wcześniej pokrojone czerwoną paprykę i papryczkę chili. Po około minucie na patelnię dodałem 3 łyżeczki czerwonej pasty curry. Przez cały czas potrawę smażyłem na maksymalnym ogniu, dość intensywnie mieszając, aby nie dopuścić do jej przypalenia się. Kiedy curry zaczęło intensywnie pachnieć, czyli mniej więcej po upływie kolejnej
Wyprawy kulinarneAjvar to lekko pikantna pasta warzywna, pochodząca z kuchni serbskiej. To moja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw. Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;) Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek. Przepis pochodzi z bloga OlgaSmile(...)dusimy na niewielkim ogniu, papryczkę siekamy drobno i dodajemy do pomidorów. Wszystkie warzywa dodajemy do pomidorów, blendujemy. Następnie dodajemy przyprawy, ocet oraz olej i dusimy razem około 30 minut. Pasta powinna być lekko słodkawa, jeśli nie jest należy dodać cukier. Gorącą pastę nakładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 minut. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkatajskich dań. Pad Thai to w dosłownym tłumaczeniu "smażony po tajsku". Można go przyrządzić ze wszystkim, co nam przyjdzie do głowy. Jedyne składniki, o których nie można zapomnieć to: pasta tamaryndowa (do kupienia w "Kuchniach Świata"), sos rybny, makaron ryżowy i jajko. Całą resztę dodajemy wedle gustu :) Poniżej przedstawiam moją bezmięsną wersję Pad Thai'a. Pyszności :) Składniki (dla dwóch osób(...)100g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki pasty tamaryndowej 1 szalotka 1 dymka (w całości) 2 ząbki czosnku 1 kapusta Pak Choi 1 cm imbiru 8-10 szt. groszku cukrowego 1 czerwona papryczka chilli 1 jajko poszatkowane, uprażone orzeszki ziemne limonka do podania
Tajskie smakizajmuje niecałe 10 minut! Składniki (2 porcje): noodle mie (ja użyłam 100g) 1 papryczka chilli 1 łyżka czarnego sezamu 2cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu 1 łyżka oleju arachidowego 1. Makaron gotujemy o minutę krócej niż podano(...)minut), przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok. 2. Czosnek i imbir ucieramy na tarce, następnie w małej miseczce dokładnie mieszamy razem z olejem sezamowym, olejem arachidowym, pastą z trawy cytrynowej i i cukrem (do całkowitego rozpuszczenia cukru). 3. Patelnię mocno rozgrzewamy. Wrzucamy sezam i prażymy przez minutę. Dodajemy przygotowaną pastę i cały czas mieszając smażymy kolejną minutę. Wrzucamy
Tajskie smakiNarodzeniem. Okazały się tak wciągające, że musiałam je schować, bo nich nic nie zostałoby do Wigilii ;) Palmier to ciasteczka w kształcie fantazyjnych zawijasków utworzonych z ciasta francuskiego posmarowanego słodką pastą zrobioną z masła, cukru i aromatycznego składnika, tu cynamonu. Choć palmier oznacza po francusku palmę, równie często nazywa się je "słoniowymi uszami", "francuskimi sercami" oraz "okularami". Spotkałam się również(...)łyżeczki cynamonu 1 gotowe ciasto francuskie (prostokątne) Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Przelej roztopione masło do miseczki i wymieszaj z cukrem i cynamonem, do uzyskania jednolitej, ciemnobrązowej pasty. Ciasto francuskie rozwałkuj na posypanej mąką blacie na prostokąt o bokach ok. 38 cm x 30 cm. Moje ciasto francuskie miało od razu kształt dużego prostokąta, więc postanowiłam
Chilli Czosnek i Oliwa