wzięłam się za zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. Zapiekłam je w piekarniku w sosie. Sos zrobiłam na bazie klasycznego sosu beszamelowego, ale dodałam jeszcze przecier pomidorowy i pastę paprykową. Całe danie smakowało pysznie i było bardzo sycące. Co ważne jest naprawdę warte wypróbowania, bo u mnie już drugi raz było na obiad, a to o czymś świadczy :). Polecam gorąco(...)pietruszki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól pieprz czarny Sos: 1,5 łyżki mąki 1,5 łyżki masła 350 ml mleka 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego 4 łyżki pasty paprykowej sól pieprz czarny Dodatkowo: 80 g startego sera cheddar Sposób przyrządzania: Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać
Zakątek rozkoszy kulinarnychKurczak z makaronem po tajsku może wydawać się banalny. Nic bardziej mylnego! Nie wystarczy wymazać mięsa pastą curry, polać mlekiem kokosowym i tyle. Kuchnia tajska, choć jest prosta (jak zaraz zobaczycie w przepisie), nie ma nic wspólnego z banalnością! Mieszanka smaków i aromatów (kokos, curry, limonka, chili, czosnek, orzechy) w połączeniu z symfonią kolorów sprawia, że prosty kurczak z makaronem(...)najlepiej sezamowego, orzechowego lub kokosowego sól, pieprz 1 zielona papryka 1 cebula szczypior opcjonalnie: natka kolendry, orzechy ziemne, kiełki, najlepiej fasoli mung albo sitr and fry 2 łyżeczki czerwonej pasty curry House of Asia 1 łyżka startego świeżego imbiru 2 duże ząbki czosnku 300g tajskiego makaronu ryżowego House of Asia Wykonanie: Kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę (na 1 kęs
Pociąg Do Kuchniowocowo-orzechowy. Podbił on serca moich znajomych i moje również. Dlatego dziś przygotowałam sobie go specjalnie na deser. Spróbujcie i Wy. Do przygotowania wege shake owocowo-orzechowego użyłam wspaniałej pasty z orzechów włoskich BIO z nasionami konopii i napoju ryżowego z hiszpańskiej linii Amandin . Polecam Wam te wspaniałe produkty. Jeżeli nie możecie znaleźć produktów linii Amandin w swoim sklepie(...)poproście właściciela o kontakt z hurtownią www.vegamarket.pl Składniki: 3 banany 2-3 łyżeczki pasty z orzechów włoskich BIO z nasionami konopii Amandin 50 ml naturalnego napoju ryżowego Amandin Przygotowanie: Banany obieramy i kroimy w plasterki. Następnie wkładamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Po tym czasie przekładamy nasze zamrożone banany do misy blendera z nożami. Do owoców dolewamy napój ryżowy
Słodkie okruszkirozgrzanej, suchej patelni. Od czasu do czasu mieszamy. Kiedy sezam nabierze złotego koloru, przesypujemy go do miseczki. Ostudzony sezam wsypujemy do wysokiego naczynia i blendujemy. Przez kilka minut blendujemy pastę pulsacyjnie. Co jakiś czas drewnianym patyczkiem wyciągamy pastę ze środka blendera i ponownie miksujemy. Po kilku minutach zrobi się gęsta papka, kiedy będzie leista jest gotowa. Pastę przechowujemy w lodówce
KuchcikoweLoveŚniadanie mistrzów! Jajka przepiórcze sadzone w plastrach awokado i podane na tostach posmarowanych pastą tahini....Zdrowe tłuszcze, pełnowartościowe białko i złożone węglowodany w jednym małym posiłku. Czy można lepiej zacząć dzień ?:) Udanego dnia! SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 jaja przepiórcze 1/2 awokado 2 bezglutenowe tosty lub bułeczka ( u mnie bułeczka z quinoa z tego przepisu ) 1 łyżeczka pasty Tahini(...)plastry. Na patelni rozgrzej tłuszcz, połóż plastry awokado i wbij w otwór po pestce jaja przepiórcze.Smaż na małym ogniu aż białko się zetnie. Chleb stosuj i posmaruj pastą tahini, połóż kiełki. Na wierzchu delikatnie ułóż awokado z jajkiem. Posól i popieprz. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaPóki jeszcze znajdziemy w sklepach piękne różnokolorowe papryki, serdecznie zachęcam Was do przygotowania tego rozgrzewającego dania, oto gulasz wieprzowy paprykowy z delikatnie ostrą nutką dzięki oryginalnej węgierskiej paprykowej paście. Przywiozłam ją z podróży na Węgry, ale dostaniecie ją również w naszych sklepach. Pamiętajcie tylko, że jest ona dość słona, więc trzeba uważać z solą przy doprawianiu mięsa. Gulasz(...)czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek 200 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka czerwonej papryki sól pieprz ostra pasta paprykowa do smaku natka do posypania olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. Przekładamy do garnka. Na patelni szklimy
Kulinarne przygody GatityJedne z moich ulubionych dań przyrządzanych z ziemniaków. Czasem, gdy twórczość idzie za daleko smaruję je twarożkiem ze świeżo skrojonym szczypiorkiem, sypię świeżo zmielonym pieprzem lub serwuję z pastą z wędzonej makreli (taką pastę znajdziecie na moim blogu w zakładce Sosy, dipy, pasty). Składniki: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej / kukurydzianej sól
Zasmakuj Kuchniproszku do pieczenia i do czyszczenia przypalonego piekarnika. Potem zmniejszyłam ilość cukru, bo przecież dojrzałe banany są słodkie i nie potrzeba walić szklanki cukru. Dodałam sporo czekolady i pastę waniliową. Chlebek bananowy wyszedł cudownie wilgotny, pachnący bananami oraz czekoladą. Do porannej kawy i z odrobiną powideł śliwkowych idealny. Jak lubicie ciasta z cyklu „wrzucić, zamieszać, wylać, upiec” to ten chlebek(...)bananowy z czekoladą jest dla was! Potrzebujemy: 5 średniej wielkości, mocno dojrzałe banany (z brązowymi plamkami) 5 jajek łyżkę pasty waniliowej lub ziarenka z dwóch lasek wanilii ½ łyżeczki soli tabliczkę dobrej, gorzkiej czekolady ½ szklanki mleka 5 łyżek rozpuszczonego masła lub ¼ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia (trzeba podnieść ciężkie banany więc proszku sporo) 4 łyżki dobrego kakao mąkę pszenną
ladykitchenSKŁADNIKI: 500 g mięsa wołowego chudego Makaron chow mein ok 200g 1 /3 świeżego ananasa 1/3 puszki kukurydzy 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 łyżki pasty curry 2 łyżki pasty limonkowo imbirowej 400 ml mleczka kokosowego Natka pietruszki ok łyżki Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Woda PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wlewam olej rzepakowy. Mięso myje, kroję(...)drobną kostkę, wkładam na patelnię. Smażę ok 2min a następnie wlewam pół szklanki wody. Dodaję dwie łyżki pasty limonkowo imbirowej. Mieszam i duszę ok 5 min. Całość przekładam do większego garnka a następnie wlewam ok 500 ml wody, duszę na małym ogniu ok 20 min aż mięso będzie miękkie. Miedzyczasie przygotowuję ananasa. Ananasa obieram i kroje w drobną kostkę. Szalotkę
Gotowanie PatkiCzerwona papryka – 100 g Czerwona cebula – 50 g Imbir – 20 g Papryczka chilli – 1 szt. Limonka – 1 szt. Sos sojowy – 1 łyżka Pasta curry, zielona lub czerwona – 1 łyżka Czosnek – 2 ząbki Trawa cytrynowa Cynamon Sól Pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Dynię obierz, oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój(...)piórka, czerwoną paprykę pokrój w paski. Krewetki umyj i oczyść. W miseczce wymieszaj krewetki z oliwą z oliwek, sokiem z połowy limonki, łyżką pasty curry i dopraw solą, pieprzem. Rozgrzej w garnku oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek. Dodaj pokrojoną cebulę, czerwoną paprykę, dynię i smaż około 5 minut. Następnie wlej do garnka litr bulionu warzywnego i zagotuj. Dodaj
ale Pyszniekubka kakao polecam Wam ten przepis! Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 300 ml mleka 3,2% 100 g cukru+ 1 łyżeczka do rozczynu ½ łyżeczki pasty waniliowej 2 jajka 90 g masła ½ łyżeczki soli Nadzienie: 150 g serka kremowego-takiego do smarowania pieczywa 1 łyżka musu z pomarańczy lub dżemu pomarańczowego 1 łyżeczka cukru jajko(...)było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, oprószyć łyżką mąki przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Nadzienie
Wanilia i KardamonTaką pastę się bardzo szybko przygotowuje. jest pyszna i można ją podawać na różne sposoby. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać z łupinek. Awokado przeciąć na pół i wyjąć pestkę. Za pomocą dużej łyżki wyjąć miąższ. Do miseczki wrzucić miąższ z awokado, jajka, zmiksować blenderem. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i czarny pieprz do smaku
Kuchnia Pokoleńwyglądem przypominają liście laurowe, a ich aromat jest zdecydowanie bardziej limonkowy. Trzecie znaczenie to po prostu sos. I wykonaniem tego sosu zajmiemy się właśnie dzisiaj. Nie wykorzystamy jednak gotowej pasty, ani niczego w słoiczku, a zaczniemy od sporządzenia mieszanki przypraw niezbędnej do otrzymania pożądanej skali ostrości i odpowiedniego aromatu. W Polsce spotkać można gotowe mieszanki, które wykorzystywane są do potraw(...)zaczną strzelać.. Przekładamy do moździerza i ucieramy na pył. Dodajemy do tego kurkumę, sproszkowane chilli, czosnek i imbir oraz odrobinę tłuszczu (przenosi smaki i ułatwia ucieranie). Ucieramy na pastę. Cebulę i papryczki chilli drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Delikatnie szklimy, następnie dodajemy zawartość moździerza, Do przesmażonej pasty dodajemy pokrojonego kurczaka i obsmażamy, aby zamknęły się
Kuchnia od dwojgaBardzo szybka i prosta pasta do pieczywa. Jedna z moich ulubionych :) Pasta z rybek w pomidorach 1 puszka szprotek w pomidorach ( 170 g ) 2 jajka ugotowane na twardo 0,5 małej cebuli 1 łyżka majonezu szczypta soli i pieprzu - do smaku Jajka po ugotowaniu wystudzić, obrać i rozdrobnić widelcem. Rybki wraz z sosem pomidorowym również rozdrobnić widelcem i połączyć(...)jajkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Gotowe! Pasta wspaniale smakuje na razowym pieczywie lub na pszennych grzankach
Posadzone i zjedzoneinspirowane kuchnią węgierską. W tym roku byłam pierwszy raz na Węgrzech i bardzo smakowała mi tamtejsza kuchnia. W zupie dominuje smak papryki i pomidorów. Do jej przygotowania użyłam ostrej pasty paprykowej, którą przywiozłam znad Balatonu, ale można pominąć i doprawić ostrą, suszoną papryką. Oryginalnie do zupy dodaje się mięso wołowe, ale ze względu na to że nie jadam, użyłam delikatniejszego(...)mięsa z piersi kurczaka. 300 g mięsa z piersi kurczaka 2 duże cebule 2 papryki (najlepiej mieszanych kolorów) 500 g pomidorów z puszki lub świeżych 1 łyżeczka ostrej pasty z papryki (lub suszona ostra papryka do smaku) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki 3 ząbki
Bullio