Hummus stał się naszą ulubioną pastą, z którą jemy krakersy, grzanki lub kawałki świeżych warzyw. Za każdym razem staramy się przygotować inną wersję, tym razem zrobiliśmy sobie hummus z awokado . Nieco obawialiśmy się, że awokado po kilku godzinach od zblendowania ściemnieje, jednak dodany sok z limonki sprawił, że było ono soczyście zielone i świeże także następnego dnia. Jak może pamiętacie(...)różnic nie wyczuliśmy, więc teraz częściej będziemy zajadać się hummusem . Udostępnij Składniki na hummus z awokado 1 puszka ciecierzycy 1 duże dojrzałe awokado 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki pasty tahini 1 / 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sok z 1 limonki kilka łyżek zimnej wody sól do smaku Dodatkowo do podania: świeża kolendra oliwa ziarenka sezamu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie
niecodziennikparyoleju roślinnego około 60-70 dag wołowiny (może być pręga) pokrojonej w kostkę 1 duża cebula, grubo posiekana 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka stołowa pasty paprykowej ostrej lub łagodnej 3-4 szklanki wody 2 puszki ciecierzycy, każda po ok. 400 g przyprawy: po 1 łyżeczce soli i mielonego czarnego pieprzu lub do smaku, 2 liście(...)laurowe, pół łyżeczki chili w płatkach lub do smaku opcjonalnie 1 drobno posiekana papryczka chili Turecka pasta paprykowa, a właściwie przecier z papryki Biber Salcasi ma w swoim składzie tylko trzy składniki - czerwoną paprykę, sól i kwasek cytrynowy, bez żadnych konserwantów i barwników. Można ją kupić w sklepach internetowych takich jak. www.tureckisklep.pl Jest bardzo gęsta, zdecydowanie smaczniejsza i wystarcza
Cztery Fajeryodróżnieniu od innych tego typu specyfików (pamiętacie mleko z masłem i czosnkiem?), jest bardzo smaczne. Składniki na złote mleko: szklanka mleka minimum 2% (może też być mleko roślinne) łyżeczka pasty z kurkumy łyżeczka miodu lipowego (lub innego jasnego) szczypta pieprzu, imbiru i cynamonu Do przygotowania pasty potrzeba: 3 łyżki kurkumy w proszku 1/3 szklanki wody Przygotowanie Do rondelka wlewamy wodę(...)dodajemy kurkumę. Gotujemy przez jakieś 8 minut, co jakiś czas mieszając i uważając, aby nic się nie przypaliło. Pastę pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki. Można ją przechowywać w lodówce 3-4 tygodnie. Łyżeczkę pasty dodajemy do mleka i całość podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Do lekko przestudzonego mleka (powinno być ciepłe, ale nie gorące) dodajemy
e-PrzepisyKulinarnejeść późno (po 20 roku życia), ale zakochałam się w nim wraz z pierwszym kęsem. Widząc go na ryneczku nie mogłam go nie kupić i przygotować z niego aromatycznej pasty do wszechstronnego wykorzystania. Postanowiłam przygotować danie obiadowe i wykorzystać olej arganowy, który otrzymałam od firmy http://www.bioplanet.pl . Do przygotowania 1 (sporej) porcji potrzebujemy: – 1/2 filiżanki quinoa (użyłam mieszanki czarnej(...)łyżki prażonego słonecznika – 4 łyżki oleju arganowego ( OLEJ ARGANOWY VIRGIN BIO 100 ml – BIO PLANETE ) – garść rukoli – sól, pieprz do smaku Zaczynamy od przygotowania pasty – bób płuczemy i gotujemy w wodzie, pod koniec gotowania (gdy bób będzie miękki, po około 15 minutach) dodajemy sól i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Odcedzamy i studzimy. W blenderze
Szybko Tanio Smaczniegościmy bliskich, takie kolorowe finger food znikają w ekspresowym tempie i wcale mnie to nie dziwi. Poza tym, że są pyszne, to jeszcze urocze. Do przygotowania kanapeczek z pastą z makreli użyłam mini sucharków pełnoziarnistych Sonko. Całość udekorowałam ulubionymi warzywami i ziołami, które dodały jeszcze więcej smaku przekąsce :) opakowanie mini sucharków pełnoziarnistych Sonko pasta z wędzonej makreli(...)smaku dodatki: żółta papryka ogórek pomidorki koktajlowe natka pietruszki koperek mięta Oczyszczoną ze skóry i ości rybę miksujemy z resztą składników i doprawiamy pieprzem. Na sucharki nakładamy po łyżeczce pasty. Umyte warzywa kroimy na małe kawałki. Możecie tak jak ja, wyciąć w nich wzorki. Użyłam do tego foremek do mini ciasteczek. Kanapeczki dekorujemy warzywami i świeżymi ziołami. Smacznego :) Wpis powstał
Mienta blogHarissa – ostra, używana w Tunezji i Libii pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i kminem rzymskim (kuminem) oraz/lub dodatkiem oliwy. Może także zawierać pomidory. Może mieć też postać proszku lub mieszanki powyższych składników do mielenia w młynku. Tradycyjny dodatek potraw kuchni tunezyjskiej i innych krajów Maghrebu. Harissa sprzedawana jest przeważnie w tubkach(...)puszkach (pasta), ale też w młynkach i torebkach (postać sucha). Używana jest głównie jako dodatek do kuskusu, makaronów, kanapek i zup. Składniki: 22 skuszone
Wymiar ZdrowiaHarissa – ostra, używana w Tunezji i Libii pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i kminem rzymskim (kuminem) oraz/lub dodatkiem oliwy. Może także zawierać pomidory. Może mieć też postać proszku lub mieszanki powyższych składników do mielenia w młynku. Tradycyjny dodatek potraw kuchni tunezyjskiej i innych krajów Maghrebu. Harissa sprzedawana jest przeważnie w tubkach(...)puszkach (pasta), ale też w młynkach i torebkach (postać sucha). Używana jest głównie jako dodatek do kuskusu, makaronów, kanapek i zup. Składniki: 22 skuszone
Wymiar Zdrowiajest coś, co muszę powtórzyć w warunkach domowych. Problem polegał jednak na tym, że ani nie wiedziałam jak ten sos czy krem zrobić, ani nie umiałam nigdzie stacjonarnie znaleźć pasty truflowej. I tak w ubiegłym tygodniu, w szale oglądania kuchni z całego świata na targach w Berlinie, zatrzymałam się na chwilę przy stoisku węgierskim i co tam było?? Pasta(...)rozgrzany kamień do pieczenia lub blachę (też rozgrzaną). Boki ciasta lekko unosimy do góry. Krem truflowy: 250-300 ml śmietanki kremówki 30% 1 średnia cebula 2 łyżeczki pasty truflowej 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki startego żółtego sera (lub mozzarelli) sól, pieprz kilka małych pieczarek lub większych pokrojonych na mniejsze kawałki natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Cebulkę
bistro mama