pasta - 17303 przepisów (strona:268/1154)

Curry z kurczakiem 130

wyglądem przypominają liście laurowe, a ich aromat jest zdecydowanie bardziej limonkowy. Trzecie znaczenie to po prostu sos. I wykonaniem tego sosu zajmiemy się właśnie dzisiaj. Nie wykorzystamy jednak gotowej pasty, ani niczego w słoiczku, a zaczniemy od sporządzenia mieszanki przypraw niezbędnej do otrzymania pożądanej skali ostrości i odpowiedniego aromatu. W Polsce spotkać można gotowe mieszanki, które wykorzystywane są do potraw(...)zaczną strzelać.. Przekładamy do moździerza i ucieramy na pył. Dodajemy do tego kurkumę, sproszkowane chilli, czosnek i imbir oraz odrobinę tłuszczu (przenosi smaki i ułatwia ucieranie). Ucieramy na pastę.  Cebulę i papryczki chilli drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.  Delikatnie szklimy, następnie dodajemy zawartość moździerza, Do przesmażonej pasty dodajemy pokrojonego kurczaka i obsmażamy, aby zamknęły się

Kuchnia od dwojga
Pasta z rybek w pomidorach 170

Bardzo szybka i prosta pasta do pieczywa. Jedna z moich ulubionych :) Pasta z rybek w pomidorach 1 puszka szprotek w pomidorach ( 170 g ) 2 jajka ugotowane na twardo 0,5 małej cebuli 1 łyżka majonezu szczypta soli i pieprzu - do smaku Jajka po ugotowaniu wystudzić, obrać i rozdrobnić widelcem. Rybki wraz z sosem pomidorowym również rozdrobnić widelcem i połączyć(...)jajkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Gotowe! Pasta wspaniale smakuje na razowym pieczywie lub na pszennych grzankach

Posadzone i zjedzone
Zupa gulaszowa 365

inspirowane kuchnią węgierską. W tym roku byłam pierwszy raz na Węgrzech i bardzo smakowała mi tamtejsza kuchnia. W zupie dominuje smak papryki i pomidorów. Do jej przygotowania użyłam ostrej pasty paprykowej, którą przywiozłam znad Balatonu, ale można pominąć i doprawić ostrą, suszoną papryką. Oryginalnie do zupy dodaje się mięso wołowe, ale ze względu na to że nie jadam, użyłam delikatniejszego(...)mięsa z piersi kurczaka. 300 g mięsa z piersi kurczaka 2 duże cebule 2 papryki (najlepiej mieszanych kolorów) 500 g pomidorów z puszki lub świeżych 1 łyżeczka ostrej pasty z papryki (lub suszona ostra papryka do smaku) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki 3 ząbki

Bullio
Pasta tuńczykowa na kanapki 162

Jako, że przepadamy za wszelkiego rodzaju pastami do pieczywa i często je robimy, chcę podzielić się z Wami przepisem na jedną z nich. Głównym składnikiem jest tuńczyk w sosie własnym oraz mnóstwo dodatków, które jako całość tworzą bardzo fajną kompozycję smakową :) Przygotowanie takiej pasty na śniadanie, czy kolację to raptem 10 minut pracy i gotowe :) Plusem jest na pewno(...)marynowane, oliwki i szczypiorek drobno siekamy. Ogórek i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy dokładnie, a na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pasta jest już gotowa i można nakładać ją na pieczywo :) Smacznego

MyCookBook.pl
Zupa pomidorowa krem z curry 100

powstała zupa pomidorowa krem z curry . Już zrobiłem dla Was chłodnik hiszpański czyli gazpacho , a teraz przyszedł czas na zupę pomidorową, ale gotowaną i to w towarzystwie mojej ulubionej pasty (czerwonej) curry i mleczka kokosowego. To jaką pastę wybierzecie zależy już od Was. Ja robiłem już na średnio i mocno ostrej i wychodzi naprawdę dobre. Kilka miesięcy wstecz używałem jednak(...)bardzo delikatnej pasty curry i myślę, że nawet ona mogłaby być lepszą opcją. Firmy nie pamiętam niestety. Wiem tylko, że jest dostępna w małych słoiczkach. Artykuł Zupa pomidorowa krem z curry pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Pasta z awokado - moja wersja guacamole 180

Pasta z awokado Moje domowe guacamole- ja na to po prostu mówię pasta z awokado. Jedni jedzą to z nachos, w moim domu podajemy na chrupiącym pieczywie.  Zdrowe pożywne śniadanko pełne witamin to dla mnie priorytet aby nabrać energii na cały dzień.  Awokado jest wysokokalorycznym owocem, ale tak zdrowym kaloriom nie sposób odmówić.  Dodatki które użyłam dodają(...)oczyścić i również pokroić w kostkę.  Czosnek obrać. 2. Awokado przepołowić w pół wyjąć pestkę, łyżką wydrążyć środek wkładając go do salaterki 3. W salaterce rozgniatamy awokado na pastę, dodajemy sok z limonki oraz pozostałe składniki tj. cebulkę, pomidor i rzodkiewki. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy.  4. Całość mieszamy doprawiając solą i pieprzem.  Pyszne

Mój pomysł na
Pasztet sojowy – bez pieczenia 153

gęsi pod tego typu wyroby, ponieważ to nie jest miejsce na głębsze edukowanie. Chęci na pasztet zbiegły się akurat z wizytą u mamy, która na bazie soi zrobiła mi pastę. Konsystencja bardzo gładka i kremowa. Nagle coś zaświtało. Czemu by nie użyć soi jako głównego składnika? Zacząłem poszukiwania w internecie jak wyglądają przepisy na klasyczny pasztet strasburski (kwestia doprawienia(...)zainspirowany znalezionymi smakami stworzyłem coś niesamowicie smacznego. Pasztet sojowy po prostu wymiata i jak dla mnie staje na podium wśród pasztetów i past. Moim skromnym zdaniem wszystkie składniki użyte do wykonania pasztetu są niezbędne. Duża ilość oleju kokosowego zapewni fajną konsystencję oraz pełny smak. Sos worcester jest składnikiem, który w wersji wegańskiej może być ciężej dostępny (ja swój kupiłem

Blendman
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami 89

Pasta powstała, bo miałam w domu ciecierzycę gotowaną, w zalewie, którą trzeba było jakoś wykorzystać:). Wyszło naprawdę smacznie! Taka pasta smakuje mi lepiej niż pasztet, bo jest lekka i delikatna. I banalna w przygotowaniu, kilka składników i kilka ruchów blendera:). 300g gotowanej ciecierzycy z zalewy (waga po odsączeniu) 5 suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku(...)łyżeczki słodkiej papryki 1/3 szklanki wody mineralnej sól, pieprz 1. Wszystkie składniki przekładamy do misy blendera i miksujemy na papkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, możemy rozrzedzić ją większą ilością wody. Podajemy z pieczywem

Szefowa kuchni
Klasyczny hummus 94

Hummus jest pastą pochodzącą z Bliskiego Wschodu, a dokładniej z Libanu. Jego podstawą jest dobrze ugotowana ciecierzyca oraz tahini . Dla mnie klasycznym dodatkiem jest kmin rzymski (kumin) oraz na wierzchu konkretna ilość oliwy z oliwek. Znana na całym świecie głównie za sprawą wegetarian i wegan, zdobywa również uznanie wśród mięsożerców. Świetnie się sprawdzi zarówno na szybkie śniadanie jako pasta

Blendman
Tajska zupa z pastą Tom Yum 185

dominuje. Balans smaków. Czysta egzotyka. Zapraszam na zupę Tom Yum według mojego pomysłu na smak Tajlandii. Z pudełka pełnych produktów House od Asia wyjęłam: makaron ryżowy pastę Tom Yum suszone listki kaffiru mleczko kokosowe olej kokosowy Dodatkowo: 500 ml wody sól do smaku 3 łyżeczki sosu rybnego 3 plasterki świeżego imbiru ząbek czosnku pierś z kurczaka 6 sztuk krewetek(...)jaja natka kolendry czerwona papryczka chili cytryna a najlepiej limonka kilka pieczarek Czosnek i imbir utarłam w moździerzu.  Rozgrzałam łyżeczkę oleju kokosowego. Wrzuciłam pastę, dwa suszone listki kaffiru  i chwilkę smażyłam. Wlałam wodę i zagotowałam. Następnie budowałam smak. Pierś z kurczaka pocięłam w plasterki. Włożyłam do garnka. Następnie wlałam sos rybny i trochę soli. Zagotowałam. Dodałam 2 łyżeczki

AZgotuj!
Tajskie, czerwone curry z kurczakiem 174

Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry; 400 ml mleczka kokosowego; 1 łyżka sosu rybnego; 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy); 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru; 1 łyżeczka startego, świeżego czosnku; 1 łyżeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka curry; 1/2 główki brokuła; 1/2 dużej, czerwonej papryki; 1/2 dużej(...)resztę posiekać. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski. Oprószyć świeżo zmielonym, czarnym pieprzem (1 łyżeczka). Do miseczki wlać mleko kokosowe. Dodać czerwoną pastę curry i sos rybny. Dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić oprószone pieprzem kawałki kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez około

Gospodyni Miejska
Roladki z kurczaka 721

serem mozzarella i szynką szwarcwaldzką, to idealne połączenie smakowe i wizualne. Bardzo lubię połączenie delikatnych piersi z kurczaka z różnymi farszami. W tym przepisie mamy wyrazistą w smaku pastę paprykową, szynkę wędzoną, natkę pietruszki i papryczkę chili, a dodatek łagodnego w smaku sera mozzarella łączy całość. Robię różne wersje tych roladek, ale tą wersję smakową lubię najbardziej, która do tego(...)elegancko wygląda, idealnie nadaje się na przyjęcie, nie wspominając o zwykłym obiedzie. Składniki dla 2 osób bardzo głodnych: 1 podwójna pierś kurczaka, domowa Pasta paprykowa 1 ser mozzarella szynka szwarcwaldzka – 8 plastrów posiekana natka pietruszki 1 słodka papryczka chili sól i pieprz do smaku olej do smażenia szałwia Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy, następnie kroimy na pół

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dyniowy hummus 239

znalazła się w nim dynia. Znam osoby, które za nią nie przepadają, ale po spróbowaniu dyniowego hummusu zmieniły zdanie! Posmak sezamu i chrupiących pestek słonecznika nadają cudownego smaku tej paście. W przepisie użyłam dyniowego puree. Jak je zrobiłam? Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni, dynię podzieliłam na cienkie ćwiartki. Ułożyłam na blasze do pieczenia i wstawiłam do piekarnika. Piekłam(...)mnie żytni na zakwasie z dodatkiem pestek dyni ) lub z pieczonymi warzywami. Smacznego! Dyniowy hummus porcja dla 2 -3 osób Składniki: 1 szklanka dyniowego puree 1 łyżka tahiny (pasty sezamowej) 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżka pestek słonecznika Przygotowanie: Do blendera

Jaglusia
Hummus 104

Pasta z ciecierzycy i tahini. Dla mnie koniecznie musi być z dodatkiem kminu rzymskiego. Jest dość łatwa do wykonania, ale czasochłonna. Ciecierzyca wymaga długiego namaczania (najlepiej zostawić w wodzie na całą noc), a następne gotowania (kilka godzin). W wersji uproszczonej, można użyć gotowej pasty tahini (zamiast miksowania sezamu i oliwy) oraz ciecierzycy z puszki. ok. 150 g ciecierzycy + woda łyżeczka(...)palcami). Ostudzić razem z wodą, w której się gotowała. Sezam uprażyć na suchej patelni (przez chwilę, tylko do momentu lekkiego zbrązowienia), a następnie zblendować razem z oliwą. Do powstałej pasty dodać kmin rzymski, sok z cytryny, pokrojony czosnek i część namoczonej ciecierzycy. Dokładne zblendować i dodawać partiami namoczone ziarna ciecierzycy. Na koniec dodać kilka łyżek wody z gotowania do uzyskania

Bullio
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 177

daniu nie mam czerwonej cebuli, gdyż nie mogę jej jeść na surowo, ale sałatka i bez niej jest pyszna. Kjufte można podać z ljutenicą (coś jak ajvar), czyli pikantną pastą z papryki (nie mniej niż 50%), pomidorów i bakłażana. Ja na szczęście dostałam podobną pastę w prezencie od swojej Cioci (jest wyśmienita <3), więc dodatkowo mogłam odwzorować oryginalne smaki(...)Bułgarii w domowym zaciszu. Na talerzu znalazły się więc pyszne frytki, kjufty, szopska sałatka i pasta z papryki - niebo w gębie! Bułgaria na talerzu - wspaniałe pożegnanie lata. :) POLECAM

Cooking Monster